28 °C Budapest

Ismét kamatot emelt a FED

Pénzcentrum
2004. november 11. 08:34

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2%-ra emelte irányadó O/N kamatának célértékét a FED Nyíltpiaci Bizottsága tegnapi ülésén. A kamatdöntést követő közlemény megdöbbentően hasonló volt a szeptemberben kiadotthoz, mely akkor is hangsúlyozta, hogy további - mérsékelt ütemű - kamatemelések várhatók. A dollár vegyesen reagált a tegnapi eseményekre (délután megjelent a szeptemberi külkeradat, mely a vártnál jobb lett, a FED ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően döntött), jelenleg az 1.29-es szint közelében ingadozik az árfolyam az euróval szemben.

A FED tegnapi kamatemelése már a negyedik volt idén a sorban: június vége óta minden nyíltpiaci bizottsági ülésen 25-25 bp-os szigorításról határoztak a tagok, így mától már 2%-os a federal funds rate célértéke a négy évtizedes mélypontot jelentő 1% után. Amint az az ábrán is látható, a FED a tegnapi döntéssel "beérte" az Európai Központi Bankot az irányadó ráta tekintetében.


A kamatdöntés indoklásának szövege nagyban hasonlított a szeptember 21-i, legutóbbi FED kamatdöntés indokláshoz, csupán a kilátások terén volt némi hangsúlyeltolódás. A testület közleménye szerint az ipari kibocsátás növekedési mérsékelten növekszik a dráguló energiaforrások ellenére, a munkaerő-piacon javultak a feltételek, és az infláció, illetve a hosszabb távú inflációs várakozások is "kordában tarthatók.

A FED közleménye utalt arra, hogy a kamatszint az emelések sorozata után továbbra is expanzív gazdaságpolitikát enged (a semleges szintnél alacsonyabb) - ebből arra lehet következtetni, hogy a kamatemelések sorozata még nem szakad meg. A közlemény ismét leszögezte, hogy a kamatemelések mértéke a továbbiakban is mérsékelt ütemű lehet. A FED következő - és egyben idei utolsó ülése - december 14-én lesz. A piacok jelenleg mintegy 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy decemberben is lesz kamatemelés (25 bp), és a várakozások szerint 2005. június végére 2.75%-ra emelkedhet a federal funs rate célértéke.

Szakértők szerint sok múlik az olajpiaci, a munkaerő-piaci folyamatok, illetve átfogóan tekintve a gazdasági növekedési dinamika további alakulásától. A legutóbbi jelek arra utalnak, hogy bár az inflációs nyomás gyakorlatilag igen alacsony szinten mozog, a növekedési dinamika kissé lassul a 3.7%-os harmadik negyedéves GDP-bővülés után.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?