23 °C Budapest

Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól? - Csillogó OTP-MOL páros

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 08:09

Arról szól a piac, mint amiről az elemzői eredményvárakozások. A portfolio.hu által számított elemzői EPS konszenzus szerint a kontraszt továbbra is hatalmas a blue chipek között. A Mol-tól és az OTP-től az elemzők lényegesen magasabb eredményt várnak, mint 1 negyedévvel korábban, nem véletlen, hogy mindkét papírnak ott van az árfolyama, ahol van. A Richter valamelyest javult, a Matávra viszont

nem véletlenül került rá a szakajtó a piacon. Lássuk, mint várnak az elemzők 2004-től és 2005-től.

Annyit érdemes előrebocsátani, hogy írásunk további részében az OTP mellett piedesztálra állítjuk a Molt is, kicsit megsiratjuk a mid-capeket, s magyarázzuk a Matáv bizonyítványát.


A piac egészétől a portfolio.hu által megkérdezett 14 elemzőcsapat továbbra is növekedést vár az eredmények tekintetében. A BUX súlyokkal számolt piaci EPS 2004-ben 19.7, 2005-ben 5.9%-kal nőhet. A BUX-szal súlyozott eredményt tekintve az előző negyedéves felmérés óta 2004 tekintetében hatalmas növekedés volt. A piac sokkal optimistább, ez azonban az OTP, a Mol és a Richter javuló kilátásainak köszönhető. A kiváló bázis ugyanakkor azt is jelenti, hogy 2005-ben az eredmények reálértéken történő növeléséért kell harcolnia a piacnak. Ebben szerepet játszik, hogy a Mol számára 2005 korántsem lesz olyan kiváló, mint 2004.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés jóval kiegyensúlyozottabb képet mutat. 2004-ben itt növekedett az optimizmus (a Matávnak nem sikerült elrontania az OTP és a Mol örömét). Összességében mind 2004-ben, mind 2005-ben 14% körüli profitnövekedést várható.


Az eredményvárakozások tehát számottevő növekedést mutattak 2004 vonatkozásában, nem véletlen, hogy a piac új csúcson van. Mint ahogy az sem véletlen, hogy azok a papírok húzták fel az indexet, amelyek végül is felhúzták.Mivel augusztusban napvilágot láttak már az első féléves eredmények is, ezért a 2004-es előrejelzések tovább finomodtak a 3 hónapival ezelőtti felmérésünkhöz képest. Az optimizmus nagyobb lett, azonban ez pusztán éltanulónak köszönhető, a középmezőnyben találkozhatunk fekete bárányokkal is.

Az eminensek eminense természetesen az OTP. A külföldi befektetési bankok elemzői OTP lázban égnek, az eredményvárakozások a kiváló első féléves számoknak és a megemelt (de a piac által szokásosan konzervatívnak gondolt) eredményvárakozásoknak köszönhetően az egekbe szöktek.


A bank EPS várakozásai egy negyedév alatt 11%-kal nőtt. A növekedés egy év alatt 58%-os. Az első 2004 konszenzus óta (2003. március) a növekedés 71%-os. Az elemzők 460 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak 2004-re, amely azt jelenti, hogy a papír 9.4-es PE mellett forog. Nem árulunk el nagy titkot, de az elemzők 2005-től a növekedés látványos folytatását várják, de erről majd később... Egy apró titkot elárulunk: Most az elemzők pont akkora profitot várnak az OTP-től 2004-re mint 1 negyedévéve 2005-re. A bank 1 negyedév alatt 1 évet ugrott a piac szemében.

A másik eminens tanuló magyar papírok nem túl nagy létszámú osztályában a Mol. A Mol 2004-es eredményvárakozásai az elmúlt 6 felmérés alkalmával egy viszonylag szűk sávon belül mozogtak. Bár júniusban a 2004-es eredményvárakozások a legmagasabb voltak, az igazi kitörést csak most sikerült elérni. A robosztus első féléves eredmény megtette hatását, s 990 forintról 1,235 forintra nőtt az EPS várakozás. A növekedés közel 25%-os.


A Richter esetében az elemzői várakozások területen enyhe javulást tapasztalhatunk, azonban a papírban sokkal visszafogottabbak az elemzők, mint fél évvel ezelőtt. A blue chipek közül természetesen a Matáv a legnagyobb vesztes. Az átalakítások és leépítések nyomán jelentkező rendkívüli költségek hatására 25%-kal 40 forintra csökkent az EPS várakozás. A következő negyedévre megelőlegezünk további 10% visszaesést, mivel jelenleg az elemzők egy része még nem frissítette modelljét. Nem véletlen, hogy a Matáv még mindig 800 forint körül ingázik.Mi is lenne velünk a közepes papírok nélkül. Valahogy furcsa izgalommal várjuk mindig a konszenzust a kisebb papírok tekintetében, hiszen általában itt igazi feketelevesben van részünk.

Most a negatívumokról régi kedves ismerőseink; a Rába, a Nabi és a Pannonplast gondoskodtak. Mindhárom társaság esetében jelentősen csökkentek az eredményvárakozások. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben ritkán jelent meg olyan hír, hogy napok óta szárnyal a Nabi.


Azonban igazságtalanok lennénk, ha csak a negatív példákat emelnénk ki. Az Egis és az FHB esetében jelentős fejlődés volt megfigyelhető az eredményprognózis tekintetében. Mind két papír esetében jól sikerült a legutóbbi negyedéves riport.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A középmezőny legnagyobb problémája azonban nem a Nabi, vagy a Pannonplast kálváriája. Hanem az, hogy a mid-capek elemzői lefedettsége látványosan csökken. Negyedévről negyedévre nehezebb elemzői becsléseket kicsikarni a kisebb papírokra. A Nabira és a Pannonplastra is csak két elemzői előrejelzés érkezett, a középmezőnynek szembe kell nézni azzal, hogy már csak a piac perifériáján küzdenek és nem a középpontban.Immár harmadszorra kerülnek publikálásra a 2005-ös eredményvárakozások. A két eminens most is az OTP és a Mol, de találkozhatunk apró meglepetésekkel is. Az OTP esetében a 460 forintos részvényenkénti profitvárakozás 511 forintra ugrott fel. Márciusban még csak 415 forint volt a konszenzus. Az elemzők még nem számoltak a tervezett adóemelés negatív hatásaival.

A Mol esetében 1,148 forintra nőtt az EPS várakozás, amely 15%-os növekedés jelent, igaz most úgy néz ki, hogy 2004-hez képest visszaeső eredmény lesz. A Richter esetében is javult a piac véleménye, de az igazi pozitív meglepetés a Matáv, ahol feltűnő javulást figyelhettünk meg. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy árbevételi soron a pesszimizmus csökkent, miközben a költségek esetében az optimizmus nőtt.


A távoli eredményelőrejelzésekben mindig érezhető, hogy az elemzők még az általában gyengén teljesítő papíroknak is adnak egy esélyt, s pozitív eredményt várnak tőlük. Az egyetlen kivétel a Pannonplast, amely még 2005-ben is veszteséges lehet.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?