21 °C Budapest

Leértékelné a zloty-t a legnépszerűbb lengyel párt

Pénzcentrum
2004. április 23. 11:35

Igencsak populista gazdaságpolitikával igyekszik szavazókat toborozni a lengyel Önvédelem nevű párt, mely az ország második legnagyobb politikai erejének számít már. Andrzej Lepper, a párt vezetője a zloty leértékelését, a jegybanki függetlenség csökkentését, a külföldi államadósság törlesztésének és az uniós tagság feltételeinek újratárgyalását ígéri. A Világgazdaság összefoglalója szerint az Önvédelem több támogatást ígér a munkanélkülieknek és több pénzt a mezőgazdasági termelőknek.


A legfrissebb közvéleménykutatási adatok alapján a párt támogatottsága már 25%-os, ezzel a legnépszerűbb párt az Önvédelem. A jelenleg hatalmon levő Demokratikus Baloldali Szövetség az elmúlt időszakban jelentősen veszített támogatottságából, mely végül Leszek Miller miniszterelnök lemondásához vezetett. A kormányfő hivatalosan május 2-án távozik posztjáról. Az új miniszterelnök Marek Belka pénzügyminiszter lehet, ugyanakkor a Demokratikus Baloldali Szövetség nem rendelkezik elég vokssal Belka megválasztásához. A Szociáldemokrata Párt hajlandó támogatni a pénzügyminisztert, ugyanakkor azt ahhoz a feltételhez köti, hogy októberben tartsanak választásokat Lengyelországban.


Az Önvédelem erősödése is jelzi, hogy Lengyelországban igen jelentős a bizonytalanság az uniós csatlakozás küszöbén. Igen furcsa lenne, ha az Európai Unióba integrálódó országban nem piackonform megoldások erősödnének fel a gazdaságpolitikában. Lepper a külföldieknek csak kisebbségi részesedést engedélyezne a lengyel vállalatokban, iletve több privatizációs ügyletet is felülvizsgálna. A kormány hatáskörébe utalná a zloty árfolyamának megállapítását, és a nemzetközi tartalékokat használná fel gazdaságélénkítésre. A párt vezetője sérelmezte, hogy a külföldi tulajdonú bankok nem nyújtanak megfelelő mennyiségű hitelt a lengyel vállalkozásoknak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?