Duronelly: nézzük a chartokat, 2005-ös lehetőségek és kockázatok

Pénzcentrum
2004. december 3. 10:40

A múlt ismételheti önmagát - állította Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója múlt heti prezentációjában. Az elismert piaci szakember pénz- és tőkepiacra vonatkozó gondolatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Duronelly kritikusan szólt az államháztartás helyzetéről, megítélése szerint a jelenlegi elvonási rendszer nem hatékony, érvényesül a kiszorítási hatás. A belföldi megtakarítások szintje alacsony, emiatt jelentős a külső forrásbevonási kényszer. A forinthozamokban létező kockázati prémium jelentős része a devizakockázathoz kapcsolódik, maga a hitelkockázat ehhez képest lényegesen alacsonyabb. A szakértő kedvezően szólt az inflációs folyamatokról, megítélése szerint a dezinfláció és az erős forint további kamatcsökkentések előtt nyit utat.
Duronelly Péter igen szemléletes ábrán mutatta be a konvergenciafolyamat jellemzőit. Az alábbi grafikon azt sugallja, mintha lenne két minta az euró-zónához korábban csatlakozott országok által "kijelölve", és a magyar gazdaság a hozamalakulás tekintetében is ezek közül "választhatna". Az ír megközelítés nem reális, de ha 2010-es csatlakozással számolunk, és figyelembe vesszük, hogy 2006 választási év, akkor elég hihetőnek tűnik a spanyol-olasz út.


Az állampapírpiacon a szakember szerint nem látszanak még a kimerülés jelei, a hozamcsökkenés nem ért véget, a piac nem fulladt ki. Kockázatok természetesen vannak. Eddig többnyire megfigyelhető volt egy év végi rally, melyre a tavalyi év rácáfolt.


Az államháztartás és a külső egyensúly helyzetéről Duronelly úgy vélekedik, hogy nem beszélhetünk klasszikus ikerdeficit problémáról. A korreláció a két mutató között nem volt kifejezetten szoros az elmúlt években. Nem klasszikus ikerdeficit, hanem finanszírozási problémával állunk szemben a rossz megtakarítási szerkezet miatt.


A magas hazai hozamszintben elsősorban a devizakockázat tükröződik, a klasszikus hitelkockázat ennél lényegesen alacsonyabb. Ez jól látható, ha egy német kötvény hozamához viszonyítjuk a hasonló futamidejű, magyar állam által kibocsátott forint és euró kötvények piaci hozamait.


Egy érdekes felvetésnek számít a magyar gazdaságra az ún. Kína-szindróma. Ez alatt azt kell érteni, hogy a kínai gazdaság az elmúlt időszakban a dinamikus export mellett a világgazdaság egyik legnagyobb felvevőjévé is vált. Jelentős a nyugat-európai import is ebbe a régióba, melyben megtalálható a magyar beszállítók termékei is (pl. német exportban magyar importtartalom). Így a kínai konjunktúra közvetetten a magyar gazdaságra is döntő befolyással lehet. Duronelly összességében úgy véli, hogy a hazai exportot az árfolyamnál lényegesen jobban meghatározza a külső konjunktúra.

Duronelly igen kritikusan szólt az államháztartási gazdálkodásról. Állítása szerint nincs intézményi reform, a létszám nem csökken, a deficit növekedése a bevételek túlteljesülése ellenére nőtt tavaly, mely a túlzott költekezés eredménye. Az idei év ehhez hasonlíthat.


Az adórendszer továbbra sem hatékony, Duronelly szerint az elvonás sokkal igazságosabb és hatékonyabb lenne, ha abba a vagyonelemeket is bevonnák. A szakértő érdekesnek tartotta, hogy az elmúlt időszakban a bértömeg növekedése ellenére az SZJA bevételek nem emelkedtek. Duronelly úgy véli, hogy egy egykulcsos adó a kedvezmények mértékének jelentős csökkentésével vagy megszüntetésével jelentős hatékonyságnövekedést okozhatna (a gyermekkedvezmények megmaradnának, a vagyonadó egyes formái bejönnének). A szakértő ellenzi a kamatadó bevezetését. A magas adóelvonás miatt jelenleg a bruttó munkaerőköltségek regionális összehasonlításban magasak, mely versenyképesség rontó tényező.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az elemző kedvezően vélekedett az infláció alakulásáról. Az áralakulás megítélése szrint kontrol alatt van, melyben meghatározó volt eddig az árfolyamon keresztüli infláció leszorítás. Az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy a dezinflációban az árfolyamon túl egyéb tényezők (pl. verseny) is egyre jelentősebb szerepet játszanak. Kérdésként vetődik emiatt fel, hogy az infláció csökkentéséhez meddig kell még erős forintárfolyam.


Duronelly a 2005-ös lehetőségeket és kockázatokat az alábbi felsorolás szerint foglalta össze:


A szakértő jó esélyt lát arra, hogy a kockázatok ellenére is folytatódjon a kamatcsökkentés folyamat. Az alábbi táblákból jól látható, hogy hazánkban világszinten is kiemelkedő a kamat- illetve hozamszint. Elgondolkodtató, hogy Sri Lankán vagy Kolumbiában is alacsonyabb a 3 hónapos bankközi kamatszint.HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?