23 °C Budapest

Nincs rendszerszintű kockázat a bankrendszerben, figyelni kell a lízincégekre

Pénzcentrum
2004. június 7. 15:49

A jegybank nem lát rendszerszintű kockázatot jelenleg a magyar bankrendszerben - mondta Auth Henrik, a jegybank alelnöke. A likviditás jó, a jövedelmezőség szintén, de a költséghatékonyság továbbra is érdemben elmarad a nyugat-európai átlagtól (a mérlegfőösszeg arányában annak kb. fele). A rendszerkockázatot némileg csökkenti a globális fellendülés, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ez továbbra is törékeny (részben az olajárak emelkedése miatt). A kockázatkerülés globálisan felerősödött. A kockázatkerülési hajlandóság emelkedése viszonylag szoros együttmozgást mutatott az amerikai kamatciklusra vonatkozó várakozások alakulásával. A hozamfelárak növekedése a kockázatosabb eszközöknél március végén indult meg jelentősebb mértékben. A hazai szektorok finanszírozási képességét illetően egy lassú javulást vár a jegybank, a folyó mérleg hiánya várhatóan csak igen lassan mérséklődhet. A bankrendszer mérlegfőösszege a GDP arányában 56%-ról 60%-ra emelkedett tavaly. Ezzel továbbra is elmaradunk a 250%-nál magasabb EU átlagtól, de regionális összehasonlításban nem mutatkozik lényeges eltérés. A cseh és szlovák adatok bizonyos történelmi sajátosságok miatt magasabbak. A koncentráció a magyar bankszektorban továbbra is magas (ez igaz a teljes k-k-eu-i régióra). A vállalati hitelek állománya GDP arányosan 32%-ról 38%-ra nőtt, a pénzügyi közvetítés tovább mélyült 2003-ban. A tőkemegfelelési mutatók a bankrendszerben jók, bár ennek mértéke a vizsgált tavalyi időszakban némileg csökkent. A vállalati hiteleknél és a lakossági hiteleknél is meghatározó volt a devizakitettség növekedése. Ez elsősorban a lakosságnál okoz jelentősebb kockázatnövekedést, a vállalatoknál egyfajta természetes fedezetet jelenthet az exportból származó devizabevétel. A jegybank nem lát rendszerszintű kockázatot jelenleg a magyar bankrendszerben, ugyanakkor lehetőség szerint el kell kerülni a standardok, a követelmények további enyhítését. A kockázatokat konszolidált szinten kell vizsgálni és értékelni. A banki hitelkockázatok jelentős része összpontosul a pénzügyi vállalkozásaiknál, elsősorban lízingcégeknél, ami a banki kockázatok konszolidált értékelésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A lakossági hiteleknél kiemelt területnek számít a devizaalapú lakásfinanszírozás. Az ilyen típusú hosszú lejáratú hitelek számottevő kockázattal rendelkeznek, megfigyelhető, hogy az euró mellett/szemben egyre nő a más típusú (denominációjú) finanszírozás részaránya. Egy-egy szerencsétlen választásnál elképzelhető, hogy néhány éven belül a törlesztőrészlet akár 30%-kal is megemelkedjen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM