11 °C Budapest

Egy olimpia utózöngéi

Pénzcentrum
2004. november 4. 10:20

Az augusztusban Görögországban megrendezett sikeres nagy sportesemény megítélése körül megoszlanak a vélemények abból a szempontból, hogy valóban megérték-e az országnak a hatalmas erőfeszítések. Szakértők szerint bár az olimpia nagy lendületet adott többek között a turizmusnak, ugyanakkor ennek hatásai nem rövidtávon, hanem majd csak jó 10 év múlva érezhetők igazán - írja a Világgazdaság.


Épp a hosszú távú érdekek figyelembe vétele miatt, illetve a sikeres rendezésen felbuzdulva a görög kormány úgy döntött, hogy stratégiai tervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a turizmus részaránya a GDP-n belül a jelenlegi 18-ról 2010-ig 40%-ra emelkedjen, illetve a jelenlegi 800 ezer, a turisztikai ágazatba sorolható munkahelyet további mintegy 150 ezerrel növeljék.

A nagyszabású tervekhez kétség kívül már adott számos infrastrukturális feltétel (éppen az olimpiai rendezésből fakadóan), ugyanakkor bizonyos kiinduló elemek már az olimpiai látogatottságot is érdemben lefelé módosították. Ilyenek például a biztonsággal kapcsolatos félelmek, a gyenge marketingtevékenység, illetve a túlzottan drága szállodai szobaárak. Többek között ezek a tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy a várt mintegy fél millió sportrajongó-turistával szemben 20%-kal kevesebb, mindössze 400 ezer fő érkezett a két hétig tartó játékok helyszíneire.

Ezzel szemben ugyanakkor a költségek igencsak megugrottak (mintegy 7 milliárd euró), amelynek "köszönhetően" a görög államháztartási hiány az idei évben a GDP 5.3%-át is elérheti. Ez bizonyára Brüsszel egyértelmű rosszallását fogja kiváltani. A kormány a jó magaviselet eltökéltségét bizonyítandó jövőre a tervezett 3.9%-os gazdasági növekedési ütem mellett már 2.8%-ra kívánja leszorítani a deficitet (azaz a Stabilitási és Növekedési Egyezményben megszabott 3%-os küszöb alá).


Annyi azonban bizonyos, hogy nem éppen a magas deficit gyors lefaragásának irányába mutat, illetve lassíthatja azt az az elképzelés, mely szerint a görög kormány a jelenlegi 35%-ról a következő három évben 25%-ra kívánja mérsékelni a társasági nyereségadó mértékét.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?