18 °C Budapest

Oblath Gábor: van még tér a kamatcsökkentésre - "bátorítás" a piacnak?

Pénzcentrum
2005. április 14. 09:40

Oblath Gábor, a Monetáris Tanács tagja szerint az, hogy a márciusi infláció kissé meghaladta a februárit, még nem jelenti azt, hogy kedvezőtlen trend állt volna be a magyarországi pénzromlási ütemnél, mivel a maginfláció tovább csökkent a múlt hónapban. A kamatmeghatározó testület tagja szerint az emelkedő infláció ellenére van még tér a kamatcsökkentésre - nyilatkozta tegnap délután a Reuters-nek. A bizonytalanabbá vált nemzetközi környezet hatására, illetve a márciusi 3.5%-os infláció nyomán - mely kissé meghaladta a piaci konszenzust -, több elemző is finomított a kamatcsökkentési várakozásaira szóló prognózisán arra számítva, hogy a jegybank fokozottan óvatosabbá válik a kamatpolitika terén. Ezért a mostani nyilatkozat egyfajta "bárotításként" is értelmezhető a piac számára a kamatcsökkentési várakozások terén, mivel Oblath inkább az óvatosabb, megfontoltabb kamatcsökkentést támogatók közé tartozik.

A szakértő szerint a kedvező inflációs folyamatok folytatódnak, és "nagy hiba" lenne, ha jelentősen allullőné a Monetáris Tanács az idei 4%-os, illetve a jövő évi 3.5%-os inflációs célokat (mindkét célérték körül +-1%-pontos toleranciasáv van). A legutóbbi inflációs jelentésben az MNB szakértői 3.6%-ra csökkentették az alappályabeli előrejelzéshez kapcsolódó idei év végi legvalószínűbb inflációs értéket. Oblath szerint a néhány hét múlva megjelenő következő jelentésben is hasonló adattal találkozhatunk majd és hozzátette, hogy az olajárak várhatóan nem maradnak mindig ilyen magasak, mint most, ami további inflációcsökkentés okozhat majd.

Oblath elmondta: különös figyelmet szentel annak, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtak a béremelések, illetve a bérvárakozások az alacsonyabb inflációhoz. Emellett az is kiemelt jelentőségű, hogy a nemzetközi befektetői hangulat hogyan változik, mely a forintra is kedvezőtlen hatással lehet (gyengülés). A szakértő elmondta: jelenleg nem látja annak valószínűségét, hogy a globális kockázati éhség későbbi csökkenése esetleg kamatemelésre kényszeríthetné az MNB-t, mivel a magyar kamatok még mindig magasak, hogy a kamatcsökkentési trend esetleg megforduljon.

A Monetáris Tanács a legutóbbi ülésén 50 bázisponttal 7.75%-ra csökkentette az irányadó rátát, ami azt jelentette, hogy az idén már 175 bázispontos kamatcsökkentés következett be. A márciusi inflációs adatok publikálása után az elemzők közül többen arra számítanak, hogy április 25-én (a következő kamatmeghatározó ülésen) 25 bázispontos vágás következhet be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oblath szerint semmi értelme annak, hogy a kormány gyengébb forintra szólítja fel a monetáris hatóságot, mivel ezek a felszólítások esetleg megrémíthetik a befektetőket, ami valóban forintgyengüléshez és hozamemelkedéshez vezet majd. Ez pedig azt okozná, hogy mind a lakosság, mind az állam hitelterhei nőnének (devizahitelek, illetve állampapírhozamok).

A Monetáris Tanács tagja szerint várhatóan nem tér vissza ismét az a "kényelmetlen helyzet", hogy a forint az intervenciós sáv erős széle közelében mozog, és hozzátette: az MNB azokban a hetekben sem gyakorolt közvetlen befolyást a forint/euró árfolyamra, nem volt árfolyamcélja. Oblath elmondása szerint "enyhén gyengébb forintárfolyam konzisztens lenne az alacsonyabb inflációval, ez valószínűleg nem jelentene kockázatokat".

A Monetáris Tanács tagja szerint az euró 2010-es bevezetése továbbra is elérhető cél, azonban a 2006-os választások után a kormánynak csökkentenie kell az államháztartási kiadásokat. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy vásárlóerő-paritáson a fogyasztással összefüggő magyar kormányzati kiadások a GDP arányában 2.6%-ot tesznek ki, ami az OECD országok között a legmagasabb szintnek felel meg. Véleménye szerint "a költségek nagyon magasak, és mindenki elégedetlen ezekkel a szolgáltatásokkal" (egészségügy, oktatás, stb.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem