Közszféra: elbocsátások alternatív formában

Pénzcentrum
2004. szeptember 6. 08:41

Alternatív létszámleépítési terven dolgozik a kormány a szakszervezetekkel - írja a Népszabadság egy minisztériumi munkaanyagra hivatkozva. A közalkalmazotti és köztisztviselői szférában a bértömeg változatlanul hagyásával kívánják a létszámcsökkenést elérni. Ahhoz, hogy az állományban maradók bérét a versenyszférához hasonló ütemben lehessen emelni, a létszámot kell csökkenteni. Az elbocsátások ugyanakkor nem a "hagyományos" módon következnének be, a közös megegyezéssel távozók 2/3 illetményért 2-3 év türelmi időt kapnak, de végkielégítés már nem járna.

A kormány szándéka szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetése a vállalkozásoknál dolgozókéhoz hasonló mértékben emelkedhet jövőre. A fizetésemelések fedezetét elbocsátásokból teremtenék elő. A kormány ugyanakkor alternatív megoldás kidolgozásán munkálkodik a szakszervezetekkel. Ez lesz az egyik fő témája a hónap közepére összehívott Országos Érdekegyeztető Tanács ülésének is.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint annak érdekében, hogy a kiadások emelkedése nélkül mégis érzékelhető mértékben növekedjen a közszférában a reálbérek, helyi szervezési intézkedésekre van szükség. Ez feltehetően az elbocsátásokkal egyenértékű.

A közszférából kikerülők nem vennék igénybe a rendes felmondással járó juttatásokat, hanem speciális tartalékállományba kerülnének. Két-három évet kapnak arra, hogy felkészüljenek a versenyszférában történő munkavállalásra korábbi illetményük kétharmadáért. Ezzel együtt vállalják, hogy nem a közszférában helyezkednek el. A munkaerőpiaci szolgáltatásokat ugyanakkor igénybe vehetik, részt vehetnek a felnőttképzésben. A türelmi idő fejében azonban elesnek a végkielégítéstől.

A nyugdíjkorhatárhoz közel állók hosszabb - legalább 10 év - járadékot kapnának. A legfeljebb három évig igénybe vehető járadék összege a bruttó illetmény 2/3-a.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A KSH legutóbbi adati szerint a közszférában kb. 830 ezren dolgoznak. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám kb. harmada. A költségvetési szférában az átlagkereset bruttó 167.8 ezer Ft volt júniusban, a versenyszférában 137.7 ezer Ft. A bruttó bérek az első félévben a költségvetési szférában 6.3%-kal, a versenyszférában 10.1%-kal nőttek. Korábbi információk szerint a kormányzati elképzelések szerint 6-6.5% körüli béremeléssel lehetne számolni jövőre. Az MSZOSZ egyelőre 10%-os követeléssel kíván előállni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem