11 °C Budapest

Első negyedéves GDP: 8 éves mélypont lesz?

Pénzcentrum
2005. május 13. 10:00

Az Ecostat várhatóan jövő kedden közöl első negyedéves magyar GDP becslést. Ilyen eddig nem volt, a gyorsabb adatszolgáltatásra az Eurostat illetve az Európai Központi Bank kívánalmai miatt van szükség. A KSH mellett működő Ecostat most csak egyfajta kísérleti jelleggel teszi ezt, ugyanakkor hamarosan egyfajta hivatalos jelleget ölt majd ez a becslés is. A cél, hogy belátható időn belül elérjük (az EU-ban) az amerikai szintet, ami t+30 nap (tárgyidőszak vége után 30 nappal közölnek első becslést), mi most ezzel t+45 napra "zárkózunk fel" a t+60-ról. Előzetes számításaink azt mutatják, hogy az új módszer előnyei ellenére éppen "szerencsétlen" pillanatban kerül bevezetésre, az új rendszer egy "rossz" adattal mutatkozhat be. Nem módszertani, inkább fundamentális problémáról beszélünk. Megítélésünk szerint a bruttó hazai termék növekedése jóval 3% alatt lesz, valószínű egy 2% körüli érték. 3% alatti növekedés 2003 első felében volt, 2%-hoz közeli index 1997 elején.


Miért is vannak az aggodalmak? Ha a bruttó hazai termék előállítását vizsgáljuk, akkor igen kedvezőtlenek az előjelek. A két legnagyobb súlyú ágazat a szolgáltatási és az ipari. Ezeket követi a mezőgazdaság, az építőipar, valamint egy igen jelentős, 10% feletti súlyú nehezen meghatározható csoport 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege' néven.

A KSH adatai szerint az ipari kibocsátás növekedése az első három hónapban jelentős mértékben lassult. Bár a bruttó hozzáadott érték és a kibocsátás statisztikailag nem azonos fogalmak, mégis elmondható, hogy a két mutató tendenciájában hasonló módon változik. Az ipari kibocsátás az első három hónapban mindössze 1.7%-kal növekedett, a hozzáadott érték bővülése ettől várhatóan elmaradt (a legutóbbi 16 negyedévben mindössze egyszer fordult elő, hogy a három havi ipari növekedési átlagnál a hozzáadott érték termelés magasabb legyen). Így összességében jó esély van rá, hogy az ipar 1% körüli hozzáadott érték bővülést produkáljon. Az ágazat súlya 25% körüli a GDP előállításában, a növekedéshez való hozzájárulás 0.2-0.3% körüli lehet.

Építőipar: az első negyedév "sikerágazata"!?

Az építőipar az infrastruktúra fejlesztések miatt az első negyedév legdinamikusabb ágazata lesz. Az első két havi építőipari adatok kibocsátás szintjén 18% feletti bővülést mutatnak. A hozzáadott érték termelés és a kibocsátás kapcsolatára vonatkozó összefüggés itt is érvényes. Durva becslés alapján itt akár 15% körüli hozzáadott érték bővülés is bekövetkezhetett. Az ágazat súlya 4% körüli, ami miatt a növekedéshez való hozzájárulása 0.6%pont.

A szolgáltatásoknál nehezebb a dolgunk, mert olyan aggregátumot kell becsülni, melyről előzetesen kevés az adat. Kis segítség, hogy "közigazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás"-ban becsült nem piaci GDP számítás alapja a statisztikai létszám és egy termelékenységi koefficiens (együttható) szorzata. Ezen ágazatok súly a GDP-ben kb. 16%, a szolgáltatásokon belül kb. 30%. A költségvetési szférában a létszám a KSH adatai szerint kb. 1.4%-kal csökkent. Ez alapján a termelékenységi koefficientssel korrigálva ha nem is csökkenésre, de lassulásra kell számítani a növekedésben (ne felejtsük, ezzel a szolgáltatások harmadára már rendelkezünk egy becsléssel).


A maradék részben feltételezhetjük, hogy drámai növekedés nem történt annak ellenére sem, hogy a 13. havi bérkifizetés a közszférában januárban történt. A kiskereskedelmi adatok szintén erre utalnak: 2-3%-os növekedés a tavalyi közel 6% után (ez keresleti, tehát a GDP felhasználási oldalának eleme).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági termelésről különösebb információnk nincs. Az első negyedévben ennek az ágazatnak viszonylag kisebb a súlya szezonális okok miatt. Emellett is érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a bázis viszonylag erős.

Kis okfejtésünk elején említettünk két tételt 'Pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja' és 'Termékadók egyenlege', melyek súlya igen jelentős (10-15%). Ezen tényezők tehát a növekedési indexet több tized százalékponttal is elmozdíthatják. Amint az alábbi ábra is mutatja, ezek a tényezők igen előrejelezhetetlen módon változnak.

Összességében elmondhatjuk, hogy jó esély van egy 2% közeli index publikálására, de nem titkoljuk, hogy extrémebb adatok esetén sem lepődnénk meg. Az ipar az első negyedévben igen rosszul teljesített, a GDP növekedéshez való hozzájárulása 0.2-0.3%pont lehetett. Az építőipar dinamikusan fejlődött a növekedést 0.5-0.7%-kal elősegítve. A szolgáltatásoknál a korábbi növekedési adatokhoz hasonló értékre illetve kis lassulásra számítunk, így ennek az ágazatnak a növekedéshez való hozzájárulása (2% körüli bővülés, 55% körüli súly) 1-1.2% körül alakulhatott. A mezőgazdaság a kis súlya miatt nem igazán hat a végső számra érdemben. Összességében tehát 2-2.5%-os óvatos becslést adhatunk az első negyedévre. Mint korábban említettük, a hazai gazdaság 1997 elején nőtt hasonlóan alacsony dinamikával.

Szökőnap hatás

Egy tényezőre még felhívnánk a figyelmet. A tavalyi év szökőév volt, emiatt jelentkezett egy ún. szökőnap hatás. Az MNB ennek hatását a tavalyi első negyedéves GDP-ban 0.4%pontra becsülte. Most ez a hatás negatívan jelentkezik, mivel a KSH illetve az Ecostat becsléseit eddig nem igazította munkanapokkal illetve szökőnappal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?