Felvásárlási ajánlat a 2. legnagyobb nyilvános lengyel gyógyszercégre - árazás: 16.4-es P/E

Pénzcentrum
2004. április 15. 11:32

Bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint az állam támogatja a Richter függetlenségének koncepcióját, s ennek megfelelő tranzakciót kíván kidolgozni az állami részvények értékesítésére, érdemesnek tűnik áttekinteni a lengyel gyógyszerpiacon zajló fejleményeket. Az IVAX tegnap bejelentette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a második legnagyobb tőzsdén jegyzett lengyel

gyógyszercégre, a Polfa Kutno-ra. A felvásárlási ajánlattal 16.4-es P/E-t eredményező áron született meg. A Polfa Kutno kapitalizációja 140 m USD.

A Polfa Kutno felvásárlás barokkos szépsége abban fogható meg, hogy a Polfa éppen meg kívánja szerezni a privatizáció alatt álló Jelfa részvényeit. Ezen törekvést az IVAX támogatja.

A közép-európai, s kissé tágabb nézőpontban a FÁK-at is felölelve a kelet-európai részvénypiac változatlanul érdekes terep a globálisan aktív gyógyszerpiaci cégek számára. A tranzakciók elsődleges mozgatórugója; részesedést szerezni a globális átlag felett bővülő gyógyszerpiacon. Az 1990-es évek közepéhez viszonyítva a felvásárlások annyiban változtak, hogy a felvásárlók immár nem kizárólag az originális cégek közül kerülnek ki, ma már nagyobb aktivitást mutatnak a generikus cégek.

A lengyel piac növekedése az elmúlt három évben jellemzően 10% felett volt. S ezen növekedési ütem fennmaradása prognosztizálható a jövőre is a nyugati szintnél lényegesen alacsonyabb egy főre jutó gyógyszerfogyasztás miatt.


Az éves szinten 2.9 mrd USD összforgalmat bonyolító lengyel gyógyszerpiac meglehetősen töredezett. Az első két szereplőt leszámítva jelentős részesedés különbségek a második vonalban nincsenek.


A meglehetősen kis piaci részesedéssel rendelkező független társaságok a folyamatosan élesedő piaci versenyben jellemzően az előre menekülés útját választják és egy szakmai tulajdonos szerzi meg a többségi részesedést. Ez történt meg a GZF Polfa esetében is, ahol a Richter vált főtulajdonossá.

Felvásárlás célkeresztjében a Polfa Kutno

A Polfa Kutno tőzsdén keresztül került privatizálásra az 1990-es években, szakmai befektető nem rendelkezik részesedéssel a cégben. A társaság GMP minősítésű gyártási kapacitásokkal rendelkezik.
A menedzsment egy meglehetősen érdekes stratégiát választott egyrészt felvásárol, másrészt megnyitja az utat egy felvásárlás előtt. A Polfa Kutno amellett, hogy az állami tulajdonban lévő Jelfa részvényeit meg kívánja vásárolni, megkezdte a tárgyalásokat az olasz Recordati és az amerikai IVAX vállalatokkal egy felvásárlási ajánlat támogatásáról.

Az IVAX tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy 310 PLN-t ajánl egy Polfa részvényért. Ezzel a tőzsdei ár 301 PLN-re ugrott (az egy évvel ezelőtti szint duplájára.) A felvásárlási ajánlat csak 75% megszerzésénél sikeres. 92% megszerzése esetén az IVAX 325 PLN-t fizet részvényenként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ajánlat azonban nem készpénz alapú, az IVAX saját részvényeket kínál a Polfa Kutno papírjaiért. Az IVAX részvények sikeres tranzakció esetén bevezetésre kerülnének a lengyel tőzsdére.

Az elmúlt másfél év legnagyobb regionális gyógyszerpiaci tranzakciója a LEK felvásárlása volt, melyet a Novartis hajtott végre. Az ajéánlat 16-os P/E-ről indult, majd 18-on zárult.

A LEK és a Polfa Kutno tranzakció az utóbbi saját részvényes konstrukciója miatt közvetlenül nem hasonlítható, illetve egy 10-15%-os diszkont alkalmazása indokolt hasonlítás esetén. Ha feltételezzük, hogy a felvásárlás sikeres lesz, de nem éri el a 92%-ot, akkor 16.4-es P/E-t kapunk, melyből kiemelve a legalább 10%-os diszkontot eljutunk a LEK tranzakcióban érvényesült 18-as P/E-hez.


Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Polfa Kutno jelenlegi tulajdonosi szerkezetére és főbb eredmény számaira, illetve az elmúlt egy év árfolyam alakulására.HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?