Kevesebb adó: mégsem használjuk ki...

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 12:00

Kinek lehet? Magyarországon a kis- és középvállalkozások mellett számos egyéni vállalkozás is működik, akik szintén kifizetik minden évben a rájuk kiszabott adót. Azt viszont sokan nem tudják, hogy az adóterheken könnyíteni is lehetne, vagy ha tudják is, nem használják ki...

Általában mindenki, még az alacsony jövedelemmel rendelkezők is a "hagyományos" adózási formát alkalmazzák, mely szerint a vállalkozói adóalap 16 százalékát kell adóként befizetni az adóhatóság részére. Vagyis ha 7 millió forint bevétellel rendelkezik az egyéni vállalkozó, és semmilyen kedvezmény igénybevételére nem jogosult, akkor a fizetendő adó összege 1,12 millió forint.

Az egyéni vállalkozók, és a mezőgazdasági kistermelők esetén lehetőség van átalányadózás választására is, ha az előző évben a bevételük nem érte el a 8 millió forintot, és nem állnak munkaviszonyban más vállalkozásnál. Abban az esetben, ha valaki egyéni vállalkozóként kiskereskedelmi tevékenységet folytat, akkor az árbevétel felső határa 40 millió forint.

Ha valaki mind egyéni vállalkozóként, mind mezőgazdasági kistermelőként működik, akkor egyidejűleg is alkalmazhatja a két tevékenységre az átalányadózást, de az átalányadózás nem jelent mentességet a nyilvántartási, bizonylat-kiállítási, valamint adatszolgáltatási, továbbá a számla-, és nyugtaadási kötelezettség alól.

Ha az átalány választása mellett dönt az egyéni vállalkozó, akkor azt az előző évi adóbevalláshoz fűzött nyilatkozatban kell bejelentenie az idei évre vonatkozóan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adó alapját a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egy bizonyos költséghányad levonásával lehet kiszámolni.
- egyéni vállalkozó esetén 40 százalék,
- a törvény alapján meghatározott tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, például bérmunkában végzett szolgáltatás, gépek javítása, karbantartása, vagy taxisszolgáltatás esetén 80 százalék,
- kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetén 87 százalék,
- a törvényben meghatározott üzletek, például élelmiszereket forgalmazó vegyesbolt, pékáru üzlet vagy festéküzlet, stb. esetén 93 százalék,
- mezőgazdasági kistermelő esetén 85 százalék,
- és a mezőgazdasági kistermelő esetén a bevételének az a része, amely állattenyésztésből vagy állati termék előállításából származik, 94 százalékos levonásra jogosít.

Az átalányadózás keretein belül a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra kapott vissza nem térítendő támogatás nem minősül bevételnek, így az nem is számít bele a 8 vagy 40 millió forintos bevételi keretbe.

Mennyit kell fizetni?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?