Lendvai a nyugdíjrendszerről: őszi változások, kinek jobb, kinek rosszabb?

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 15:14

Ismét megváltozhat a nyugdíjmegállapítás módszertana. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken az InfoRádióban a teljesen bérkövető rendszer esetleges visszaállításáról beszélt. Jelenleg a nyugdíjnövekmény megállapítása az ún. svájci-indexálás módszere alapján történik, melynek lényege, hogy a nyugdíjnövekmény megállapításánál 50%-ban a várható inflációt, 50%-ban a várható nominális keresetnövekedést veszik alapul. A svájci indexálás a nyugdíjreform egyik fontos eleme volt, egyik célja a rendszerben levő egyensúlytalanságok mérséklése.

Lendvai szerint a várhatóan tartósan alacsony infláció mellett szinte biztosan jobban jár az a nyugdíjas, akinél a nyugdíjemelkedés a bérnövekedéshez, és nem az inflációhoz kötött. A mostani alacsony inflációs környezetben a svájci vagy az infláció alapú indexálás várhatóan tartósan elmarad attól a pályától, melyet a bérnövekedés alapú biztosítana.

Várhatóan már a politikai kampány része, hogy nyugdíjmegállapítás módszerének változtatásáról beszél az MSZP. A kedvezőbb, bér alapú indexálás ugyanakkor az államkasszát terheli jobban. Hogy a nyugdíjmegállapítás esetleges új rendje - béindexálás - mikor léphet életbe, arra a frakcióvezető nem adott választ. Emellett azonban elmondta, hogy az idén őszre ki kell annak alakulnia, hogy pontosan mit és hogyan kell megváltoztatni. A változásoknak vannak olyan pontjai, melyek 2006-ban teljesíthetőek, de nem mértéktelen mennyiségben - mondta Lendvai. Jövő év január 1-vel nem biztos, hogy az új rend szerint emelkednek már a nyugdíjak, de az arra jogosultak már tisztában lesznek vele, hogy mikor és milyen mértékű nyugdíjemelésre kerül sor a mostanitól esetleg eltérő szerkezetben.

********

A bér alapú indexálással önmagában nincs probléma, a gondot az okozza, hogy a rendszer szakértői vélemények szerint továbbra is fenntarthatatlan, az államháztartásra jelentős terhet ró. A magasabb nyugdíjkiáramlás feltehetően jó a nyugdíjasoknak, de azok fedezetét más állami bevételekből kell előteremteni. Az idei költségvetésben pl. a központi költségvetés a tervek szerint 187.2 mrd Ft-tal támogatja majd a Nyugdíjbiztosítási Alapot.

A nyugdíjreform egyik fontos eleme az öngondoskodás intézményi feltételeinek megteremtése volt. A felosztó, kirovó rendszer mellé megjelent a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes pénztári pillér. A magánnyugdíjpénztári befizetések miatt (is) a felosztó-kirovó rendszerben hiány keletkezik, a központi kiegészítés időlegesen ezt a lyukat hivatott betömni (a magánnyugdíjpénztár tagoknál a munkabér 8.5%-át vonják le a nyugdíjhoz kapcsolódóan, ebből 8% a magánnyugdíjpénztárba, 0.5% az állami pillérbe kerül).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 1997-es nyugdíjreformot megelőzően az időskori járadékok megállapításánál a keresetek átlagos emelkedését követték. A reformot megelőző egyeztetések során a munkavállalói és nyugdíjas érdekképviseletek kialkudták a svájci indexálás fokozatos bevezetését, így 1999-ben még a béreknek megfelelően emelkedtek volna a nyugdíjak. Ezt írta felül a Fidesz-FGKP-kormány javaslatára akkor a parlament, a kisnyugdíjasoknak nagyobb, a magasabb nyugdíjat élvezőknek kisebb emelést adva a törvény által előírtnál. A bérek és árak változását 50-50 százalékban figyelembe vevő szabályozás 2001 óta él.

A svájci indexálás jelentősen csökkentette a rendszerben levő egyensúlytalanságot. A probléma, hogy a nyugdíjasok számára kifizetett járulékok és a befizetések nem állnak egymással egyensúlyban, a rendszer sajátosságaiból fakadóan jelentős jövedelemátcsoportosítás következik be az egyes generációk között. Az új rendszer nyertesei a jövő nemzedékének tagjai azzal, hogy csökkenti azok extra terhelését a mostani "túlfizetések" miatt.

A nyugdíjasszervezetek a korábbi indexálás megváltoztatása óta szorgalmazzák a bérkövető rendszer visszaállítását. Ez az, amely valóban garantálná, hogy idősebb korban a - járulékfizetés révén megszerzett - járandóság tartsa az értékét, a nyugdíj vásárlóértéke nagyjából a bérek értékének megfelelően változzanak. Ez egyes számítások szerint még most is finanszírozhatatlan terheket róna az államkasszára. A lépés magasabb államháztartási deficittel és ehhez kapcsolódó adósságnövekedéssel járna, melyet a jövő generációinak kell majd visszafizetni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?