7 °C Budapest

Megosztottság a Monetáris Tanácsban: mi történt augusztus 22-én? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:00

A Monetáris Tanács augusztus 22-i ülésén az inflációs jelentés, az aktuális makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a tagok a 25 bázispontos és az 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét vitatták meg. A jelen lévő 12 tag közül négyen 25 bp-os, míg nyolcan 50 bp-os kamatcsökketnés mellett tették le voksukat - derül ki az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvből. Dr. Szapáry György nem vett részt az ülésen. A többségi döntés alapján az irányadó kamatszint 50 bp-tal 6.25%-ra csökkent augusztus 23-tól. A döntés szempontjából meghatározó információt jelentett az, hogy az MNB inflációs prognózisa szerint 2005 év végén az infláció várhatóan mintegy fél százalékponttal alacsonyabb lesz, mint a korábban kitűzött inflációs cél, s az előrejelzett fogyasztóiár-index - a bejelentett ÁFA-csökkentések közvetlen hatását figyelmen kívül hagyva - 2006-ban is a célsáv alsó felébe esik. A Tanács tagjai az ülésen kiemelték, hogy a Kormánnyal közösen megállapított, 2007-től érvényes 3%-os középtávú inflációs cél az előrejelzésben alkalmazott feltevések mellett 5-8 negyedéves horizonton teljesíthető.


2005.08.22 14:00
Meglepetés az MNB-től: 50 bp-os kamatcsökkentés

2005.08.22 15:09
25 és 50 bp között ingadozott a Tanács

A Tanács egyöntetű véleménye volt az is, hogy a külső környezet változatlanul kedvező. A feltörekvő piacok elmúlt hónapok során kialakult felárai a törökországi és a latin-amerikai eredetű kockázatok ellenére alacsony szinten maradtak, egy esetleges fertőzéses válság továbbterjedése Magyarország és a régió felé kevésbé látszik valószínűnek, mint korábban. Úgy tűnik, az USA kamatciklusa egyelőre nincs hatással a feltörekvő piacok és a térség pénzügyi piaci folyamataira, mivel a piac beárazta az amerikai kamatlábak fokozatos emelkedését. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága élénknek és erősnek mutatkozik. A kedvező külső környezet a régió, és ezen belül a forintbefektetések megítélésében is mutatkozik.

A várakozásokat sorozatban alulmúló maginflációs tényszámok alátámasztják a kedvező középtávú inflációs kilátásokra vonatkozó megítélést és megalapozzák az inflációs várakozások tartós mérséklődését. A Tanács tagjai az infláció kedvező tendenciájának megerősítéseként értékelték a bérinflációs kilátásokat is, amelyek szerint a bérköltség-dinamika lassulása a minimálbér-emelés következtében csak átmenetileg torpan meg, hosszabb távon süllyedő trend várható. Az alacsony infláció fennmaradását az is elősegíti, hogy a korábbinál kedvezőbb jövedelmi kilátások mellett is várhatóan óvatos mértékben növekednek a lakosság fogyasztási kiadásai, s a háztartások pénzügyi megtakarításainak emelkedése magasabb ütemű, mint a lakossági fogyasztás dinamikája.

A létező egyensúlytalansági problémák ellenére a piaci hangulatot kedvezőnek, a pozitív hírekre (vártnál nagyobb júliusi költségvetési szufficit, kedvező importadatok) inkább fogékonynak látták. A Tanács tagjaninak véleménye szerint ezt tükrözi a lejjebb tolódott hozamgörbe, az alacsony szinten stabilizálódó hosszabb kamatfelár és az erős forintárfolyam.

A Tanács többsége úgy látta, az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a külső körülmények alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak, lehetőség kínálkozik arra, hogy a piaci várakozások sávján belüli nagyobb mértéket lépje meg az MNB.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyes vélemények szerint a piac számára már egyértelmű, hogy az MNB az adóintézkedések következtében előálló 2006-os átmeneti inflációcsökkenésre nem reagál, így a korábbiaknál nagyobb mértékű kamatcsökkentés nem ad félrevezető jelzést a monetáris politika jövőbeli magatartásáról. Elhangzott az is, hogy a 2006-os inflációcsökkentésen keresztülnéz ugyan az MNB, de az előretekintő reálkamatláb ezzel együtt erőteljesen megemelkedik 2006-ban.

Volt olyan nézet is, amely a külső egyensúly szempontjából - a külkereskedelmi adatok bizonytalansága ellenére is - fontos tényezőnek látta, hogy a lakossági megtakarítások emelkedése miatt a külső finanszírozási igény mérséklődésére lehet számítani. A külső pozíció javulása még akkor is valószínű, ha az MNB-előrejelzés feltevése teljesül, azaz az államháztartás finanszírozási igénye 1%-kal nőne a konvergencia-programban szereplő további keresletszűkítés helyett. A finanszírozási szerkezet is kedvező irányba látszik mozdulni, a külső egyensúly finanszírozásában kisebb a ráutaltság a külföldi portfólió tőkebeáramlásra, ami csökkenti az elvárt kamatfelárat.

A 25 bp-os kamatcsökkentés mellett felhozott érvek nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy a hivatkozott pozitív tendenciák ellenére jelentős kockázatokkal is szembe kell nézni, elsősorban a fiskális kilátások terén. A bejelentett adóintézkedésekből és az egyszeri bevételek kieséséből adódó költségvetési lazítás ellentételezése egyelőre nem látszik körvonalazódni Ez nem annyira a keresleti hatáson keresztül megjelenő inflációs nyomás, és nem a finanszírozási kockázatok miatt fontos kérdés, hanem az elvárt kockázati felárra gyakorolt hatás szempontjából. A Tanács tagjai úgy látták, ebből a szempontból nem csökkentek, hanem éppen növekedtek a kockázatok a korábbi kamatdöntésekhez képest; ezért az óvatosság és a következetesség elvei alapján nem láttak indokoltnak 25 bp-nál nagyobb kamatcsökkentést.

A fiskális kilátások bizonytalanságára alapozva egyes vélemények kiemelték a teljes makrogazdasági pálya szokásosnál nagyobb bizonytalanságát a monetáris politika szempontjából releváns, középtávú horizonton.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem