22 °C Budapest

Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól? - Csillogó OTP-MOL páros

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 08:09

Arról szól a piac, mint amiről az elemzői eredményvárakozások. A portfolio.hu által számított elemzői EPS konszenzus szerint a kontraszt továbbra is hatalmas a blue chipek között. A Mol-tól és az OTP-től az elemzők lényegesen magasabb eredményt várnak, mint 1 negyedévvel korábban, nem véletlen, hogy mindkét papírnak ott van az árfolyama, ahol van. A Richter valamelyest javult, a Matávra viszont

nem véletlenül került rá a szakajtó a piacon. Lássuk, mint várnak az elemzők 2004-től és 2005-től.

Annyit érdemes előrebocsátani, hogy írásunk további részében az OTP mellett piedesztálra állítjuk a Molt is, kicsit megsiratjuk a mid-capeket, s magyarázzuk a Matáv bizonyítványát.


A piac egészétől a portfolio.hu által megkérdezett 14 elemzőcsapat továbbra is növekedést vár az eredmények tekintetében. A BUX súlyokkal számolt piaci EPS 2004-ben 19.7, 2005-ben 5.9%-kal nőhet. A BUX-szal súlyozott eredményt tekintve az előző negyedéves felmérés óta 2004 tekintetében hatalmas növekedés volt. A piac sokkal optimistább, ez azonban az OTP, a Mol és a Richter javuló kilátásainak köszönhető. A kiváló bázis ugyanakkor azt is jelenti, hogy 2005-ben az eredmények reálértéken történő növeléséért kell harcolnia a piacnak. Ebben szerepet játszik, hogy a Mol számára 2005 korántsem lesz olyan kiváló, mint 2004.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés jóval kiegyensúlyozottabb képet mutat. 2004-ben itt növekedett az optimizmus (a Matávnak nem sikerült elrontania az OTP és a Mol örömét). Összességében mind 2004-ben, mind 2005-ben 14% körüli profitnövekedést várható.


Az eredményvárakozások tehát számottevő növekedést mutattak 2004 vonatkozásában, nem véletlen, hogy a piac új csúcson van. Mint ahogy az sem véletlen, hogy azok a papírok húzták fel az indexet, amelyek végül is felhúzták.Mivel augusztusban napvilágot láttak már az első féléves eredmények is, ezért a 2004-es előrejelzések tovább finomodtak a 3 hónapival ezelőtti felmérésünkhöz képest. Az optimizmus nagyobb lett, azonban ez pusztán éltanulónak köszönhető, a középmezőnyben találkozhatunk fekete bárányokkal is.

Az eminensek eminense természetesen az OTP. A külföldi befektetési bankok elemzői OTP lázban égnek, az eredményvárakozások a kiváló első féléves számoknak és a megemelt (de a piac által szokásosan konzervatívnak gondolt) eredményvárakozásoknak köszönhetően az egekbe szöktek.


A bank EPS várakozásai egy negyedév alatt 11%-kal nőtt. A növekedés egy év alatt 58%-os. Az első 2004 konszenzus óta (2003. március) a növekedés 71%-os. Az elemzők 460 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak 2004-re, amely azt jelenti, hogy a papír 9.4-es PE mellett forog. Nem árulunk el nagy titkot, de az elemzők 2005-től a növekedés látványos folytatását várják, de erről majd később... Egy apró titkot elárulunk: Most az elemzők pont akkora profitot várnak az OTP-től 2004-re mint 1 negyedévéve 2005-re. A bank 1 negyedév alatt 1 évet ugrott a piac szemében.

A másik eminens tanuló magyar papírok nem túl nagy létszámú osztályában a Mol. A Mol 2004-es eredményvárakozásai az elmúlt 6 felmérés alkalmával egy viszonylag szűk sávon belül mozogtak. Bár júniusban a 2004-es eredményvárakozások a legmagasabb voltak, az igazi kitörést csak most sikerült elérni. A robosztus első féléves eredmény megtette hatását, s 990 forintról 1,235 forintra nőtt az EPS várakozás. A növekedés közel 25%-os.


A Richter esetében az elemzői várakozások területen enyhe javulást tapasztalhatunk, azonban a papírban sokkal visszafogottabbak az elemzők, mint fél évvel ezelőtt. A blue chipek közül természetesen a Matáv a legnagyobb vesztes. Az átalakítások és leépítések nyomán jelentkező rendkívüli költségek hatására 25%-kal 40 forintra csökkent az EPS várakozás. A következő negyedévre megelőlegezünk további 10% visszaesést, mivel jelenleg az elemzők egy része még nem frissítette modelljét. Nem véletlen, hogy a Matáv még mindig 800 forint körül ingázik.Mi is lenne velünk a közepes papírok nélkül. Valahogy furcsa izgalommal várjuk mindig a konszenzust a kisebb papírok tekintetében, hiszen általában itt igazi feketelevesben van részünk.

Most a negatívumokról régi kedves ismerőseink; a Rába, a Nabi és a Pannonplast gondoskodtak. Mindhárom társaság esetében jelentősen csökkentek az eredményvárakozások. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben ritkán jelent meg olyan hír, hogy napok óta szárnyal a Nabi.


Azonban igazságtalanok lennénk, ha csak a negatív példákat emelnénk ki. Az Egis és az FHB esetében jelentős fejlődés volt megfigyelhető az eredményprognózis tekintetében. Mind két papír esetében jól sikerült a legutóbbi negyedéves riport.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A középmezőny legnagyobb problémája azonban nem a Nabi, vagy a Pannonplast kálváriája. Hanem az, hogy a mid-capek elemzői lefedettsége látványosan csökken. Negyedévről negyedévre nehezebb elemzői becsléseket kicsikarni a kisebb papírokra. A Nabira és a Pannonplastra is csak két elemzői előrejelzés érkezett, a középmezőnynek szembe kell nézni azzal, hogy már csak a piac perifériáján küzdenek és nem a középpontban.Immár harmadszorra kerülnek publikálásra a 2005-ös eredményvárakozások. A két eminens most is az OTP és a Mol, de találkozhatunk apró meglepetésekkel is. Az OTP esetében a 460 forintos részvényenkénti profitvárakozás 511 forintra ugrott fel. Márciusban még csak 415 forint volt a konszenzus. Az elemzők még nem számoltak a tervezett adóemelés negatív hatásaival.

A Mol esetében 1,148 forintra nőtt az EPS várakozás, amely 15%-os növekedés jelent, igaz most úgy néz ki, hogy 2004-hez képest visszaeső eredmény lesz. A Richter esetében is javult a piac véleménye, de az igazi pozitív meglepetés a Matáv, ahol feltűnő javulást figyelhettünk meg. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy árbevételi soron a pesszimizmus csökkent, miközben a költségek esetében az optimizmus nőtt.


A távoli eredményelőrejelzésekben mindig érezhető, hogy az elemzők még az általában gyengén teljesítő papíroknak is adnak egy esélyt, s pozitív eredményt várnak tőlük. Az egyetlen kivétel a Pannonplast, amely még 2005-ben is veszteséges lehet.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM