27 °C Budapest

Török félhold - kire mosolygott rá az EU? A török gazdaság és részvénypiac fellendüléséről

Pénzcentrum
2005. január 20. 12:11

Törökország EU-lázban ég, a gazdaság egyre stabilabb lábakon áll, mérséklődik a kockázat, szárnyal a tőzsde és a java még hátravan... Mindenképp érdemes egy pillantást vetni egy olyan részvénypiacra, melynek benchmarkja 12 hónap leforgása alatt 450%-kal volt képes emelkedni. Elemzők szerint a szép napok visszatérhetnek és az elkövetkező években Törökország újra versenyben lehet a legjobban

teljesítő tőzsdékkel. A török részvénypiaci fejlemények taglalásánál mindenképpen ki kell térni a gazdasági fundamentumok elmúlt 2-3 évben mutatott valóban imponáló javulására is, mely minden bizonnyal hozzájárulhatott ahhoz, hogy az EU zöld utat adott a csatlakozási tárgyalások megnyitásának (2005. október 3.).A török tőzsde gyökerei a 19. század második felére nyúlnak vissza, amikor 1866-ban megalapult az Oszmán birodalom értékpapírpiaca Dersaadet Securities Exchange néven. Az európai befektetők állítólag már ekkor is élénken érdeklődtek a kiemelkedő hozammal kecsegtető piac iránt és ez napjainkban sincs másképp.


Jelenlegi formájában 1986-ban jött létre az isztambuli tőzsde, mely napjainkra a vállalatfinanszírozás valós lehetőségét adja Törökországban, ezen lehetőséget pedig egyre többen igyekeznek kihasználni, ahogy azt a bejegyzett cégek száma mutatja.


A török részvénypiac teljesítményét az ISE National-100 és az ISE National-030 indexek tükrözik, melyek értelemszerűen 100, illetve 30 vállalatot tartalmaznak. Mint azt a későbbiekben látni fogjuk, a legnagyobb súllyal a jelentősebb bankok papírjai szerepelnek a kosárban.


Az isztambuli részvénypiac egyes években nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesített és könnyen meglehet, hogy az EU-csatlakozás közeledtével újra visszaköveteli első helyét. Számos elemző szerint olyannyira elmondható, hogy minden az EU körül forog, hogy a legtöbb befektető mostanság nem szentel kellő figyelmet a gazdasági fellendülésnek, a vállalatok eredménydinamikájának és mindezek eredményeképpen a még mindig olcsó árazásnak.


A nemzetközi összehasonlításhoz használt ISE-100 index kosarában kiemelkedő súllyal szerepelnek a bankpapírok, ahogy a később tárgyalt elemzői ajánlásokban is.


A minden szempontból kiemelkedő bankszektortól a legtöbb elemző 2005-ben is erős teljesítményt vár, a CEE-régió legígéretesebb banki befektetései között szerepel az OTP és a Hansabank mellett a török Garanti Bank is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az olajszektorban elsősorban a finomítói területen tűnik ki a török Tupras, mely elsősorban az állam többségi részesedésének köszönhetően kiemelkedő osztalékhozamot kínál befektetőinek. A török kormány a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja a Tupras privatizációjának lehetőségeit és a jelenlegi piaci körülményeket alapul véve valószínűleg SPO keretében értékesíti részesedését, nem pedig nagyobb stratégiai blokkokban.

A távközlés szegmensét a dinamikusan bővülő kereslet mellett a kockázati prémium mérséklődése is segítette. A Turkcell esetében korántsem beszélhetünk kifejezetten attraktív befektetésről, az állami tulajdonban lévő Telsim külföldi stratégiai befektetőnek történő értékesítésével ugyanis élesedik majd a verseny, igaz a legfrissebb hírek szerint azonban ez 2006-ig, a Turk Telecom privatizációjáig nem következik be.


Az elemzők a Turkcell esetében pozíciócsökkentést javasolnak.
Az Európa és Ázsia határán fekvő mintegy 63.5 millió lakosú Törökország látványos fejlődést produkált a 2001-es pénzügyi válság óta. A gazdaság ismét dinamikusan bővül, az infláció három év alatt 70% közeléből egy számjegyűre olvadt (!), a költségvetés többletet mutat, a nagy nemzetközi hitelminősítők a kedvező eredményeket felminősítésekkel honorálták (bár még mindig nem tartozik a befektetésre ajánlott kategóriába). Ennek a lendületnek adott további lökést az EU által kimondott, a törökök számára "boldogító igen".


Az ábrán jól látható, hogy a török gazdaság nagyon gyorsan talpra állt a 2001-es eseményeket követően (7.5%-os visszaesés!), ami a török gazdaság(politika) sikereként könyvelhető el. A tavalyi év 3. negyedévében a várt 7.6%-kal szemben 4.5%-kal nőtt török gazdaság, az év első 9 hónapjában azonban még így is igen figyelemre méltó ütemben: 8.7%-kal emelkedett a török GDP. Szakértők szerint a várttól lényegesen elmaradó Q3 GDP-bővülés mögött egyrészt a mezőgazdaság gyenge teljesítménye, másrészt a megcsappant lakossági fogyasztás húzódik meg.


Nem csak a GDP-növekedés, hanem az infláció alakulása terén is igen kedvező folyamatok mutatkoznak: tavaly a pénzromlás üteme 10.7%-ot tett ki, szemben a 2001-es 53.5%-kal.

Mindenképpen érdemes kitérni arra, hogy idén januárban a török líra valutareformon esett át: nevezetesen az árakból, és a hivatalos jegyzésekből 6 db nullát levágtak, így jóval egyszerűbbé vált a nominális árak kifejezése. A török jegybank megítélése szerint a nullák elhagyása nem okozza majd az infláció emelkedését (felfelé kerekített árak, pszichológiai okok miatt meglóduló lakossági fogyasztás). A török jegybank az idei év végére 8%-ra kívánja szorítani a pénzromlás ütemét.

Törökország makrogazdasági helyzetének rövid bemutatása során mindenképpen ki kell térni az ország IMF-hiteleinek alakulására is. A világszervezettől kapott pénzügyi segítség a 2001-es válságból való kilábalás során is kulcsfontosságú tényezőnek számított. Idén februárban jár le ez a bizonyos mentőövként ható 3 éves futamidejű 19 milliárd dolláros készenléti hitelcsomag, melynek megújításaként az ország még tavaly decemberben egy újabb 10 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg az IMF képviselőivel. Ez hozzájárul a stabil pénzügyi rendszer fenntartásához.

2004.12.14 10:25
Újabb 10 milliárd dolláros IMF-hitel Törökországnak

Az elemzők a következő években jellemzően tovább javuló makrogadzasági fundamentumokkal, továbbra is szigorú költségvetési gazdálkodással, az EU-tárgyalások megindítása miatti fegyelmezett gazdaságpolitikával számolnak. Ezek a tényezők a részvénypiac további száguldását támogathatják.

A török gazdaság jelenlegi helyzetének, illetve a kilátások jobb áttekinthetőségéhez segítséget nyújthat a következő táblázat:

A makrogazdasági helyzet áttekintékese után érdemes áttérni a (közel)jövőre. Elemzők szerint jelentős lökést adhat a piacnak az a biztonságérzet, hogy a 2005-ben szükséges reformok teljesítése szinte biztosra vehető (EU, illetve IMF általi külső kényszer). Szakértők a fiskális fegyelem fenntartását várják Törökországtól, melynek eredményeképpen számos felminősítés segítheti a további erősödést.

2005.01.14 07:48
Felminősítette Törökországot a Fitch

A legtöbb elemző arra számít, hogy még az idei esztendő első három hónapjában 20% alá eshet a rövidtávú kamatláb, melynek hatására számos befektető a kötvényalapokból a részvénypiacra helyezheti át tőkéjét. Az elemzők kiemelkedő teljesítményt várnak a tartós fogyasztási cikkeket gyártó Arcelik-től, a Garanti Banktól és a médiakiadások dinamikus emelkedése a Dogan Yayinnak és a Hurriyetnek is szép évet hozhat.

Az európai emerging piacok közül egyértelműen az orosz-török párost emelik ki legtöbben, melyek közül Törökországot favorizálják. Az EU-csatlakozás hatását vélhetően minden elemző - óvatossági okokból - alábecsülte, így bőven okozhat még pozitív meglepetést a török piac, ahol a kamatszint 20% alá esése a hazai befektetési alapokat is a részvénypiac felé tereli majd.

Számos külföldi befektető korábban úgy gondolkodott, nem lehet rossz befektetés egy erős török cég papírjainak megszerzése, hiszen az EU-csatlakozás hírére szárnyalni kezd majd a kurzus, nem lehet tehát nagyot bukni. Elemzői vélemények szerint komoly esélyt szalaszt el, aki a sell on the news stratégiát választja, hiszen - amint azt a bemutatott táblázatból láttuk - néhány kiemelkedő évet kivéve adós a mindenkit maga mögé utasító teljesítménnyel a török részvénypiac.

A török piac részvényeinek többsége jelentősen alulértékelt, a papírok 9.9-es várható P/E mellett forognak, mely elmarad az öt éves átlagosan várt 10.7-es szinttől. A piac tulajdonképpen 2003 eleje óta nem értékelődött át, pedig azóta számottevő pozitív folyamatok rajzolódtak ki.

A török részvénypiaccal kapcsolatos kockázatok között az esetleges tömeges eladás (a csatlakozás hírére) mellett a magas folyó fizetési mérleg hiány emelhető ki.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?