27 °C Budapest

11% maradt a kamatszint - kockázatok fel- és lefelé

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 14:00

A Monetáris Tanács 2004. szeptember 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 11%-os szintjét. A döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak.

A Monetáris Tanács közleménye szerint az elmúlt egy hónapban publikált makrogazdasági adatok összességükben megerősítik a gazdaság várható folyamatairól a jegybank által korábban bemutatott képet. Az augusztusi fogyasztói árindex összhangban van az MNB inflációs előrejelzésével, az infláció csökkenésére az idei év utolsó negyedévétől kezdve lehet számítani.

Az elmúlt időszakban a 2005-ös inflációs kilátásokat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban több információ érkezett. Tartósnak tűnik a versenyszektor bérinflációjának májusban megindult lassulása, és az infláció mérséklődése szempontjából különösen kedvező a piaci szolgáltatói körben tapasztalt nagyobb mértékű ütemcsökkenés. Bár az olajár az elmúlt hónapban mérséklődött, jelenlegi szintje továbbra is magasnak tekinthető. Az inflációs kilátások szempontjából ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a lakosság fogyasztási kiadásai a második negyedévben magasabbak voltak az augusztusban prognosztizáltnál, ami keresleti oldalról növelheti az inflációs nyomást.

A külső egyensúly fenntarthatóságával kapcsolatosan kedvező, hogy a felülvizsgált külkereskedelmi adatok alapján az export az utóbbi három hónapban (május-július) erőteljesen növekedett. Ugyanakkor a vállalati beruházási folyamatok nagyfokú bizonytalansága óvatosságra int a folyamat tartósságának megítélésében.

A költségvetés alakulásának legfrissebb fejleményei megerősítették a Monetáris Tanács azon véleményét, hogy a gazdasági egyensúllyal kapcsolatos bizonytalanság enyhüléséhez leginkább a fiskális politika konszolidációja járulhat hozzá. A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika melletti elkötelezettséget a megalakuló új kormány a 2005-ös költségvetés kidolgozásával tudja a piacok számára bizonyítani, ha a jövő évi államháztartási folyamatok megfelelnek a Konvergencia programban tett kötelezettségvállalásnak. Az egyensúlyi kockázatok csökkentésén és a nemzetközi vállalások betartásán túl a szigorú és következetes fiskális politika mellett a mértéktartó jövő évi bérmegállapodás létrejötte kedvezően hatna az inflációs kockázatokra is.

A Monetáris Tanács közleménye nem tér ki külön a konvergenciaprogramban meghatározott deficitcél mint korábbi pénzügyminisztériumi prognózis módosítására, illetve az ehhez kapcsolódó kismértékű kiigazítási csomagra. Ehelyett általánosan hangsúlyozza tovább a fiskális konszolidáció szükségességét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A legutóbbi augusztusi adatok alapján a fogyasztói infláció 7.2% volt, ami az év végére a jegybank korábbi prognózisa szerint 6.1%-ra, 2005 végére 4.4%-ra mérséklődhet. A jövő év elején az adóintézkedések árnövelő hatása a magas bázisok miatt kiesik, ekkor egy jelentősebb letörés várható az inflációs lefutásban.

Az idei évben elemzői várakozások szerint már nem várható egyszámjegyű alapkamat. A jelenlegi 11%-os szintről a ráta 10.5%-ra módosulhat december végéig, jövőre már lényegesebb, összességében 200-250 bp-nyi kamatvágás valószínűsíthető.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?