27 °C Budapest

Ülésezik a Monetáris Tanács: mi lesz a kamatokkal?

Pénzcentrum
2004. július 5. 12:39

A mai napon ülésezik a Monetáris Tanács. A piaci elemzők többsége nem vár kamatcsökkentést a jegybanktól, ugyanakkor a nyári uborkaszezon mellett egy 25 bp-os kamatcsökkentés esélye nem a nullával egyenlő. Bár a makrogazdasági fundamentumok az egyensúly tekintetében nem túl megnyugtatóak, az állampapírpiaci hozamok csökkenése és a forint erősödése a jegybankot egy újabb kismértékű kamatvágásra ösztönözheti.

A Reuters júniusi felmérése arról tanúskodott, hogy a piaci elemzők valamivel pesszimistábbá váltak az áprilisi folyó mérleg illetve az államháztartási hiányról szóló adatok után. A kamatcsökkentéseket a korábban gondoltaknál valamivel későbbre tették, és egyre többen gondolják úgy, hogy az egyszámjegyű alapkamat az idei év végére már nem reális lehetőség.


Az elmúlt napokban egy érezhető forinterősödési hullám tanúi lehettünk, emellett az állampapírpiaci hozamok is további csökkenést mutattak. A másodpiacon a hozamok a rövidebb lejáratokon 10-15, távolabb 15-20 bp körüli mértékben mérséklődtek. A külföldi kézben levő forintállampapír állomány az elmúlt két hétben az ÁKK adati szerint kb. 13 mrd Ft-tal csökkent (június 30-ig). Ez annyit jelent, hogy érdemi állományváltozás nem következett be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci bizalom növekedése feltehetően a költségvetési gazdálkodást érintő 100 mrd Ft nagyságrendű maradványtételek felhasználáshoz kapcsolódik. Bár a bejelentett - a maradványösszegek felhasználásának lehetőségeit szigorúbbá tevő - intézkedések kézzel fogható hatása az említett 100 mrd Ft-nál lényegesen kisebb, mégis a költségvetési politika további gesztus jellegű lépésének tekinthető a takarékosság irányába. Meg kell azonban említeni, hogy a piac egy kb. 130 mrd Ft-nyi teljesülő megszorítást tart szükségesnek ahhoz, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél teljesüljön.

A másodpiaci hozamok alapján a piac a következő 3 hónapra 50-75 bp-nyi, az év végéig kb. 100 bp-nyi kamatvágást áraz. A másodpiaci jegyzések szerint kb. egy év múlva csökkenhetnek a rövid hozamok 10% alá.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?