21 °C Budapest

Egy olimpia utózöngéi

Pénzcentrum
2004. november 4. 10:20

Az augusztusban Görögországban megrendezett sikeres nagy sportesemény megítélése körül megoszlanak a vélemények abból a szempontból, hogy valóban megérték-e az országnak a hatalmas erőfeszítések. Szakértők szerint bár az olimpia nagy lendületet adott többek között a turizmusnak, ugyanakkor ennek hatásai nem rövidtávon, hanem majd csak jó 10 év múlva érezhetők igazán - írja a Világgazdaság.


Épp a hosszú távú érdekek figyelembe vétele miatt, illetve a sikeres rendezésen felbuzdulva a görög kormány úgy döntött, hogy stratégiai tervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a turizmus részaránya a GDP-n belül a jelenlegi 18-ról 2010-ig 40%-ra emelkedjen, illetve a jelenlegi 800 ezer, a turisztikai ágazatba sorolható munkahelyet további mintegy 150 ezerrel növeljék.

A nagyszabású tervekhez kétség kívül már adott számos infrastrukturális feltétel (éppen az olimpiai rendezésből fakadóan), ugyanakkor bizonyos kiinduló elemek már az olimpiai látogatottságot is érdemben lefelé módosították. Ilyenek például a biztonsággal kapcsolatos félelmek, a gyenge marketingtevékenység, illetve a túlzottan drága szállodai szobaárak. Többek között ezek a tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy a várt mintegy fél millió sportrajongó-turistával szemben 20%-kal kevesebb, mindössze 400 ezer fő érkezett a két hétig tartó játékok helyszíneire.

Ezzel szemben ugyanakkor a költségek igencsak megugrottak (mintegy 7 milliárd euró), amelynek "köszönhetően" a görög államháztartási hiány az idei évben a GDP 5.3%-át is elérheti. Ez bizonyára Brüsszel egyértelmű rosszallását fogja kiváltani. A kormány a jó magaviselet eltökéltségét bizonyítandó jövőre a tervezett 3.9%-os gazdasági növekedési ütem mellett már 2.8%-ra kívánja leszorítani a deficitet (azaz a Stabilitási és Növekedési Egyezményben megszabott 3%-os küszöb alá).


Annyi azonban bizonyos, hogy nem éppen a magas deficit gyors lefaragásának irányába mutat, illetve lassíthatja azt az az elképzelés, mely szerint a görög kormány a jelenlegi 35%-ról a következő három évben 25%-ra kívánja mérsékelni a társasági nyereségadó mértékét.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?