25 °C Budapest

Ülésezik a Monetáris Tanács: mi lesz a kamatokkal?

Pénzcentrum
2004. július 5. 12:39

A mai napon ülésezik a Monetáris Tanács. A piaci elemzők többsége nem vár kamatcsökkentést a jegybanktól, ugyanakkor a nyári uborkaszezon mellett egy 25 bp-os kamatcsökkentés esélye nem a nullával egyenlő. Bár a makrogazdasági fundamentumok az egyensúly tekintetében nem túl megnyugtatóak, az állampapírpiaci hozamok csökkenése és a forint erősödése a jegybankot egy újabb kismértékű kamatvágásra ösztönözheti.

A Reuters júniusi felmérése arról tanúskodott, hogy a piaci elemzők valamivel pesszimistábbá váltak az áprilisi folyó mérleg illetve az államháztartási hiányról szóló adatok után. A kamatcsökkentéseket a korábban gondoltaknál valamivel későbbre tették, és egyre többen gondolják úgy, hogy az egyszámjegyű alapkamat az idei év végére már nem reális lehetőség.


Az elmúlt napokban egy érezhető forinterősödési hullám tanúi lehettünk, emellett az állampapírpiaci hozamok is további csökkenést mutattak. A másodpiacon a hozamok a rövidebb lejáratokon 10-15, távolabb 15-20 bp körüli mértékben mérséklődtek. A külföldi kézben levő forintállampapír állomány az elmúlt két hétben az ÁKK adati szerint kb. 13 mrd Ft-tal csökkent (június 30-ig). Ez annyit jelent, hogy érdemi állományváltozás nem következett be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piaci bizalom növekedése feltehetően a költségvetési gazdálkodást érintő 100 mrd Ft nagyságrendű maradványtételek felhasználáshoz kapcsolódik. Bár a bejelentett - a maradványösszegek felhasználásának lehetőségeit szigorúbbá tevő - intézkedések kézzel fogható hatása az említett 100 mrd Ft-nál lényegesen kisebb, mégis a költségvetési politika további gesztus jellegű lépésének tekinthető a takarékosság irányába. Meg kell azonban említeni, hogy a piac egy kb. 130 mrd Ft-nyi teljesülő megszorítást tart szükségesnek ahhoz, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél teljesüljön.

A másodpiaci hozamok alapján a piac a következő 3 hónapra 50-75 bp-nyi, az év végéig kb. 100 bp-nyi kamatvágást áraz. A másodpiaci jegyzések szerint kb. egy év múlva csökkenhetnek a rövid hozamok 10% alá.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?