Ciprus: marad a megosztottság, csak a görög rész csatlakozik az EU-hoz

Pénzcentrum
2004. április 26. 11:46

A szombati népszavazást követően csak a szigetország görög része csatlakozik az unióhoz, ugyanis a görög ciprióták 75 százaléka nemet mondott a sziget egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervre. Ciprus tehát megosztott és militarizált marad. Az ENSZ a kudarc hatására várhatóan lemond a felek közötti közvetítő szerepről, és hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni.

Szombaton tartották Cipruson az egyesítésről szóló népszavazást. Itt a török lakosság 64 százaléka az egyesítés mellett, míg a görögök 75 százaléka ellene szavazott. Így május elsejétől csak a görög fél csatlakozik majd az unióhoz. A sziget immár harminc éve megosztott. A BBC szerint az unió segítséget ígér a török cipriótáknak is.


Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy "árnyék vetült" Ciprus EU-csatlakozására, ugyanakkor hozzátette, hogy mindenképpen megoldást kell találni, hogy véget vessenek a sziget megosztottságának és a török rész gazdasági elszigeteltségének. A népszavazási végeredmény ugyanis azt jelenti, hogy május elseje után csak a sziget görög közösségére vonatkoznak majd a csatlakozásból eredő előnyök és törvények. A megosztottság és a feszültség tehát továbbra is megmarad, amelyet az is bizonyít, hogy Ankara nem vonja ki 30 ezer fős hadseregét Ciprusról.

Az Európai Unió és az ENSZ is mély nehezteléssel fogadta a népszavazás eredményének hírét. A török rész határozott "igenje" azonban jelzi, hogy meg akarják oldani a sziget problémáját.

Az ENSZ - vélhetően a kudarc hatására - rövidesen bezárja nicosiai irodáját, amelynek tisztségviselői öt évig egyeztették a felek között a szombaton meghiúsult béketervet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Helyi elemzők szerint a nagyarányú görög "nem" hátterében az állhatott, hogy korlátozták jogukat az északi török területeken maradt tulajdonrészeik visszaszerzésére. A törökök ugyanakkor azért támogatták a javaslatot, mert az 1974 óta tartó nemzetközi elszigeteltségük végét várták tőle. (A ciprusi török kormányt egyedül az ankarai kormány ismeri el a világon.)

A népszavazás kimenetelével kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy mind Taszosz Papadopulosz ciprusi görög elnök, mind Rauf Denktas, ciprusi török vezető a terv elutasítására buzdította honfitársait. A kudarc után a török vezető felszólította, az ENSZ-t, hogy hagyja abba a két fél összebékítését. Kérdés, hogy a több évtizede megosztottságban élő sziget az ENSZ és az EU esetlegesen jóval visszafogottabb segítsége nélkül hogyan és mikor válhat újra egységessé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?