21 °C Budapest

Első negyedéves GDP: 8 éves mélypont lesz?

Pénzcentrum
2005. május 13. 10:00

Az Ecostat várhatóan jövő kedden közöl első negyedéves magyar GDP becslést. Ilyen eddig nem volt, a gyorsabb adatszolgáltatásra az Eurostat illetve az Európai Központi Bank kívánalmai miatt van szükség. A KSH mellett működő Ecostat most csak egyfajta kísérleti jelleggel teszi ezt, ugyanakkor hamarosan egyfajta hivatalos jelleget ölt majd ez a becslés is. A cél, hogy belátható időn belül elérjük (az EU-ban) az amerikai szintet, ami t+30 nap (tárgyidőszak vége után 30 nappal közölnek első becslést), mi most ezzel t+45 napra "zárkózunk fel" a t+60-ról. Előzetes számításaink azt mutatják, hogy az új módszer előnyei ellenére éppen "szerencsétlen" pillanatban kerül bevezetésre, az új rendszer egy "rossz" adattal mutatkozhat be. Nem módszertani, inkább fundamentális problémáról beszélünk. Megítélésünk szerint a bruttó hazai termék növekedése jóval 3% alatt lesz, valószínű egy 2% körüli érték. 3% alatti növekedés 2003 első felében volt, 2%-hoz közeli index 1997 elején.


Miért is vannak az aggodalmak? Ha a bruttó hazai termék előállítását vizsgáljuk, akkor igen kedvezőtlenek az előjelek. A két legnagyobb súlyú ágazat a szolgáltatási és az ipari. Ezeket követi a mezőgazdaság, az építőipar, valamint egy igen jelentős, 10% feletti súlyú nehezen meghatározható csoport 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege' néven.

A KSH adatai szerint az ipari kibocsátás növekedése az első három hónapban jelentős mértékben lassult. Bár a bruttó hozzáadott érték és a kibocsátás statisztikailag nem azonos fogalmak, mégis elmondható, hogy a két mutató tendenciájában hasonló módon változik. Az ipari kibocsátás az első három hónapban mindössze 1.7%-kal növekedett, a hozzáadott érték bővülése ettől várhatóan elmaradt (a legutóbbi 16 negyedévben mindössze egyszer fordult elő, hogy a három havi ipari növekedési átlagnál a hozzáadott érték termelés magasabb legyen). Így összességében jó esély van rá, hogy az ipar 1% körüli hozzáadott érték bővülést produkáljon. Az ágazat súlya 25% körüli a GDP előállításában, a növekedéshez való hozzájárulás 0.2-0.3% körüli lehet.

Építőipar: az első negyedév "sikerágazata"!?

Az építőipar az infrastruktúra fejlesztések miatt az első negyedév legdinamikusabb ágazata lesz. Az első két havi építőipari adatok kibocsátás szintjén 18% feletti bővülést mutatnak. A hozzáadott érték termelés és a kibocsátás kapcsolatára vonatkozó összefüggés itt is érvényes. Durva becslés alapján itt akár 15% körüli hozzáadott érték bővülés is bekövetkezhetett. Az ágazat súlya 4% körüli, ami miatt a növekedéshez való hozzájárulása 0.6%pont.

A szolgáltatásoknál nehezebb a dolgunk, mert olyan aggregátumot kell becsülni, melyről előzetesen kevés az adat. Kis segítség, hogy "közigazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás"-ban becsült nem piaci GDP számítás alapja a statisztikai létszám és egy termelékenységi koefficiens (együttható) szorzata. Ezen ágazatok súly a GDP-ben kb. 16%, a szolgáltatásokon belül kb. 30%. A költségvetési szférában a létszám a KSH adatai szerint kb. 1.4%-kal csökkent. Ez alapján a termelékenységi koefficientssel korrigálva ha nem is csökkenésre, de lassulásra kell számítani a növekedésben (ne felejtsük, ezzel a szolgáltatások harmadára már rendelkezünk egy becsléssel).


A maradék részben feltételezhetjük, hogy drámai növekedés nem történt annak ellenére sem, hogy a 13. havi bérkifizetés a közszférában januárban történt. A kiskereskedelmi adatok szintén erre utalnak: 2-3%-os növekedés a tavalyi közel 6% után (ez keresleti, tehát a GDP felhasználási oldalának eleme).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági termelésről különösebb információnk nincs. Az első negyedévben ennek az ágazatnak viszonylag kisebb a súlya szezonális okok miatt. Emellett is érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a bázis viszonylag erős.

Kis okfejtésünk elején említettünk két tételt 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege', melyek súlya igen jelentős (10-15%). Ezen tényezők tehát a növekedési indexet több tized százalékponttal is elmozdíthatják. Amint az alábbi ábra is mutatja, ezek a tényezők igen előrejelezhetetlen módon változnak.

Összességében elmondhatjuk, hogy jó esély van egy 2% közeli index publikálására, de nem titkoljuk, hogy extrémebb adatok esetén sem lepődnénk meg. Az ipar az első negyedévben igen rosszul teljesített, a GDP növekedéshez való hozzájárulása 0.2-0.3%pont lehetett. Az építőipar dinamikusan fejlődött a növekedést 0.5-0.7%-kal elősegítve. A szolgáltatásoknál a korábbi növekedési adatokhoz hasonló értékre illetve kis lassulásra számítunk, így ennek az ágazatnak a növekedéshez való hozzájárulása (2% körüli bővülés, 55% körüli súly) 1-1.2% körül alakulhatott. A mezőgazdaság a kis súlya miatt nem igazán hat a végső számra érdemben. Összességében tehát 2-2.5%-os óvatos becslést adhatunk az első negyedévre. Mint korábban említettük, a hazai gazdaság 1997 elején nőtt hasonlóan alacsony dinamikával.

Szökőnap hatás

Egy tényezőre még felhívnánk a figyelmet. A tavalyi év szökőév volt, emiatt jelentkezett egy ún. szökőnap hatás. Az MNB ennek hatását a tavalyi első negyedéves GDP-ban 0.4%pontra becsülte. Most ez a hatás negatívan jelentkezik, mivel a KSH illetve az Ecostat becsléseit eddig nem igazította munkanapokkal illetve szökőnappal.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?