36 °C Budapest

Ciprus: marad a megosztottság, csak a görög rész csatlakozik az EU-hoz

Pénzcentrum
2004. április 26. 11:46

A szombati népszavazást követően csak a szigetország görög része csatlakozik az unióhoz, ugyanis a görög ciprióták 75 százaléka nemet mondott a sziget egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervre. Ciprus tehát megosztott és militarizált marad. Az ENSZ a kudarc hatására várhatóan lemond a felek közötti közvetítő szerepről, és hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni.

Szombaton tartották Cipruson az egyesítésről szóló népszavazást. Itt a török lakosság 64 százaléka az egyesítés mellett, míg a görögök 75 százaléka ellene szavazott. Így május elsejétől csak a görög fél csatlakozik majd az unióhoz. A sziget immár harminc éve megosztott. A BBC szerint az unió segítséget ígér a török cipriótáknak is.


Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy "árnyék vetült" Ciprus EU-csatlakozására, ugyanakkor hozzátette, hogy mindenképpen megoldást kell találni, hogy véget vessenek a sziget megosztottságának és a török rész gazdasági elszigeteltségének. A népszavazási végeredmény ugyanis azt jelenti, hogy május elseje után csak a sziget görög közösségére vonatkoznak majd a csatlakozásból eredő előnyök és törvények. A megosztottság és a feszültség tehát továbbra is megmarad, amelyet az is bizonyít, hogy Ankara nem vonja ki 30 ezer fős hadseregét Ciprusról.

Az Európai Unió és az ENSZ is mély nehezteléssel fogadta a népszavazás eredményének hírét. A török rész határozott "igenje" azonban jelzi, hogy meg akarják oldani a sziget problémáját.

Az ENSZ - vélhetően a kudarc hatására - rövidesen bezárja nicosiai irodáját, amelynek tisztségviselői öt évig egyeztették a felek között a szombaton meghiúsult béketervet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Helyi elemzők szerint a nagyarányú görög "nem" hátterében az állhatott, hogy korlátozták jogukat az északi török területeken maradt tulajdonrészeik visszaszerzésére. A törökök ugyanakkor azért támogatták a javaslatot, mert az 1974 óta tartó nemzetközi elszigeteltségük végét várták tőle. (A ciprusi török kormányt egyedül az ankarai kormány ismeri el a világon.)

A népszavazás kimenetelével kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy mind Taszosz Papadopulosz ciprusi görög elnök, mind Rauf Denktas, ciprusi török vezető a terv elutasítására buzdította honfitársait. A kudarc után a török vezető felszólította, az ENSZ-t, hogy hagyja abba a két fél összebékítését. Kérdés, hogy a több évtizede megosztottságban élő sziget az ENSZ és az EU esetlegesen jóval visszafogottabb segítsége nélkül hogyan és mikor válhat újra egységessé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?