29 °C Budapest

Ülésezik a Monetáris Tanács: mi lesz a kamatokkal?

Pénzcentrum
2004. július 5. 12:39

A mai napon ülésezik a Monetáris Tanács. A piaci elemzők többsége nem vár kamatcsökkentést a jegybanktól, ugyanakkor a nyári uborkaszezon mellett egy 25 bp-os kamatcsökkentés esélye nem a nullával egyenlő. Bár a makrogazdasági fundamentumok az egyensúly tekintetében nem túl megnyugtatóak, az állampapírpiaci hozamok csökkenése és a forint erősödése a jegybankot egy újabb kismértékű kamatvágásra ösztönözheti.

A Reuters júniusi felmérése arról tanúskodott, hogy a piaci elemzők valamivel pesszimistábbá váltak az áprilisi folyó mérleg illetve az államháztartási hiányról szóló adatok után. A kamatcsökkentéseket a korábban gondoltaknál valamivel későbbre tették, és egyre többen gondolják úgy, hogy az egyszámjegyű alapkamat az idei év végére már nem reális lehetőség.


Az elmúlt napokban egy érezhető forinterősödési hullám tanúi lehettünk, emellett az állampapírpiaci hozamok is további csökkenést mutattak. A másodpiacon a hozamok a rövidebb lejáratokon 10-15, távolabb 15-20 bp körüli mértékben mérséklődtek. A külföldi kézben levő forintállampapír állomány az elmúlt két hétben az ÁKK adati szerint kb. 13 mrd Ft-tal csökkent (június 30-ig). Ez annyit jelent, hogy érdemi állományváltozás nem következett be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci bizalom növekedése feltehetően a költségvetési gazdálkodást érintő 100 mrd Ft nagyságrendű maradványtételek felhasználáshoz kapcsolódik. Bár a bejelentett - a maradványösszegek felhasználásának lehetőségeit szigorúbbá tevő - intézkedések kézzel fogható hatása az említett 100 mrd Ft-nál lényegesen kisebb, mégis a költségvetési politika további gesztus jellegű lépésének tekinthető a takarékosság irányába. Meg kell azonban említeni, hogy a piac egy kb. 130 mrd Ft-nyi teljesülő megszorítást tart szükségesnek ahhoz, hogy a 4.6%-os GDP arányos deficitcél teljesüljön.

A másodpiaci hozamok alapján a piac a következő 3 hónapra 50-75 bp-nyi, az év végéig kb. 100 bp-nyi kamatvágást áraz. A másodpiaci jegyzések szerint kb. egy év múlva csökkenhetnek a rövid hozamok 10% alá.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm