IMF: több a kockázat, kevés a beruházás

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 12:01

Tegnap publikálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátásokra vonatkozó legfrissebb elemzését (World Economic Outlook). Az IMF az idei és a jövő évre is 4.3% körüli növekedésre számít a világgazdaságban, de a szakértők a korábbinál több és jelentősebb kockázati tényezőt azonosítottak, mely a növekedés ütemét korlátozhatja, illetve a tőkepiacokon is komolyabb turbulenciákat okozhat. Az IMF szerint a világgazdaság növekedési szerkezete nem kiegyensúlyozott, túl nagy a hangsúly néhány fejlett ország lakossági fogyasztásán (elsősorban USA). Az elmúlt időszakban az eszközárak jelentősen emelkedtek, mely szintén veszély lehet a potenciális korrekciók miatt (itt elsősorban az ingatlanpiac említhető). Az olajárak jelentősen emelkedtek az utóbbi időszakban, mely a növekedést szintén fékezi.

USA: Katrina után

A fejlett gazdaságok között feltehetően továbbra is az USA növekedhet a leggyorsabban. A GDP idén 3.5%-kal, 2006-ban 3.3%-kal bővülhet. A Katrina hurrikán az idei év maradék részében a GDP növekedést 0.5%ponttal fékezheti, de az újjáépítések miatt 2006 első felében ennek egy része "visszajön". Ennek ellenére kedvezőtlen, hogy az események a fogyasztói bizalmat csökkentették. A fogyasztás bővülését szintén lassítja az emelkedő infláció, mely a nominális bérek értékét jobban csökkenti, illetve az emelkedő olajárak, melyek a fogyasztási kiadások mind nagyobb részét emésztik fel a más termékcsoportokra költhető összegeket zsugorítva.

Euró-zóna: gyengélkedés

Az Euró-zónában a legnagyobb problémát a strukturális reformok hiánya és az elégtelen kereslet jelenti. Ezek miatt az IMF mérsékelte növekedési becslését, az idei évre 1.2%-os, 2006-ra 1.8%-os növekedést várnak. A valódi reformokat nagyban gátolja, hogy nincs meg a konszenzus a politikai vezetők között.

Japán: növekvő fogyasztás és beruházás

A japán gazdaság éledezőben van, a lakossági fogyasztás és a magánberuházások is dinamizálódtak az elmúlt időszakban. A növekedés szerkezete úgy változik, hogy az export súlya abban folyamatosan csökken. Az IMF 2005-re 2%-os GDP növekedést vár a távol-keleti országtól.

Kína, India, feltörekvő piacok

Kínában nem látszik a növekedési ütem érdemi mérséklődése. A GDP az idei évben 9%-kal, jövőre 8.2%-kal bővülhet. Szükség lenne, hogy az export mellett a lakossági fogyasztás is gyorsabban nőjön, a beruházásoknál azok összetétele egészségesebb irányba változzon. A bankrendszer problémái figyelmet érdemelnek, sok állami vállalat nem reális költségek mellett jut hitelhez, mely a beruházások szerkezetét torzítja.

India szintén dinamikusan nő, a külföldi érdeklődés egyre jelentősebb. India esetében a további strukturális reformokat és a költségvetési konszolidáció szükségességét emeli ki a Valutaalap.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Más ázsiai országokban a magas olajárak és az információs technológiai piacon történt korrekció korlátozza a növekedési lehetőségeket. 2005 második félévében ugyanakor már a növekedési ütem gyorsulásával lehet számolni. Latin-Amerikában és a Európa feltörekvő részén ezzel ellentétesen a növekedési ütem lassulása lehet meghatározó.

Az IMF hangsúlyos problémaként említi, hogy globálisan alacsony a beruházások szintje, mely számos okra vezethető vissza. Az utóbbi években több válság rázta meg a világgazdaságot, illetve annak egyes részeit, ami a beruházási aktivitást visszafogta. A feltörekvő gazdaságok nagy része a korábbi egyensúlytalanságokat orvosolva komoly kiigazításokat hajtott végre, melyek az idei évre több országban is szufficites költségvetési pozícióhoz és fizetési mérleghez vezettek. A fejlett gazdaságok többsége laza kamatpolitikával és a fogyasztás ösztönzésével igyekezett visszanyerni a lendületet (elsősorban az angolszász gazdaságok). Az USA-ban és Japánban az államháztartás megtakarításai jelentősen csökkentek, a lakossági megtakarítások szintén mérséklődtek, sőt időszakonként el is tűntek. Összességében ezek a politikák alkalmasak voltak egy átmeneti korrekcióra, de a hosszú távú fenntarthatóság érdekében változásra van szükség. A globális fizetési mérleg feszültségeket fel kell oldani. Egyes országok (pl. USA) túlfogyasztanak, melyet jól jelképez a folyó mérleg hatalmas hiánya. Máshol mérsékelni kellene a megtakarításokat és jobban kellene ösztönözni a fogyasztás, ezzel a folyó mérleg többletek csökkenhetnének.

Az IMF szerint kétfajta változásra lenne szükség alapvetően:
1. a fogyasztás helyett/mellett fokozatosan növelni kell a beruházások szerepét, a fejlett országokban az expanzív gazdaságpolitikáknak normalizálódni kell;
2. csökkenteni kell a folyó fizetési mérleg problémák okozta feszültséget, a belső keresletnek elsősorban ott kellene erősödni, ahol most szufficitesek a mérlegek.

Nagy kérdés, hogy a fent említett változások képesek-e viszonylag simán megvalósulni, vagy növekedési problémákkal, a pénzügyi piacokon komolyabb turbulenciákkal kell számolni. Az IMF szerint több befektetésre lenne szükség az alacsonyabb jövedelmű országokban, a feltörekvő piacokon és az olajtermelőknél, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. A beruházásoknál törekedni kellene a minőség javulására. Ez annyit jelent, hogy nem úgy kell elérni a beruházásállomány növekedését, hogy azt államilag erősen támogatják illetve irreálisan alacsony finanszírozási költségeket teremtenek a kamatpolitikán keresztül, hanem piaci reformokat hajtanak végre és az üzleti környezet, a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, a pénzügyi piacok szabályozása az, ami elősegíti a vállalkozó kedv élénkülését.

Az IMF veszélyként értékeli, hogy sok országban túl erős a külső környezet, a külső kereslet szerepe a gazdaság teljesítményének meghatározásában. Ez annyiban ad okot aggodalomra, hogy pl. a fejlődő piacok főbb exportpartnerei az erős belső kereslettel rendelkező fejlett gazdaságok, ahol mostanában jellemzően igen expanzív fiskális politikával dinamizálják a gazdaságot. Emellett az alacsony kamatszintek miatt az ingatlanpiacon is jelentős felfutás valósult meg, mely a belső keresletre is visszahatott. Ezen tényezők változása az ide az exporton szorosan kapcsolódó országokra is erős hatást gyakorolhat. A fiskális politika szigorodása az ingatlanpiaci boom enyhülésével és a magasabb olajárakkal érdemben mérsékelheti a fejlett piacok belső keresletét, ezen keresztül importigényét is. Ez a fejlődő gazdaságokban is teljesítményvisszaesést okozhat.

A magas olajárak jól látható és létező veszélyt jelentenek. Egyelőre az olaj drágulása mérsékelt hatást gyakorolt a világgazdaság növekedésére. Ennek oka, hogy az árnövekedés a keresleti oldal jelentés erősödése miatt következett be, nem egy kínálati sokk miatt. Most azonban egyre több hírt hallani a kínálat beszűküléséről egyes természeti katasztrófák, terrorista akciók miatt. Ezek az árakat tovább hajtják, a gazdasági szereplők bizalmát erodálják. Azokban a gazdaságokban, ahol a kibocsátás a potenciális szint közelében van, az alkalmazkodóképesség kisebb, ott az inflációs nyomás is érezhetően erősödik. Ez érdemben érinti a feltörekvő és fejlődő piaci országokat. Az IMF szerint a magas olajárakat nem szabad kompenzálni, hagyni kell, hogy a piaci árszinttel szembesüljenek a fogyasztók. Csak ez ösztönöz megfelelően a helyes alkalmazkodásra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?