22 °C Budapest

Közszféra: elbocsátások alternatív formában

Pénzcentrum
2004. szeptember 6. 08:41

Alternatív létszámleépítési terven dolgozik a kormány a szakszervezetekkel - írja a Népszabadság egy minisztériumi munkaanyagra hivatkozva. A közalkalmazotti és köztisztviselői szférában a bértömeg változatlanul hagyásával kívánják a létszámcsökkenést elérni. Ahhoz, hogy az állományban maradók bérét a versenyszférához hasonló ütemben lehessen emelni, a létszámot kell csökkenteni. Az elbocsátások ugyanakkor nem a "hagyományos" módon következnének be, a közös megegyezéssel távozók 2/3 illetményért 2-3 év türelmi időt kapnak, de végkielégítés már nem járna.

A kormány szándéka szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetése a vállalkozásoknál dolgozókéhoz hasonló mértékben emelkedhet jövőre. A fizetésemelések fedezetét elbocsátásokból teremtenék elő. A kormány ugyanakkor alternatív megoldás kidolgozásán munkálkodik a szakszervezetekkel. Ez lesz az egyik fő témája a hónap közepére összehívott Országos Érdekegyeztető Tanács ülésének is.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint annak érdekében, hogy a kiadások emelkedése nélkül mégis érzékelhető mértékben növekedjen a közszférában a reálbérek, helyi szervezési intézkedésekre van szükség. Ez feltehetően az elbocsátásokkal egyenértékű.

A közszférából kikerülők nem vennék igénybe a rendes felmondással járó juttatásokat, hanem speciális tartalékállományba kerülnének. Két-három évet kapnak arra, hogy felkészüljenek a versenyszférában történő munkavállalásra korábbi illetményük kétharmadáért. Ezzel együtt vállalják, hogy nem a közszférában helyezkednek el. A munkaerőpiaci szolgáltatásokat ugyanakkor igénybe vehetik, részt vehetnek a felnőttképzésben. A türelmi idő fejében azonban elesnek a végkielégítéstől.

A nyugdíjkorhatárhoz közel állók hosszabb - legalább 10 év - járadékot kapnának. A legfeljebb három évig igénybe vehető járadék összege a bruttó illetmény 2/3-a.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A KSH legutóbbi adati szerint a közszférában kb. 830 ezren dolgoznak. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám kb. harmada. A költségvetési szférában az átlagkereset bruttó 167.8 ezer Ft volt júniusban, a versenyszférában 137.7 ezer Ft. A bruttó bérek az első félévben a költségvetési szférában 6.3%-kal, a versenyszférában 10.1%-kal nőttek. Korábbi információk szerint a kormányzati elképzelések szerint 6-6.5% körüli béremeléssel lehetne számolni jövőre. Az MSZOSZ egyelőre 10%-os követeléssel kíván előállni.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?