17 °C Budapest

Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól? - Csillogó OTP-MOL páros

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 08:09

Arról szól a piac, mint amiről az elemzői eredményvárakozások. A portfolio.hu által számított elemzői EPS konszenzus szerint a kontraszt továbbra is hatalmas a blue chipek között. A Mol-tól és az OTP-től az elemzők lényegesen magasabb eredményt várnak, mint 1 negyedévvel korábban, nem véletlen, hogy mindkét papírnak ott van az árfolyama, ahol van. A Richter valamelyest javult, a Matávra viszont

nem véletlenül került rá a szakajtó a piacon. Lássuk, mint várnak az elemzők 2004-től és 2005-től.

Annyit érdemes előrebocsátani, hogy írásunk további részében az OTP mellett piedesztálra állítjuk a Molt is, kicsit megsiratjuk a mid-capeket, s magyarázzuk a Matáv bizonyítványát.


A piac egészétől a portfolio.hu által megkérdezett 14 elemzőcsapat továbbra is növekedést vár az eredmények tekintetében. A BUX súlyokkal számolt piaci EPS 2004-ben 19.7, 2005-ben 5.9%-kal nőhet. A BUX-szal súlyozott eredményt tekintve az előző negyedéves felmérés óta 2004 tekintetében hatalmas növekedés volt. A piac sokkal optimistább, ez azonban az OTP, a Mol és a Richter javuló kilátásainak köszönhető. A kiváló bázis ugyanakkor azt is jelenti, hogy 2005-ben az eredmények reálértéken történő növeléséért kell harcolnia a piacnak. Ebben szerepet játszik, hogy a Mol számára 2005 korántsem lesz olyan kiváló, mint 2004.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés jóval kiegyensúlyozottabb képet mutat. 2004-ben itt növekedett az optimizmus (a Matávnak nem sikerült elrontania az OTP és a Mol örömét). Összességében mind 2004-ben, mind 2005-ben 14% körüli profitnövekedést várható.


Az eredményvárakozások tehát számottevő növekedést mutattak 2004 vonatkozásában, nem véletlen, hogy a piac új csúcson van. Mint ahogy az sem véletlen, hogy azok a papírok húzták fel az indexet, amelyek végül is felhúzták.Mivel augusztusban napvilágot láttak már az első féléves eredmények is, ezért a 2004-es előrejelzések tovább finomodtak a 3 hónapival ezelőtti felmérésünkhöz képest. Az optimizmus nagyobb lett, azonban ez pusztán éltanulónak köszönhető, a középmezőnyben találkozhatunk fekete bárányokkal is.

Az eminensek eminense természetesen az OTP. A külföldi befektetési bankok elemzői OTP lázban égnek, az eredményvárakozások a kiváló első féléves számoknak és a megemelt (de a piac által szokásosan konzervatívnak gondolt) eredményvárakozásoknak köszönhetően az egekbe szöktek.


A bank EPS várakozásai egy negyedév alatt 11%-kal nőtt. A növekedés egy év alatt 58%-os. Az első 2004 konszenzus óta (2003. március) a növekedés 71%-os. Az elemzők 460 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak 2004-re, amely azt jelenti, hogy a papír 9.4-es PE mellett forog. Nem árulunk el nagy titkot, de az elemzők 2005-től a növekedés látványos folytatását várják, de erről majd később... Egy apró titkot elárulunk: Most az elemzők pont akkora profitot várnak az OTP-től 2004-re mint 1 negyedévéve 2005-re. A bank 1 negyedév alatt 1 évet ugrott a piac szemében.

A másik eminens tanuló magyar papírok nem túl nagy létszámú osztályában a Mol. A Mol 2004-es eredményvárakozásai az elmúlt 6 felmérés alkalmával egy viszonylag szűk sávon belül mozogtak. Bár júniusban a 2004-es eredményvárakozások a legmagasabb voltak, az igazi kitörést csak most sikerült elérni. A robosztus első féléves eredmény megtette hatását, s 990 forintról 1,235 forintra nőtt az EPS várakozás. A növekedés közel 25%-os.


A Richter esetében az elemzői várakozások területen enyhe javulást tapasztalhatunk, azonban a papírban sokkal visszafogottabbak az elemzők, mint fél évvel ezelőtt. A blue chipek közül természetesen a Matáv a legnagyobb vesztes. Az átalakítások és leépítések nyomán jelentkező rendkívüli költségek hatására 25%-kal 40 forintra csökkent az EPS várakozás. A következő negyedévre megelőlegezünk további 10% visszaesést, mivel jelenleg az elemzők egy része még nem frissítette modelljét. Nem véletlen, hogy a Matáv még mindig 800 forint körül ingázik.Mi is lenne velünk a közepes papírok nélkül. Valahogy furcsa izgalommal várjuk mindig a konszenzust a kisebb papírok tekintetében, hiszen általában itt igazi feketelevesben van részünk.

Most a negatívumokról régi kedves ismerőseink; a Rába, a Nabi és a Pannonplast gondoskodtak. Mindhárom társaság esetében jelentősen csökkentek az eredményvárakozások. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben ritkán jelent meg olyan hír, hogy napok óta szárnyal a Nabi.


Azonban igazságtalanok lennénk, ha csak a negatív példákat emelnénk ki. Az Egis és az FHB esetében jelentős fejlődés volt megfigyelhető az eredményprognózis tekintetében. Mind két papír esetében jól sikerült a legutóbbi negyedéves riport.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A középmezőny legnagyobb problémája azonban nem a Nabi, vagy a Pannonplast kálváriája. Hanem az, hogy a mid-capek elemzői lefedettsége látványosan csökken. Negyedévről negyedévre nehezebb elemzői becsléseket kicsikarni a kisebb papírokra. A Nabira és a Pannonplastra is csak két elemzői előrejelzés érkezett, a középmezőnynek szembe kell nézni azzal, hogy már csak a piac perifériáján küzdenek és nem a középpontban.Immár harmadszorra kerülnek publikálásra a 2005-ös eredményvárakozások. A két eminens most is az OTP és a Mol, de találkozhatunk apró meglepetésekkel is. Az OTP esetében a 460 forintos részvényenkénti profitvárakozás 511 forintra ugrott fel. Márciusban még csak 415 forint volt a konszenzus. Az elemzők még nem számoltak a tervezett adóemelés negatív hatásaival.

A Mol esetében 1,148 forintra nőtt az EPS várakozás, amely 15%-os növekedés jelent, igaz most úgy néz ki, hogy 2004-hez képest visszaeső eredmény lesz. A Richter esetében is javult a piac véleménye, de az igazi pozitív meglepetés a Matáv, ahol feltűnő javulást figyelhettünk meg. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy árbevételi soron a pesszimizmus csökkent, miközben a költségek esetében az optimizmus nőtt.


A távoli eredményelőrejelzésekben mindig érezhető, hogy az elemzők még az általában gyengén teljesítő papíroknak is adnak egy esélyt, s pozitív eredményt várnak tőlük. Az egyetlen kivétel a Pannonplast, amely még 2005-ben is veszteséges lehet.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?