21 °C Budapest

EU-konform a magyar munkavédelmi szabályozás

Pénzcentrum
2004. április 13. 10:00

A magyar munkavédelmi szabályozás már évek óta EU-konform, ám az unióban sokkal szigorúbban veszik és szankcionálják a hiányosságokat- írja a magyarország.hu. A magyar munkaeszközök 30 százaléka veszélyes és átlagéletkoruk 15 évre tehető.

Az Európai Unióban hosszú évtizedek után a közelmúltban újra bevezették a munkahelyi egészségbiztosítást, és a munkáltatóknak az adott munkahelyi kockázatok alapján differenciáltan kell befizetniük a társadalombiztosítási járulékot - mondta Békés András egy múlt pénteki konferencián. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerint ennek bevezetése Magyarországon nagyon lassan halad, pedig ezzel a munkáltatókat közvetlenül gazdaságilag is érdekeltté lehetne tenni a munkavédelmi beruházásokban és a szabályok betartatásában. A munkahelyi egészségbiztosítás befizetéseit elkülönítenék egy külön kasszába, és erre egy külön biztosítási ág is alakulna.

Az OMMF elnöke közölte: a magyar munkaeszközök átlagos életkora 15 év, 30 százaléka veszélyes, karbantartásuk hiányos. Problémát okoz a munkavédelmi ismeretek hiánya is.

Békés András szerint a munkabiztonsági és munkaegészségügyi ellenőrzések kapacitását növelni kellene, ám a közelmúltban végrehajtott pénzügyi megszorító intézkedések eredményeként a terület költségvetési támogatása csökkent. A támogatást legalább a jelenlegi kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a kétszáz munkaügyi felügyelő az európai átlagnak megfelelő rendszerességgel tudja ellenőrizni a nyolcszázezer munkáltatót.

Az OMMF elnöke téves döntésnek tartja a kötelező munkavédelmi szabványok eltörlését, amelyek a rendszerváltás előtt jogszabályként működtek, ám az utóbbi 15 évben ajánlásokká szelídültek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?