Megosztottság a Monetáris Tanácsban: mi történt augusztus 22-én? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:00

A Monetáris Tanács augusztus 22-i ülésén az inflációs jelentés, az aktuális makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a tagok a 25 bázispontos és az 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét vitatták meg. A jelen lévő 12 tag közül négyen 25 bp-os, míg nyolcan 50 bp-os kamatcsökketnés mellett tették le voksukat - derül ki az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvből. Dr. Szapáry György nem vett részt az ülésen. A többségi döntés alapján az irányadó kamatszint 50 bp-tal 6.25%-ra csökkent augusztus 23-tól. A döntés szempontjából meghatározó információt jelentett az, hogy az MNB inflációs prognózisa szerint 2005 év végén az infláció várhatóan mintegy fél százalékponttal alacsonyabb lesz, mint a korábban kitűzött inflációs cél, s az előrejelzett fogyasztóiár-index - a bejelentett ÁFA-csökkentések közvetlen hatását figyelmen kívül hagyva - 2006-ban is a célsáv alsó felébe esik. A Tanács tagjai az ülésen kiemelték, hogy a Kormánnyal közösen megállapított, 2007-től érvényes 3%-os középtávú inflációs cél az előrejelzésben alkalmazott feltevések mellett 5-8 negyedéves horizonton teljesíthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


2005.08.22 14:00
Meglepetés az MNB-től: 50 bp-os kamatcsökkentés

2005.08.22 15:09
25 és 50 bp között ingadozott a Tanács

A Tanács egyöntetű véleménye volt az is, hogy a külső környezet változatlanul kedvező. A feltörekvő piacok elmúlt hónapok során kialakult felárai a törökországi és a latin-amerikai eredetű kockázatok ellenére alacsony szinten maradtak, egy esetleges fertőzéses válság továbbterjedése Magyarország és a régió felé kevésbé látszik valószínűnek, mint korábban. Úgy tűnik, az USA kamatciklusa egyelőre nincs hatással a feltörekvő piacok és a térség pénzügyi piaci folyamataira, mivel a piac beárazta az amerikai kamatlábak fokozatos emelkedését. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága élénknek és erősnek mutatkozik. A kedvező külső környezet a régió, és ezen belül a forintbefektetések megítélésében is mutatkozik.

A várakozásokat sorozatban alulmúló maginflációs tényszámok alátámasztják a kedvező középtávú inflációs kilátásokra vonatkozó megítélést és megalapozzák az inflációs várakozások tartós mérséklődését. A Tanács tagjai az infláció kedvező tendenciájának megerősítéseként értékelték a bérinflációs kilátásokat is, amelyek szerint a bérköltség-dinamika lassulása a minimálbér-emelés következtében csak átmenetileg torpan meg, hosszabb távon süllyedő trend várható. Az alacsony infláció fennmaradását az is elősegíti, hogy a korábbinál kedvezőbb jövedelmi kilátások mellett is várhatóan óvatos mértékben növekednek a lakosság fogyasztási kiadásai, s a háztartások pénzügyi megtakarításainak emelkedése magasabb ütemű, mint a lakossági fogyasztás dinamikája.

A létező egyensúlytalansági problémák ellenére a piaci hangulatot kedvezőnek, a pozitív hírekre (vártnál nagyobb júliusi költségvetési szufficit, kedvező importadatok) inkább fogékonynak látták. A Tanács tagjaninak véleménye szerint ezt tükrözi a lejjebb tolódott hozamgörbe, az alacsony szinten stabilizálódó hosszabb kamatfelár és az erős forintárfolyam.

A Tanács többsége úgy látta, az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a külső körülmények alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak, lehetőség kínálkozik arra, hogy a piaci várakozások sávján belüli nagyobb mértéket lépje meg az MNB.

Egyes vélemények szerint a piac számára már egyértelmű, hogy az MNB az adóintézkedések következtében előálló 2006-os átmeneti inflációcsökkenésre nem reagál, így a korábbiaknál nagyobb mértékű kamatcsökkentés nem ad félrevezető jelzést a monetáris politika jövőbeli magatartásáról. Elhangzott az is, hogy a 2006-os inflációcsökkentésen keresztülnéz ugyan az MNB, de az előretekintő reálkamatláb ezzel együtt erőteljesen megemelkedik 2006-ban.

Volt olyan nézet is, amely a külső egyensúly szempontjából - a külkereskedelmi adatok bizonytalansága ellenére is - fontos tényezőnek látta, hogy a lakossági megtakarítások emelkedése miatt a külső finanszírozási igény mérséklődésére lehet számítani. A külső pozíció javulása még akkor is valószínű, ha az MNB-előrejelzés feltevése teljesül, azaz az államháztartás finanszírozási igénye 1%-kal nőne a konvergencia-programban szereplő további keresletszűkítés helyett. A finanszírozási szerkezet is kedvező irányba látszik mozdulni, a külső egyensúly finanszírozásában kisebb a ráutaltság a külföldi portfólió tőkebeáramlásra, ami csökkenti az elvárt kamatfelárat.

A 25 bp-os kamatcsökkentés mellett felhozott érvek nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy a hivatkozott pozitív tendenciák ellenére jelentős kockázatokkal is szembe kell nézni, elsősorban a fiskális kilátások terén. A bejelentett adóintézkedésekből és az egyszeri bevételek kieséséből adódó költségvetési lazítás ellentételezése egyelőre nem látszik körvonalazódni Ez nem annyira a keresleti hatáson keresztül megjelenő inflációs nyomás, és nem a finanszírozási kockázatok miatt fontos kérdés, hanem az elvárt kockázati felárra gyakorolt hatás szempontjából. A Tanács tagjai úgy látták, ebből a szempontból nem csökkentek, hanem éppen növekedtek a kockázatok a korábbi kamatdöntésekhez képest; ezért az óvatosság és a következetesség elvei alapján nem láttak indokoltnak 25 bp-nál nagyobb kamatcsökkentést.

A fiskális kilátások bizonytalanságára alapozva egyes vélemények kiemelték a teljes makrogazdasági pálya szokásosnál nagyobb bizonytalanságát a monetáris politika szempontjából releváns, középtávú horizonton.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20