12 tag 25 bp-os kamatvágást szorgalmazott - csak egy volt "bátrabb" (2.)

Pénzcentrum
2005. május 6. 14:00

Az április 25-i kamatdöntéskor a Monetáris Tanács 13 tagja közül 12-en egy 25 bp-os kamatcsökkentésre szavaztak, míg egy tag 50 bp-os vágást támogatott - derül ki az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyből. A kamatszint a többségi döntés alapján 7.5%-ra csökkent. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a Tanács tagjai egyöntetűen lehetőséget láttak a jegybanki alapkamatláb csökkentésére. Amint arra Járai Zsigmond a döntést követő sajtótájékoztatón utalt: a tagok a 25 és az 50 bp-os vágás lehetőségét vitatták meg. Ez meglepte a piacot, mivel több elemző is elképzelhetőnek tartotta a változatlanul maradó rátát, míg 50 bp-os vágásról egyik szakértő sem beszélt.

2005.04.20 11:55
Portfolio.hu-poll: 25 bp-os hétfői kamatcsökkentés, 5.2%-os deficit, 250-es EUR/HUF 3 hónap múlva

A 25 bp-os kamatcsökkentés támogatói úgy látták, a nemzetközi bizonytalanság nem tesz lehetővé nagyobb lépést, ugyanakkor a körülmények összessége nem is zárja ki teljesen a mérséklést.

A 25 bp-os kamatcsökkentés támogatói között is voltak, akik szerint önmagában a belföldi dezinflációs folyamat 50 bp-os csökkentést is lehetővé tenne. Kiemelték az inflációs várakozások enyhülését, a háztartások fogyasztási keresletének várható fékeződését, és a bérinfláció tartósnak látszó mérséklődését. A fogyasztóiár-index utolsó havi emelkedése mellett tovább csökkenő maginflációs mutatót fontos jelzésnek látták arról, hogy a dezinfláció tartós és fenntartható. Úgy látták, a dezinflációt ebben a körben a gazdaság keresleti és a kínálati oldalának folyamatai is támogatják. Lehetségesnek látták ugyanakkor, hogy az első negyedéves (és különösen a februári) maginfláció-lassuláshoz olyan átmeneti tényezők is hozzájárultak, amelyek tartós fennmaradására nem lehet számítani. Ilyen átmeneti hatás lehetett a piaci verseny erősödése az EU-csatlakozás következtében, amely különösen az új tagországok közötti relatív árak közeledésén keresztül a hazai árszintben egyszeri csökkenést okozott. Ez az inflációt csak átmenetileg mérsékli - bár az alkalmazkodás lehet, hogy hosszabb időszakot igényel.

A kedvező hazai dezinflációs kilátásokon túl azonban hangsúlyozták, hogy a hazai egyensúlyi folyamatokkal és a nemzetközi konjunkturális és pénzpiaci folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanság nem csökkent az utóbbi időben.

A jegyzőkönyv leszögezi, hogy a kritikus hazai fundamentumok nem javulnak lényegesen: a külső egyensúlytalanságban és az államháztartás hiányában nem látszik érdemi korrekció. Valószínűnek látszik, hogy az államháztartás deficitcélja nem lesz tartható, bár a piac már beárazta a költségvetési problémák egy részét - jórészt ezzel magyarázható, hogy a pénzügyminiszter-váltás híre nem okozott lényegi elmozdulást a piacon.

A magyar makrogazdasági helyzetmegítélésbe ugyanakkor kétségtelenül újabb bizonytalanságot vitt a pénzügyminiszter cseréje, amit a hozamok emelkedése is tükrözött. Nem csökkent a fiskális kilátások megítélésének bizonytalansága, a költségvetési politika hitelessége továbbra is gyenge.

A nemzetközi környezet is kedvezőtlenebbé vált az elmúlt hónapban. Az amerikai inflációs kockázatok mellett előtérbe kerülhetnek az amerikai és európai konjunktúrával kapcsolatos bizonytalanságok. Erősödhet a befektetők óvatossága, ami a feltörekvő piacok iránti érdeklődés gyengülésében nyilvánulhat meg. Ennek első jeleként a térség kockázati felára emelkedett. Az EU-tagság részben védőernyőt nyújt, de ezzel együtt régiós összehasonlításban a magyar gazdaság tűnik a legsebezhetőbbnek. Ilyen körülmények között nem elég a dezinflációs folyamatot nyugtázni, hanem a külső környezetre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Többen kiemelték: az inflációs kilátások mérlegelésekor - mivel a 2005. év végi inflációs kimenetelre már nincs érdemi befolyása a jegybanknak - a 2006-os inflációs célt kell tekintetbe venni. Ezen a horizonton jóval bizonytalanabbak a kilátások, "így a kamatlépés erre alapozott mértékében is indokolt az óvatosság és a fokozatosság". Felhívták a figyelmet, hogy a májusi inflációs jelentés adhat majd átfogó, aktualizált képet, új információkat a 2006. év végi kilátásokról, az inflációs célok teljesíthetőségéről.

A 25 bp-os kamatcsökkentés támogatói a tényezők mérlegelése alapján úgy látták, a tőkepiaci helyzet bizonytalanságát, a nemzetközi környezet esetleges megváltozásából fakadó kockázatokat figyelembe véve nem célszerű a növekvő bizonytalanságot meglepő mértékű kamatvágással erősíteni.

Egyes vélemények az elmúlt másfél év fontos eredményeként emelték ki a jegybanki hitelesség növekedését. Részben ennek tulajdonították, hogy az inflációcsökkenés az ÁFA-emelés egyszeri árszintemelő hatása után is folytatódott: a gazdasági szereplők átmenetinek értékelték az árindex emelkedését, és hitelesnek fogadták el a magasabb árindex időszakában végrehajtott jegybanki kamatcsökkenéseket. Ennek eredménye, hogy 2005-ben a dezinfláció folytatódhatott és lehetőség nyílott a kamatok további csökkentésére is. Fontosnak látták ezen eredmények konszolidációját, és a bizalom megtartását a dezinfláció fenntarthatóságában.

A fentiek alapján mértéktartó és a Tanács hitelességét fenntartó döntésként értékelték a 25 bp-os kamatcsökkentést.

Az 50 bp-os kamatcsökkentés mellett érvként az hangzott el, hogy az infláció határozottan csökken és a béralakulás gyors alkalmazkodása megerősíti a dezinflációs folyamat tartósságát. Ugyanakkor a 2005. és a 2006. év végére szóló előrejelzések szerint mindkét évben komoly esélye van a célnál alacsonyabb inflációs kimenetelnek. Az inflációs célkövetés logikája szerint a célnál várhatóan alacsonyabb inflációs kimenetel elkerülése érdekében is indokolt a nagyobb kamatcsökkentés a mostani kamatmeghatározó ülésen.

Az elnök szavazásra bocsátotta a 25, ill az 50 bp-os kamatcsökkentés alternatíváját. A Tanács tagjai közül tizenketten 25 bp-os kamatcsökkentés mellett szavaztak, egy Tanácstag 50 bp-os kamatcsökkentést támogatott. A Monetáris Tanács így többségi határozattal 2005. április 26-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.25 százalékpontos mérsékléséről döntött.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem