32 °C Budapest

Rekord szintű pénzáramlás a kelet-európai befektetési alapokban - avagy mitől megy a piac?

Pénzcentrum
2004. április 13. 11:45

Minden idők legmagasabb értékét mutatja a Kelet-Európába fektető befektetési alapokba történő pénzberáramlás - derül ki az EmerginPortfolio.com adataiból. A befektetői optimizmust elsősorban az EU bővítés és a magasabb olajárak a gazdasági növekedést élénkítő hatása segíti. Az EmergingPortfolio.com adataiból kiderül, hogy idén április 7-ig bezárólag összesen 1.93 milliárd dollár érkezett

Minden idők legmagasabb értékét mutatja a Kelet-Európába fektető befektetési alapokba történő pénzberáramlás - derül ki az EmerginPortfolio.com adataiból. A befektetői optimizmust elsősorban az EU bővítés és a magasabb olajárak a gazdasági növekedést élénkítő hatása segíti.

Az EmergingPortfolio.com adataiból kiderül, hogy idén április 7-ig bezárólag összesen 1.93 milliárd dollár érkezett a térségben befektető alapokba. Ez több, mint az 1997-ben összesen érkezett új tőke. A tőkebeáramlás a statisztika 1995-ös indítása óta rekordon helyezkedik el. A hatalmas tőkeberáramlás idén 33%-os növekedést okozott a MSCI regionális indexében, s új csúcsra röpítette a BUX-ot és az RTS-t.

Az adatok megdöbbentőek. Az idei évben minden héten tőkebeáramlással zártak a kelet-európai alapok, egyedül az április 7-ével végződő hetes periódus 399 millió új dollárt hozott számukra. Az EmergingPortfolio.com által figyelt alapok nettó eszközértékéből jelenleg Oroszország hasítja ki a legnagyobb részt 39%-kal. Lengyelország aránya 18% körül mozog, amelyet Magyarország követ 15 és Csehország 11%-kal.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az adatok kapcsán a Bloomberg az optimista alapkezelők mellett aggódó véleményeknek is hangot adott. A Vontobel most növelte a készpénz arányát 12-ről 15%-ra a portfólióban. A 15% az elmúlt 3 év legmagasabb értéke.

Az idei évben a régió legjobb teljesítményét az FHB nyújtotta, amely több mint megduplázta árfolyamát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?