12 °C Budapest

Felvásárlási ajánlat a 2. legnagyobb nyilvános lengyel gyógyszercégre - árazás: 16.4-es P/E

Pénzcentrum
2004. április 15. 11:32

Bár Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint az állam támogatja a Richter függetlenségének koncepcióját, s ennek megfelelő tranzakciót kíván kidolgozni az állami részvények értékesítésére, érdemesnek tűnik áttekinteni a lengyel gyógyszerpiacon zajló fejleményeket. Az IVAX tegnap bejelentette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a második legnagyobb tőzsdén jegyzett lengyel

gyógyszercégre, a Polfa Kutno-ra. A felvásárlási ajánlattal 16.4-es P/E-t eredményező áron született meg. A Polfa Kutno kapitalizációja 140 m USD.

A Polfa Kutno felvásárlás barokkos szépsége abban fogható meg, hogy a Polfa éppen meg kívánja szerezni a privatizáció alatt álló Jelfa részvényeit. Ezen törekvést az IVAX támogatja.

A közép-európai, s kissé tágabb nézőpontban a FÁK-at is felölelve a kelet-európai részvénypiac változatlanul érdekes terep a globálisan aktív gyógyszerpiaci cégek számára. A tranzakciók elsődleges mozgatórugója; részesedést szerezni a globális átlag felett bővülő gyógyszerpiacon. Az 1990-es évek közepéhez viszonyítva a felvásárlások annyiban változtak, hogy a felvásárlók immár nem kizárólag az originális cégek közül kerülnek ki, ma már nagyobb aktivitást mutatnak a generikus cégek.

A lengyel piac növekedése az elmúlt három évben jellemzően 10% felett volt. S ezen növekedési ütem fennmaradása prognosztizálható a jövőre is a nyugati szintnél lényegesen alacsonyabb egy főre jutó gyógyszerfogyasztás miatt.


Az éves szinten 2.9 mrd USD összforgalmat bonyolító lengyel gyógyszerpiac meglehetősen töredezett. Az első két szereplőt leszámítva jelentős részesedés különbségek a második vonalban nincsenek.


A meglehetősen kis piaci részesedéssel rendelkező független társaságok a folyamatosan élesedő piaci versenyben jellemzően az előre menekülés útját választják és egy szakmai tulajdonos szerzi meg a többségi részesedést. Ez történt meg a GZF Polfa esetében is, ahol a Richter vált főtulajdonossá.

Felvásárlás célkeresztjében a Polfa Kutno

A Polfa Kutno tőzsdén keresztül került privatizálásra az 1990-es években, szakmai befektető nem rendelkezik részesedéssel a cégben. A társaság GMP minősítésű gyártási kapacitásokkal rendelkezik.
A menedzsment egy meglehetősen érdekes stratégiát választott egyrészt felvásárol, másrészt megnyitja az utat egy felvásárlás előtt. A Polfa Kutno amellett, hogy az állami tulajdonban lévő Jelfa részvényeit meg kívánja vásárolni, megkezdte a tárgyalásokat az olasz Recordati és az amerikai IVAX vállalatokkal egy felvásárlási ajánlat támogatásáról.

Az IVAX tegnap hivatalos közleményben jelentette be, hogy 310 PLN-t ajánl egy Polfa részvényért. Ezzel a tőzsdei ár 301 PLN-re ugrott (az egy évvel ezelőtti szint duplájára.) A felvásárlási ajánlat csak 75% megszerzésénél sikeres. 92% megszerzése esetén az IVAX 325 PLN-t fizet részvényenként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ajánlat azonban nem készpénz alapú, az IVAX saját részvényeket kínál a Polfa Kutno papírjaiért. Az IVAX részvények sikeres tranzakció esetén bevezetésre kerülnének a lengyel tőzsdére.

Az elmúlt másfél év legnagyobb regionális gyógyszerpiaci tranzakciója a LEK felvásárlása volt, melyet a Novartis hajtott végre. Az ajéánlat 16-os P/E-ről indult, majd 18-on zárult.

A LEK és a Polfa Kutno tranzakció az utóbbi saját részvényes konstrukciója miatt közvetlenül nem hasonlítható, illetve egy 10-15%-os diszkont alkalmazása indokolt hasonlítás esetén. Ha feltételezzük, hogy a felvásárlás sikeres lesz, de nem éri el a 92%-ot, akkor 16.4-es P/E-t kapunk, melyből kiemelve a legalább 10%-os diszkontot eljutunk a LEK tranzakcióban érvényesült 18-as P/E-hez.


Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Polfa Kutno jelenlegi tulajdonosi szerkezetére és főbb eredmény számaira, illetve az elmúlt egy év árfolyam alakulására.



HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem