0 °C Budapest

Ismét kamatot emelt a FED

Pénzcentrum
2004. november 11. 08:34

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2%-ra emelte irányadó O/N kamatának célértékét a FED Nyíltpiaci Bizottsága tegnapi ülésén. A kamatdöntést követő közlemény megdöbbentően hasonló volt a szeptemberben kiadotthoz, mely akkor is hangsúlyozta, hogy további - mérsékelt ütemű - kamatemelések várhatók. A dollár vegyesen reagált a tegnapi eseményekre (délután megjelent a szeptemberi külkeradat, mely a vártnál jobb lett, a FED ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően döntött), jelenleg az 1.29-es szint közelében ingadozik az árfolyam az euróval szemben.

A FED tegnapi kamatemelése már a negyedik volt idén a sorban: június vége óta minden nyíltpiaci bizottsági ülésen 25-25 bp-os szigorításról határoztak a tagok, így mától már 2%-os a federal funds rate célértéke a négy évtizedes mélypontot jelentő 1% után. Amint az az ábrán is látható, a FED a tegnapi döntéssel "beérte" az Európai Központi Bankot az irányadó ráta tekintetében.


A kamatdöntés indoklásának szövege nagyban hasonlított a szeptember 21-i, legutóbbi FED kamatdöntés indokláshoz, csupán a kilátások terén volt némi hangsúlyeltolódás. A testület közleménye szerint az ipari kibocsátás növekedési mérsékelten növekszik a dráguló energiaforrások ellenére, a munkaerő-piacon javultak a feltételek, és az infláció, illetve a hosszabb távú inflációs várakozások is "kordában tarthatók.

A FED közleménye utalt arra, hogy a kamatszint az emelések sorozata után továbbra is expanzív gazdaságpolitikát enged (a semleges szintnél alacsonyabb) - ebből arra lehet következtetni, hogy a kamatemelések sorozata még nem szakad meg. A közlemény ismét leszögezte, hogy a kamatemelések mértéke a továbbiakban is mérsékelt ütemű lehet. A FED következő - és egyben idei utolsó ülése - december 14-én lesz. A piacok jelenleg mintegy 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy decemberben is lesz kamatemelés (25 bp), és a várakozások szerint 2005. június végére 2.75%-ra emelkedhet a federal funs rate célértéke.

Szakértők szerint sok múlik az olajpiaci, a munkaerő-piaci folyamatok, illetve átfogóan tekintve a gazdasági növekedési dinamika további alakulásától. A legutóbbi jelek arra utalnak, hogy bár az inflációs nyomás gyakorlatilag igen alacsony szinten mozog, a növekedési dinamika kissé lassul a 3.7%-os harmadik negyedéves GDP-bővülés után.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem