-2 °C Budapest

Csányi kőkemény, Gyurcsány hajthatatlan - valamilyen formában biztosnak tűnik a bankok extra adóztatása

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 09:12

"A kormány nem fogja sem átdolgozni, sem visszavonni a pénzügyi vállalkozások nyereségadójának 16-ról 24 százalékra történő emeléséről szóló döntését" - nyilatkozta a hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt az OTP pénteki kemény hangú nyilatkozatára reagálva a Népszabadságnak.


Csányi Sándor, a hazai bankrendszer össznyeresége közel felét adó OTP Bank első embereként a pénteki nyilatkozatot magyarázva a Népszabadság hétvégi számában elmondta, hogy a részvényesek követelménye vele szemben a nyereség maximalizálása, s e feladatot ő sem kerülheti meg.

A nyereséget termelő tevékenységek külföldre telepítése kapcsán Csányi példaként említette a kártyatársaságot és az ügyfélszolgálatot, melyet alacsonyabb munkabérrel és kisebb adóteherrel működtethet az OTP a szomszédos Szlovákiában.

Az OTP eltökéltségének illusztrálására Csányi elmondta, hogy a bankszektor mindig is fontosnak tartotta az együttműködést a kormányokkal, de ez a készség lanyhulhat akkor, ha a pénzintézetek vezetői a sajtóból értesülnek egy afféle "ötletbörzének köszönhető új sarcról".

Gyurcsány szerint azonban a bankoknak nem csak a saját nyereségükért kell aggódniuk, hanem az ország fejlődéséért is. A progresszív adózás magánszemélyek jövedelemadójában ismert gyakorlatára utalva Gyurcsány szerint a Kormány jogosan vár el több felelősséget azoktól, akiknek az átlagosnál több jutott (ennek az elvnek az érvényesítése ugyanakkor a vállalati szektorban meglehetősen szokatlan gyakorlat - bár Pichler Ferenc, a PM sajtóosztályának vezetője szerint több európai országban is van példa arra, hogy a kiemelten jövedelmező szektorokat különadóval terhelik).

Gyurcsány Csányi Sándor kijelentéseire reagálva úgy vélte, hogy a banki verseny nem fogja megengedni azt, hogy az ügyfelekre terheljék át a bankok kamatadó formájában a többlet terheiket, s a pénzintézeteknek erkölcsi kötelességük az, hogy az eddiginél nagyobb terheket vállaljanak a magyar társadalom érdekében (ezzel a logikával persze szerintünk a Kormánynak is erkölcsi kötelessége lenne az államháztartási reform következetes keresztülvitele, illetve a költségvetés pazarló gazdálkodásának, túlfoglalkoztatásnak a megszüntetése, mellyel nagyobb mozgásteret engedhetne a versenyszférának, a piacnak - szerk.).

A miniszterelnök-jelöltnél kompromisszumra nyitottabb hangot megütő Draskovics Tibor egyébként a héten egyeztetni fog Erdei Tamással, a Bankszövetség elnökével és Csányi Sándorral is. Draskovics nyitott az alternatív javaslatokra, így a kamatadóra vagy a céltartalékok veszteségként való elszámolása lehetőségének megszüntetésére is.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm