19 °C Budapest

Részvénysplit a BorsodChemtől - újabb meglepetés

Pénzcentrum
2004. április 20. 11:41

A BorsodChem bár kikerült a tőzsdei befektetők érdeklődésének középpontjából mindig tartogat csemegéket a külső szemlélők számára. Azok után, hogy tavaly év végén teljesen indokolatlan tőkeemelést jelentettek be, most a cég részvénysplitre készül.


A közgyűlésen várhatóan elfogadandó tervezet szerint a részvényeket 5 felé osztják, a papír új névértéke 202 forint lesz. A tranzakciónak véleményünk szerint csak egyetlen célja lehet, eltüntesse az alvó részvényeseket a tulajdonosok sorából. A nyilvános ajánlat egyre közelebb van, azonban spekulálni nem érdemes, a papír ára a fundamentális értékét, a potenciális továbbadási árat tükrözi. A VCP/CE Oil & Gas/ Collegia Privatschaftung valószínűleg azért tartja a tőzsdén a papír, mert így értékesebb. Talán az osztrák tulajdonosoknak is köszönhetően a részvény ára korrekt, lehetőséget biztosít mindenki számára a kiszállásra.

A közgyűlési előterjesztésekben az "Az Igazgatóság azt javasolja a tisztelt részvényeseknek, hogy a Közgyűlés támogassa a Társaság által kibocsátott törzsrészvények névértékének részvényenként 202,-Ft-ra történő csökkentését, részvénycsere útján. Ennek következtében minden jelenleg 1,010,-Ft névértékű törzsrészvény helyett öt darab egyenként 202,-Ft névértékű törzsrészvény kerülne előállításra. A részvénycsere nem érintené a Társaság jegyzett tőkéjének összegét, amely a részvénycserét követően is 15,388,319,600,-Ft lesz. A részvénycsere nem érintené továbbá az egyes részvényesek Társaságban fennálló részesedésének értékét sem.

Hogy a Társaság részvényeinek, illetve GDR-jainak az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására. A névérték csökkentése és a Társaság Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényei, illetve a Londoni Tőzsdére bevezetett GDR-jai számának növelése a Társaság ezen értékpapírjait A vonatkozó jogszabályok alapján a javaslat elfogadásához a Közgyűlésen jelenlevő részvényesek határozati javaslatot elfogadó szavazatai legalább háromnegyedes többsége szükséges."

A társaság a közgyűlési előterjesztések között bejelentette, hogy 2004.január 28-án 60.000 db saját részvényt vásárolt a tőzsdén 13.950 Ft/db árszinten. Az Igazgatóság döntését a 40/2003.számú közgyűlési határozat alapján hozta meg, mely szerint hatásköre van saját részvény vásárlásra a következő okok miatt:
  • a tőkeszerkezet optimalizálásának elősegítése,

  • a Társaság akvizíciós tevékenysége során esetlegesen felmerülő részvényjellegű finanszírozási megoldások lehetőségeinek biztosítása,

  • munkavállalói részvényjuttatási program bevezetése.
A tranzakció természetesen nem haladta meg az alaptőke 10 %-át és a részvényért fizetett ellenérték is a kijelölt sávban 5.300 és 16.000 Ft között volt." A vásárlási ár emlékeink szerint kevéssel maradt el a 14,000 forinttól.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?