31 °C Budapest

Csányi kőkemény, Gyurcsány hajthatatlan - valamilyen formában biztosnak tűnik a bankok extra adóztatása

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 09:12

"A kormány nem fogja sem átdolgozni, sem visszavonni a pénzügyi vállalkozások nyereségadójának 16-ról 24 százalékra történő emeléséről szóló döntését" - nyilatkozta a hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt az OTP pénteki kemény hangú nyilatkozatára reagálva a Népszabadságnak.


Csányi Sándor, a hazai bankrendszer össznyeresége közel felét adó OTP Bank első embereként a pénteki nyilatkozatot magyarázva a Népszabadság hétvégi számában elmondta, hogy a részvényesek követelménye vele szemben a nyereség maximalizálása, s e feladatot ő sem kerülheti meg.

A nyereséget termelő tevékenységek külföldre telepítése kapcsán Csányi példaként említette a kártyatársaságot és az ügyfélszolgálatot, melyet alacsonyabb munkabérrel és kisebb adóteherrel működtethet az OTP a szomszédos Szlovákiában.

Az OTP eltökéltségének illusztrálására Csányi elmondta, hogy a bankszektor mindig is fontosnak tartotta az együttműködést a kormányokkal, de ez a készség lanyhulhat akkor, ha a pénzintézetek vezetői a sajtóból értesülnek egy afféle "ötletbörzének köszönhető új sarcról".

Gyurcsány szerint azonban a bankoknak nem csak a saját nyereségükért kell aggódniuk, hanem az ország fejlődéséért is. A progresszív adózás magánszemélyek jövedelemadójában ismert gyakorlatára utalva Gyurcsány szerint a Kormány jogosan vár el több felelősséget azoktól, akiknek az átlagosnál több jutott (ennek az elvnek az érvényesítése ugyanakkor a vállalati szektorban meglehetősen szokatlan gyakorlat - bár Pichler Ferenc, a PM sajtóosztályának vezetője szerint több európai országban is van példa arra, hogy a kiemelten jövedelmező szektorokat különadóval terhelik).

Gyurcsány Csányi Sándor kijelentéseire reagálva úgy vélte, hogy a banki verseny nem fogja megengedni azt, hogy az ügyfelekre terheljék át a bankok kamatadó formájában a többlet terheiket, s a pénzintézeteknek erkölcsi kötelességük az, hogy az eddiginél nagyobb terheket vállaljanak a magyar társadalom érdekében (ezzel a logikával persze szerintünk a Kormánynak is erkölcsi kötelessége lenne az államháztartási reform következetes keresztülvitele, illetve a költségvetés pazarló gazdálkodásának, túlfoglalkoztatásnak a megszüntetése, mellyel nagyobb mozgásteret engedhetne a versenyszférának, a piacnak - szerk.).

A miniszterelnök-jelöltnél kompromisszumra nyitottabb hangot megütő Draskovics Tibor egyébként a héten egyeztetni fog Erdei Tamással, a Bankszövetség elnökével és Csányi Sándorral is. Draskovics nyitott az alternatív javaslatokra, így a kamatadóra vagy a céltartalékok veszteségként való elszámolása lehetőségének megszüntetésére is.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10