19 °C Budapest

Csányi kőkemény, Gyurcsány hajthatatlan - valamilyen formában biztosnak tűnik a bankok extra adóztatása

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 09:12

"A kormány nem fogja sem átdolgozni, sem visszavonni a pénzügyi vállalkozások nyereségadójának 16-ról 24 százalékra történő emeléséről szóló döntését" - nyilatkozta a hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt az OTP pénteki kemény hangú nyilatkozatára reagálva a Népszabadságnak.


Csányi Sándor, a hazai bankrendszer össznyeresége közel felét adó OTP Bank első embereként a pénteki nyilatkozatot magyarázva a Népszabadság hétvégi számában elmondta, hogy a részvényesek követelménye vele szemben a nyereség maximalizálása, s e feladatot ő sem kerülheti meg.

A nyereséget termelő tevékenységek külföldre telepítése kapcsán Csányi példaként említette a kártyatársaságot és az ügyfélszolgálatot, melyet alacsonyabb munkabérrel és kisebb adóteherrel működtethet az OTP a szomszédos Szlovákiában.

Az OTP eltökéltségének illusztrálására Csányi elmondta, hogy a bankszektor mindig is fontosnak tartotta az együttműködést a kormányokkal, de ez a készség lanyhulhat akkor, ha a pénzintézetek vezetői a sajtóból értesülnek egy afféle "ötletbörzének köszönhető új sarcról".

Gyurcsány szerint azonban a bankoknak nem csak a saját nyereségükért kell aggódniuk, hanem az ország fejlődéséért is. A progresszív adózás magánszemélyek jövedelemadójában ismert gyakorlatára utalva Gyurcsány szerint a Kormány jogosan vár el több felelősséget azoktól, akiknek az átlagosnál több jutott (ennek az elvnek az érvényesítése ugyanakkor a vállalati szektorban meglehetősen szokatlan gyakorlat - bár Pichler Ferenc, a PM sajtóosztályának vezetője szerint több európai országban is van példa arra, hogy a kiemelten jövedelmező szektorokat különadóval terhelik).

Gyurcsány Csányi Sándor kijelentéseire reagálva úgy vélte, hogy a banki verseny nem fogja megengedni azt, hogy az ügyfelekre terheljék át a bankok kamatadó formájában a többlet terheiket, s a pénzintézeteknek erkölcsi kötelességük az, hogy az eddiginél nagyobb terheket vállaljanak a magyar társadalom érdekében (ezzel a logikával persze szerintünk a Kormánynak is erkölcsi kötelessége lenne az államháztartási reform következetes keresztülvitele, illetve a költségvetés pazarló gazdálkodásának, túlfoglalkoztatásnak a megszüntetése, mellyel nagyobb mozgásteret engedhetne a versenyszférának, a piacnak - szerk.).

A miniszterelnök-jelöltnél kompromisszumra nyitottabb hangot megütő Draskovics Tibor egyébként a héten egyeztetni fog Erdei Tamással, a Bankszövetség elnökével és Csányi Sándorral is. Draskovics nyitott az alternatív javaslatokra, így a kamatadóra vagy a céltartalékok veszteségként való elszámolása lehetőségének megszüntetésére is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?