Gyengülő forint, erősödő dollár

Pénzcentrum
2004. április 13. 11:01

A mai kereskedési napon az első kötések a 248Ft/eurós árszint alatt születtek, azóta azonban a forint gyengül és jelenleg már a 248.50- 249.00 Ft/euró közötti sávban kereskednek a hazai fizetőeszközzel. A dollár erősödött az euróval szemben, ismét 1.20 környékén ingadozik a kurzus.


A ma reggeli kedvezőtlen folyó fizetési mérleg adatot követően a forint kissé gyengülő tendenciát mutat az euróval szemben, a kötések jellemzően jóval a 248.50 Ft/euró fölötti tartományban születnek, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 12%-os eltérést jelent. A kamatcsökkentési várakozások azonban várhatóan támaszt adhatnak a forintnak és megakadályozhatják a jelentősebb gyengülést.

A másodpiaci hozamok alakulását a ma és holnap esedékes lejáratok megújítása - erősödő vételi oldal - várhatóan jelentősebb mértékben fogja befolyásolni. A ma közreadott folyó fizetési mérleg hiány a várakozásoknál kis mértékben rosszabb, így ez némileg hűtheti keresletet a piacon. Az ÁKK ma 35 milliárd forint értékben kínál eladásra 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket. Várakozásaink szerint az aukción egészséges mértékű kereslet mutatkozik, így az átlaghozam várhatóan 11,50% körül alakul majd.

A dollár a tegnapi késő esti kereskedés során jelentős erősödést mutatott az euróval szemben, és az árfolyam ismét a lélektanilag jelentős 1.20-as szint alá (1.1980) süllyedt, jelenleg a kötések az 1.20 EUR/USD kurzus közelében születnek. Várható egy kisebb korrekció az euró javára a továbbra is meglehetősen bizonytalan iraki események hatására.

A japán jen árfolyamára kedvező hatással volt a rendkívül jó japán fizetési mérleg adat (rekord méretű fizetési mérleg többlet), így az árfolyam ismét a 105 jen/dolláros kurzus felé tart és várható, hogy a jen tovább erősödik az egyre kedvezőbb makrogazdasági fundamentumoknak köszönhetően. Egyes feltételezések szerint a Bank of Japan a továbbiakban hagyja erősödni a jen árfolyamát, azaz nem él a dollár-intervenció lehetőségével.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24