26 °C Budapest

Ismét kamatot emelt a FED

Pénzcentrum
2004. november 11. 08:34

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2%-ra emelte irányadó O/N kamatának célértékét a FED Nyíltpiaci Bizottsága tegnapi ülésén. A kamatdöntést követő közlemény megdöbbentően hasonló volt a szeptemberben kiadotthoz, mely akkor is hangsúlyozta, hogy további - mérsékelt ütemű - kamatemelések várhatók. A dollár vegyesen reagált a tegnapi eseményekre (délután megjelent a szeptemberi külkeradat, mely a vártnál jobb lett, a FED ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően döntött), jelenleg az 1.29-es szint közelében ingadozik az árfolyam az euróval szemben.

A FED tegnapi kamatemelése már a negyedik volt idén a sorban: június vége óta minden nyíltpiaci bizottsági ülésen 25-25 bp-os szigorításról határoztak a tagok, így mától már 2%-os a federal funds rate célértéke a négy évtizedes mélypontot jelentő 1% után. Amint az az ábrán is látható, a FED a tegnapi döntéssel "beérte" az Európai Központi Bankot az irányadó ráta tekintetében.


A kamatdöntés indoklásának szövege nagyban hasonlított a szeptember 21-i, legutóbbi FED kamatdöntés indokláshoz, csupán a kilátások terén volt némi hangsúlyeltolódás. A testület közleménye szerint az ipari kibocsátás növekedési mérsékelten növekszik a dráguló energiaforrások ellenére, a munkaerő-piacon javultak a feltételek, és az infláció, illetve a hosszabb távú inflációs várakozások is "kordában tarthatók.

A FED közleménye utalt arra, hogy a kamatszint az emelések sorozata után továbbra is expanzív gazdaságpolitikát enged (a semleges szintnél alacsonyabb) - ebből arra lehet következtetni, hogy a kamatemelések sorozata még nem szakad meg. A közlemény ismét leszögezte, hogy a kamatemelések mértéke a továbbiakban is mérsékelt ütemű lehet. A FED következő - és egyben idei utolsó ülése - december 14-én lesz. A piacok jelenleg mintegy 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy decemberben is lesz kamatemelés (25 bp), és a várakozások szerint 2005. június végére 2.75%-ra emelkedhet a federal funs rate célértéke.

Szakértők szerint sok múlik az olajpiaci, a munkaerő-piaci folyamatok, illetve átfogóan tekintve a gazdasági növekedési dinamika további alakulásától. A legutóbbi jelek arra utalnak, hogy bár az inflációs nyomás gyakorlatilag igen alacsony szinten mozog, a növekedési dinamika kissé lassul a 3.7%-os harmadik negyedéves GDP-bővülés után.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?