14 °C Budapest

Duronelly: nézzük a chartokat, 2005-ös lehetőségek és kockázatok

Pénzcentrum
2004. december 3. 10:40

A múlt ismételheti önmagát - állította Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója múlt heti prezentációjában. Az elismert piaci szakember pénz- és tőkepiacra vonatkozó gondolatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Duronelly kritikusan szólt az államháztartás helyzetéről, megítélése szerint a jelenlegi elvonási rendszer nem hatékony, érvényesül a kiszorítási hatás. A belföldi megtakarítások szintje alacsony, emiatt jelentős a külső forrásbevonási kényszer. A forinthozamokban létező kockázati prémium jelentős része a devizakockázathoz kapcsolódik, maga a hitelkockázat ehhez képest lényegesen alacsonyabb. A szakértő kedvezően szólt az inflációs folyamatokról, megítélése szerint a dezinfláció és az erős forint további kamatcsökkentések előtt nyit utat.
Duronelly Péter igen szemléletes ábrán mutatta be a konvergenciafolyamat jellemzőit. Az alábbi grafikon azt sugallja, mintha lenne két minta az euró-zónához korábban csatlakozott országok által "kijelölve", és a magyar gazdaság a hozamalakulás tekintetében is ezek közül "választhatna". Az ír megközelítés nem reális, de ha 2010-es csatlakozással számolunk, és figyelembe vesszük, hogy 2006 választási év, akkor elég hihetőnek tűnik a spanyol-olasz út.


Az állampapírpiacon a szakember szerint nem látszanak még a kimerülés jelei, a hozamcsökkenés nem ért véget, a piac nem fulladt ki. Kockázatok természetesen vannak. Eddig többnyire megfigyelhető volt egy év végi rally, melyre a tavalyi év rácáfolt.


Az államháztartás és a külső egyensúly helyzetéről Duronelly úgy vélekedik, hogy nem beszélhetünk klasszikus ikerdeficit problémáról. A korreláció a két mutató között nem volt kifejezetten szoros az elmúlt években. Nem klasszikus ikerdeficit, hanem finanszírozási problémával állunk szemben a rossz megtakarítási szerkezet miatt.


A magas hazai hozamszintben elsősorban a devizakockázat tükröződik, a klasszikus hitelkockázat ennél lényegesen alacsonyabb. Ez jól látható, ha egy német kötvény hozamához viszonyítjuk a hasonló futamidejű, magyar állam által kibocsátott forint és euró kötvények piaci hozamait.


Egy érdekes felvetésnek számít a magyar gazdaságra az ún. Kína-szindróma. Ez alatt azt kell érteni, hogy a kínai gazdaság az elmúlt időszakban a dinamikus export mellett a világgazdaság egyik legnagyobb felvevőjévé is vált. Jelentős a nyugat-európai import is ebbe a régióba, melyben megtalálható a magyar beszállítók termékei is (pl. német exportban magyar importtartalom). Így a kínai konjunktúra közvetetten a magyar gazdaságra is döntő befolyással lehet. Duronelly összességében úgy véli, hogy a hazai exportot az árfolyamnál lényegesen jobban meghatározza a külső konjunktúra.

Duronelly igen kritikusan szólt az államháztartási gazdálkodásról. Állítása szerint nincs intézményi reform, a létszám nem csökken, a deficit növekedése a bevételek túlteljesülése ellenére nőtt tavaly, mely a túlzott költekezés eredménye. Az idei év ehhez hasonlíthat.


Az adórendszer továbbra sem hatékony, Duronelly szerint az elvonás sokkal igazságosabb és hatékonyabb lenne, ha abba a vagyonelemeket is bevonnák. A szakértő érdekesnek tartotta, hogy az elmúlt időszakban a bértömeg növekedése ellenére az SZJA bevételek nem emelkedtek. Duronelly úgy véli, hogy egy egykulcsos adó a kedvezmények mértékének jelentős csökkentésével vagy megszüntetésével jelentős hatékonyságnövekedést okozhatna (a gyermekkedvezmények megmaradnának, a vagyonadó egyes formái bejönnének). A szakértő ellenzi a kamatadó bevezetését. A magas adóelvonás miatt jelenleg a bruttó munkaerőköltségek regionális összehasonlításban magasak, mely versenyképesség rontó tényező.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Az elemző kedvezően vélekedett az infláció alakulásáról. Az áralakulás megítélése szrint kontrol alatt van, melyben meghatározó volt eddig az árfolyamon keresztüli infláció leszorítás. Az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy a dezinflációban az árfolyamon túl egyéb tényezők (pl. verseny) is egyre jelentősebb szerepet játszanak. Kérdésként vetődik emiatt fel, hogy az infláció csökkentéséhez meddig kell még erős forintárfolyam.


Duronelly a 2005-ös lehetőségeket és kockázatokat az alábbi felsorolás szerint foglalta össze:


A szakértő jó esélyt lát arra, hogy a kockázatok ellenére is folytatódjon a kamatcsökkentés folyamat. Az alábbi táblákból jól látható, hogy hazánkban világszinten is kiemelkedő a kamat- illetve hozamszint. Elgondolkodtató, hogy Sri Lankán vagy Kolumbiában is alacsonyabb a 3 hónapos bankközi kamatszint.HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?