36 °C Budapest

Felvásárlási ajánlat a 2. legnagyobb nyilvános lengyel gyógyszercégre - árazás: 16.4-es P/E

Pénzcentrum
2004. április 15. 11:32

Bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint az állam támogatja a Richter függetlenségének koncepcióját, s ennek megfelelő tranzakciót kíván kidolgozni az állami részvények értékesítésére, érdemesnek tűnik áttekinteni a lengyel gyógyszerpiacon zajló fejleményeket. Az IVAX tegnap bejelentette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a második legnagyobb tőzsdén jegyzett lengyel

gyógyszercégre, a Polfa Kutno-ra. A felvásárlási ajánlattal 16.4-es P/E-t eredményező áron született meg. A Polfa Kutno kapitalizációja 140 m USD.

A Polfa Kutno felvásárlás barokkos szépsége abban fogható meg, hogy a Polfa éppen meg kívánja szerezni a privatizáció alatt álló Jelfa részvényeit. Ezen törekvést az IVAX támogatja.

A közép-európai, s kissé tágabb nézőpontban a FÁK-at is felölelve a kelet-európai részvénypiac változatlanul érdekes terep a globálisan aktív gyógyszerpiaci cégek számára. A tranzakciók elsődleges mozgatórugója; részesedést szerezni a globális átlag felett bővülő gyógyszerpiacon. Az 1990-es évek közepéhez viszonyítva a felvásárlások annyiban változtak, hogy a felvásárlók immár nem kizárólag az originális cégek közül kerülnek ki, ma már nagyobb aktivitást mutatnak a generikus cégek.

A lengyel piac növekedése az elmúlt három évben jellemzően 10% felett volt. S ezen növekedési ütem fennmaradása prognosztizálható a jövőre is a nyugati szintnél lényegesen alacsonyabb egy főre jutó gyógyszerfogyasztás miatt.


Az éves szinten 2.9 mrd USD összforgalmat bonyolító lengyel gyógyszerpiac meglehetősen töredezett. Az első két szereplőt leszámítva jelentős részesedés különbségek a második vonalban nincsenek.


A meglehetősen kis piaci részesedéssel rendelkező független társaságok a folyamatosan élesedő piaci versenyben jellemzően az előre menekülés útját választják és egy szakmai tulajdonos szerzi meg a többségi részesedést. Ez történt meg a GZF Polfa esetében is, ahol a Richter vált főtulajdonossá.

Felvásárlás célkeresztjében a Polfa Kutno

A Polfa Kutno tőzsdén keresztül került privatizálásra az 1990-es években, szakmai befektető nem rendelkezik részesedéssel a cégben. A társaság GMP minősítésű gyártási kapacitásokkal rendelkezik.
A menedzsment egy meglehetősen érdekes stratégiát választott egyrészt felvásárol, másrészt megnyitja az utat egy felvásárlás előtt. A Polfa Kutno amellett, hogy az állami tulajdonban lévő Jelfa részvényeit meg kívánja vásárolni, megkezdte a tárgyalásokat az olasz Recordati és az amerikai IVAX vállalatokkal egy felvásárlási ajánlat támogatásáról.

Az IVAX tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy 310 PLN-t ajánl egy Polfa részvényért. Ezzel a tőzsdei ár 301 PLN-re ugrott (az egy évvel ezelőtti szint duplájára.) A felvásárlási ajánlat csak 75% megszerzésénél sikeres. 92% megszerzése esetén az IVAX 325 PLN-t fizet részvényenként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ajánlat azonban nem készpénz alapú, az IVAX saját részvényeket kínál a Polfa Kutno papírjaiért. Az IVAX részvények sikeres tranzakció esetén bevezetésre kerülnének a lengyel tőzsdére.

Az elmúlt másfél év legnagyobb regionális gyógyszerpiaci tranzakciója a LEK felvásárlása volt, melyet a Novartis hajtott végre. Az ajéánlat 16-os P/E-ről indult, majd 18-on zárult.

A LEK és a Polfa Kutno tranzakció az utóbbi saját részvényes konstrukciója miatt közvetlenül nem hasonlítható, illetve egy 10-15%-os diszkont alkalmazása indokolt hasonlítás esetén. Ha feltételezzük, hogy a felvásárlás sikeres lesz, de nem éri el a 92%-ot, akkor 16.4-es P/E-t kapunk, melyből kiemelve a legalább 10%-os diszkontot eljutunk a LEK tranzakcióban érvényesült 18-as P/E-hez.


Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Polfa Kutno jelenlegi tulajdonosi szerkezetére és főbb eredmény számaira, illetve az elmúlt egy év árfolyam alakulására.HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?