-1 °C Budapest

Erősödhet a forint, fokozódó kamatcsökkentési várakozások (UBS, JP Morgan, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. július 19. 11:07

A forint/euró jegyzések reggel tegnap esti zárószintjük közelében mozogtak (246.20-246.50), de kereskedők szerint nagyobb esély arra, hogy a hazai fizetőeszköz a következő napokban tovább erősödik az euróhoz képest. Erre utal, hogy a tegnapi 25 bp-os kamatcsökkentés után több elemző is egyre inkább úgy látja, hogy augusztusban is folytatódik a kamatvágás, sőt az idei évre még egy, esetleg két 25 bp-os csökkentés is "beleférhet". A magyar állampapírok másodpiacán a referencia-hozamok vegyes irányú, jellemzően 1-4 bp-os elmozdulásokat mutatnak tegnap esti szintjeikhez képest.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint mérsékelt erősödésének irányába mutathat, hogy a régióban az elmúlt napokban a zloty, a cseh és a szlovák korona is erősödött az euróhoz képest, míg a forint inkább stagnált. Szintén a forint erősödésének irányába mutat a dollár euróval szembeni erősödése: a zöldhasú ma reggel a kamatemelési várakozások által fűtve, illetve a Greenspan-beszédek (szerdán és csütörtökön) várhatóan kedvező hangvétele miatt áttörte az 1.20-as szintet az euróval szemben, és további erősödésére mutatkoznak jelek.

2005.07.18 17:07
A piac már a következő kamatcsökkentésre készül

eurusdcomp
eurusdcomp
A ma reggeli elemzői kommentárok közül pl. a UBS elemzője, Reinhard Cluse a továbbra is kedvező globális befektetői környezet, illetve a meglepetésszerűen jó magyar maginflációs folyamatok alapján (a magyar egyensúlytalansági tényezők ellenére) már nemcsak 25 (ahogy eddig előre jelezte, ld. múlt heti portfolio.hu-poll), hanem 50 bp-os kamatcsökkentésre lát lehetőséget az idei év végéig. Az első 25 bp-os lépésre már augusztusban, míg a következőre valószínűleg októberben kerül majd sor.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A JP Morgan szakértője, Szentiványi Nóra szerint az MNB tegnapi kamatdöntésének közleménye összhangban volt a legutóbbi MNB-retorikával, és annak irányába mutat, hogy további kamatcsökkentésekre lehet számítani. A következő 25 bp-os vágásra már augusztusban lehet számítani, míg a tegnapi események megerősítették a bank azon várakozását, hogy a jövő év elejéig 6%-ra süllyed az irányadó ráta (azaz további 50 bp-os vágás lesz két lépésben).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Török Zoltán, a Raiffesisen elemzője úgy látja, hogy a jövő évi ÁFA-csökkentésnek 2007-ben is lesznek áthúzódó hatásai (inflációcsökkenés a várakozások átalakulása miatt), amelyre az MNB-nek megítélése szerint reagálnia kell már 2006-ban (a jegybank eddig többször is jelezte, hogy a 2006-os inflációcsökkentést csak átmeneti hatásként kezeli, ezért önmagában emiatt nem várható kamatcsökkentés). Török szerint idén ö9sszességében még 25, vagy akár 50 bp-os kamatcsökkentés jöhet, és a jövő év első felében további 50-75 bp-os vágásra lehet számítani.

2005.07.18 14:21
Elemzői reakciók a 25 bp-os kamatcsökkentére (2.)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem