25 °C Budapest

A Brau közgyűlés vége: mi történt 22:30-ig?

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:04

Tegnap este fél 11-kor zárult le a Brau éves rendes közgyűlése, melyen a portfolio.hu képviselője csak 19 óráig tudott részt venni. Az ezt követő eseményekről Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke számolt be.


Dióslaki olvasatában a kérdésekre adott igazgatósági válaszokból az derült ki, hogy az igazgatóság tisztában van azzal, hogy a Brau AG, - mely a Heineken tulajdonában áll - nem szavazhatna a közgyűlésen. Ezzel a ténnyel azonban - mint az kinyilvánításra is került - az igazgatóság mit sem törődött, arra hivatkozva, hogy nem tartja feladatának a jogszabály értelmezést.

László Attila, a Brau vezérigazgató helyettese hamis nyilatkozatot tett a közgyűlés felé tulajdonosi jogainak gyakorlását illetően, ugyanis önálló indítvánnyal élt az alapszabály módosításánál. László azonban indítványozási és szavazati jogaival nem élhetett volna, mivel meghatalmazott útján vett részt a részvényesi fórumon. (Dióslaki hozzátette, hogy László Attila volt az, aki azt kérdezte korábban a közgyűlés során, hogy miért vonják kétségbe a kisrészvényesek a vezető tisztségviselők nyilatkozatának valóságtartalmát.)

Dióslaki szerint a Brau kisrészvényesei a közgyűlésen végig következetesen nem szavaztak, és folyamatos tiltakozásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a levezető elnök hagyja a Brau AG-t szavazni. Ezt jegyzőkönyvben is rögzítették. A TEBÉSZ elnökének álláspont szerint a Brau AG szavazása miatt a közgyűlés érvénytelen volt.

Dióslaki elmondta, hogy a kisrészvényesek kérdések özönét zúdította az igazgatóságra, melynek elnöke sokszor megtagadta a kérdésekre a választ. Ezt azonban nem üzleti titokra hivatkozva tette, hanem - mint mondta - egyszerűen nem hajlandó válaszolni.

Dióslaki szerint a kisrészvényesek bebizonyították, hogy a Brau AG szándékosan és folyamatosan megsértik a törvényeket. A közgyűlési határozatokat a Brau AG és 1-2 munkavállaló szavazatával fogadták el, s ezek egytől-egyig az igazgatóság, illetve az ominózus László Attila javaslatai voltak.

A közgyűlés végén baráti hangulatú beszélgetés zajlott a kitartó kisrészvényesek, valamint az igazgatóság elnöke és az FB elnöke között, pedig a 3. napirendi pont után a közgyűlésen részt vevő kisrészvényesek még vizet sem kaptak (Dióslaki azonban előre felkészült volt, és vitt magával vizet, s még a mikrofonját is visszakapta a 3 napirendi pontnál).

Egyes vélemények szerint a Brau csata akár a cég image rombolással, illetve piac vesztésével is járhat. A közgyűlés végéig kitartó kisrészvényesek mindegyike kapott a Brautól egy 6-os csomag Soproni Ászok sört.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?