5 °C Budapest

Újabb mélypontot ütött az euró! - már erősödik az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 6. 12:17

A tegnap napvilágot látott amerikai és az euró-zónára vonatkozó beszerzési menedzser index márciusi szolgáltatási részindexei jelentős dollárerősödést eredményeztek, így az euró árfolyama idei mélypontjára süllyedt az amerikai fizetőeszközzel szemben. A japán jen dollárral szembeni korábbi erősödését követően az elmúlt néhány napban a távol-keleti deviza jelentősen gyengült a zöldhasúval szemben.

A tegnapi késő esti kereskedés során ez évi mélypontját érte el az euró a dollárral szemben, mivel a közös európai deviza az eddigi 1.2050-es támasztópontot jelentősen áttörve egészen 1.1984 dollárig erősödött. Ez a trend nagyrészt az amerikai szolgáltató szektor elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó adatának köszönhető. Az ISM a februári 60.8-ről - a várt 61.4-gyel szemben - márciusban 65.8-re ugrott. Ezzel ellentétben az eurózónában csalódást keltett a szolgáltató szektorban mért gyenge teljesítmény (a februári 56.2-ről márciusban 54.4-re mérséklődött). Az adatok hatására az utóbbi hónapokban példátlan módon egy időben erősödtek a várakozások egy esetleges FED kamatcsökkentésre és egy ECB általi kamatemelésre. A gyors a kamatváltozásokra a piaci reakciók ellenére azonban minimális az esély.

A dollár euróval szembeni erősödésének további megalapozója volt az a Daily Telegraph által tegnap napvilágra került hír, mely szerint a Jean-Calud Trichet, az EKB elnöke már múlt hét csütörtökön csökkentette volna az irányadó 2.00 %-os kamatot, azonban javaslatával "egyedül maradt", mivel azt a döntéshozó testület német és holland tagja nem támogatta. A dollár erősödését a múlt pénteken már megalapozta a rendkívül jó munkaerő piaci adat (egy hét alatt 308 ezerrel bővült az új álláshelyek száma). Ezzel párhuzamosan az euró gyengülése "mellett szólt" a gyenge lakossági fogyasztás bővülés, mely az EKB-t felülvizsgálatra kényszerítheti az euró-zóna GDP-növekedési kilátásait illetően.

A ma délelőtti kereskedési adatok az euró árfolyamának jelentős korrekcióját (erősödését) mutatják, a kurzus jelenleg 1.205 - 1.21 között ingadozik.

A japán jen dollárral szembeni, az elmúlt napok során tapasztalt jelentős gyengülése egyelőre úgy tűnik, hogy tovább folytatódik. Jelenleg ugyanis a múlt heti 103 körüli "csúcs" után már több mint 106 jent kell fizetni egy dollárért, ami néhány nap alatt több mint 3 %-os gyengülést jelent. Várhatóan azonban a dinamikus dollárerősödés a jennel szemben lefékeződik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm