Megosztottság a Monetáris Tanácsban: mi történt augusztus 22-én? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:00

A Monetáris Tanács augusztus 22-i ülésén az inflációs jelentés, az aktuális makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a tagok a 25 bázispontos és az 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét vitatták meg. A jelen lévő 12 tag közül négyen 25 bp-os, míg nyolcan 50 bp-os kamatcsökketnés mellett tették le voksukat - derül ki az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvből. Dr. Szapáry György nem vett részt az ülésen. A többségi döntés alapján az irányadó kamatszint 50 bp-tal 6.25%-ra csökkent augusztus 23-tól. A döntés szempontjából meghatározó információt jelentett az, hogy az MNB inflációs prognózisa szerint 2005 év végén az infláció várhatóan mintegy fél százalékponttal alacsonyabb lesz, mint a korábban kitűzött inflációs cél, s az előrejelzett fogyasztóiár-index - a bejelentett ÁFA-csökkentések közvetlen hatását figyelmen kívül hagyva - 2006-ban is a célsáv alsó felébe esik. A Tanács tagjai az ülésen kiemelték, hogy a Kormánnyal közösen megállapított, 2007-től érvényes 3%-os középtávú inflációs cél az előrejelzésben alkalmazott feltevések mellett 5-8 negyedéves horizonton teljesíthető.


2005.08.22 14:00
Meglepetés az MNB-től: 50 bp-os kamatcsökkentés

2005.08.22 15:09
25 és 50 bp között ingadozott a Tanács

A Tanács egyöntetű véleménye volt az is, hogy a külső környezet változatlanul kedvező. A feltörekvő piacok elmúlt hónapok során kialakult felárai a törökországi és a latin-amerikai eredetű kockázatok ellenére alacsony szinten maradtak, egy esetleges fertőzéses válság továbbterjedése Magyarország és a régió felé kevésbé látszik valószínűnek, mint korábban. Úgy tűnik, az USA kamatciklusa egyelőre nincs hatással a feltörekvő piacok és a térség pénzügyi piaci folyamataira, mivel a piac beárazta az amerikai kamatlábak fokozatos emelkedését. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága élénknek és erősnek mutatkozik. A kedvező külső környezet a régió, és ezen belül a forintbefektetések megítélésében is mutatkozik.

A várakozásokat sorozatban alulmúló maginflációs tényszámok alátámasztják a kedvező középtávú inflációs kilátásokra vonatkozó megítélést és megalapozzák az inflációs várakozások tartós mérséklődését. A Tanács tagjai az infláció kedvező tendenciájának megerősítéseként értékelték a bérinflációs kilátásokat is, amelyek szerint a bérköltség-dinamika lassulása a minimálbér-emelés következtében csak átmenetileg torpan meg, hosszabb távon süllyedő trend várható. Az alacsony infláció fennmaradását az is elősegíti, hogy a korábbinál kedvezőbb jövedelmi kilátások mellett is várhatóan óvatos mértékben növekednek a lakosság fogyasztási kiadásai, s a háztartások pénzügyi megtakarításainak emelkedése magasabb ütemű, mint a lakossági fogyasztás dinamikája.

A létező egyensúlytalansági problémák ellenére a piaci hangulatot kedvezőnek, a pozitív hírekre (vártnál nagyobb júliusi költségvetési szufficit, kedvező importadatok) inkább fogékonynak látták. A Tanács tagjaninak véleménye szerint ezt tükrözi a lejjebb tolódott hozamgörbe, az alacsony szinten stabilizálódó hosszabb kamatfelár és az erős forintárfolyam.

A Tanács többsége úgy látta, az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a külső körülmények alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak, lehetőség kínálkozik arra, hogy a piaci várakozások sávján belüli nagyobb mértéket lépje meg az MNB.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyes vélemények szerint a piac számára már egyértelmű, hogy az MNB az adóintézkedések következtében előálló 2006-os átmeneti inflációcsökkenésre nem reagál, így a korábbiaknál nagyobb mértékű kamatcsökkentés nem ad félrevezető jelzést a monetáris politika jövőbeli magatartásáról. Elhangzott az is, hogy a 2006-os inflációcsökkentésen keresztülnéz ugyan az MNB, de az előretekintő reálkamatláb ezzel együtt erőteljesen megemelkedik 2006-ban.

Volt olyan nézet is, amely a külső egyensúly szempontjából - a külkereskedelmi adatok bizonytalansága ellenére is - fontos tényezőnek látta, hogy a lakossági megtakarítások emelkedése miatt a külső finanszírozási igény mérséklődésére lehet számítani. A külső pozíció javulása még akkor is valószínű, ha az MNB-előrejelzés feltevése teljesül, azaz az államháztartás finanszírozási igénye 1%-kal nőne a konvergencia-programban szereplő további keresletszűkítés helyett. A finanszírozási szerkezet is kedvező irányba látszik mozdulni, a külső egyensúly finanszírozásában kisebb a ráutaltság a külföldi portfólió tőkebeáramlásra, ami csökkenti az elvárt kamatfelárat.

A 25 bp-os kamatcsökkentés mellett felhozott érvek nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy a hivatkozott pozitív tendenciák ellenére jelentős kockázatokkal is szembe kell nézni, elsősorban a fiskális kilátások terén. A bejelentett adóintézkedésekből és az egyszeri bevételek kieséséből adódó költségvetési lazítás ellentételezése egyelőre nem látszik körvonalazódni Ez nem annyira a keresleti hatáson keresztül megjelenő inflációs nyomás, és nem a finanszírozási kockázatok miatt fontos kérdés, hanem az elvárt kockázati felárra gyakorolt hatás szempontjából. A Tanács tagjai úgy látták, ebből a szempontból nem csökkentek, hanem éppen növekedtek a kockázatok a korábbi kamatdöntésekhez képest; ezért az óvatosság és a következetesség elvei alapján nem láttak indokoltnak 25 bp-nál nagyobb kamatcsökkentést.

A fiskális kilátások bizonytalanságára alapozva egyes vélemények kiemelték a teljes makrogazdasági pálya szokásosnál nagyobb bizonytalanságát a monetáris politika szempontjából releváns, középtávú horizonton.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem