37 °C Budapest

Újabb mélypontot ütött az euró! - már erősödik az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 6. 12:17

A tegnap napvilágot látott amerikai és az euró-zónára vonatkozó beszerzési menedzser index márciusi szolgáltatási részindexei jelentős dollárerősödést eredményeztek, így az euró árfolyama idei mélypontjára süllyedt az amerikai fizetőeszközzel szemben. A japán jen dollárral szembeni korábbi erősödését követően az elmúlt néhány napban a távol-keleti deviza jelentősen gyengült a zöldhasúval szemben.

A tegnapi késő esti kereskedés során ez évi mélypontját érte el az euró a dollárral szemben, mivel a közös európai deviza az eddigi 1.2050-es támasztópontot jelentősen áttörve egészen 1.1984 dollárig erősödött. Ez a trend nagyrészt az amerikai szolgáltató szektor elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó adatának köszönhető. Az ISM a februári 60.8-ről - a várt 61.4-gyel szemben - márciusban 65.8-re ugrott. Ezzel ellentétben az eurózónában csalódást keltett a szolgáltató szektorban mért gyenge teljesítmény (a februári 56.2-ről márciusban 54.4-re mérséklődött). Az adatok hatására az utóbbi hónapokban példátlan módon egy időben erősödtek a várakozások egy esetleges FED kamatcsökkentésre és egy ECB általi kamatemelésre. A gyors a kamatváltozásokra a piaci reakciók ellenére azonban minimális az esély.

A dollár euróval szembeni erősödésének további megalapozója volt az a Daily Telegraph által tegnap napvilágra került hír, mely szerint a Jean-Calud Trichet, az EKB elnöke már múlt hét csütörtökön csökkentette volna az irányadó 2.00 %-os kamatot, azonban javaslatával "egyedül maradt", mivel azt a döntéshozó testület német és holland tagja nem támogatta. A dollár erősödését a múlt pénteken már megalapozta a rendkívül jó munkaerő piaci adat (egy hét alatt 308 ezerrel bővült az új álláshelyek száma). Ezzel párhuzamosan az euró gyengülése "mellett szólt" a gyenge lakossági fogyasztás bővülés, mely az EKB-t felülvizsgálatra kényszerítheti az euró-zóna GDP-növekedési kilátásait illetően.

A ma délelőtti kereskedési adatok az euró árfolyamának jelentős korrekcióját (erősödését) mutatják, a kurzus jelenleg 1.205 - 1.21 között ingadozik.

A japán jen dollárral szembeni, az elmúlt napok során tapasztalt jelentős gyengülése egyelőre úgy tűnik, hogy tovább folytatódik. Jelenleg ugyanis a múlt heti 103 körüli "csúcs" után már több mint 106 jent kell fizetni egy dollárért, ami néhány nap alatt több mint 3 %-os gyengülést jelent. Várhatóan azonban a dinamikus dollárerősödés a jennel szemben lefékeződik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?