-1 °C Budapest

Reuters-poll: 100 bp-os kamatcsökkentés február végéig - forintválságot kockáztatna az MNB, ha... (3.)

Pénzcentrum
2005. január 20. 12:37

Az elemzők szerint az év elején folytatódik az infláció gyors csökkenése és a jegybanki kamatlazitás. Január-februárban egy százalékponttal mérséklődhet a 9.5 százalékos jegybanki alapkamat, ezután azonban az egyensúlyi aggodalmak miatt a várakozások szerint lelassul a lazitó ciklus. Az elemzők szerint március végére az államháztartás hiánya elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.


Novemberben és decemberben is a várakozásoknál nagyobb mértékben mérséklődött az infláció, mindösszesen 0.8 százalékponttal, 5.5 százalékra. Az elemzői konszenzus szerint januárban egyetlen hónap alatt még ugyanennyivel csökken az inflációs ráta, 4.7 százalékra.


Az infláció gyors csökkenése közepette a tavalyi mindösszesen 300 bázispontnyi jegybanki kamatvágást az év első két hónapjában még összesen 100 bázispontos vágás követheti az elemzők szerint. Ezután azonban szünet következhet.

A felmérésben becslést kért a Reuters arra, vajon milyen szintig csökkentheti az alapkamatot az MNB a következő néhány hónapban anélkül hogy ezzel forintválságot okozna. Az elemzői becslések középértéke 8.5 százalék volt, valamivel az egy hónapja mért 8.38 százalék felett. A vélemények ugyanakkor megoszlottak: volt olyan elemző, aki szerint a forintbefektetések még 7.5 százalékos alapkamat mellett is vonzóak maradnának a külföldi befektetők számára, egy másik elemző szerint ugyanakkor rövid távon aligha tolerálnának 8.75 százaléknál alacsonyabb kamatot.

A múlt év utolsó negyedében az MNB minden egyes hónapban fél százalékponttal csökkentette alapkamatát. Az újabb előrejelzések szerint ez az ütem januárban-februárban folytatódhat, az év hátralévő részére azonban már csak további 50 bázispont lazítás juthat a konszenzus szerint.

Érdemes kiemelni, hogy az utóbbi hat hónapban a Monetáris Tanács kamatdöntései mindig egybeestek a Reuters felmérések konszenzusaival.


Az elemzők általában három fő tényezőt neveznek meg, amelyek befolyásolják a kamatlazítás sebességét. Az infláció oldaláról nem csak a jelenlegi csökkenés, hanem az előrejelzett adatok is támogathatják a kamatvágást. A konszenzus szerint az MNB idén is, jövőre is kényelmesen elérheti év végi inflációs céljait. Idén decemberre az előrejelzés 4.3 százalék - egytizeddel kevesebb, mint egy hónapja -, a jövő év utolsó hónapjára pedig 3.75 százalék, ami öt bázispontos csökkenést jelent. Az inflációs cél erre az évre 4, a jövő évre 3.5 százalék, plusz-minusz egy százalékpontos toleranciasávval.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai piacon meghatározó szereppel bíró külföldi szereplők hozamvárakozásait azonban az is befolyásolja, milyen egyensúlyi kockázatokat látnak a hazai gazdaságban, illetve általában milyenek a hozamelvárások a globális piacokon. A globális hozamelvárások az előrejelzések szerint emelkedhetnek a következő hónapokban, a költségvetés oldaláról pedig továbbra is kockázatokat lát a piac.

Tavaly az volt a jellemző, hogy a havi államháztartási hiány adatok megegyeztek a Pénzügyminisztérium előrejelzéseivel, vagy inkább alattuk maradtak. Az idei év első hónapjaiban azonban az előrejelzéseknél gyengébb adatokat vár a piac.

A januári hiányra a konszenzus 220 milliárd forint, ami még csak 10 milliárddal több a kormányelőrejelzésnél, az első negyedév végére azonban 30 milliárd forintra nyíhat az olló. Az elemzői előrejelzés a negyedéves hiányra 400 milliárd forint - azaz az éves terv csaknem 40 százaléka -, szemben a PM 370 milliárdos prognózisával.

Az egész évre az elemzők a GDP 5 százalékára teszik az ESA 95 módszerrel számitott deficitet, ami magasabb a 4.7 százalékos előirányzatnak, a jövő évre pedig 4.6 százalékot várnak. Ez azt jelenti, hogy 2005-2006-ban csak lassan csökkenhet a hiány, ami feszítetté teheti a 2010-es euróbevezetés programját, hiszen ehhez 2008-ra három százalék alá kell vinni a hiányt. (A 2010-es bevezetést ugyanakkor még mindig kivitelezhetőnek tartja az elemzők többsége.)

Mindeközben a várakozások szerint a korábbi magas szinten marad a folyó fizetési mérleg hiánya, ami a külföldi befektetők másik fő aggodalma volt az elmúlt években. Az elemzők 7 milliárd euró körüli mérleghiányra számítanak 2004-re, 2005-re és 2006-ra is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm