19 °C Budapest

Elemzői-alapkezelői körkérdés: mi várható rövid távon a forintárfolyamban és a hozamoknál?

Pénzcentrum
2005. január 10. 15:08

Az új év kezdetén, a múlt heti forintgyengülés nyomán, illetve a makrogazdasági egyensúlytalanságok miatt érdemesnek tartottuk megkérdezni a piaci szakértőket, hogy milyen árfolyamra, trendre számítanak kb. 1 hónapos időtávon a forint/eurónál, illetve a másodlagos állampapírpiacon. Emellett azt is tudakoltuk, hogy ezekben a folyamatokban melyek lehetnek a legfontosabb befolyásoló tényezők, hogyan alakult, és hogyan alakulhat a spekulációs állomány az elmúlt, illetve az elkövetkezendő időszakban, végül azt is megkérdeztük, hogy mire számítanak a szakemberek a január 24-i Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülésén. A körkérdés során Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, Török Zoltánt, a Raiffeisen szakértőjét, valamint a külföldiek közül Lars Christensent, a Danske Bank, Michal Dybulat, a BNP Paribas elemzőjét és Szentiványi Nórát, a JP Morgan elemzőjét kérdeztük. A magyar szakértők véleményét abc-sorrendben közöljük, a külföldi elemzői véleményekért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára. Érdemesnek tartjuk itt kiemelni, hogy a külföldi elemzők közül pl. Lars Christensen nem vár januárban kamatcsökkentést.


Az ING szakértője szerint a forint elmúlt napokbeli mozgása szempontjából meghatározó dollár/euró relációban lassú korrekció (azaz dollárgyengülés) következhet, a mostani zöldhasú erősödés csak átmenetinek tekinthető.

Barcza szerint a Monetáris Tanács kibővítésének története (a konkrét személyek megnevezése után) akár "oda vezethet, hogy bekövetkezhet egy olyan periódus, amikor kifejezetten optimista vélemények láthatnak napvilágot a kamatcsökkentések várható mértékéről". Ez az elemző szerint a forint erősödésében, illetve az állampapír-piaci hozamok csökkenésében jelentkezhet, a hozamgörbe alakja érdemben módosulhat. A szakértő ugyanakkor utalt rá: a bizonytalanságot jelzi, hogy egyelőre egymástól jelentősen eltérő tartalmú (esetenként szélsőséges) vélemények látnak napvilágot.

Az ING elemzője szerint a forint/euró árfolyam "a dollár korrekciója nyomán visszaerősödhet 247-ig, vagy akár 246.50-ig is, azonban január 24. környékén 249-ig, illetve akár 250-ig is gyengülhet a forint." Barcza január-februárban összességében 1%-pontos kamatcsökkentésre számít az egyes kamatmeghatározó üléseken, 50-50 bp-os megosztásban.

Barcza szerint feltehetően nincs kiemelkedően sok forró pénz jelenleg a magyar piacon, bár a feltörekvő piaccal szembeni optimizmus már hónapok óta tart, ami jelentős spekulatív pozíciók felhalmozódását is jelentheti. Ezek jelentős leépüléséhez azonban a szakértő szerint egy általános változó feltörekvő piaci hangulat kellene.

Az alapkezelő véleménye szerint az említett kérdéseknél a mérleg mindkét serpenyőjében lévő tényezőket fontos szem előtt tartani. Az egyik oldalon a forint/euró árfolyam várható alakulása kapcsán mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy globálisan hogyan alakul a befektetők kockázatéhsége. Ez tavaly, és egyelőre még idén is igen magas szinten áll, bár a múlt héten egy kisebb korrekció lezajlott. Ennek nyomán kissé gyengült a forint, és emelkedtek az állampapír-piaci hozamok. További tényező, hogy a bázishatások miatt az infláció várhatóan jelentősen csökken az idei év elején, emellett van egy általános kamatcsökkentési várakozás is a piacon.

A mérleg másik serpenyőjében a kockázatok, az egyensúlytalansági problémák állnak (ikerdeficit probléma). Forián szerint ezek következtében "nagyon törékeny a piac, kiemelkedően kockázatos a magyar finanszírozási szerkezet".

Forián szerint "bármilyen összetételű Monetáris Tanács esetén is csökkenhet a jegybanki alapkamat, ennek mértéke a 24-i ülésen 50 bp-os lehet. Az alapkezelő szerint a "mindkét oldalon van kellő spekulatív szereplő, de nincs immunis állapot, benne van a folyamatokban egy komolyabb forintgyengülés és hozamemelkedés". Forián szerint az MNB egyelőre csak a kamatokkal képes operálni, egy esetleges sokk esetén nem biztos, hogy stabilizálni tudná a helyzetet, könnyen beindulhatna egy felfelé ívelő árfolyam-kamatspirál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Raiffeisen elemzője szerint az elkövetkezendő egy hónapban trend nélküli mozgásra kell felkészülni a forint/euró árfolyamban. Ebben a hazai tényezők szerepe kisebb jelentőségű. "Alapvetően a dollár/euró irányváltások nyomják rá a bélyeget a forint/euró árfolyamra, és az állampapír-piaci hozamalakulásra, a múlt heti események lesznek a jellemzők a következő egy hónapra is."

Török kiemelte, hogy a forint nagyobb mértékben reagált a régiós szintű portfolio-átrendezésekre, mint a többi kelet-közép-európai feltörekvő deviza. A törékenyebb árfolyam oka az elemző szerint az egyensúlyi problémákban keresendő.

A szakértő szerint a január 24-i Monetáris Tanács ülésen " nagy esélye van egy 50 bp-os kamatcsökkentésnek, nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, ami ezt módosíthatná". Ez például további jelentős dollárerősödés miatt tovább gyengülő forint, és tovább emelkedő hozamszint esetén, illetve a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány érdemi csökkenése esetén következhetne be. Ezek egyikét sem várja a szakértő rövidtávon - ugyanakkor ezek ellentettjét - azaz egy gyors visszarendeződést (forinterősödés, hozamcsökkenés) - sem prognosztizálja.

Török várakozásai szerint "a forint/euró árfolyam várhatóan a 246-248 közötti (illetve ennél kissé szélesebb sávban) trend nélkül ingadozhat a következő időszakban, a másodpiaci hozamcsökkenés nem lesz túl erős. A rövidebb oldali hozamok nagyobb, míg a hosszabb oldaliak kisebb mértékben csökkenhetnek, azaz a hozamgörbe kissé laposabbá válhat".

A szakértő szerint a piac kitüntetett figyelemmel kísérheti a Monetáris Tanács kibővítésének végső folyamatát, ugyanakkor kifejtette, hogy véleménye szerint nem várható túl nagy meglepetés a bekerülő új tagok személyét illetően, és "nincs jelentősége annak, hogy az új tagok még a január 24-i időpont előtt, vagy csak azt követően kerülnek be a Tanácsba".

Török szerint a forint/euró relációban csökkenhetett a spekulatív állomány a múlt heti események - külföldi pozíciózárások - után.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm