22 °C Budapest

Raiffeisen nemzetközi kitekintés

Pénzcentrum
2004. április 20. 10:18

A múlt heti tengerentúli makroadatok további robosztus gazdasági növekedésről tanúskodtak. Legnagyobb meglepetést a kiskereskedelmi értékesítések márciusi alakulása okozta, mely havi 1,8%-os (évi 8,2%-os!) növekedéssel jelentősen felülmúlta a várakozásokat és éves csúcsára ugrott, valamint a februári értéket is felfelé korrigálták. A háttérben a Húsvét előtti bolti forgalom megugrása áll, mely

azonban a GDP növekedésére is közvetlen hatással lesz, mivel azt közel negyed részben magyarázza. További 72,7mrd dollárral nőtt a költségvetés hiánya márciusban, melynek fékeződésére az idei választási évben nem lehet számítani. Mindazonáltal a szeptemberben záródó pénzügyi év első felének deficitje a tavalyi 91%-ra mérséklődött. Fentiek, továbbá a folyamatosan növekvő üzemanyagárak következtében az infláció is váratlanul megugrott márciusban, a maginflációs ráta a februári 1,2%-os éves szinthez képest 1,6% lett, a havi adat az elmúlt 2,5 év legmagasabb értéke. A new yorki és philadelphiai feldolgozóipari konjunktúramutatók egyaránt az ipari régiók bővülő kibocsátásáról tanúskodtak. A munkanélküliség fellendülése azonban továbbra is csak mérsékelt ütemű lehet, a kedvező márciusi foglakoztatási adat után a múlt heti új munkanélküliek száma 360 ezer főre ugrott, mely jelentős visszaesés az elmúlt heti 330 ezres szinttől. Az április foglalkoztatottsági szinttől is csökkenés várható a márciusi bázishatás miatt. Az alacsony kamatlábak következtében az ingatlanpiac növekedése továbbra is dinamikus a márciusi adatok alapján. A pénteken kijött márciusi ipari termelési és áprilisi előzetes michigani fogyasztói bizalmi adat némi visszaesést mutatott, előbbi a megszokottnál melegebb időjárás hatására kieső közműfogyasztás, utóbbi pedig a terrorista félelmek és munkaerőpiaci bizonytalanságok okán, mindkettő azonban csak átmeneti megingásnak tekinthető.

A teljes anyag letölthető az alábbi linkre kattintva:
Raiffeisen nemzetközi kitekintés (8.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem