Elemzői-alapkezelői körkérdés: mi várható rövid távon a forintárfolyamban és a hozamoknál?

Pénzcentrum
2005. január 10. 15:08

Az új év kezdetén, a múlt heti forintgyengülés nyomán, illetve a makrogazdasági egyensúlytalanságok miatt érdemesnek tartottuk megkérdezni a piaci szakértőket, hogy milyen árfolyamra, trendre számítanak kb. 1 hónapos időtávon a forint/eurónál, illetve a másodlagos állampapírpiacon. Emellett azt is tudakoltuk, hogy ezekben a folyamatokban melyek lehetnek a legfontosabb befolyásoló tényezők, hogyan alakult, és hogyan alakulhat a spekulációs állomány az elmúlt, illetve az elkövetkezendő időszakban, végül azt is megkérdeztük, hogy mire számítanak a szakemberek a január 24-i Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülésén. A körkérdés során Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, Török Zoltánt, a Raiffeisen szakértőjét, valamint a külföldiek közül Lars Christensent, a Danske Bank, Michal Dybulat, a BNP Paribas elemzőjét és Szentiványi Nórát, a JP Morgan elemzőjét kérdeztük. A magyar szakértők véleményét abc-sorrendben közöljük, a külföldi elemzői véleményekért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára. Érdemesnek tartjuk itt kiemelni, hogy a külföldi elemzők közül pl. Lars Christensen nem vár januárban kamatcsökkentést.


Az ING szakértője szerint a forint elmúlt napokbeli mozgása szempontjából meghatározó dollár/euró relációban lassú korrekció (azaz dollárgyengülés) következhet, a mostani zöldhasú erősödés csak átmenetinek tekinthető.

Barcza szerint a Monetáris Tanács kibővítésének története (a konkrét személyek megnevezése után) akár "oda vezethet, hogy bekövetkezhet egy olyan periódus, amikor kifejezetten optimista vélemények láthatnak napvilágot a kamatcsökkentések várható mértékéről". Ez az elemző szerint a forint erősödésében, illetve az állampapír-piaci hozamok csökkenésében jelentkezhet, a hozamgörbe alakja érdemben módosulhat. A szakértő ugyanakkor utalt rá: a bizonytalanságot jelzi, hogy egyelőre egymástól jelentősen eltérő tartalmú (esetenként szélsőséges) vélemények látnak napvilágot.

Az ING elemzője szerint a forint/euró árfolyam "a dollár korrekciója nyomán visszaerősödhet 247-ig, vagy akár 246.50-ig is, azonban január 24. környékén 249-ig, illetve akár 250-ig is gyengülhet a forint." Barcza január-februárban összességében 1%-pontos kamatcsökkentésre számít az egyes kamatmeghatározó üléseken, 50-50 bp-os megosztásban.

Barcza szerint feltehetően nincs kiemelkedően sok forró pénz jelenleg a magyar piacon, bár a feltörekvő piaccal szembeni optimizmus már hónapok óta tart, ami jelentős spekulatív pozíciók felhalmozódását is jelentheti. Ezek jelentős leépüléséhez azonban a szakértő szerint egy általános változó feltörekvő piaci hangulat kellene.

Az alapkezelő véleménye szerint az említett kérdéseknél a mérleg mindkét serpenyőjében lévő tényezőket fontos szem előtt tartani. Az egyik oldalon a forint/euró árfolyam várható alakulása kapcsán mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy globálisan hogyan alakul a befektetők kockázatéhsége. Ez tavaly, és egyelőre még idén is igen magas szinten áll, bár a múlt héten egy kisebb korrekció lezajlott. Ennek nyomán kissé gyengült a forint, és emelkedtek az állampapír-piaci hozamok. További tényező, hogy a bázishatások miatt az infláció várhatóan jelentősen csökken az idei év elején, emellett van egy általános kamatcsökkentési várakozás is a piacon.

A mérleg másik serpenyőjében a kockázatok, az egyensúlytalansági problémák állnak (ikerdeficit probléma). Forián szerint ezek következtében "nagyon törékeny a piac, kiemelkedően kockázatos a magyar finanszírozási szerkezet".

Forián szerint "bármilyen összetételű Monetáris Tanács esetén is csökkenhet a jegybanki alapkamat, ennek mértéke a 24-i ülésen 50 bp-os lehet. Az alapkezelő szerint a "mindkét oldalon van kellő spekulatív szereplő, de nincs immunis állapot, benne van a folyamatokban egy komolyabb forintgyengülés és hozamemelkedés". Forián szerint az MNB egyelőre csak a kamatokkal képes operálni, egy esetleges sokk esetén nem biztos, hogy stabilizálni tudná a helyzetet, könnyen beindulhatna egy felfelé ívelő árfolyam-kamatspirál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Raiffeisen elemzője szerint az elkövetkezendő egy hónapban trend nélküli mozgásra kell felkészülni a forint/euró árfolyamban. Ebben a hazai tényezők szerepe kisebb jelentőségű. "Alapvetően a dollár/euró irányváltások nyomják rá a bélyeget a forint/euró árfolyamra, és az állampapír-piaci hozamalakulásra, a múlt heti események lesznek a jellemzők a következő egy hónapra is."

Török kiemelte, hogy a forint nagyobb mértékben reagált a régiós szintű portfolio-átrendezésekre, mint a többi kelet-közép-európai feltörekvő deviza. A törékenyebb árfolyam oka az elemző szerint az egyensúlyi problémákban keresendő.

A szakértő szerint a január 24-i Monetáris Tanács ülésen " nagy esélye van egy 50 bp-os kamatcsökkentésnek, nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, ami ezt módosíthatná". Ez például további jelentős dollárerősödés miatt tovább gyengülő forint, és tovább emelkedő hozamszint esetén, illetve a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány érdemi csökkenése esetén következhetne be. Ezek egyikét sem várja a szakértő rövidtávon - ugyanakkor ezek ellentettjét - azaz egy gyors visszarendeződést (forinterősödés, hozamcsökkenés) - sem prognosztizálja.

Török várakozásai szerint "a forint/euró árfolyam várhatóan a 246-248 közötti (illetve ennél kissé szélesebb sávban) trend nélkül ingadozhat a következő időszakban, a másodpiaci hozamcsökkenés nem lesz túl erős. A rövidebb oldali hozamok nagyobb, míg a hosszabb oldaliak kisebb mértékben csökkenhetnek, azaz a hozamgörbe kissé laposabbá válhat".

A szakértő szerint a piac kitüntetett figyelemmel kísérheti a Monetáris Tanács kibővítésének végső folyamatát, ugyanakkor kifejtette, hogy véleménye szerint nem várható túl nagy meglepetés a bekerülő új tagok személyét illetően, és "nincs jelentősége annak, hogy az új tagok még a január 24-i időpont előtt, vagy csak azt követően kerülnek be a Tanácsba".

Török szerint a forint/euró relációban csökkenhetett a spekulatív állomány a múlt heti események - külföldi pozíciózárások - után.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?