11 °C Budapest

Oblath Gábor: van még tér a kamatcsökkentésre - "bátorítás" a piacnak?

Pénzcentrum
2005. április 14. 09:40

Oblath Gábor, a Monetáris Tanács tagja szerint az, hogy a márciusi infláció kissé meghaladta a februárit, még nem jelenti azt, hogy kedvezőtlen trend állt volna be a magyarországi pénzromlási ütemnél, mivel a maginfláció tovább csökkent a múlt hónapban. A kamatmeghatározó testület tagja szerint az emelkedő infláció ellenére van még tér a kamatcsökkentésre - nyilatkozta tegnap délután a Reuters-nek. A bizonytalanabbá vált nemzetközi környezet hatására, illetve a márciusi 3.5%-os infláció nyomán - mely kissé meghaladta a piaci konszenzust -, több elemző is finomított a kamatcsökkentési várakozásaira szóló prognózisán arra számítva, hogy a jegybank fokozottan óvatosabbá válik a kamatpolitika terén. Ezért a mostani nyilatkozat egyfajta "bárotításként" is értelmezhető a piac számára a kamatcsökkentési várakozások terén, mivel Oblath inkább az óvatosabb, megfontoltabb kamatcsökkentést támogatók közé tartozik.

A szakértő szerint a kedvező inflációs folyamatok folytatódnak, és "nagy hiba" lenne, ha jelentősen allullőné a Monetáris Tanács az idei 4%-os, illetve a jövő évi 3.5%-os inflációs célokat (mindkét célérték körül +-1%-pontos toleranciasáv van). A legutóbbi inflációs jelentésben az MNB szakértői 3.6%-ra csökkentették az alappályabeli előrejelzéshez kapcsolódó idei év végi legvalószínűbb inflációs értéket. Oblath szerint a néhány hét múlva megjelenő következő jelentésben is hasonló adattal találkozhatunk majd és hozzátette, hogy az olajárak várhatóan nem maradnak mindig ilyen magasak, mint most, ami további inflációcsökkentés okozhat majd.

Oblath elmondta: különös figyelmet szentel annak, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtak a béremelések, illetve a bérvárakozások az alacsonyabb inflációhoz. Emellett az is kiemelt jelentőségű, hogy a nemzetközi befektetői hangulat hogyan változik, mely a forintra is kedvezőtlen hatással lehet (gyengülés). A szakértő elmondta: jelenleg nem látja annak valószínűségét, hogy a globális kockázati éhség későbbi csökkenése esetleg kamatemelésre kényszeríthetné az MNB-t, mivel a magyar kamatok még mindig magasak, hogy a kamatcsökkentési trend esetleg megforduljon.

A Monetáris Tanács a legutóbbi ülésén 50 bázisponttal 7.75%-ra csökkentette az irányadó rátát, ami azt jelentette, hogy az idén már 175 bázispontos kamatcsökkentés következett be. A márciusi inflációs adatok publikálása után az elemzők közül többen arra számítanak, hogy április 25-én (a következő kamatmeghatározó ülésen) 25 bázispontos vágás következhet be.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oblath szerint semmi értelme annak, hogy a kormány gyengébb forintra szólítja fel a monetáris hatóságot, mivel ezek a felszólítások esetleg megrémíthetik a befektetőket, ami valóban forintgyengüléshez és hozamemelkedéshez vezet majd. Ez pedig azt okozná, hogy mind a lakosság, mind az állam hitelterhei nőnének (devizahitelek, illetve állampapírhozamok).

A Monetáris Tanács tagja szerint várhatóan nem tér vissza ismét az a "kényelmetlen helyzet", hogy a forint az intervenciós sáv erős széle közelében mozog, és hozzátette: az MNB azokban a hetekben sem gyakorolt közvetlen befolyást a forint/euró árfolyamra, nem volt árfolyamcélja. Oblath elmondása szerint "enyhén gyengébb forintárfolyam konzisztens lenne az alacsonyabb inflációval, ez valószínűleg nem jelentene kockázatokat".

A Monetáris Tanács tagja szerint az euró 2010-es bevezetése továbbra is elérhető cél, azonban a 2006-os választások után a kormánynak csökkentenie kell az államháztartási kiadásokat. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy vásárlóerő-paritáson a fogyasztással összefüggő magyar kormányzati kiadások a GDP arányában 2.6%-ot tesznek ki, ami az OECD országok között a legmagasabb szintnek felel meg. Véleménye szerint "a költségek nagyon magasak, és mindenki elégedetlen ezekkel a szolgáltatásokkal" (egészségügy, oktatás, stb.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?