21 °C Budapest

Reuters-poll: 100 bp-os kamatcsökkentés február végéig - forintválságot kockáztatna az MNB, ha... (3.)

Pénzcentrum
2005. január 20. 12:37

Az elemzők szerint az év elején folytatódik az infláció gyors csökkenése és a jegybanki kamatlazitás. Január-februárban egy százalékponttal mérséklődhet a 9.5 százalékos jegybanki alapkamat, ezután azonban az egyensúlyi aggodalmak miatt a várakozások szerint lelassul a lazitó ciklus. Az elemzők szerint március végére az államháztartás hiánya elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.


Novemberben és decemberben is a várakozásoknál nagyobb mértékben mérséklődött az infláció, mindösszesen 0.8 százalékponttal, 5.5 százalékra. Az elemzői konszenzus szerint januárban egyetlen hónap alatt még ugyanennyivel csökken az inflációs ráta, 4.7 százalékra.


Az infláció gyors csökkenése közepette a tavalyi mindösszesen 300 bázispontnyi jegybanki kamatvágást az év első két hónapjában még összesen 100 bázispontos vágás követheti az elemzők szerint. Ezután azonban szünet következhet.

A felmérésben becslést kért a Reuters arra, vajon milyen szintig csökkentheti az alapkamatot az MNB a következő néhány hónapban anélkül hogy ezzel forintválságot okozna. Az elemzői becslések középértéke 8.5 százalék volt, valamivel az egy hónapja mért 8.38 százalék felett. A vélemények ugyanakkor megoszlottak: volt olyan elemző, aki szerint a forintbefektetések még 7.5 százalékos alapkamat mellett is vonzóak maradnának a külföldi befektetők számára, egy másik elemző szerint ugyanakkor rövid távon aligha tolerálnának 8.75 százaléknál alacsonyabb kamatot.

A múlt év utolsó negyedében az MNB minden egyes hónapban fél százalékponttal csökkentette alapkamatát. Az újabb előrejelzések szerint ez az ütem januárban-februárban folytatódhat, az év hátralévő részére azonban már csak további 50 bázispont lazítás juthat a konszenzus szerint.

Érdemes kiemelni, hogy az utóbbi hat hónapban a Monetáris Tanács kamatdöntései mindig egybeestek a Reuters felmérések konszenzusaival.


Az elemzők általában három fő tényezőt neveznek meg, amelyek befolyásolják a kamatlazítás sebességét. Az infláció oldaláról nem csak a jelenlegi csökkenés, hanem az előrejelzett adatok is támogathatják a kamatvágást. A konszenzus szerint az MNB idén is, jövőre is kényelmesen elérheti év végi inflációs céljait. Idén decemberre az előrejelzés 4.3 százalék - egytizeddel kevesebb, mint egy hónapja -, a jövő év utolsó hónapjára pedig 3.75 százalék, ami öt bázispontos csökkenést jelent. Az inflációs cél erre az évre 4, a jövő évre 3.5 százalék, plusz-minusz egy százalékpontos toleranciasávval.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai piacon meghatározó szereppel bíró külföldi szereplők hozamvárakozásait azonban az is befolyásolja, milyen egyensúlyi kockázatokat látnak a hazai gazdaságban, illetve általában milyenek a hozamelvárások a globális piacokon. A globális hozamelvárások az előrejelzések szerint emelkedhetnek a következő hónapokban, a költségvetés oldaláról pedig továbbra is kockázatokat lát a piac.

Tavaly az volt a jellemző, hogy a havi államháztartási hiány adatok megegyeztek a Pénzügyminisztérium előrejelzéseivel, vagy inkább alattuk maradtak. Az idei év első hónapjaiban azonban az előrejelzéseknél gyengébb adatokat vár a piac.

A januári hiányra a konszenzus 220 milliárd forint, ami még csak 10 milliárddal több a kormányelőrejelzésnél, az első negyedév végére azonban 30 milliárd forintra nyíhat az olló. Az elemzői előrejelzés a negyedéves hiányra 400 milliárd forint - azaz az éves terv csaknem 40 százaléka -, szemben a PM 370 milliárdos prognózisával.

Az egész évre az elemzők a GDP 5 százalékára teszik az ESA 95 módszerrel számitott deficitet, ami magasabb a 4.7 százalékos előirányzatnak, a jövő évre pedig 4.6 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy 2005-2006-ban csak lassan csökkenhet a hiány, ami feszítetté teheti a 2010-es euróbevezetés programját, hiszen ehhez 2008-ra három százalék alá kell vinni a hiányt. (A 2010-es bevezetést ugyanakkor még mindig kivitelezhetőnek tartja az elemzők többsége.)

Mindeközben a várakozások szerint a korábbi magas szinten marad a folyó fizetési mérleg hiánya, ami a külföldi befektetők másik fő aggodalma volt az elmúlt években. Az elemzők 7 milliárd euró körüli mérleghiányra számítanak 2004-re, 2005-re és 2006-ra is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35