Erősödhet a forint, fokozódó kamatcsökkentési várakozások (UBS, JP Morgan, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. július 19. 11:07

A forint/euró jegyzések reggel tegnap esti zárószintjük közelében mozogtak (246.20-246.50), de kereskedők szerint nagyobb esély arra, hogy a hazai fizetőeszköz a következő napokban tovább erősödik az euróhoz képest. Erre utal, hogy a tegnapi 25 bp-os kamatcsökkentés után több elemző is egyre inkább úgy látja, hogy augusztusban is folytatódik a kamatvágás, sőt az idei évre még egy, esetleg két 25 bp-os csökkentés is "beleférhet". A magyar állampapírok másodpiacán a referencia-hozamok vegyes irányú, jellemzően 1-4 bp-os elmozdulásokat mutatnak tegnap esti szintjeikhez képest.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint mérsékelt erősödésének irányába mutathat, hogy a régióban az elmúlt napokban a zloty, a cseh és a szlovák korona is erősödött az euróhoz képest, míg a forint inkább stagnált. Szintén a forint erősödésének irányába mutat a dollár euróval szembeni erősödése: a zöldhasú ma reggel a kamatemelési várakozások által fűtve, illetve a Greenspan-beszédek (szerdán és csütörtökön) várhatóan kedvező hangvétele miatt áttörte az 1.20-as szintet az euróval szemben, és további erősödésére mutatkoznak jelek.

2005.07.18 17:07
A piac már a következő kamatcsökkentésre készül

eurusdcomp
eurusdcomp
A ma reggeli elemzői kommentárok közül pl. a UBS elemzője, Reinhard Cluse a továbbra is kedvező globális befektetői környezet, illetve a meglepetésszerűen jó magyar maginflációs folyamatok alapján (a magyar egyensúlytalansági tényezők ellenére) már nemcsak 25 (ahogy eddig előre jelezte, ld. múlt heti portfolio.hu-poll), hanem 50 bp-os kamatcsökkentésre lát lehetőséget az idei év végéig. Az első 25 bp-os lépésre már augusztusban, míg a következőre valószínűleg októberben kerül majd sor.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A JP Morgan szakértője, Szentiványi Nóra szerint az MNB tegnapi kamatdöntésének közleménye összhangban volt a legutóbbi MNB-retorikával, és annak irányába mutat, hogy további kamatcsökkentésekre lehet számítani. A következő 25 bp-os vágásra már augusztusban lehet számítani, míg a tegnapi események megerősítették a bank azon várakozását, hogy a jövő év elejéig 6%-ra süllyed az irányadó ráta (azaz további 50 bp-os vágás lesz két lépésben).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Török Zoltán, a Raiffesisen elemzője úgy látja, hogy a jövő évi ÁFA-csökkentésnek 2007-ben is lesznek áthúzódó hatásai (inflációcsökkenés a várakozások átalakulása miatt), amelyre az MNB-nek megítélése szerint reagálnia kell már 2006-ban (a jegybank eddig többször is jelezte, hogy a 2006-os inflációcsökkentést csak átmeneti hatásként kezeli, ezért önmagában emiatt nem várható kamatcsökkentés). Török szerint idén ö9sszességében még 25, vagy akár 50 bp-os kamatcsökkentés jöhet, és a jövő év első felében további 50-75 bp-os vágásra lehet számítani.

2005.07.18 14:21
Elemzői reakciók a 25 bp-os kamatcsökkentére (2.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?