0 °C Budapest

Török félhold - kire mosolygott rá az EU? A török gazdaság és részvénypiac fellendüléséről

Pénzcentrum
2005. január 20. 12:11

Törökország EU-lázban ég, a gazdaság egyre stabilabb lábakon áll, mérséklődik a kockázat, szárnyal a tőzsde és a java még hátravan... Mindenképp érdemes egy pillantást vetni egy olyan részvénypiacra, melynek benchmarkja 12 hónap leforgása alatt 450%-kal volt képes emelkedni. Elemzők szerint a szép napok visszatérhetnek és az elkövetkező években Törökország újra versenyben lehet a legjobban

teljesítő tőzsdékkel. A török részvénypiaci fejlemények taglalásánál mindenképpen ki kell térni a gazdasági fundamentumok elmúlt 2-3 évben mutatott valóban imponáló javulására is, mely minden bizonnyal hozzájárulhatott ahhoz, hogy az EU zöld utat adott a csatlakozási tárgyalások megnyitásának (2005. október 3.).A török tőzsde gyökerei a 19. század második felére nyúlnak vissza, amikor 1866-ban megalapult az Oszmán birodalom értékpapírpiaca Dersaadet Securities Exchange néven. Az európai befektetők állítólag már ekkor is élénken érdeklődtek a kiemelkedő hozammal kecsegtető piac iránt és ez napjainkban sincs másképp.


Jelenlegi formájában 1986-ban jött létre az isztambuli tőzsde, mely napjainkra a vállalatfinanszírozás valós lehetőségét adja Törökországban, ezen lehetőséget pedig egyre többen igyekeznek kihasználni, ahogy azt a bejegyzett cégek száma mutatja.


A török részvénypiac teljesítményét az ISE National-100 és az ISE National-030 indexek tükrözik, melyek értelemszerűen 100, illetve 30 vállalatot tartalmaznak. Mint azt a későbbiekben látni fogjuk, a legnagyobb súllyal a jelentősebb bankok papírjai szerepelnek a kosárban.


Az isztambuli részvénypiac egyes években nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesített és könnyen meglehet, hogy az EU-csatlakozás közeledtével újra visszaköveteli első helyét. Számos elemző szerint olyannyira elmondható, hogy minden az EU körül forog, hogy a legtöbb befektető mostanság nem szentel kellő figyelmet a gazdasági fellendülésnek, a vállalatok eredménydinamikájának és mindezek eredményeképpen a még mindig olcsó árazásnak.


A nemzetközi összehasonlításhoz használt ISE-100 index kosarában kiemelkedő súllyal szerepelnek a bankpapírok, ahogy a később tárgyalt elemzői ajánlásokban is.


A minden szempontból kiemelkedő bankszektortól a legtöbb elemző 2005-ben is erős teljesítményt vár, a CEE-régió legígéretesebb banki befektetései között szerepel az OTP és a Hansabank mellett a török Garanti Bank is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az olajszektorban elsősorban a finomítói területen tűnik ki a török Tupras, mely elsősorban az állam többségi részesedésének köszönhetően kiemelkedő osztalékhozamot kínál befektetőinek. A török kormány a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja a Tupras privatizációjának lehetőségeit és a jelenlegi piaci körülményeket alapul véve valószínűleg SPO keretében értékesíti részesedését, nem pedig nagyobb stratégiai blokkokban.

A távközlés szegmensét a dinamikusan bővülő kereslet mellett a kockázati prémium mérséklődése is segítette. A Turkcell esetében korántsem beszélhetünk kifejezetten attraktív befektetésről, az állami tulajdonban lévő Telsim külföldi stratégiai befektetőnek történő értékesítésével ugyanis élesedik majd a verseny, igaz a legfrissebb hírek szerint azonban ez 2006-ig, a Turk Telecom privatizációjáig nem következik be.


Az elemzők a Turkcell esetében pozíciócsökkentést javasolnak.
Az Európa és Ázsia határán fekvő mintegy 63.5 millió lakosú Törökország látványos fejlődést produkált a 2001-es pénzügyi válság óta. A gazdaság ismét dinamikusan bővül, az infláció három év alatt 70% közeléből egy számjegyűre olvadt (!), a költségvetés többletet mutat, a nagy nemzetközi hitelminősítők a kedvező eredményeket felminősítésekkel honorálták (bár még mindig nem tartozik a befektetésre ajánlott kategóriába). Ennek a lendületnek adott további lökést az EU által kimondott, a törökök számára "boldogító igen".


Az ábrán jól látható, hogy a török gazdaság nagyon gyorsan talpra állt a 2001-es eseményeket követően (7.5%-os visszaesés!), ami a török gazdaság(politika) sikereként könyvelhető el. A tavalyi év 3. negyedévében a várt 7.6%-kal szemben 4.5%-kal nőtt török gazdaság, az év első 9 hónapjában azonban még így is igen figyelemre méltó ütemben: 8.7%-kal emelkedett a török GDP. Szakértők szerint a várttól lényegesen elmaradó Q3 GDP-bővülés mögött egyrészt a mezőgazdaság gyenge teljesítménye, másrészt a megcsappant lakossági fogyasztás húzódik meg.


Nem csak a GDP-növekedés, hanem az infláció alakulása terén is igen kedvező folyamatok mutatkoznak: tavaly a pénzromlás üteme 10.7%-ot tett ki, szemben a 2001-es 53.5%-kal.

Mindenképpen érdemes kitérni arra, hogy idén januárban a török líra valutareformon esett át: nevezetesen az árakból, és a hivatalos jegyzésekből 6 db nullát levágtak, így jóval egyszerűbbé vált a nominális árak kifejezése. A török jegybank megítélése szerint a nullák elhagyása nem okozza majd az infláció emelkedését (felfelé kerekített árak, pszichológiai okok miatt meglóduló lakossági fogyasztás). A török jegybank az idei év végére 8%-ra kívánja szorítani a pénzromlás ütemét.

Törökország makrogazdasági helyzetének rövid bemutatása során mindenképpen ki kell térni az ország IMF-hiteleinek alakulására is. A világszervezettől kapott pénzügyi segítség a 2001-es válságból való kilábalás során is kulcsfontosságú tényezőnek számított. Idén februárban jár le ez a bizonyos mentőövként ható 3 éves futamidejű 19 milliárd dolláros készenléti hitelcsomag, melynek megújításaként az ország még tavaly decemberben egy újabb 10 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg az IMF képviselőivel. Ez hozzájárul a stabil pénzügyi rendszer fenntartásához.

2004.12.14 10:25
Újabb 10 milliárd dolláros IMF-hitel Törökországnak

Az elemzők a következő években jellemzően tovább javuló makrogadzasági fundamentumokkal, továbbra is szigorú költségvetési gazdálkodással, az EU-tárgyalások megindítása miatti fegyelmezett gazdaságpolitikával számolnak. Ezek a tényezők a részvénypiac további száguldását támogathatják.

A török gazdaság jelenlegi helyzetének, illetve a kilátások jobb áttekinthetőségéhez segítséget nyújthat a következő táblázat:

A makrogazdasági helyzet áttekintékese után érdemes áttérni a (közel)jövőre. Elemzők szerint jelentős lökést adhat a piacnak az a biztonságérzet, hogy a 2005-ben szükséges reformok teljesítése szinte biztosra vehető (EU, illetve IMF általi külső kényszer). Szakértők a fiskális fegyelem fenntartását várják Törökországtól, melynek eredményeképpen számos felminősítés segítheti a további erősödést.

2005.01.14 07:48
Felminősítette Törökországot a Fitch

A legtöbb elemző arra számít, hogy még az idei esztendő első három hónapjában 20% alá eshet a rövidtávú kamatláb, melynek hatására számos befektető a kötvényalapokból a részvénypiacra helyezheti át tőkéjét. Az elemzők kiemelkedő teljesítményt várnak a tartós fogyasztási cikkeket gyártó Arcelik-től, a Garanti Banktól és a médiakiadások dinamikus emelkedése a Dogan Yayinnak és a Hurriyetnek is szép évet hozhat.

Az európai emerging piacok közül egyértelműen az orosz-török párost emelik ki legtöbben, melyek közül Törökországot favorizálják. Az EU-csatlakozás hatását vélhetően minden elemző - óvatossági okokból - alábecsülte, így bőven okozhat még pozitív meglepetést a török piac, ahol a kamatszint 20% alá esése a hazai befektetési alapokat is a részvénypiac felé tereli majd.

Számos külföldi befektető korábban úgy gondolkodott, nem lehet rossz befektetés egy erős török cég papírjainak megszerzése, hiszen az EU-csatlakozás hírére szárnyalni kezd majd a kurzus, nem lehet tehát nagyot bukni. Elemzői vélemények szerint komoly esélyt szalaszt el, aki a sell on the news stratégiát választja, hiszen - amint azt a bemutatott táblázatból láttuk - néhány kiemelkedő évet kivéve adós a mindenkit maga mögé utasító teljesítménnyel a török részvénypiac.

A török piac részvényeinek többsége jelentősen alulértékelt, a papírok 9.9-es várható P/E mellett forognak, mely elmarad az öt éves átlagosan várt 10.7-es szinttől. A piac tulajdonképpen 2003 eleje óta nem értékelődött át, pedig azóta számottevő pozitív folyamatok rajzolódtak ki.

A török részvénypiaccal kapcsolatos kockázatok között az esetleges tömeges eladás (a csatlakozás hírére) mellett a magas folyó fizetési mérleg hiány emelhető ki.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm