Google: napokon belül megjelenhetnek az IPO részletei - 25 mrd USD tőkeérték?

Pénzcentrum
2004. április 23. 14:59

A Wall Street Journal értesülése szerint napokon belül nyilvánosságra kerülhet a Google több mint fél éve tervezett elsődleges részvénykibocsátásának részletei. A társaság alapítói a nyilvános tranzakciót megpróbálták a lehető legtovább elhúzni, mivel nem szeretnének a számok publikálásával betekintést engedni az üzletmenetbe. Az amerikai felügyelet, a SEC előírásai azonban kötelezővé teszik bizonyos cégméret felett a pénzügyi jelentés közzétételét az évzárást követő 120 nappal. A Google-t is érinti a szabályozás, így az adatok nyilvánosságra kerülésével egyidőben várhatóan megkezdődik a kibocsátás részleteinek bejelentése is. A Google becsült piaci értéke 25 mrd USD.

A SEC szabályozása szerint a több mint 500 részvényessel rendelkező és legalább 10 m USD eszközértékkel rendelkező vállalatoknak kell nyilvánosságra hozni pénzügyi jelentésüket. A Google több mint 1,000 alkalmazottjának többsége rendelkezik részvényekkel, s a 10 m USD eszközértéket már régen átlépte a társaság.

A legnépszerűbb internetes keresőt üzemeltető társaság az adatok nyilvánosságra kerülésével feltehetően már nem fog elzárkózni a részvények nyilvános értékesítésétől. Ezt különösen a vállalatot eddig finanszírozó, 1999-ben 25 m USD-t befektető Kleiner Perkins Caufield & Byers és Sequoia Capital kockázati tőketársaságok szorgalmazhatják.
A két alapító tulajdonrészét 33% körülire, illetve azt valamivel meghaladó mértékűre becsülik. A Google-ben tulajdonos továbbá a Yahoo és az AOL is.

Az alapítók már korábban jelezték; ha nyilvános tranzakcióra kerül sor, akkor a magánszemélyek nem kerülhetnek hátrányba az intézményi jegyzőkkel szemben. A társaság adósnak érzi magát a sikerhez hozzájáruló dolgozók felé...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22