14 °C Budapest

Első negyedéves GDP: 8 éves mélypont lesz?

Pénzcentrum
2005. május 13. 10:00

Az Ecostat várhatóan jövő kedden közöl első negyedéves magyar GDP becslést. Ilyen eddig nem volt, a gyorsabb adatszolgáltatásra az Eurostat illetve az Európai Központi Bank kívánalmai miatt van szükség. A KSH mellett működő Ecostat most csak egyfajta kísérleti jelleggel teszi ezt, ugyanakkor hamarosan egyfajta hivatalos jelleget ölt majd ez a becslés is. A cél, hogy belátható időn belül elérjük (az EU-ban) az amerikai szintet, ami t+30 nap (tárgyidőszak vége után 30 nappal közölnek első becslést), mi most ezzel t+45 napra "zárkózunk fel" a t+60-ról. Előzetes számításaink azt mutatják, hogy az új módszer előnyei ellenére éppen "szerencsétlen" pillanatban kerül bevezetésre, az új rendszer egy "rossz" adattal mutatkozhat be. Nem módszertani, inkább fundamentális problémáról beszélünk. Megítélésünk szerint a bruttó hazai termék növekedése jóval 3% alatt lesz, valószínű egy 2% körüli érték. 3% alatti növekedés 2003 első felében volt, 2%-hoz közeli index 1997 elején.


Miért is vannak az aggodalmak? Ha a bruttó hazai termék előállítását vizsgáljuk, akkor igen kedvezőtlenek az előjelek. A két legnagyobb súlyú ágazat a szolgáltatási és az ipari. Ezeket követi a mezőgazdaság, az építőipar, valamint egy igen jelentős, 10% feletti súlyú nehezen meghatározható csoport 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege' néven.

A KSH adatai szerint az ipari kibocsátás növekedése az első három hónapban jelentős mértékben lassult. Bár a bruttó hozzáadott érték és a kibocsátás statisztikailag nem azonos fogalmak, mégis elmondható, hogy a két mutató tendenciájában hasonló módon változik. Az ipari kibocsátás az első három hónapban mindössze 1.7%-kal növekedett, a hozzáadott érték bővülése ettől várhatóan elmaradt (a legutóbbi 16 negyedévben mindössze egyszer fordult elő, hogy a három havi ipari növekedési átlagnál a hozzáadott érték termelés magasabb legyen). Így összességében jó esély van rá, hogy az ipar 1% körüli hozzáadott érték bővülést produkáljon. Az ágazat súlya 25% körüli a GDP előállításában, a növekedéshez való hozzájárulás 0.2-0.3% körüli lehet.

Építőipar: az első negyedév "sikerágazata"!?

Az építőipar az infrastruktúra fejlesztések miatt az első negyedév legdinamikusabb ágazata lesz. Az első két havi építőipari adatok kibocsátás szintjén 18% feletti bővülést mutatnak. A hozzáadott érték termelés és a kibocsátás kapcsolatára vonatkozó összefüggés itt is érvényes. Durva becslés alapján itt akár 15% körüli hozzáadott érték bővülés is bekövetkezhetett. Az ágazat súlya 4% körüli, ami miatt a növekedéshez való hozzájárulása 0.6%pont.

A szolgáltatásoknál nehezebb a dolgunk, mert olyan aggregátumot kell becsülni, melyről előzetesen kevés az adat. Kis segítség, hogy "közigazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás"-ban becsült nem piaci GDP számítás alapja a statisztikai létszám és egy termelékenységi koefficiens (együttható) szorzata. Ezen ágazatok súly a GDP-ben kb. 16%, a szolgáltatásokon belül kb. 30%. A költségvetési szférában a létszám a KSH adatai szerint kb. 1.4%-kal csökkent. Ez alapján a termelékenységi koefficientssel korrigálva ha nem is csökkenésre, de lassulásra kell számítani a növekedésben (ne felejtsük, ezzel a szolgáltatások harmadára már rendelkezünk egy becsléssel).


A maradék részben feltételezhetjük, hogy drámai növekedés nem történt annak ellenére sem, hogy a 13. havi bérkifizetés a közszférában januárban történt. A kiskereskedelmi adatok szintén erre utalnak: 2-3%-os növekedés a tavalyi közel 6% után (ez keresleti, tehát a GDP felhasználási oldalának eleme).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági termelésről különösebb információnk nincs. Az első negyedévben ennek az ágazatnak viszonylag kisebb a súlya szezonális okok miatt. Emellett is érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a bázis viszonylag erős.

Kis okfejtésünk elején említettünk két tételt 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege', melyek súlya igen jelentős (10-15%). Ezen tényezők tehát a növekedési indexet több tized százalékponttal is elmozdíthatják. Amint az alábbi ábra is mutatja, ezek a tényezők igen előrejelezhetetlen módon változnak.

Összességében elmondhatjuk, hogy jó esély van egy 2% közeli index publikálására, de nem titkoljuk, hogy extrémebb adatok esetén sem lepődnénk meg. Az ipar az első negyedévben igen rosszul teljesített, a GDP növekedéshez való hozzájárulása 0.2-0.3%pont lehetett. Az építőipar dinamikusan fejlődött a növekedést 0.5-0.7%-kal elősegítve. A szolgáltatásoknál a korábbi növekedési adatokhoz hasonló értékre illetve kis lassulásra számítunk, így ennek az ágazatnak a növekedéshez való hozzájárulása (2% körüli bővülés, 55% körüli súly) 1-1.2% körül alakulhatott. A mezőgazdaság a kis súlya miatt nem igazán hat a végső számra érdemben. Összességében tehát 2-2.5%-os óvatos becslést adhatunk az első negyedévre. Mint korábban említettük, a hazai gazdaság 1997 elején nőtt hasonlóan alacsony dinamikával.

Szökőnap hatás

Egy tényezőre még felhívnánk a figyelmet. A tavalyi év szökőév volt, emiatt jelentkezett egy ún. szökőnap hatás. Az MNB ennek hatását a tavalyi első negyedéves GDP-ban 0.4%pontra becsülte. Most ez a hatás negatívan jelentkezik, mivel a KSH illetve az Ecostat becsléseit eddig nem igazította munkanapokkal illetve szökőnappal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem