23 °C Budapest

FED: két szóra figyeljünk !?

Pénzcentrum
2005. december 13. 15:26

Egyelőre biztosnak tűnik, hogy FED Nyíltpiaci Bizottsága ma 13-szor is kamatot emel, ugyanakkor a hangsúly a piac szerint inkább a közlemény hangvételén lesz. Lassan már nyelvészeket kell alkalmazni a befektetési bankárok mellé, hogy az intézmény várható viselkedésére vonatkozóan információt nyerjen a piac. A közlemény két legfontosabb eleme lehet, hogy az alkalmazkodó viselkedés ("accomodative") megmarad-e illetve, hogy a kamatemelések jellemzésére a fokozatosság, az óvatosság ("measured") kifejezés szerepel-e.

A federal funds rate célértéke (irányadó kamat) jelenleg 4%-on áll, ami ma 4.25%-ra emelkedhet. A kamatemelési ciklus 2004 júniusában indult, akkor a kamat 1%-on állt. A kamatemeléseket sokáig akadályozta a gyenge munkaerőpiac, ugyanakkor a gazdasági növekedéshez később hozzákapcsolódott a munkakereslet erősödése is. Az inflációs ráta emelkedett, ugyanakkor ebben pl. az olajáraknak nagy szerepe volt.


Túlfűtött amerikai gazdaságról feltehetően továbbra sem beszélhetünk, ugyanakkor az eszközpiacoknak vannak buborékgyanús részei (ingatlanok). Az eddigi laza kamatpolitika, az olcsó pénz a likviditást mind az USA-ban, mind a világgazdaságban jelentősen megnövelte. Ennek visszafogása igen óvatos megközelítést igényel, hogy a jelentősebb megrázkódtatásokat ("hard landing") el lehessen kerülni. A kamatpolitika hirtelen és drasztikus szigorítása a lakossági fogyasztást (mely jelentős részben hitelre alapozott) érdemben foghatná vissza a drágább hiteleken és a lakosság vagyonának (részvények, ingatlanok stb.) leértékelődésén keresztül.

Az alkalmazkodás és a fokozatosság a FED közleményeinek 2004 májusa óta része. A két kifejezés együtt egyfajta horgonya is a piacnak, utalás arra, hogy az adott lépést következőben maximum 25 bp-os emelés követheti. A spekuláció a FED november 1-i üléshez kapcsolódó jegyzőkönyv kiadása után erősödött fel, hogy az eddigi kamatpolitikában esetleg változás következik be.

A magyar piacra negatív hatása annak lehet, ha a közlemény erősebb hangnemet üt meg, és a további kamatemelési várakozások lényegesen erősödnek. Ennek nagy valószínűsége nincs. Egy semleges kommentár piaci hatásai mérsékeltek lehetnek. A piac egyelőre kivár. A kamatdöntést közép-európai idő szerint 20.15-kor jelentik be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm