25 °C Budapest

Növekvő lakossági devizahitel állomány: nem átgondolt magatartás?

Pénzcentrum
2004. június 7. 14:15

A hazai pénzügyi közvetítési rendszer alapjául szolgáló bankrendszer stabil - állapította meg a Monetáris Tanács a hazai pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatosan. A bankrendszer portfóliójának minősége javult, a volatilis pénzügyi piacok ellenére a piaci kockázat viszonylag alacsony. A vállalati hitelezés volumene mind deviza, mind forintrelációban jelentősen nőtt. A háztartások eladósodottsága emelkedett, a devizahitelek aránya egyre magasabb, mely a kockázatokat növeli. A bankok hitelkockázatának jelentős része összpontosul a pénzügyi vállalkozásaiknál, elsősorban lízingcégeiknél, ami a banki kockázatok konszolidált értékelésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A hazai pénzügyi közvetítési rendszer alapjául szolgáló bankrendszer stabil. A bankszektort a jelentős aktivitásbővülés mellett a portfolió minőségének javulása, magas jövedelmezőség, és belső tőkeakkumulációs képesség, megfelelő likviditás és a volatilis pénzügyi piacok ellenére alacsony piaci kockázat jellemzi. Ugyanakkor a hazai bankrendszer költséghatékonysága alacsony, az uniós átlagnak mintegy fele.

A feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok javuló kilátásai és a szolgáltatóipar magas jövedelmezősége kedvezően befolyásolta a bankok vállalati kitettségének alakulását a tavalyi évben. A külső keresletre érzékeny nagyvállalati szektor beruházási célú devizahitelezése jelentősen bővült. Ezzel párhuzamban, a kockázatosabbnak mondható kis- és középvállalati szektor forint alapú banki finanszírozása is nagymértékben emelkedett.

Konjunkturális okok, és vélhetően a magas forintkamatok miatt a belföldi bankok portfoliójában a devizahitelek aránya érdemben emelkedett. A természetes vagy mesterséges fedezettel nem rendelkező vállalatok növekvő devizahitel felvétele esetén ez a banki kockázatok emelkedéséhez vezet.

Kedvezőtlen tendenciának tekinthető, hogy az iroda- és kiskereskedelmi üzlethelységek piacán uralkodó dekonjunktúra hatása csak kis mértékben érződik a kereskedelmi célú ingatlanhitelezésben, ami a bankok növekvő kockázatvállalására utalhat. Ugyanakkor bankrendszeri szinten ez egyelőre nem jelenti a vállalati hitelkockázatok emelkedését, mert a negatív hatásokat ellensúlyozhatja a feldolgozóipar jövedelmi kilátásainak, illetve a szektor hitelminőségének javulása.A hazai háztartások eladósodottsága nőtt, szintje közeledett az EU-országok átlagához, miközben a megtakarítási hajlam viszonylag alacsony. A háztartási hitelállományt elsősorban a lakáshitelezés duzzasztotta, de a pénzügyi vállalkozások, valamint a banki fogyasztási hitelek is jelentős mértékben bővültek. A magasabb eladósodottság, a mérsékeltebb lakossági jövedelem-kiáramlás, az államilag támogatott lakáshitelezés feltételeinek szigorítása, valamint a pénzügyi megtakarításokat elősegítő magas forint kamatszint 2004-ben lassíthatja a lakosság hitelkeresletének növekedését. Ez hozzájárulhat a háztartási nettó megtakarítási ráta szükségesnek tartott javulásához.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?