22 °C Budapest

Gyengülő forint, erősödő dollár

Pénzcentrum
2004. április 13. 11:01

A mai kereskedési napon az első kötések a 248Ft/eurós árszint alatt születtek, azóta azonban a forint gyengül és jelenleg már a 248.50- 249.00 Ft/euró közötti sávban kereskednek a hazai fizetőeszközzel. A dollár erősödött az euróval szemben, ismét 1.20 környékén ingadozik a kurzus.


A ma reggeli kedvezőtlen folyó fizetési mérleg adatot követően a forint kissé gyengülő tendenciát mutat az euróval szemben, a kötések jellemzően jóval a 248.50 Ft/euró fölötti tartományban születnek, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 12%-os eltérést jelent. A kamatcsökkentési várakozások azonban várhatóan támaszt adhatnak a forintnak és megakadályozhatják a jelentősebb gyengülést.

A másodpiaci hozamok alakulását a ma és holnap esedékes lejáratok megújítása - erősödő vételi oldal - várhatóan jelentősebb mértékben fogja befolyásolni. A ma közreadott folyó fizetési mérleg hiány a várakozásoknál kis mértékben rosszabb, így ez némileg hűtheti keresletet a piacon. Az ÁKK ma 35 milliárd forint értékben kínál eladásra 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket. Várakozásaink szerint az aukción egészséges mértékű kereslet mutatkozik, így az átlaghozam várhatóan 11,50% körül alakul majd.

A dollár a tegnapi késő esti kereskedés során jelentős erősödést mutatott az euróval szemben, és az árfolyam ismét a lélektanilag jelentős 1.20-as szint alá (1.1980) süllyedt, jelenleg a kötések az 1.20 EUR/USD kurzus közelében születnek. Várható egy kisebb korrekció az euró javára a továbbra is meglehetősen bizonytalan iraki események hatására.

A japán jen árfolyamára kedvező hatással volt a rendkívül jó japán fizetési mérleg adat (rekord méretű fizetési mérleg többlet), így az árfolyam ismét a 105 jen/dolláros kurzus felé tart és várható, hogy a jen tovább erősödik az egyre kedvezőbb makrogazdasági fundamentumoknak köszönhetően. Egyes feltételezések szerint a Bank of Japan a továbbiakban hagyja erősödni a jen árfolyamát, azaz nem él a dollár-intervenció lehetőségével.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem