Stabil forint - kezd felkészülni a piac az esetleges kamatemelésre

Pénzcentrum
2005. október 25. 12:00

A forint stabilitást mutat az euróval szemben, a jegyzések a tegnapi kamatdöntést követően jellemzően a 254-es szint közvetlen közelében járnak. Az állampapírok másodpiacán azonban figyelemre méltó folyamatok mutatkoznak: tegnap késő délutánhoz képest a hosszú hozamok mérsékelten (mintegy 5-8 bp-tal) csökkentek, míg a rövid hozamok (DKJ-k) hasonló mértékben emelkedtek. A hozamgörbe meredeksége tehát csökken, a 3-12 hónapos hozamok emelkedése pedig arra utal, hogy a piac kezdi egyre reálisabb lehetőségként kezelni a tegnapi bejelentést, miszerint a Monetáris Tanács ülésén már a kamatemelés is felmerült több döntéshozóban. A 3 hónapos DKJ-t jelenleg 6.08% körül jegyzik, szemben a tegnap délutáni 6.03% körüli szintekkel.

eurhufcomp
eurhufcomp

A legutóbbi elemzői várakozások azt mutatták, hogy a piac döntő többsége nem lát esélyt további idei kamatmérséklésre, a ráta év végéig a jelenlegi 6%-on maradhat. Az elemzői várakozások egyik felét a Monetáris Tanács is hasonlóan látja: a kamatcsökkentés lehetőségéről nem is szavaztak a tagok.

2005.10.19 16:27
Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

A várakozások másik fele azonban úgy tűnik, nem teljesen helyt álló: a Monetáris Tanács egyes tagjainak (akik neve három hét múlva kiderül) érvelése szerint ugyanis már tegnap érdemes lett volna demonstráló jelleggel meglépni egy kamatemelést.

2005.10.24 15:09
A kamatemelés is napirenden volt!!! - név szerint ismertté válik a döntés

Ez, amennyiben bekövetkezett volna, igencsak nagy meglepetést okozott volna a piacon, egyrészt azért, mert inkonzisztens monetáris politikára vall egyévi folyamatos kamatcsökkentés után azonnal emelésbe váltani. Másrészt amiatt, mert a jegybank az emeléssel deklaráltan kimutatná, hogy komolyan aggódik a forint jelentősebb gyengülése miatt. Ez esetleg spekulációt gerjeszthetne a piacon további kamatemelések kikényszerítése céljából (hasonlóra 2003. novemberében volt példa).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatemelés arra is rávilágított volna, hogy a jegybank egyes elemzői várakozásokkal szemben nem a devizatartalékon keresztül kívánja stabilizálni a forintot (forintvétel a felduzzadt tartalékokból), hanem azonnal a kamatemelés eszközéhez nyúlna.

A héten a témához kapcsolódó fontosabb magyar makroadat nem lát napvilágot, így a piacok a nyilatkozatok elemzésével tölthetik még a következő napokat, ugyanakkor fontos jelzés lehet a szereplőknek is a csütörtöki 5 és 10 éves kötvényaukciók eredménye (kereslet és hozamszint).

2005.10.24 05:00
Lesz mire figyelni a héten, csak győzzük kapkodni a fejünket

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?