33 °C Budapest

Lendvai a nyugdíjrendszerről: őszi változások, kinek jobb, kinek rosszabb?

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 15:14

Ismét megváltozhat a nyugdíjmegállapítás módszertana. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken az InfoRádióban a teljesen bérkövető rendszer esetleges visszaállításáról beszélt. Jelenleg a nyugdíjnövekmény megállapítása az ún. svájci-indexálás módszere alapján történik, melynek lényege, hogy a nyugdíjnövekmény megállapításánál 50%-ban a várható inflációt, 50%-ban a várható nominális keresetnövekedést veszik alapul. A svájci indexálás a nyugdíjreform egyik fontos eleme volt, egyik célja a rendszerben levő egyensúlytalanságok mérséklése.

Lendvai szerint a várhatóan tartósan alacsony infláció mellett szinte biztosan jobban jár az a nyugdíjas, akinél a nyugdíjemelkedés a bérnövekedéshez, és nem az inflációhoz kötött. A mostani alacsony inflációs környezetben a svájci vagy az infláció alapú indexálás várhatóan tartósan elmarad attól a pályától, melyet a bérnövekedés alapú biztosítana.

Várhatóan már a politikai kampány része, hogy nyugdíjmegállapítás módszerének változtatásáról beszél az MSZP. A kedvezőbb, bér alapú indexálás ugyanakkor az államkasszát terheli jobban. Hogy a nyugdíjmegállapítás esetleges új rendje - béindexálás - mikor léphet életbe, arra a frakcióvezető nem adott választ. Emellett azonban elmondta, hogy az idén őszre ki kell annak alakulnia, hogy pontosan mit és hogyan kell megváltoztatni. A változásoknak vannak olyan pontjai, melyek 2006-ban teljesíthetőek, de nem mértéktelen mennyiségben - mondta Lendvai. Jövő év január 1-vel nem biztos, hogy az új rend szerint emelkednek már a nyugdíjak, de az arra jogosultak már tisztában lesznek vele, hogy mikor és milyen mértékű nyugdíjemelésre kerül sor a mostanitól esetleg eltérő szerkezetben.

********

A bér alapú indexálással önmagában nincs probléma, a gondot az okozza, hogy a rendszer szakértői vélemények szerint továbbra is fenntarthatatlan, az államháztartásra jelentős terhet ró. A magasabb nyugdíjkiáramlás feltehetően jó a nyugdíjasoknak, de azok fedezetét más állami bevételekből kell előteremteni. Az idei költségvetésben pl. a központi költségvetés a tervek szerint 187.2 mrd Ft-tal támogatja majd a Nyugdíjbiztosítási Alapot.

A nyugdíjreform egyik fontos eleme az öngondoskodás intézményi feltételeinek megteremtése volt. A felosztó, kirovó rendszer mellé megjelent a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes pénztári pillér. A magánnyugdíjpénztári befizetések miatt (is) a felosztó-kirovó rendszerben hiány keletkezik, a központi kiegészítés időlegesen ezt a lyukat hivatott betömni (a magánnyugdíjpénztár tagoknál a munkabér 8.5%-át vonják le a nyugdíjhoz kapcsolódóan, ebből 8% a magánnyugdíjpénztárba, 0.5% az állami pillérbe kerül).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 1997-es nyugdíjreformot megelőzően az időskori járadékok megállapításánál a keresetek átlagos emelkedését követték. A reformot megelőző egyeztetések során a munkavállalói és nyugdíjas érdekképviseletek kialkudták a svájci indexálás fokozatos bevezetését, így 1999-ben még a béreknek megfelelően emelkedtek volna a nyugdíjak. Ezt írta felül a Fidesz-FGKP-kormány javaslatára akkor a parlament, a kisnyugdíjasoknak nagyobb, a magasabb nyugdíjat élvezőknek kisebb emelést adva a törvény által előírtnál. A bérek és árak változását 50-50 százalékban figyelembe vevő szabályozás 2001 óta él.

A svájci indexálás jelentősen csökkentette a rendszerben levő egyensúlytalanságot. A probléma, hogy a nyugdíjasok számára kifizetett járulékok és a befizetések nem állnak egymással egyensúlyban, a rendszer sajátosságaiból fakadóan jelentős jövedelemátcsoportosítás következik be az egyes generációk között. Az új rendszer nyertesei a jövő nemzedékének tagjai azzal, hogy csökkenti azok extra terhelését a mostani "túlfizetések" miatt.

A nyugdíjasszervezetek a korábbi indexálás megváltoztatása óta szorgalmazzák a bérkövető rendszer visszaállítását. Ez az, amely valóban garantálná, hogy idősebb korban a - járulékfizetés révén megszerzett - járandóság tartsa az értékét, a nyugdíj vásárlóértéke nagyjából a bérek értékének megfelelően változzanak. Ez egyes számítások szerint még most is finanszírozhatatlan terheket róna az államkasszára. A lépés magasabb államháztartási deficittel és ehhez kapcsolódó adósságnövekedéssel járna, melyet a jövő generációinak kell majd visszafizetni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?