29 °C Budapest

Oblath Gábor: van még tér a kamatcsökkentésre - "bátorítás" a piacnak?

Pénzcentrum
2005. április 14. 09:40

Oblath Gábor, a Monetáris Tanács tagja szerint az, hogy a márciusi infláció kissé meghaladta a februárit, még nem jelenti azt, hogy kedvezőtlen trend állt volna be a magyarországi pénzromlási ütemnél, mivel a maginfláció tovább csökkent a múlt hónapban. A kamatmeghatározó testület tagja szerint az emelkedő infláció ellenére van még tér a kamatcsökkentésre - nyilatkozta tegnap délután a Reuters-nek. A bizonytalanabbá vált nemzetközi környezet hatására, illetve a márciusi 3.5%-os infláció nyomán - mely kissé meghaladta a piaci konszenzust -, több elemző is finomított a kamatcsökkentési várakozásaira szóló prognózisán arra számítva, hogy a jegybank fokozottan óvatosabbá válik a kamatpolitika terén. Ezért a mostani nyilatkozat egyfajta "bárotításként" is értelmezhető a piac számára a kamatcsökkentési várakozások terén, mivel Oblath inkább az óvatosabb, megfontoltabb kamatcsökkentést támogatók közé tartozik.

A szakértő szerint a kedvező inflációs folyamatok folytatódnak, és "nagy hiba" lenne, ha jelentősen allullőné a Monetáris Tanács az idei 4%-os, illetve a jövő évi 3.5%-os inflációs célokat (mindkét célérték körül +-1%-pontos toleranciasáv van). A legutóbbi inflációs jelentésben az MNB szakértői 3.6%-ra csökkentették az alappályabeli előrejelzéshez kapcsolódó idei év végi legvalószínűbb inflációs értéket. Oblath szerint a néhány hét múlva megjelenő következő jelentésben is hasonló adattal találkozhatunk majd és hozzátette, hogy az olajárak várhatóan nem maradnak mindig ilyen magasak, mint most, ami további inflációcsökkentés okozhat majd.

Oblath elmondta: különös figyelmet szentel annak, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtak a béremelések, illetve a bérvárakozások az alacsonyabb inflációhoz. Emellett az is kiemelt jelentőségű, hogy a nemzetközi befektetői hangulat hogyan változik, mely a forintra is kedvezőtlen hatással lehet (gyengülés). A szakértő elmondta: jelenleg nem látja annak valószínűségét, hogy a globális kockázati éhség későbbi csökkenése esetleg kamatemelésre kényszeríthetné az MNB-t, mivel a magyar kamatok még mindig magasak, hogy a kamatcsökkentési trend esetleg megforduljon.

A Monetáris Tanács a legutóbbi ülésén 50 bázisponttal 7.75%-ra csökkentette az irányadó rátát, ami azt jelentette, hogy az idén már 175 bázispontos kamatcsökkentés következett be. A márciusi inflációs adatok publikálása után az elemzők közül többen arra számítanak, hogy április 25-én (a következő kamatmeghatározó ülésen) 25 bázispontos vágás következhet be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Oblath szerint semmi értelme annak, hogy a kormány gyengébb forintra szólítja fel a monetáris hatóságot, mivel ezek a felszólítások esetleg megrémíthetik a befektetőket, ami valóban forintgyengüléshez és hozamemelkedéshez vezet majd. Ez pedig azt okozná, hogy mind a lakosság, mind az állam hitelterhei nőnének (devizahitelek, illetve állampapírhozamok).

A Monetáris Tanács tagja szerint várhatóan nem tér vissza ismét az a "kényelmetlen helyzet", hogy a forint az intervenciós sáv erős széle közelében mozog, és hozzátette: az MNB azokban a hetekben sem gyakorolt közvetlen befolyást a forint/euró árfolyamra, nem volt árfolyamcélja. Oblath elmondása szerint "enyhén gyengébb forintárfolyam konzisztens lenne az alacsonyabb inflációval, ez valószínűleg nem jelentene kockázatokat".

A Monetáris Tanács tagja szerint az euró 2010-es bevezetése továbbra is elérhető cél, azonban a 2006-os választások után a kormánynak csökkentenie kell az államháztartási kiadásokat. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy vásárlóerő-paritáson a fogyasztással összefüggő magyar kormányzati kiadások a GDP arányában 2.6%-ot tesznek ki, ami az OECD országok között a legmagasabb szintnek felel meg. Véleménye szerint "a költségek nagyon magasak, és mindenki elégedetlen ezekkel a szolgáltatásokkal" (egészségügy, oktatás, stb.)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem