Lendvai a nyugdíjrendszerről: őszi változások, kinek jobb, kinek rosszabb?

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 15:14

Ismét megváltozhat a nyugdíjmegállapítás módszertana. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken az InfoRádióban a teljesen bérkövető rendszer esetleges visszaállításáról beszélt. Jelenleg a nyugdíjnövekmény megállapítása az ún. svájci-indexálás módszere alapján történik, melynek lényege, hogy a nyugdíjnövekmény megállapításánál 50%-ban a várható inflációt, 50%-ban a várható nominális keresetnövekedést veszik alapul. A svájci indexálás a nyugdíjreform egyik fontos eleme volt, egyik célja a rendszerben levő egyensúlytalanságok mérséklése.

Lendvai szerint a várhatóan tartósan alacsony infláció mellett szinte biztosan jobban jár az a nyugdíjas, akinél a nyugdíjemelkedés a bérnövekedéshez, és nem az inflációhoz kötött. A mostani alacsony inflációs környezetben a svájci vagy az infláció alapú indexálás várhatóan tartósan elmarad attól a pályától, melyet a bérnövekedés alapú biztosítana.

Várhatóan már a politikai kampány része, hogy nyugdíjmegállapítás módszerének változtatásáról beszél az MSZP. A kedvezőbb, bér alapú indexálás ugyanakkor az államkasszát terheli jobban. Hogy a nyugdíjmegállapítás esetleges új rendje - béindexálás - mikor léphet életbe, arra a frakcióvezető nem adott választ. Emellett azonban elmondta, hogy az idén őszre ki kell annak alakulnia, hogy pontosan mit és hogyan kell megváltoztatni. A változásoknak vannak olyan pontjai, melyek 2006-ban teljesíthetőek, de nem mértéktelen mennyiségben - mondta Lendvai. Jövő év január 1-vel nem biztos, hogy az új rend szerint emelkednek már a nyugdíjak, de az arra jogosultak már tisztában lesznek vele, hogy mikor és milyen mértékű nyugdíjemelésre kerül sor a mostanitól esetleg eltérő szerkezetben.

********

A bér alapú indexálással önmagában nincs probléma, a gondot az okozza, hogy a rendszer szakértői vélemények szerint továbbra is fenntarthatatlan, az államháztartásra jelentős terhet ró. A magasabb nyugdíjkiáramlás feltehetően jó a nyugdíjasoknak, de azok fedezetét más állami bevételekből kell előteremteni. Az idei költségvetésben pl. a központi költségvetés a tervek szerint 187.2 mrd Ft-tal támogatja majd a Nyugdíjbiztosítási Alapot.

A nyugdíjreform egyik fontos eleme az öngondoskodás intézményi feltételeinek megteremtése volt. A felosztó, kirovó rendszer mellé megjelent a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes pénztári pillér. A magánnyugdíjpénztári befizetések miatt (is) a felosztó-kirovó rendszerben hiány keletkezik, a központi kiegészítés időlegesen ezt a lyukat hivatott betömni (a magánnyugdíjpénztár tagoknál a munkabér 8.5%-át vonják le a nyugdíjhoz kapcsolódóan, ebből 8% a magánnyugdíjpénztárba, 0.5% az állami pillérbe kerül).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az 1997-es nyugdíjreformot megelőzően az időskori járadékok megállapításánál a keresetek átlagos emelkedését követték. A reformot megelőző egyeztetések során a munkavállalói és nyugdíjas érdekképviseletek kialkudták a svájci indexálás fokozatos bevezetését, így 1999-ben még a béreknek megfelelően emelkedtek volna a nyugdíjak. Ezt írta felül a Fidesz-FGKP-kormány javaslatára akkor a parlament, a kisnyugdíjasoknak nagyobb, a magasabb nyugdíjat élvezőknek kisebb emelést adva a törvény által előírtnál. A bérek és árak változását 50-50 százalékban figyelembe vevő szabályozás 2001 óta él.

A svájci indexálás jelentősen csökkentette a rendszerben levő egyensúlytalanságot. A probléma, hogy a nyugdíjasok számára kifizetett járulékok és a befizetések nem állnak egymással egyensúlyban, a rendszer sajátosságaiból fakadóan jelentős jövedelemátcsoportosítás következik be az egyes generációk között. Az új rendszer nyertesei a jövő nemzedékének tagjai azzal, hogy csökkenti azok extra terhelését a mostani "túlfizetések" miatt.

A nyugdíjasszervezetek a korábbi indexálás megváltoztatása óta szorgalmazzák a bérkövető rendszer visszaállítását. Ez az, amely valóban garantálná, hogy idősebb korban a - járulékfizetés révén megszerzett - járandóság tartsa az értékét, a nyugdíj vásárlóértéke nagyjából a bérek értékének megfelelően változzanak. Ez egyes számítások szerint még most is finanszírozhatatlan terheket róna az államkasszára. A lépés magasabb államháztartási deficittel és ehhez kapcsolódó adósságnövekedéssel járna, melyet a jövő generációinak kell majd visszafizetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem