21 °C Budapest

Felvásárlási ajánlat a 2. legnagyobb nyilvános lengyel gyógyszercégre - árazás: 16.4-es P/E

Pénzcentrum
2004. április 15. 11:32

Bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint az állam támogatja a Richter függetlenségének koncepcióját, s ennek megfelelő tranzakciót kíván kidolgozni az állami részvények értékesítésére, érdemesnek tűnik áttekinteni a lengyel gyógyszerpiacon zajló fejleményeket. Az IVAX tegnap bejelentette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a második legnagyobb tőzsdén jegyzett lengyel

gyógyszercégre, a Polfa Kutno-ra. A felvásárlási ajánlattal 16.4-es P/E-t eredményező áron született meg. A Polfa Kutno kapitalizációja 140 m USD.

A Polfa Kutno felvásárlás barokkos szépsége abban fogható meg, hogy a Polfa éppen meg kívánja szerezni a privatizáció alatt álló Jelfa részvényeit. Ezen törekvést az IVAX támogatja.

A közép-európai, s kissé tágabb nézőpontban a FÁK-at is felölelve a kelet-európai részvénypiac változatlanul érdekes terep a globálisan aktív gyógyszerpiaci cégek számára. A tranzakciók elsődleges mozgatórugója; részesedést szerezni a globális átlag felett bővülő gyógyszerpiacon. Az 1990-es évek közepéhez viszonyítva a felvásárlások annyiban változtak, hogy a felvásárlók immár nem kizárólag az originális cégek közül kerülnek ki, ma már nagyobb aktivitást mutatnak a generikus cégek.

A lengyel piac növekedése az elmúlt három évben jellemzően 10% felett volt. S ezen növekedési ütem fennmaradása prognosztizálható a jövőre is a nyugati szintnél lényegesen alacsonyabb egy főre jutó gyógyszerfogyasztás miatt.


Az éves szinten 2.9 mrd USD összforgalmat bonyolító lengyel gyógyszerpiac meglehetősen töredezett. Az első két szereplőt leszámítva jelentős részesedés különbségek a második vonalban nincsenek.


A meglehetősen kis piaci részesedéssel rendelkező független társaságok a folyamatosan élesedő piaci versenyben jellemzően az előre menekülés útját választják és egy szakmai tulajdonos szerzi meg a többségi részesedést. Ez történt meg a GZF Polfa esetében is, ahol a Richter vált főtulajdonossá.

Felvásárlás célkeresztjében a Polfa Kutno

A Polfa Kutno tőzsdén keresztül került privatizálásra az 1990-es években, szakmai befektető nem rendelkezik részesedéssel a cégben. A társaság GMP minősítésű gyártási kapacitásokkal rendelkezik.
A menedzsment egy meglehetősen érdekes stratégiát választott egyrészt felvásárol, másrészt megnyitja az utat egy felvásárlás előtt. A Polfa Kutno amellett, hogy az állami tulajdonban lévő Jelfa részvényeit meg kívánja vásárolni, megkezdte a tárgyalásokat az olasz Recordati és az amerikai IVAX vállalatokkal egy felvásárlási ajánlat támogatásáról.

Az IVAX tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy 310 PLN-t ajánl egy Polfa részvényért. Ezzel a tőzsdei ár 301 PLN-re ugrott (az egy évvel ezelőtti szint duplájára.) A felvásárlási ajánlat csak 75% megszerzésénél sikeres. 92% megszerzése esetén az IVAX 325 PLN-t fizet részvényenként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ajánlat azonban nem készpénz alapú, az IVAX saját részvényeket kínál a Polfa Kutno papírjaiért. Az IVAX részvények sikeres tranzakció esetén bevezetésre kerülnének a lengyel tőzsdére.

Az elmúlt másfél év legnagyobb regionális gyógyszerpiaci tranzakciója a LEK felvásárlása volt, melyet a Novartis hajtott végre. Az ajéánlat 16-os P/E-ről indult, majd 18-on zárult.

A LEK és a Polfa Kutno tranzakció az utóbbi saját részvényes konstrukciója miatt közvetlenül nem hasonlítható, illetve egy 10-15%-os diszkont alkalmazása indokolt hasonlítás esetén. Ha feltételezzük, hogy a felvásárlás sikeres lesz, de nem éri el a 92%-ot, akkor 16.4-es P/E-t kapunk, melyből kiemelve a legalább 10%-os diszkontot eljutunk a LEK tranzakcióban érvényesült 18-as P/E-hez.


Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Polfa Kutno jelenlegi tulajdonosi szerkezetére és főbb eredmény számaira, illetve az elmúlt egy év árfolyam alakulására.



HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem