16 °C Budapest

Duronelly: nézzük a chartokat, 2005-ös lehetőségek és kockázatok

Pénzcentrum
2004. december 3. 10:40

A múlt ismételheti önmagát - állította Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója múlt heti prezentációjában. Az elismert piaci szakember pénz- és tőkepiacra vonatkozó gondolatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Duronelly kritikusan szólt az államháztartás helyzetéről, megítélése szerint a jelenlegi elvonási rendszer nem hatékony, érvényesül a kiszorítási hatás. A belföldi megtakarítások szintje alacsony, emiatt jelentős a külső forrásbevonási kényszer. A forinthozamokban létező kockázati prémium jelentős része a devizakockázathoz kapcsolódik, maga a hitelkockázat ehhez képest lényegesen alacsonyabb. A szakértő kedvezően szólt az inflációs folyamatokról, megítélése szerint a dezinfláció és az erős forint további kamatcsökkentések előtt nyit utat.
Duronelly Péter igen szemléletes ábrán mutatta be a konvergenciafolyamat jellemzőit. Az alábbi grafikon azt sugallja, mintha lenne két minta az euró-zónához korábban csatlakozott országok által "kijelölve", és a magyar gazdaság a hozamalakulás tekintetében is ezek közül "választhatna". Az ír megközelítés nem reális, de ha 2010-es csatlakozással számolunk, és figyelembe vesszük, hogy 2006 választási év, akkor elég hihetőnek tűnik a spanyol-olasz út.


Az állampapírpiacon a szakember szerint nem látszanak még a kimerülés jelei, a hozamcsökkenés nem ért véget, a piac nem fulladt ki. Kockázatok természetesen vannak. Eddig többnyire megfigyelhető volt egy év végi rally, melyre a tavalyi év rácáfolt.


Az államháztartás és a külső egyensúly helyzetéről Duronelly úgy vélekedik, hogy nem beszélhetünk klasszikus ikerdeficit problémáról. A korreláció a két mutató között nem volt kifejezetten szoros az elmúlt években. Nem klasszikus ikerdeficit, hanem finanszírozási problémával állunk szemben a rossz megtakarítási szerkezet miatt.


A magas hazai hozamszintben elsősorban a devizakockázat tükröződik, a klasszikus hitelkockázat ennél lényegesen alacsonyabb. Ez jól látható, ha egy német kötvény hozamához viszonyítjuk a hasonló futamidejű, magyar állam által kibocsátott forint és euró kötvények piaci hozamait.


Egy érdekes felvetésnek számít a magyar gazdaságra az ún. Kína-szindróma. Ez alatt azt kell érteni, hogy a kínai gazdaság az elmúlt időszakban a dinamikus export mellett a világgazdaság egyik legnagyobb felvevőjévé is vált. Jelentős a nyugat-európai import is ebbe a régióba, melyben megtalálható a magyar beszállítók termékei is (pl. német exportban magyar importtartalom). Így a kínai konjunktúra közvetetten a magyar gazdaságra is döntő befolyással lehet. Duronelly összességében úgy véli, hogy a hazai exportot az árfolyamnál lényegesen jobban meghatározza a külső konjunktúra.

Duronelly igen kritikusan szólt az államháztartási gazdálkodásról. Állítása szerint nincs intézményi reform, a létszám nem csökken, a deficit növekedése a bevételek túlteljesülése ellenére nőtt tavaly, mely a túlzott költekezés eredménye. Az idei év ehhez hasonlíthat.


Az adórendszer továbbra sem hatékony, Duronelly szerint az elvonás sokkal igazságosabb és hatékonyabb lenne, ha abba a vagyonelemeket is bevonnák. A szakértő érdekesnek tartotta, hogy az elmúlt időszakban a bértömeg növekedése ellenére az SZJA bevételek nem emelkedtek. Duronelly úgy véli, hogy egy egykulcsos adó a kedvezmények mértékének jelentős csökkentésével vagy megszüntetésével jelentős hatékonyságnövekedést okozhatna (a gyermekkedvezmények megmaradnának, a vagyonadó egyes formái bejönnének). A szakértő ellenzi a kamatadó bevezetését. A magas adóelvonás miatt jelenleg a bruttó munkaerőköltségek regionális összehasonlításban magasak, mely versenyképesség rontó tényező.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az elemző kedvezően vélekedett az infláció alakulásáról. Az áralakulás megítélése szrint kontrol alatt van, melyben meghatározó volt eddig az árfolyamon keresztüli infláció leszorítás. Az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy a dezinflációban az árfolyamon túl egyéb tényezők (pl. verseny) is egyre jelentősebb szerepet játszanak. Kérdésként vetődik emiatt fel, hogy az infláció csökkentéséhez meddig kell még erős forintárfolyam.


Duronelly a 2005-ös lehetőségeket és kockázatokat az alábbi felsorolás szerint foglalta össze:


A szakértő jó esélyt lát arra, hogy a kockázatok ellenére is folytatódjon a kamatcsökkentés folyamat. Az alábbi táblákból jól látható, hogy hazánkban világszinten is kiemelkedő a kamat- illetve hozamszint. Elgondolkodtató, hogy Sri Lankán vagy Kolumbiában is alacsonyabb a 3 hónapos bankközi kamatszint.HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?