Nem változott az alapkamat: 6%-on a ráta

Pénzcentrum
2006. január 23. 14:00

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét. A döntés a várakozásoknak megfelelt.

A legutóbbi kamat-meghatározó ülés óta napvilágot látott makrogazdasági adatok nem eredményeztek jelentős változást a Monetáris Tanács gazdaságról alkotott képében. A fogyasztói infláció decemberben a várakozásoknak megfelelően alakult. A Tanács középtávon kiegyensúlyozott szerkezetű növekedésre és a 3 százalékos középtávú céllal összhangban álló inflációra számít.

A 2005. decemberi, egy évre visszatekintő infláció 3.3 százalékos szintje a 4 százalékos inflációs cél alatt, a +/-1 százalékpontos toleranciasávban van, és decemberben a maginfláció történelmi mélypontra, 1.3%-ra esett. A Tanács arra számít, hogy középtávon a maginfláció 3 százalék közeli szintre emelkedhet. Az inflációs folyamatok megítélését nehezíti a januári áfacsökkentés, ami vélhetően hónapokig bizonytalanná teszi a tartós és az átmeneti hatások elkülönítését.

Bár a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödésével párhuzamosan a rövid és a hosszú lejáratú hozamok egyaránt mérséklődtek az év első heteiben, a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját továbbra is jelentős kockázatok övezik. A Monetáris Tanács úgy véli, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő a középtávú inflációs cél eléréséhez.

A Tanács továbbra is szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a fenntartható gazdasági növekedés és az árstabilitás közeli infláció érdekében elkerülhetetlen az államháztartás finanszírozási igényének csökkentése. A költségvetési konszolidáció elhúzódása növeli a magyar gazdaság sebezhetőségét és szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

A Monetáris Tanács döntése az elemzői várakozásoknak megfelelt. Bár az infláció az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődött, a januári áfacsökkentés miatt további lassulás várható. Az elemzők igen megosztottak, hogy mi várható a következő hónapokban. Az alacsony infláció miatt a piaci szakértők kb. fele számít további mérsékelt kamatcsökkentésre, míg a többiek stagnáló kamatszintre vagy emelésre voksolnak. A kamatváltoztatás időpontjára a becslések az elsőtől a negyedik negyedévig szóródtak múlt heti felmérésünkben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2006.01.18 15:00
17 elemző, 17 vélemény - Merre mozdul az alapkamat?

Látható tehát, hogy nincs egységes nézőpont, várakozás. Az alacsony infláció kamatcsökkentést indokolna, de mivel ez jórészt technikai jellegű (2007-től a folyamatok "visszarendeződnek") és mellette számos olyan kockázati tényező említhető, ami a kamatprémium magasan tartását indokolja, ezért többen nem számolnak kamatvágással.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?