Ciprus: marad a megosztottság, csak a görög rész csatlakozik az EU-hoz

Pénzcentrum
2004. április 26. 11:46

A szombati népszavazást követően csak a szigetország görög része csatlakozik az unióhoz, ugyanis a görög ciprióták 75 százaléka nemet mondott a sziget egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervre. Ciprus tehát megosztott és militarizált marad. Az ENSZ a kudarc hatására várhatóan lemond a felek közötti közvetítő szerepről, és hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni.

Szombaton tartották Cipruson az egyesítésről szóló népszavazást. Itt a török lakosság 64 százaléka az egyesítés mellett, míg a görögök 75 százaléka ellene szavazott. Így május elsejétől csak a görög fél csatlakozik majd az unióhoz. A sziget immár harminc éve megosztott. A BBC szerint az unió segítséget ígér a török cipriótáknak is.


Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy "árnyék vetült" Ciprus EU-csatlakozására, ugyanakkor hozzátette, hogy mindenképpen megoldást kell találni, hogy véget vessenek a sziget megosztottságának és a török rész gazdasági elszigeteltségének. A népszavazási végeredmény ugyanis azt jelenti, hogy május elseje után csak a sziget görög közösségére vonatkoznak majd a csatlakozásból eredő előnyök és törvények. A megosztottság és a feszültség tehát továbbra is megmarad, amelyet az is bizonyít, hogy Ankara nem vonja ki 30 ezer fős hadseregét Ciprusról.

Az Európai Unió és az ENSZ is mély nehezteléssel fogadta a népszavazás eredményének hírét. A török rész határozott "igenje" azonban jelzi, hogy meg akarják oldani a sziget problémáját.

Az ENSZ - vélhetően a kudarc hatására - rövidesen bezárja nicosiai irodáját, amelynek tisztségviselői öt évig egyeztették a felek között a szombaton meghiúsult béketervet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Helyi elemzők szerint a nagyarányú görög "nem" hátterében az állhatott, hogy korlátozták jogukat az északi török területeken maradt tulajdonrészeik visszaszerzésére. A törökök ugyanakkor azért támogatták a javaslatot, mert az 1974 óta tartó nemzetközi elszigeteltségük végét várták tőle. (A ciprusi török kormányt egyedül az ankarai kormány ismeri el a világon.)

A népszavazás kimenetelével kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy mind Taszosz Papadopulosz ciprusi görög elnök, mind Rauf Denktas, ciprusi török vezető a terv elutasítására buzdította honfitársait. A kudarc után a török vezető felszólította, az ENSZ-t, hogy hagyja abba a két fél összebékítését. Kérdés, hogy a több évtizede megosztottságban élő sziget az ENSZ és az EU esetlegesen jóval visszafogottabb segítsége nélkül hogyan és mikor válhat újra egységessé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM