31 °C Budapest

Részvénysplit a BorsodChemtől - újabb meglepetés

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:41

A BorsodChem bár kikerült a tőzsdei befektetők érdeklődésének középpontjából mindig tartogat csemegéket a külső szemlélők számára. Azok után, hogy tavaly év végén teljesen indokolatlan tőkeemelést jelentettek be, most a cég részvénysplitre készül.


A közgyűlésen várhatóan elfogadandó tervezet szerint a részvényeket 5 felé osztják, a papír új névértéke 202 forint lesz. A tranzakciónak véleményünk szerint csak egyetlen célja lehet, eltüntesse az alvó részvényeseket a tulajdonosok sorából. A nyilvános ajánlat egyre közelebb van, azonban spekulálni nem érdemes, a papír ára a fundamentális értékét, a potenciális továbbadási árat tükrözi. A VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung valószínűleg azért tartja a tőzsdén a papír, mert így értékesebb. Talán az osztrák tulajdonosoknak is köszönhetően a részvény ára korrekt, lehetőséget biztosít mindenki számára a kiszállásra.

A közgyűlési előterjesztésekben az "Az Igazgatóság azt javasolja a tisztelt részvényeseknek, hogy a Közgyűlés támogassa a Társaság által kibocsátott törzsrészvények névértékének részvényenként 202,-Ft-ra történő csökkentését, részvénycsere útján. Ennek következtében minden jelenleg 1,010,-Ft névértékű törzsrészvény helyett öt darab egyenként 202,-Ft névértékű törzsrészvény kerülne előállításra. A részvénycsere nem érintené a Társaság jegyzett tőkéjének összegét, amely a részvénycserét követően is 15,388,319,600,-Ft lesz. A részvénycsere nem érintené továbbá az egyes részvényesek Társaságban fennálló részesedésének értékét sem.

Hogy a Társaság részvényeinek, illetve GDR-jainak az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására. A névérték csökkentése és a Társaság Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényei, illetve a Londoni Tőzsdére bevezetett GDR-jai számának növelése a Társaság ezen értékpapírjait A vonatkozó jogszabályok alapján a javaslat elfogadásához a Közgyűlésen jelenlevő részvényesek határozati javaslatot elfogadó szavazatai legalább háromnegyedes többsége szükséges."

A társaság a közgyűlési előterjesztések között bejelentette, hogy 2004.január 28-án 60.000 db saját részvényt vásárolt a tőzsdén 13.950 Ft/db árszinten. Az Igazgatóság döntését a 40/2003.számú közgyűlési határozat alapján hozta meg, mely szerint hatásköre van saját részvény vásárlásra a következő okok miatt:
  • a tőkeszerkezet optimalizálásának elősegítése,

  • a Társaság akvizíciós tevékenysége során esetlegesen felmerülő részvényjellegű finanszírozási megoldások lehetőségeinek biztosítása,

  • munkavállalói részvényjuttatási program bevezetése.
A tranzakció természetesen nem haladta meg az alaptőke 10 %-át és a részvényért fizetett ellenérték is a kijelölt sávban 5.300 és 16.000 Ft között volt." A vásárlási ár emlékeink szerint kevéssel maradt el a 14,000 forinttól.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10