Növekvő lakossági devizahitel állomány: nem átgondolt magatartás?

Pénzcentrum
2004. június 7. 14:15

A hazai pénzügyi közvetítési rendszer alapjául szolgáló bankrendszer stabil - állapította meg a Monetáris Tanács a hazai pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatosan. A bankrendszer portfóliójának minősége javult, a volatilis pénzügyi piacok ellenére a piaci kockázat viszonylag alacsony. A vállalati hitelezés volumene mind deviza, mind forintrelációban jelentősen nőtt. A háztartások eladósodottsága emelkedett, a devizahitelek aránya egyre magasabb, mely a kockázatokat növeli. A bankok hitelkockázatának jelentős része összpontosul a pénzügyi vállalkozásaiknál, elsősorban lízingcégeiknél, ami a banki kockázatok konszolidált értékelésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A hazai pénzügyi közvetítési rendszer alapjául szolgáló bankrendszer stabil. A bankszektort a jelentős aktivitásbővülés mellett a portfolió minőségének javulása, magas jövedelmezőség, és belső tőkeakkumulációs képesség, megfelelő likviditás és a volatilis pénzügyi piacok ellenére alacsony piaci kockázat jellemzi. Ugyanakkor a hazai bankrendszer költséghatékonysága alacsony, az uniós átlagnak mintegy fele.

A feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok javuló kilátásai és a szolgáltatóipar magas jövedelmezősége kedvezően befolyásolta a bankok vállalati kitettségének alakulását a tavalyi évben. A külső keresletre érzékeny nagyvállalati szektor beruházási célú devizahitelezése jelentősen bővült. Ezzel párhuzamban, a kockázatosabbnak mondható kis- és középvállalati szektor forint alapú banki finanszírozása is nagymértékben emelkedett.

Konjunkturális okok, és vélhetően a magas forintkamatok miatt a belföldi bankok portfoliójában a devizahitelek aránya érdemben emelkedett. A természetes vagy mesterséges fedezettel nem rendelkező vállalatok növekvő devizahitel felvétele esetén ez a banki kockázatok emelkedéséhez vezet.

Kedvezőtlen tendenciának tekinthető, hogy az iroda- és kiskereskedelmi üzlethelységek piacán uralkodó dekonjunktúra hatása csak kis mértékben érződik a kereskedelmi célú ingatlanhitelezésben, ami a bankok növekvő kockázatvállalására utalhat. Ugyanakkor bankrendszeri szinten ez egyelőre nem jelenti a vállalati hitelkockázatok emelkedését, mert a negatív hatásokat ellensúlyozhatja a feldolgozóipar jövedelmi kilátásainak, illetve a szektor hitelminőségének javulása.A hazai háztartások eladósodottsága nőtt, szintje közeledett az EU-országok átlagához, miközben a megtakarítási hajlam viszonylag alacsony. A háztartási hitelállományt elsősorban a lakáshitelezés duzzasztotta, de a pénzügyi vállalkozások, valamint a banki fogyasztási hitelek is jelentős mértékben bővültek. A magasabb eladósodottság, a mérsékeltebb lakossági jövedelem-kiáramlás, az államilag támogatott lakáshitelezés feltételeinek szigorítása, valamint a pénzügyi megtakarításokat elősegítő magas forint kamatszint 2004-ben lassíthatja a lakosság hitelkeresletének növekedését. Ez hozzájárulhat a háztartási nettó megtakarítási ráta szükségesnek tartott javulásához.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?