15 °C Budapest

Részvénysplit a BorsodChemtől - újabb meglepetés

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:41

A BorsodChem bár kikerült a tőzsdei befektetők érdeklődésének középpontjából mindig tartogat csemegéket a külső szemlélők számára. Azok után, hogy tavaly év végén teljesen indokolatlan tőkeemelést jelentettek be, most a cég részvénysplitre készül.


A közgyűlésen várhatóan elfogadandó tervezet szerint a részvényeket 5 felé osztják, a papír új névértéke 202 forint lesz. A tranzakciónak véleményünk szerint csak egyetlen célja lehet, eltüntesse az alvó részvényeseket a tulajdonosok sorából. A nyilvános ajánlat egyre közelebb van, azonban spekulálni nem érdemes, a papír ára a fundamentális értékét, a potenciális továbbadási árat tükrözi. A VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung valószínűleg azért tartja a tőzsdén a papír, mert így értékesebb. Talán az osztrák tulajdonosoknak is köszönhetően a részvény ára korrekt, lehetőséget biztosít mindenki számára a kiszállásra.

A közgyűlési előterjesztésekben az "Az Igazgatóság azt javasolja a tisztelt részvényeseknek, hogy a Közgyűlés támogassa a Társaság által kibocsátott törzsrészvények névértékének részvényenként 202,-Ft-ra történő csökkentését, részvénycsere útján. Ennek következtében minden jelenleg 1,010,-Ft névértékű törzsrészvény helyett öt darab egyenként 202,-Ft névértékű törzsrészvény kerülne előállításra. A részvénycsere nem érintené a Társaság jegyzett tőkéjének összegét, amely a részvénycserét követően is 15,388,319,600,-Ft lesz. A részvénycsere nem érintené továbbá az egyes részvényesek Társaságban fennálló részesedésének értékét sem.

Hogy a Társaság részvényeinek, illetve GDR-jainak az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására. A névérték csökkentése és a Társaság Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényei, illetve a Londoni Tőzsdére bevezetett GDR-jai számának növelése a Társaság ezen értékpapírjait A vonatkozó jogszabályok alapján a javaslat elfogadásához a Közgyűlésen jelenlevő részvényesek határozati javaslatot elfogadó szavazatai legalább háromnegyedes többsége szükséges."

A társaság a közgyűlési előterjesztések között bejelentette, hogy 2004.január 28-án 60.000 db saját részvényt vásárolt a tőzsdén 13.950 Ft/db árszinten. Az Igazgatóság döntését a 40/2003.számú közgyűlési határozat alapján hozta meg, mely szerint hatásköre van saját részvény vásárlásra a következő okok miatt:
  • a tőkeszerkezet optimalizálásának elősegítése,

  • a Társaság akvizíciós tevékenysége során esetlegesen felmerülő részvényjellegű finanszírozási megoldások lehetőségeinek biztosítása,

  • munkavállalói részvényjuttatási program bevezetése.
A tranzakció természetesen nem haladta meg az alaptőke 10 %-át és a részvényért fizetett ellenérték is a kijelölt sávban 5.300 és 16.000 Ft között volt." A vásárlási ár emlékeink szerint kevéssel maradt el a 14,000 forinttól.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM