Egy biztos, hogy hétfő után minden bizonytalan

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:00

Már-már hihetetlenül egységes az elemzői-alapkezelői kar abban, hogy mi várható az elkövetkezendő két kamatmeghatározó ülésen Magyarországon. Ez azonban csak a látszat, szinte minden elemző sóhajtással és rövid szünetet követően kezdte válaszát. A portfolio.hu tegnap délutáni felmérésében mind a 21 szakértő változatlan kamatszintre (6%) számított a jövő hétfői Monetáris Tanács ülésen. Egy hónappal ezelőtti felmérésünkben a megkérdezettek közel fele reális lehetőségnek tartotta, hogy az év utolsó két hónapjának valamelyikében bekövetkezhet még egy kamatcsökkentés. Legvalószínűbb pályaként ma ezzel már csupán két elemző számol, azaz a 2005-ös esztendőt 6%-os kamattal búcsúztathatjuk. Igen érdekes, hogy a piaci folyamatok és az elemzői várakozások gyakorlatilag elváltak egymástól: az árazások alapján a szereplők felkészültek egy 25 bp-os akár jövő hétfői kamatemelésre is (tegnapi 3 hónapos hozam 5 bp-tal 6.31%-ra emelkedett), míg ezt egyértelműen egyik megkérdezettünk sem várta (de néhányan nem zárták ki).


Jövő hétfőn a kamatdöntéssel egy időben megjelenik a friss inflációs jelentés is. Az elemzők közül többen jelezték - ahogy az nemrég kiszivárgott - , hogy igen kedvező inflációs prognózist vázolhat fel a jegybank, így egy esetleges kamatemelést igen nehézkes lenne "eladni". A döntést követő kommentár azonban kitérhet a jövő csütörtöki (december elsejei) európai központi banki (EKB) kamatdöntésre, mint befolyásoló tényező a magyar piaci folyamatok szempontjából. A piac gyakorlatilag már beárazta a 25 bp-os EKB kamatemelést, így az elemzők döntő többsége nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a frankfurti döntés közvetlenül befolyásolja-e az MNB december 19-i, következő kamatdöntését.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az EKB várható szigorítása a kockázati felár csökkenése miatt szűkíti az MNB (kedvező inflációs kilátások miatti) esetleges kamatcsökkentési lehetőségét. Ahogy arra már többször is utaltunk, a forint/euró árfolyam lehet a determináló a kamatdöntésekben, azaz egy fokozottabb forintgyengülés kikényszeríthet egy (vagy több) kamatemelést az MNB-ből. A szakértői várakozásokból azonban az látszik, hogy rendkívüli helyzet nélkül a forint a jelenlegi piaci ár környékén maradhat az euróval szemben. Év végére a (kényszeredett) válaszokból adódó konszenzus enyhe forinterősödést prognosztizál (252.25).

Kétirányú "utca"

Többen megjegyezték, hogy kérdéses: a 254.50 körüli támaszszint (mely tegnap reggel már harmadszor is segített a forintnak) meg tudja-e, és ha igen, akkor meddig tudja megtartani az euróval szembeni árfolyamot. Amennyiben afölé billenünk, úgy további fokozottabb gyengülés előtt nyílik tér (256-258-ig), míg ha alatta maradunk, úgy elképzelhető akár enyhe erősödés is (251 környékéig).

Nagy kérdés, hogy ha ez utóbbi következik be, akkor a kedvező inflációs kép alapján belemegy-e az MNB egy óvatos kamatcsökkentésbe decemberben. Az érem másik oldala nem ennyire bizonytalan: egy fokozottabb (értsd 260 körüli, vagy afölötti) forintgyengülés valószínűleg kamatemelést indukál majd.

Többen megjegyezték, hogy év vége közeledtével - az éves teljesítmények "szebbé tétele" miatt, ugyanakkor - a fokozott kockázatok következtében óvatosabbá válhatnak a befektetők a magyar piaccal kapcsolatban. Inkább eddigi, jellemzően jó teljesítményeik megőrzésére koncentrálhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piaci folyamatokat, a forint árfolyamát három főbb tényező is mozgathatja a közeli napokban:

1. egyrészt december első napjaiban le kell adnia a kormánynak Brüsszel felé az aktualizált konvergencia-programot. Az utóbbi napokban erősödött a piacon a gyanú, hogy a kormány a 2010-es dátum elhalasztására készülhet. Ez, bekövetkezése esetén - esetleg meglepő dátum felvázolásával - fokozott piaci korrekcióhoz vezethet

2. November végén-december elején szokta közzétenni az Államadósság Kezelő Központ a következő évi kibocsátási tervét (bruttó és nettó bevonandó összeg az állampapír-piacról), mely rendszerint komoly piacbefolyásoló tényező (jövő évi papírkínálatot jelöli ki). Itt jelentős meglepetések valószínűleg már nem lesznek, a 2006-os költségvetés bizonyos értelemben már kijelölte, hogy igen jelentős többletkibocsátás lehet forintkötvényekből

3. A Budapest Airport Rt. még év vége előtt lezárandó privatizációs ügyletéből igen jelentős pénzforgalmi forráshoz jut az állam. A nagy kérdést - hogy ez milyen módon kerül átváltásra forintra (MNB-nél, vagy a piacon, esetleg a kettő milyen arányú kombinációjában) titok övezi, pedig komoly árfolyam-befolyásoló tényező. Az elmúlt két hétben a forint erősségének magyarázataként többször előkerült az erre utaló magyarázat (piacon történő várható konverzió, fokozott forinterősítő hatás).

A fentiek alapján annyi állapítható meg, hogy a piaci szakértők szokatlanul egységes kamat- és árfolyam-várakozásai csak látszólagosak, az előttünk álló nagy bizonytalanságban jóformán lehetetlen jó előrejelzést adni.

És akkor lássuk a táblázatot:

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?