Ülésezik a Monetáris Tanács: mi lesz a kamatokkal?

Pénzcentrum
2004. július 5. 12:39

A mai napon ülésezik a Monetáris Tanács. A piaci elemzők többsége nem vár kamatcsökkentést a jegybanktól, ugyanakkor a nyári uborkaszezon mellett egy 25 bp-os kamatcsökkentés esélye nem a nullával egyenlő. Bár a makrogazdasági fundamentumok az egyensúly tekintetében nem túl megnyugtatóak, az állampapírpiaci hozamok csökkenése és a forint erősödése a jegybankot egy újabb kismértékű kamatvágásra ösztönözheti.

A Reuters júniusi felmérése arról tanúskodott, hogy a piaci elemzők valamivel pesszimistábbá váltak az áprilisi folyó mérleg illetve az államháztartási hiányról szóló adatok után. A kamatcsökkentéseket a korábban gondoltaknál valamivel későbbre tették, és egyre többen gondolják úgy, hogy az egyszámjegyű alapkamat az idei év végére már nem reális lehetőség.


Az elmúlt napokban egy érezhető forinterősödési hullám tanúi lehettünk, emellett az állampapírpiaci hozamok is további csökkenést mutattak. A másodpiacon a hozamok a rövidebb lejáratokon 10-15, távolabb 15-20 bp körüli mértékben mérséklődtek. A külföldi kézben levő forintállampapír állomány az elmúlt két hétben az ÁKK adati szerint kb. 13 mrd Ft-tal csökkent (június 30-ig). Ez annyit jelent, hogy érdemi állományváltozás nem következett be.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piaci bizalom növekedése feltehetően a költségvetési gazdálkodást érintő 100 mrd Ft nagyságrendű maradványtételek felhasználáshoz kapcsolódik. Bár a bejelentett - a maradványösszegek felhasználásának lehetőségeit szigorúbbá tevő - intézkedések kézzel fogható hatása az említett 100 mrd Ft-nál lényegesen kisebb, mégis a költségvetési politika további gesztus jellegű lépésének tekinthető a takarékosság irányába. Meg kell azonban említeni, hogy a piac egy kb. 130 mrd Ft-nyi teljesülő megszorítást tart szükségesnek ahhoz, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél teljesüljön.

A másodpiaci hozamok alapján a piac a következő 3 hónapra 50-75 bp-nyi, az év végéig kb. 100 bp-nyi kamatvágást áraz. A másodpiaci jegyzések szerint kb. egy év múlva csökkenhetnek a rövid hozamok 10% alá.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20