18 °C Budapest

Raiffeisen nemzetközi kitekintés

Pénzcentrum
2004. április 20. 10:18

A múlt heti tengerentúli makroadatok további robosztus gazdasági növekedésről tanúskodtak. Legnagyobb meglepetést a kiskereskedelmi értékesítések márciusi alakulása okozta, mely havi 1,8%-os (évi 8,2%-os!) növekedéssel jelentősen felülmúlta a várakozásokat és éves csúcsára ugrott, valamint a februári értéket is felfelé korrigálták. A háttérben a Húsvét előtti bolti forgalom megugrása áll, mely

azonban a GDP növekedésére is közvetlen hatással lesz, mivel azt közel negyed részben magyarázza. További 72,7mrd dollárral nőtt a költségvetés hiánya márciusban, melynek fékeződésére az idei választási évben nem lehet számítani. Mindazonáltal a szeptemberben záródó pénzügyi év első felének deficitje a tavalyi 91%-ra mérséklődött. Fentiek, továbbá a folyamatosan növekvő üzemanyagárak következtében az infláció is váratlanul megugrott márciusban, a maginflációs ráta a februári 1,2%-os éves szinthez képest 1,6% lett, a havi adat az elmúlt 2,5 év legmagasabb értéke. A new yorki és philadelphiai feldolgozóipari konjunktúramutatók egyaránt az ipari régiók bővülő kibocsátásáról tanúskodtak. A munkanélküliség fellendülése azonban továbbra is csak mérsékelt ütemű lehet, a kedvező márciusi foglakoztatási adat után a múlt heti új munkanélküliek száma 360 ezer főre ugrott, mely jelentős visszaesés az elmúlt heti 330 ezres szinttől. Az április foglalkoztatottsági szinttől is csökkenés várható a márciusi bázishatás miatt. Az alacsony kamatlábak következtében az ingatlanpiac növekedése továbbra is dinamikus a márciusi adatok alapján. A pénteken kijött márciusi ipari termelési és áprilisi előzetes michigani fogyasztói bizalmi adat némi visszaesést mutatott, előbbi a megszokottnál melegebb időjárás hatására kieső közműfogyasztás, utóbbi pedig a terrorista félelmek és munkaerőpiaci bizonytalanságok okán, mindkettő azonban csak átmeneti megingásnak tekinthető.

A teljes anyag letölthető az alábbi linkre kattintva:
Raiffeisen nemzetközi kitekintés (8.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?