8 °C Budapest

Emerging markets: kötvényalapból részvényalapba

Pénzcentrum
2004. április 28. 08:58

Az elmúlt hetekben kifelé áramlott a tőke a feltörekvő piacok kötvényeibe fektető alapokból, a részvény alapokba azonban tovább folytatódott a tőkebeáramlás. Az EmergingPortfolio.com adatai szerint az év eleje óta 5.9 mrd dollár friss tőke érkezett ezekbe a részvényalapokba, szemben a teljes 2003-as 8.6 mrd dollárral. A jelentős mértékű tőkebeáramlásban igen nagy szerepe van a kelet-európai

országok EU csatlakozásának is.

A feltörekvő piacok kötvény alapjaiból elsősorban amiatt áramlik kifelé tőke, mert a kamatemelési várakozások jelentősen felerősödtek az USA-ban az elmúlt időszakban, mely a hozamok növekedését okozta. (Mint ismertes, az FED Funds Rate 40 éves mélyponton, 1%-on áll jelenleg, és Alan Greespan szavaiból arra lehet következtetni, hogy a vártnál korábban emeli majd meg a FED az irányadó rátát.)

A japán részvényalapokba az év eleje óta csaknem 6 mrd dollár friss tőke érkezett, ami duplája a tavalyi éves összegnek, a befektetők tehát láthatóan preferálják a szigetország részvénypiacát.

A Japánon kívüli ázsiai térségbe invesztáló alapok csaknem 4 mrd dollár új tőkéhez jutottak az év eleje óta, míg tavaly ezekbe az alapokba 5.2 mrd USD érkezett. Igencsak figyelemre méltó Ázsián belül India, ahová 1.1 mrd dollár érkezett, ezzel 53%-os növekedést okozva ezen alapok összesített nettó eszközértékében!

Számunkra a legérdekesebb az európai feltörekvő országokba fektető alapokba érkező tőke, mely már 18 hete pozitív értéket mutat. Az év eleje óta 2.2 mrd dollár áramlott ezekbe az alapokba, ami csaknem háromszorosa a tavalyi évi 846 millió USD-nek.

Három hete folyamatos tőkekivonás tapasztalható azonban az EU részvénypiacaiba fektető alapok esetében, ami elsősorban a dollár erősödésének tudható be. A globális részvény alapokba idén 7.9 mrd dollár áramlott be (melyből 5.9 mrd-ot az USA hasított ki), szemben a tavalyi 4 mrd-al.

Az alábbi grafikon az alapok összesített cash-flow-jának alakulását mutatja.


Forrás: EmergingPortfolio.hu
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem