5 °C Budapest

FED: két szóra figyeljünk !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 15:26

Egyelőre biztosnak tűnik, hogy FED Nyíltpiaci Bizottsága ma 13-szor is kamatot emel, ugyanakkor a hangsúly a piac szerint inkább a közlemény hangvételén lesz. Lassan már nyelvészeket kell alkalmazni a befektetési bankárok mellé, hogy az intézmény várható viselkedésére vonatkozóan információt nyerjen a piac. A közlemény két legfontosabb eleme lehet, hogy az alkalmazkodó viselkedés ("accomodative") megmarad-e illetve, hogy a kamatemelések jellemzésére a fokozatosság, az óvatosság ("measured") kifejezés szerepel-e.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A federal funds rate célértéke (irányadó kamat) jelenleg 4%-on áll, ami ma 4.25%-ra emelkedhet. A kamatemelési ciklus 2004 júniusában indult, akkor a kamat 1%-on állt. A kamatemeléseket sokáig akadályozta a gyenge munkaerőpiac, ugyanakkor a gazdasági növekedéshez később hozzákapcsolódott a munkakereslet erősödése is. Az inflációs ráta emelkedett, ugyanakkor ebben pl. az olajáraknak nagy szerepe volt.


Túlfűtött amerikai gazdaságról feltehetően továbbra sem beszélhetünk, ugyanakkor az eszközpiacoknak vannak buborékgyanús részei (ingatlanok). Az eddigi laza kamatpolitika, az olcsó pénz a likviditást mind az USA-ban, mind a világgazdaságban jelentősen megnövelte. Ennek visszafogása igen óvatos megközelítést igényel, hogy a jelentősebb megrázkódtatásokat ("hard landing") el lehessen kerülni. A kamatpolitika hirtelen és drasztikus szigorítása a lakossági fogyasztást (mely jelentős részben hitelre alapozott) érdemben foghatná vissza a drágább hiteleken és a lakosság vagyonának (részvények, ingatlanok stb.) leértékelődésén keresztül.

Az alkalmazkodás és a fokozatosság a FED közleményeinek 2004 májusa óta része. A két kifejezés együtt egyfajta horgonya is a piacnak, utalás arra, hogy az adott lépést következőben maximum 25 bp-os emelés követheti. A spekuláció a FED november 1-i üléshez kapcsolódó jegyzőkönyv kiadása után erősödött fel, hogy az eddigi kamatpolitikában esetleg változás következik be.

A magyar piacra negatív hatása annak lehet, ha a közlemény erősebb hangnemet üt meg, és a további kamatemelési várakozások lényegesen erősödnek. Ennek nagy valószínűsége nincs. Egy semleges kommentár piaci hatásai mérsékeltek lehetnek. A piac egyelőre kivár. A kamatdöntést közép-európai idő szerint 20.15-kor jelentik be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?