FED: két szóra figyeljünk !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 15:26

Egyelőre biztosnak tűnik, hogy FED Nyíltpiaci Bizottsága ma 13-szor is kamatot emel, ugyanakkor a hangsúly a piac szerint inkább a közlemény hangvételén lesz. Lassan már nyelvészeket kell alkalmazni a befektetési bankárok mellé, hogy az intézmény várható viselkedésére vonatkozóan információt nyerjen a piac. A közlemény két legfontosabb eleme lehet, hogy az alkalmazkodó viselkedés ("accomodative") megmarad-e illetve, hogy a kamatemelések jellemzésére a fokozatosság, az óvatosság ("measured") kifejezés szerepel-e.

A federal funds rate célértéke (irányadó kamat) jelenleg 4%-on áll, ami ma 4.25%-ra emelkedhet. A kamatemelési ciklus 2004 júniusában indult, akkor a kamat 1%-on állt. A kamatemeléseket sokáig akadályozta a gyenge munkaerőpiac, ugyanakkor a gazdasági növekedéshez később hozzákapcsolódott a munkakereslet erősödése is. Az inflációs ráta emelkedett, ugyanakkor ebben pl. az olajáraknak nagy szerepe volt.


Túlfűtött amerikai gazdaságról feltehetően továbbra sem beszélhetünk, ugyanakkor az eszközpiacoknak vannak buborékgyanús részei (ingatlanok). Az eddigi laza kamatpolitika, az olcsó pénz a likviditást mind az USA-ban, mind a világgazdaságban jelentősen megnövelte. Ennek visszafogása igen óvatos megközelítést igényel, hogy a jelentősebb megrázkódtatásokat ("hard landing") el lehessen kerülni. A kamatpolitika hirtelen és drasztikus szigorítása a lakossági fogyasztást (mely jelentős részben hitelre alapozott) érdemben foghatná vissza a drágább hiteleken és a lakosság vagyonának (részvények, ingatlanok stb.) leértékelődésén keresztül.

Az alkalmazkodás és a fokozatosság a FED közleményeinek 2004 májusa óta része. A két kifejezés együtt egyfajta horgonya is a piacnak, utalás arra, hogy az adott lépést következőben maximum 25 bp-os emelés követheti. A spekuláció a FED november 1-i üléshez kapcsolódó jegyzőkönyv kiadása után erősödött fel, hogy az eddigi kamatpolitikában esetleg változás következik be.

A magyar piacra negatív hatása annak lehet, ha a közlemény erősebb hangnemet üt meg, és a további kamatemelési várakozások lényegesen erősödnek. Ennek nagy valószínűsége nincs. Egy semleges kommentár piaci hatásai mérsékeltek lehetnek. A piac egyelőre kivár. A kamatdöntést közép-európai idő szerint 20.15-kor jelentik be.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?