20 °C Budapest

Egy biztos, hogy hétfő után minden bizonytalan

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:00

Már-már hihetetlenül egységes az elemzői-alapkezelői kar abban, hogy mi várható az elkövetkezendő két kamatmeghatározó ülésen Magyarországon. Ez azonban csak a látszat, szinte minden elemző sóhajtással és rövid szünetet követően kezdte válaszát. A portfolio.hu tegnap délutáni felmérésében mind a 21 szakértő változatlan kamatszintre (6%) számított a jövő hétfői Monetáris Tanács ülésen. Egy hónappal ezelőtti felmérésünkben a megkérdezettek közel fele reális lehetőségnek tartotta, hogy az év utolsó két hónapjának valamelyikében bekövetkezhet még egy kamatcsökkentés. Legvalószínűbb pályaként ma ezzel már csupán két elemző számol, azaz a 2005-ös esztendőt 6%-os kamattal búcsúztathatjuk. Igen érdekes, hogy a piaci folyamatok és az elemzői várakozások gyakorlatilag elváltak egymástól: az árazások alapján a szereplők felkészültek egy 25 bp-os akár jövő hétfői kamatemelésre is (tegnapi 3 hónapos hozam 5 bp-tal 6.31%-ra emelkedett), míg ezt egyértelműen egyik megkérdezettünk sem várta (de néhányan nem zárták ki).


Jövő hétfőn a kamatdöntéssel egy időben megjelenik a friss inflációs jelentés is. Az elemzők közül többen jelezték - ahogy az nemrég kiszivárgott - , hogy igen kedvező inflációs prognózist vázolhat fel a jegybank, így egy esetleges kamatemelést igen nehézkes lenne "eladni". A döntést követő kommentár azonban kitérhet a jövő csütörtöki (december elsejei) európai központi banki (EKB) kamatdöntésre, mint befolyásoló tényező a magyar piaci folyamatok szempontjából. A piac gyakorlatilag már beárazta a 25 bp-os EKB kamatemelést, így az elemzők döntő többsége nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a frankfurti döntés közvetlenül befolyásolja-e az MNB december 19-i, következő kamatdöntését.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az EKB várható szigorítása a kockázati felár csökkenése miatt szűkíti az MNB (kedvező inflációs kilátások miatti) esetleges kamatcsökkentési lehetőségét. Ahogy arra már többször is utaltunk, a forint/euró árfolyam lehet a determináló a kamatdöntésekben, azaz egy fokozottabb forintgyengülés kikényszeríthet egy (vagy több) kamatemelést az MNB-ből. A szakértői várakozásokból azonban az látszik, hogy rendkívüli helyzet nélkül a forint a jelenlegi piaci ár környékén maradhat az euróval szemben. Év végére a (kényszeredett) válaszokból adódó konszenzus enyhe forinterősödést prognosztizál (252.25).

Kétirányú "utca"

Többen megjegyezték, hogy kérdéses: a 254.50 körüli támaszszint (mely tegnap reggel már harmadszor is segített a forintnak) meg tudja-e, és ha igen, akkor meddig tudja megtartani az euróval szembeni árfolyamot. Amennyiben afölé billenünk, úgy további fokozottabb gyengülés előtt nyílik tér (256-258-ig), míg ha alatta maradunk, úgy elképzelhető akár enyhe erősödés is (251 környékéig).

Nagy kérdés, hogy ha ez utóbbi következik be, akkor a kedvező inflációs kép alapján belemegy-e az MNB egy óvatos kamatcsökkentésbe decemberben. Az érem másik oldala nem ennyire bizonytalan: egy fokozottabb (értsd 260 körüli, vagy afölötti) forintgyengülés valószínűleg kamatemelést indukál majd.

Többen megjegyezték, hogy év vége közeledtével - az éves teljesítmények "szebbé tétele" miatt, ugyanakkor - a fokozott kockázatok következtében óvatosabbá válhatnak a befektetők a magyar piaccal kapcsolatban. Inkább eddigi, jellemzően jó teljesítményeik megőrzésére koncentrálhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci folyamatokat, a forint árfolyamát három főbb tényező is mozgathatja a közeli napokban:

1. egyrészt december első napjaiban le kell adnia a kormánynak Brüsszel felé az aktualizált konvergencia-programot. Az utóbbi napokban erősödött a piacon a gyanú, hogy a kormány a 2010-es dátum elhalasztására készülhet. Ez, bekövetkezése esetén - esetleg meglepő dátum felvázolásával - fokozott piaci korrekcióhoz vezethet

2. November végén-december elején szokta közzétenni az Államadósság Kezelő Központ a következő évi kibocsátási tervét (bruttó és nettó bevonandó összeg az állampapír-piacról), mely rendszerint komoly piacbefolyásoló tényező (jövő évi papírkínálatot jelöli ki). Itt jelentős meglepetések valószínűleg már nem lesznek, a 2006-os költségvetés bizonyos értelemben már kijelölte, hogy igen jelentős többletkibocsátás lehet forintkötvényekből

3. A Budapest Airport Rt. még év vége előtt lezárandó privatizációs ügyletéből igen jelentős pénzforgalmi forráshoz jut az állam. A nagy kérdést - hogy ez milyen módon kerül átváltásra forintra (MNB-nél, vagy a piacon, esetleg a kettő milyen arányú kombinációjában) titok övezi, pedig komoly árfolyam-befolyásoló tényező. Az elmúlt két hétben a forint erősségének magyarázataként többször előkerült az erre utaló magyarázat (piacon történő várható konverzió, fokozott forinterősítő hatás).

A fentiek alapján annyi állapítható meg, hogy a piaci szakértők szokatlanul egységes kamat- és árfolyam-várakozásai csak látszólagosak, az előttünk álló nagy bizonytalanságban jóformán lehetetlen jó előrejelzést adni.

És akkor lássuk a táblázatot:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?