20 °C Budapest

Elemzői-alapkezelői körkérdés: mi várható rövid távon a forintárfolyamban és a hozamoknál?

Pénzcentrum
2005. január 10. 15:08

Az új év kezdetén, a múlt heti forintgyengülés nyomán, illetve a makrogazdasági egyensúlytalanságok miatt érdemesnek tartottuk megkérdezni a piaci szakértőket, hogy milyen árfolyamra, trendre számítanak kb. 1 hónapos időtávon a forint/eurónál, illetve a másodlagos állampapírpiacon. Emellett azt is tudakoltuk, hogy ezekben a folyamatokban melyek lehetnek a legfontosabb befolyásoló tényezők, hogyan alakult, és hogyan alakulhat a spekulációs állomány az elmúlt, illetve az elkövetkezendő időszakban, végül azt is megkérdeztük, hogy mire számítanak a szakemberek a január 24-i Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülésén. A körkérdés során Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, Török Zoltánt, a Raiffeisen szakértőjét, valamint a külföldiek közül Lars Christensent, a Danske Bank, Michal Dybulat, a BNP Paribas elemzőjét és Szentiványi Nórát, a JP Morgan elemzőjét kérdeztük. A magyar szakértők véleményét abc-sorrendben közöljük, a külföldi elemzői véleményekért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára. Érdemesnek tartjuk itt kiemelni, hogy a külföldi elemzők közül pl. Lars Christensen nem vár januárban kamatcsökkentést.


Az ING szakértője szerint a forint elmúlt napokbeli mozgása szempontjából meghatározó dollár/euró relációban lassú korrekció (azaz dollárgyengülés) következhet, a mostani zöldhasú erősödés csak átmenetinek tekinthető.

Barcza szerint a Monetáris Tanács kibővítésének története (a konkrét személyek megnevezése után) akár "oda vezethet, hogy bekövetkezhet egy olyan periódus, amikor kifejezetten optimista vélemények láthatnak napvilágot a kamatcsökkentések várható mértékéről". Ez az elemző szerint a forint erősödésében, illetve az állampapír-piaci hozamok csökkenésében jelentkezhet, a hozamgörbe alakja érdemben módosulhat. A szakértő ugyanakkor utalt rá: a bizonytalanságot jelzi, hogy egyelőre egymástól jelentősen eltérő tartalmú (esetenként szélsőséges) vélemények látnak napvilágot.

Az ING elemzője szerint a forint/euró árfolyam "a dollár korrekciója nyomán visszaerősödhet 247-ig, vagy akár 246.50-ig is, azonban január 24. környékén 249-ig, illetve akár 250-ig is gyengülhet a forint." Barcza január-februárban összességében 1%-pontos kamatcsökkentésre számít az egyes kamatmeghatározó üléseken, 50-50 bp-os megosztásban.

Barcza szerint feltehetően nincs kiemelkedően sok forró pénz jelenleg a magyar piacon, bár a feltörekvő piaccal szembeni optimizmus már hónapok óta tart, ami jelentős spekulatív pozíciók felhalmozódását is jelentheti. Ezek jelentős leépüléséhez azonban a szakértő szerint egy általános változó feltörekvő piaci hangulat kellene.

Az alapkezelő véleménye szerint az említett kérdéseknél a mérleg mindkét serpenyőjében lévő tényezőket fontos szem előtt tartani. Az egyik oldalon a forint/euró árfolyam várható alakulása kapcsán mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy globálisan hogyan alakul a befektetők kockázatéhsége. Ez tavaly, és egyelőre még idén is igen magas szinten áll, bár a múlt héten egy kisebb korrekció lezajlott. Ennek nyomán kissé gyengült a forint, és emelkedtek az állampapír-piaci hozamok. További tényező, hogy a bázishatások miatt az infláció várhatóan jelentősen csökken az idei év elején, emellett van egy általános kamatcsökkentési várakozás is a piacon.

A mérleg másik serpenyőjében a kockázatok, az egyensúlytalansági problémák állnak (ikerdeficit probléma). Forián szerint ezek következtében "nagyon törékeny a piac, kiemelkedően kockázatos a magyar finanszírozási szerkezet".

Forián szerint "bármilyen összetételű Monetáris Tanács esetén is csökkenhet a jegybanki alapkamat, ennek mértéke a 24-i ülésen 50 bp-os lehet. Az alapkezelő szerint a "mindkét oldalon van kellő spekulatív szereplő, de nincs immunis állapot, benne van a folyamatokban egy komolyabb forintgyengülés és hozamemelkedés". Forián szerint az MNB egyelőre csak a kamatokkal képes operálni, egy esetleges sokk esetén nem biztos, hogy stabilizálni tudná a helyzetet, könnyen beindulhatna egy felfelé ívelő árfolyam-kamatspirál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen elemzője szerint az elkövetkezendő egy hónapban trend nélküli mozgásra kell felkészülni a forint/euró árfolyamban. Ebben a hazai tényezők szerepe kisebb jelentőségű. "Alapvetően a dollár/euró irányváltások nyomják rá a bélyeget a forint/euró árfolyamra, és az állampapír-piaci hozamalakulásra, a múlt heti események lesznek a jellemzők a következő egy hónapra is."

Török kiemelte, hogy a forint nagyobb mértékben reagált a régiós szintű portfolio-átrendezésekre, mint a többi kelet-közép-európai feltörekvő deviza. A törékenyebb árfolyam oka az elemző szerint az egyensúlyi problémákban keresendő.

A szakértő szerint a január 24-i Monetáris Tanács ülésen " nagy esélye van egy 50 bp-os kamatcsökkentésnek, nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, ami ezt módosíthatná". Ez például további jelentős dollárerősödés miatt tovább gyengülő forint, és tovább emelkedő hozamszint esetén, illetve a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány érdemi csökkenése esetén következhetne be. Ezek egyikét sem várja a szakértő rövidtávon - ugyanakkor ezek ellentettjét - azaz egy gyors visszarendeződést (forinterősödés, hozamcsökkenés) - sem prognosztizálja.

Török várakozásai szerint "a forint/euró árfolyam várhatóan a 246-248 közötti (illetve ennél kissé szélesebb sávban) trend nélkül ingadozhat a következő időszakban, a másodpiaci hozamcsökkenés nem lesz túl erős. A rövidebb oldali hozamok nagyobb, míg a hosszabb oldaliak kisebb mértékben csökkenhetnek, azaz a hozamgörbe kissé laposabbá válhat".

A szakértő szerint a piac kitüntetett figyelemmel kísérheti a Monetáris Tanács kibővítésének végső folyamatát, ugyanakkor kifejtette, hogy véleménye szerint nem várható túl nagy meglepetés a bekerülő új tagok személyét illetően, és "nincs jelentősége annak, hogy az új tagok még a január 24-i időpont előtt, vagy csak azt követően kerülnek be a Tanácsba".

Török szerint a forint/euró relációban csökkenhetett a spekulatív állomány a múlt heti események - külföldi pozíciózárások - után.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?