32 °C Budapest

11% maradt a kamatszint - kockázatok fel- és lefelé

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. szeptember 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 11%-os szintjét. A döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak.

A Monetáris Tanács közleménye szerint az elmúlt egy hónapban publikált makrogazdasági adatok összességükben megerősítik a gazdaság várható folyamatairól a jegybank által korábban bemutatott képet. Az augusztusi fogyasztói árindex összhangban van az MNB inflációs előrejelzésével, az infláció csökkenésére az idei év utolsó negyedévétől kezdve lehet számítani.

Az elmúlt időszakban a 2005-ös inflációs kilátásokat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban több információ érkezett. Tartósnak tűnik a versenyszektor bérinflációjának májusban megindult lassulása, és az infláció mérséklődése szempontjából különösen kedvező a piaci szolgáltatói körben tapasztalt nagyobb mértékű ütemcsökkenés. Bár az olajár az elmúlt hónapban mérséklődött, jelenlegi szintje továbbra is magasnak tekinthető. Az inflációs kilátások szempontjából ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a lakosság fogyasztási kiadásai a második negyedévben magasabbak voltak az augusztusban prognosztizáltnál, ami keresleti oldalról növelheti az inflációs nyomást.

A külső egyensúly fenntarthatóságával kapcsolatosan kedvező, hogy a felülvizsgált külkereskedelmi adatok alapján az export az utóbbi három hónapban (május-július) erőteljesen növekedett. Ugyanakkor a vállalati beruházási folyamatok nagyfokú bizonytalansága óvatosságra int a folyamat tartósságának megítélésében.

A költségvetés alakulásának legfrissebb fejleményei megerősítették a Monetáris Tanács azon véleményét, hogy a gazdasági egyensúllyal kapcsolatos bizonytalanság enyhüléséhez leginkább a fiskális politika konszolidációja járulhat hozzá. A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika melletti elkötelezettséget a megalakuló új kormány a 2005-ös költségvetés kidolgozásával tudja a piacok számára bizonyítani, ha a jövő évi államháztartási folyamatok megfelelnek a Konvergencia programban tett kötelezettségvállalásnak. Az egyensúlyi kockázatok csökkentésén és a nemzetközi vállalások betartásán túl a szigorú és következetes fiskális politika mellett a mértéktartó jövő évi bérmegállapodás létrejötte kedvezően hatna az inflációs kockázatokra is.

A Monetáris Tanács közleménye nem tér ki külön a konvergenciaprogramban meghatározott deficitcél mint korábbi pénzügyminisztériumi prognózis módosítására, illetve az ehhez kapcsolódó kismértékű kiigazítási csomagra. Ehelyett általánosan hangsúlyozza tovább a fiskális konszolidáció szükségességét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A legutóbbi augusztusi adatok alapján a fogyasztói infláció 7.2% volt, ami az év végére a jegybank korábbi prognózisa szerint 6.1%-ra, 2005 végére 4.4%-ra mérséklődhet. A jövő év elején az adóintézkedések árnövelő hatása a magas bázisok miatt kiesik, ekkor egy jelentősebb letörés várható az inflációs lefutásban.

Az idei évben elemzői várakozások szerint már nem várható egyszámjegyű alapkamat. A jelenlegi 11%-os szintről a ráta 10.5%-ra módosulhat december végéig, jövőre már lényegesebb, összességében 200-250 bp-nyi kamatvágás valószínűsíthető.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?