Közszféra: elbocsátások alternatív formában

Pénzcentrum
2004. szeptember 6. 08:41

Alternatív létszámleépítési terven dolgozik a kormány a szakszervezetekkel - írja a Népszabadság egy minisztériumi munkaanyagra hivatkozva. A közalkalmazotti és köztisztviselői szférában a bértömeg változatlanul hagyásával kívánják a létszámcsökkenést elérni. Ahhoz, hogy az állományban maradók bérét a versenyszférához hasonló ütemben lehessen emelni, a létszámot kell csökkenteni. Az elbocsátások ugyanakkor nem a "hagyományos" módon következnének be, a közös megegyezéssel távozók 2/3 illetményért 2-3 év türelmi időt kapnak, de végkielégítés már nem járna.

A kormány szándéka szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetése a vállalkozásoknál dolgozókéhoz hasonló mértékben emelkedhet jövőre. A fizetésemelések fedezetét elbocsátásokból teremtenék elő. A kormány ugyanakkor alternatív megoldás kidolgozásán munkálkodik a szakszervezetekkel. Ez lesz az egyik fő témája a hónap közepére összehívott Országos Érdekegyeztető Tanács ülésének is.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint annak érdekében, hogy a kiadások emelkedése nélkül mégis érzékelhető mértékben növekedjen a közszférában a reálbérek, helyi szervezési intézkedésekre van szükség. Ez feltehetően az elbocsátásokkal egyenértékű.

A közszférából kikerülők nem vennék igénybe a rendes felmondással járó juttatásokat, hanem speciális tartalékállományba kerülnének. Két-három évet kapnak arra, hogy felkészüljenek a versenyszférában történő munkavállalásra korábbi illetményük kétharmadáért. Ezzel együtt vállalják, hogy nem a közszférában helyezkednek el. A munkaerőpiaci szolgáltatásokat ugyanakkor igénybe vehetik, részt vehetnek a felnőttképzésben. A türelmi idő fejében azonban elesnek a végkielégítéstől.

A nyugdíjkorhatárhoz közel állók hosszabb - legalább 10 év - járadékot kapnának. A legfeljebb három évig igénybe vehető járadék összege a bruttó illetmény 2/3-a.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A KSH legutóbbi adati szerint a közszférában kb. 830 ezren dolgoznak. Ez a teljes foglalkoztatotti létszám kb. harmada. A költségvetési szférában az átlagkereset bruttó 167.8 ezer Ft volt júniusban, a versenyszférában 137.7 ezer Ft. A bruttó bérek az első félévben a költségvetési szférában 6.3%-kal, a versenyszférában 10.1%-kal nőttek. Korábbi információk szerint a kormányzati elképzelések szerint 6-6.5% körüli béremeléssel lehetne számolni jövőre. Az MSZOSZ egyelőre 10%-os követeléssel kíván előállni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?