10 °C Budapest

EU-konform a magyar munkavédelmi szabályozás

Pénzcentrum
2004. április 13. 10:00

A magyar munkavédelmi szabályozás már évek óta EU-konform, ám az unióban sokkal szigorúbban veszik és szankcionálják a hiányosságokat- írja a magyarország.hu. A magyar munkaeszközök 30 százaléka veszélyes és átlagéletkoruk 15 évre tehető.

Az Európai Unióban hosszú évtizedek után a közelmúltban újra bevezették a munkahelyi egészségbiztosítást, és a munkáltatóknak az adott munkahelyi kockázatok alapján differenciáltan kell befizetniük a társadalombiztosítási járulékot - mondta Békés András egy múlt pénteki konferencián. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerint ennek bevezetése Magyarországon nagyon lassan halad, pedig ezzel a munkáltatókat közvetlenül gazdaságilag is érdekeltté lehetne tenni a munkavédelmi beruházásokban és a szabályok betartatásában. A munkahelyi egészségbiztosítás befizetéseit elkülönítenék egy külön kasszába, és erre egy külön biztosítási ág is alakulna.

Az OMMF elnöke közölte: a magyar munkaeszközök átlagos életkora 15 év, 30 százaléka veszélyes, karbantartásuk hiányos. Problémát okoz a munkavédelmi ismeretek hiánya is.

Békés András szerint a munkabiztonsági és munkaegészségügyi ellenőrzések kapacitását növelni kellene, ám a közelmúltban végrehajtott pénzügyi megszorító intézkedések eredményeként a terület költségvetési támogatása csökkent. A támogatást legalább a jelenlegi kétszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a kétszáz munkaügyi felügyelő az európai átlagnak megfelelő rendszerességgel tudja ellenőrizni a nyolcszázezer munkáltatót.

Az OMMF elnöke téves döntésnek tartja a kötelező munkavédelmi szabványok eltörlését, amelyek a rendszerváltás előtt jogszabályként működtek, ám az utóbbi 15 évben ajánlásokká szelídültek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?