32 °C Budapest

A Brau közgyűlés vége: mi történt 22:30-ig?

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:04

Tegnap este fél 11-kor zárult le a Brau éves rendes közgyűlése, melyen a portfolio.hu képviselője csak 19 óráig tudott részt venni. Az ezt követő eseményekről Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke számolt be.


Dióslaki olvasatában a kérdésekre adott igazgatósági válaszokból az derült ki, hogy az igazgatóság tisztában van azzal, hogy a Brau AG, - mely a Heineken tulajdonában áll - nem szavazhatna a közgyűlésen. Ezzel a ténnyel azonban - mint az kinyilvánításra is került - az igazgatóság mit sem törődött, arra hivatkozva, hogy nem tartja feladatának a jogszabály értelmezést.

László Attila, a Brau vezérigazgató helyettese hamis nyilatkozatot tett a közgyűlés felé tulajdonosi jogainak gyakorlását illetően, ugyanis önálló indítvánnyal élt az alapszabály módosításánál. László azonban indítványozási és szavazati jogaival nem élhetett volna, mivel meghatalmazott útján vett részt a részvényesi fórumon. (Dióslaki hozzátette, hogy László Attila volt az, aki azt kérdezte korábban a közgyűlés során, hogy miért vonják kétségbe a kisrészvényesek a vezető tisztségviselők nyilatkozatának valóságtartalmát.)

Dióslaki szerint a Brau kisrészvényesei a közgyűlésen végig következetesen nem szavaztak, és folyamatos tiltakozásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a levezető elnök hagyja a Brau AG-t szavazni. Ezt jegyzőkönyvben is rögzítették. A TEBÉSZ elnökének álláspont szerint a Brau AG szavazása miatt a közgyűlés érvénytelen volt.

Dióslaki elmondta, hogy a kisrészvényesek kérdések özönét zúdította az igazgatóságra, melynek elnöke sokszor megtagadta a kérdésekre a választ. Ezt azonban nem üzleti titokra hivatkozva tette, hanem - mint mondta - egyszerűen nem hajlandó válaszolni.

Dióslaki szerint a kisrészvényesek bebizonyították, hogy a Brau AG szándékosan és folyamatosan megsértik a törvényeket. A közgyűlési határozatokat a Brau AG és 1-2 munkavállaló szavazatával fogadták el, s ezek egytől-egyig az igazgatóság, illetve az ominózus László Attila javaslatai voltak.

A közgyűlés végén baráti hangulatú beszélgetés zajlott a kitartó kisrészvényesek, valamint az igazgatóság elnöke és az FB elnöke között, pedig a 3. napirendi pont után a közgyűlésen részt vevő kisrészvényesek még vizet sem kaptak (Dióslaki azonban előre felkészült volt, és vitt magával vizet, s még a mikrofonját is visszakapta a 3 napirendi pontnál).

Egyes vélemények szerint a Brau csata akár a cég image rombolással, illetve piac vesztésével is járhat. A közgyűlés végéig kitartó kisrészvényesek mindegyike kapott a Brautól egy 6-os csomag Soproni Ászok sört.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?