32 °C Budapest

Nem változott az alapkamat: 6%-on a ráta

Pénzcentrum
2006. január 23. 14:00

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét. A döntés a várakozásoknak megfelelt.

A legutóbbi kamat-meghatározó ülés óta napvilágot látott makrogazdasági adatok nem eredményeztek jelentős változást a Monetáris Tanács gazdaságról alkotott képében. A fogyasztói infláció decemberben a várakozásoknak megfelelően alakult. A Tanács középtávon kiegyensúlyozott szerkezetű növekedésre és a 3 százalékos középtávú céllal összhangban álló inflációra számít.

A 2005. decemberi, egy évre visszatekintő infláció 3.3 százalékos szintje a 4 százalékos inflációs cél alatt, a +/-1 százalékpontos toleranciasávban van, és decemberben a maginfláció történelmi mélypontra, 1.3%-ra esett. A Tanács arra számít, hogy középtávon a maginfláció 3 százalék közeli szintre emelkedhet. Az inflációs folyamatok megítélését nehezíti a januári áfacsökkentés, ami vélhetően hónapokig bizonytalanná teszi a tartós és az átmeneti hatások elkülönítését.

Bár a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödésével párhuzamosan a rövid és a hosszú lejáratú hozamok egyaránt mérséklődtek az év első heteiben, a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját továbbra is jelentős kockázatok övezik. A Monetáris Tanács úgy véli, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő a középtávú inflációs cél eléréséhez.

A Tanács továbbra is szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a fenntartható gazdasági növekedés és az árstabilitás közeli infláció érdekében elkerülhetetlen az államháztartás finanszírozási igényének csökkentése. A költségvetési konszolidáció elhúzódása növeli a magyar gazdaság sebezhetőségét és szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

A Monetáris Tanács döntése az elemzői várakozásoknak megfelelt. Bár az infláció az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődött, a januári áfacsökkentés miatt további lassulás várható. Az elemzők igen megosztottak, hogy mi várható a következő hónapokban. Az alacsony infláció miatt a piaci szakértők kb. fele számít további mérsékelt kamatcsökkentésre, míg a többiek stagnáló kamatszintre vagy emelésre voksolnak. A kamatváltoztatás időpontjára a becslések az elsőtől a negyedik negyedévig szóródtak múlt heti felmérésünkben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2006.01.18 15:00
17 elemző, 17 vélemény - Merre mozdul az alapkamat?

Látható tehát, hogy nincs egységes nézőpont, várakozás. Az alacsony infláció kamatcsökkentést indokolna, de mivel ez jórészt technikai jellegű (2007-től a folyamatok "visszarendeződnek") és mellette számos olyan kockázati tényező említhető, ami a kamatprémium magasan tartását indokolja, ezért többen nem számolnak kamatvágással.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04