12 °C Budapest

Kevesebb adó: mégsem használjuk ki...

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 12:00

Kinek lehet? Magyarországon a kis- és középvállalkozások mellett számos egyéni vállalkozás is működik, akik szintén kifizetik minden évben a rájuk kiszabott adót. Azt viszont sokan nem tudják, hogy az adóterheken könnyíteni is lehetne, vagy ha tudják is, nem használják ki...

Általában mindenki, még az alacsony jövedelemmel rendelkezők is a "hagyományos" adózási formát alkalmazzák, mely szerint a vállalkozói adóalap 16 százalékát kell adóként befizetni az adóhatóság részére. Vagyis ha 7 millió forint bevétellel rendelkezik az egyéni vállalkozó, és semmilyen kedvezmény igénybevételére nem jogosult, akkor a fizetendő adó összege 1,12 millió forint.

Az egyéni vállalkozók, és a mezőgazdasági kistermelők esetén lehetőség van átalányadózás választására is, ha az előző évben a bevételük nem érte el a 8 millió forintot, és nem állnak munkaviszonyban más vállalkozásnál. Abban az esetben, ha valaki egyéni vállalkozóként kiskereskedelmi tevékenységet folytat, akkor az árbevétel felső határa 40 millió forint.

Ha valaki mind egyéni vállalkozóként, mind mezőgazdasági kistermelőként működik, akkor egyidejűleg is alkalmazhatja a két tevékenységre az átalányadózást, de az átalányadózás nem jelent mentességet a nyilvántartási, bizonylat-kiállítási, valamint adatszolgáltatási, továbbá a számla-, és nyugtaadási kötelezettség alól.

Ha az átalány választása mellett dönt az egyéni vállalkozó, akkor azt az előző évi adóbevalláshoz fűzött nyilatkozatban kell bejelentenie az idei évre vonatkozóan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adó alapját a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egy bizonyos költséghányad levonásával lehet kiszámolni.
- egyéni vállalkozó esetén 40 százalék,
- a törvény alapján meghatározott tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, például bérmunkában végzett szolgáltatás, gépek javítása, karbantartása, vagy taxisszolgáltatás esetén 80 százalék,
- kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetén 87 százalék,
- a törvényben meghatározott üzletek, például élelmiszereket forgalmazó vegyesbolt, pékáru üzlet vagy festéküzlet, stb. esetén 93 százalék,
- mezőgazdasági kistermelő esetén 85 százalék,
- és a mezőgazdasági kistermelő esetén a bevételének az a része, amely állattenyésztésből vagy állati termék előállításából származik, 94 százalékos levonásra jogosít.

Az átalányadózás keretein belül a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra kapott vissza nem térítendő támogatás nem minősül bevételnek, így az nem is számít bele a 8 vagy 40 millió forintos bevételi keretbe.

Mennyit kell fizetni?

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?