256 közelében a forint - 'déja vu'?

Pénzcentrum
2004. június 17. 16:19

Délután 2 óra körül érezhető forintgyengülés indult el a devizapiacon. Az euró árfolyama kb. 2 Ft-tal erősödött rövid idő alatt, mely az elmúlt napok tükrében figyelemre érdemes eseménynek tekinthető. A forint gyengülését az állampapírpiacon a hozamok jelentősebb emelkedése kísérte. A két folyamat egymást erősítve érvényesült. Mi állhat a háttérben?


eurhufcomp
eurhufcomp
Egyelőre csak találgatni lehet, a piaci szereplők többsége is teóriákat gyárt, hogy az elmozdulás milyen tényezőkre vezethető vissza. Barcza György, az ING elemzője szerint feltehetően néhány hedge fund dönthetett korábban nyitott hosszú forintpozícióinak zárása mellett. Ezek a pozíciónyitások esetleg még az év elejére nyúlhatnak vissza. A végbefektetők kivonulásáról, illetve nagyon rövid poziciókkal játszó spekulatív ügyletelésről feltehetően nem beszélhetünk, a két szélsőség között álló befektetői magatartás szemtanúi lehetünk.


Az eladások időzítését illetően elmondható, hogy a bizonytalanságok növekedése ill. el nem tűnése (magas folyó mérleg hiány, emelkedő infláció) a nemzetközi helyzettel párhuzamosan (erősödő kamatemelési várakozások, fokozódó kockázatkerülési hajlandóság) feltehetően meghatározó szerepet játszik.

Megállapítható, hogy a gyengülés a vételi oldal gyakorlati eltűnésével következett be, mely mutatja a piac törékenységét. Némi hasonlóság felfedezhető a tavaly november előtti állapottal, amikor egy-egy napon jelentősebb forintgyengülés következett be önmagában értelmezhetetlen okok miatt. Ezzel nem állítható, hogy ismét a november végi állapothoz hasonló helyzetre kell számítani a következő hetekben, ugyanakkor ennek veszélye nem zárható ki. A forint mostani gyengülése viszonylag élénk forgalom mellett következett be.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?