Leértékelné a zloty-t a legnépszerűbb lengyel párt

Pénzcentrum
2004. április 23. 11:35

Igencsak populista gazdaságpolitikával igyekszik szavazókat toborozni a lengyel Önvédelem nevű párt, mely az ország második legnagyobb politikai erejének számít már. Andrzej Lepper, a párt vezetője a zloty leértékelését, a jegybanki függetlenség csökkentését, a külföldi államadósság törlesztésének és az uniós tagság feltételeinek újratárgyalását ígéri. A Világgazdaság összefoglalója szerint az Önvédelem több támogatást ígér a munkanélkülieknek és több pénzt a mezőgazdasági termelőknek.


A legfrissebb közvéleménykutatási adatok alapján a párt támogatottsága már 25%-os, ezzel a legnépszerűbb párt az Önvédelem. A jelenleg hatalmon levő Demokratikus Baloldali Szövetség az elmúlt időszakban jelentősen veszített támogatottságából, mely végül Leszek Miller miniszterelnök lemondásához vezetett. A kormányfő hivatalosan május 2-án távozik posztjáról. Az új miniszterelnök Marek Belka pénzügyminiszter lehet, ugyanakkor a Demokratikus Baloldali Szövetség nem rendelkezik elég vokssal Belka megválasztásához. A Szociáldemokrata Párt hajlandó támogatni a pénzügyminisztert, ugyanakkor azt ahhoz a feltételhez köti, hogy októberben tartsanak választásokat Lengyelországban.


Az Önvédelem erősödése is jelzi, hogy Lengyelországban igen jelentős a bizonytalanság az uniós csatlakozás küszöbén. Igen furcsa lenne, ha az Európai Unióba integrálódó országban nem piackonform megoldások erősödnének fel a gazdaságpolitikában. Lepper a külföldieknek csak kisebbségi részesedést engedélyezne a lengyel vállalatokban, iletve több privatizációs ügyletet is felülvizsgálna. A kormány hatáskörébe utalná a zloty árfolyamának megállapítását, és a nemzetközi tartalékokat használná fel gazdaságélénkítésre. A párt vezetője sérelmezte, hogy a külföldi tulajdonú bankok nem nyújtanak megfelelő mennyiségű hitelt a lengyel vállalkozásoknak.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?