Felvásárlási ajánlat a 2. legnagyobb nyilvános lengyel gyógyszercégre - árazás: 16.4-es P/E

Pénzcentrum
2004. április 15. 11:32

Bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint az állam támogatja a Richter függetlenségének koncepcióját, s ennek megfelelő tranzakciót kíván kidolgozni az állami részvények értékesítésére, érdemesnek tűnik áttekinteni a lengyel gyógyszerpiacon zajló fejleményeket. Az IVAX tegnap bejelentette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a második legnagyobb tőzsdén jegyzett lengyel

gyógyszercégre, a Polfa Kutno-ra. A felvásárlási ajánlattal 16.4-es P/E-t eredményező áron született meg. A Polfa Kutno kapitalizációja 140 m USD.

A Polfa Kutno felvásárlás barokkos szépsége abban fogható meg, hogy a Polfa éppen meg kívánja szerezni a privatizáció alatt álló Jelfa részvényeit. Ezen törekvést az IVAX támogatja.

A közép-európai, s kissé tágabb nézőpontban a FÁK-at is felölelve a kelet-európai részvénypiac változatlanul érdekes terep a globálisan aktív gyógyszerpiaci cégek számára. A tranzakciók elsődleges mozgatórugója; részesedést szerezni a globális átlag felett bővülő gyógyszerpiacon. Az 1990-es évek közepéhez viszonyítva a felvásárlások annyiban változtak, hogy a felvásárlók immár nem kizárólag az originális cégek közül kerülnek ki, ma már nagyobb aktivitást mutatnak a generikus cégek.

A lengyel piac növekedése az elmúlt három évben jellemzően 10% felett volt. S ezen növekedési ütem fennmaradása prognosztizálható a jövőre is a nyugati szintnél lényegesen alacsonyabb egy főre jutó gyógyszerfogyasztás miatt.


Az éves szinten 2.9 mrd USD összforgalmat bonyolító lengyel gyógyszerpiac meglehetősen töredezett. Az első két szereplőt leszámítva jelentős részesedés különbségek a második vonalban nincsenek.


A meglehetősen kis piaci részesedéssel rendelkező független társaságok a folyamatosan élesedő piaci versenyben jellemzően az előre menekülés útját választják és egy szakmai tulajdonos szerzi meg a többségi részesedést. Ez történt meg a GZF Polfa esetében is, ahol a Richter vált főtulajdonossá.

Felvásárlás célkeresztjében a Polfa Kutno

A Polfa Kutno tőzsdén keresztül került privatizálásra az 1990-es években, szakmai befektető nem rendelkezik részesedéssel a cégben. A társaság GMP minősítésű gyártási kapacitásokkal rendelkezik.
A menedzsment egy meglehetősen érdekes stratégiát választott egyrészt felvásárol, másrészt megnyitja az utat egy felvásárlás előtt. A Polfa Kutno amellett, hogy az állami tulajdonban lévő Jelfa részvényeit meg kívánja vásárolni, megkezdte a tárgyalásokat az olasz Recordati és az amerikai IVAX vállalatokkal egy felvásárlási ajánlat támogatásáról.

Az IVAX tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy 310 PLN-t ajánl egy Polfa részvényért. Ezzel a tőzsdei ár 301 PLN-re ugrott (az egy évvel ezelőtti szint duplájára.) A felvásárlási ajánlat csak 75% megszerzésénél sikeres. 92% megszerzése esetén az IVAX 325 PLN-t fizet részvényenként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ajánlat azonban nem készpénz alapú, az IVAX saját részvényeket kínál a Polfa Kutno papírjaiért. Az IVAX részvények sikeres tranzakció esetén bevezetésre kerülnének a lengyel tőzsdére.

Az elmúlt másfél év legnagyobb regionális gyógyszerpiaci tranzakciója a LEK felvásárlása volt, melyet a Novartis hajtott végre. Az ajéánlat 16-os P/E-ről indult, majd 18-on zárult.

A LEK és a Polfa Kutno tranzakció az utóbbi saját részvényes konstrukciója miatt közvetlenül nem hasonlítható, illetve egy 10-15%-os diszkont alkalmazása indokolt hasonlítás esetén. Ha feltételezzük, hogy a felvásárlás sikeres lesz, de nem éri el a 92%-ot, akkor 16.4-es P/E-t kapunk, melyből kiemelve a legalább 10%-os diszkontot eljutunk a LEK tranzakcióban érvényesült 18-as P/E-hez.


Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Polfa Kutno jelenlegi tulajdonosi szerkezetére és főbb eredmény számaira, illetve az elmúlt egy év árfolyam alakulására.HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm