6 °C Budapest

Újabb mélypontot ütött az euró! - már erősödik az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 6. 12:17

A tegnap napvilágot látott amerikai és az euró-zónára vonatkozó beszerzési menedzser index márciusi szolgáltatási részindexei jelentős dollárerősödést eredményeztek, így az euró árfolyama idei mélypontjára süllyedt az amerikai fizetőeszközzel szemben. A japán jen dollárral szembeni korábbi erősödését követően az elmúlt néhány napban a távol-keleti deviza jelentősen gyengült a zöldhasúval szemben.

A tegnapi késő esti kereskedés során ez évi mélypontját érte el az euró a dollárral szemben, mivel a közös európai deviza az eddigi 1.2050-es támasztópontot jelentősen áttörve egészen 1.1984 dollárig erősödött. Ez a trend nagyrészt az amerikai szolgáltató szektor elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó adatának köszönhető. Az ISM a februári 60.8-ről - a várt 61.4-gyel szemben - márciusban 65.8-re ugrott. Ezzel ellentétben az eurózónában csalódást keltett a szolgáltató szektorban mért gyenge teljesítmény (a februári 56.2-ről márciusban 54.4-re mérséklődött). Az adatok hatására az utóbbi hónapokban példátlan módon egy időben erősödtek a várakozások egy esetleges FED kamatcsökkentésre és egy ECB általi kamatemelésre. A gyors a kamatváltozásokra a piaci reakciók ellenére azonban minimális az esély.

A dollár euróval szembeni erősödésének további megalapozója volt az a Daily Telegraph által tegnap napvilágra került hír, mely szerint a Jean-Calud Trichet, az EKB elnöke már múlt hét csütörtökön csökkentette volna az irányadó 2.00 %-os kamatot, azonban javaslatával "egyedül maradt", mivel azt a döntéshozó testület német és holland tagja nem támogatta. A dollár erősödését a múlt pénteken már megalapozta a rendkívül jó munkaerő piaci adat (egy hét alatt 308 ezerrel bővült az új álláshelyek száma). Ezzel párhuzamosan az euró gyengülése "mellett szólt" a gyenge lakossági fogyasztás bővülés, mely az EKB-t felülvizsgálatra kényszerítheti az euró-zóna GDP-növekedési kilátásait illetően.

A ma délelőtti kereskedési adatok az euró árfolyamának jelentős korrekcióját (erősödését) mutatják, a kurzus jelenleg 1.205 - 1.21 között ingadozik.

A japán jen dollárral szembeni, az elmúlt napok során tapasztalt jelentős gyengülése egyelőre úgy tűnik, hogy tovább folytatódik. Jelenleg ugyanis a múlt heti 103 körüli "csúcs" után már több mint 106 jent kell fizetni egy dollárért, ami néhány nap alatt több mint 3 %-os gyengülést jelent. Várhatóan azonban a dinamikus dollárerősödés a jennel szemben lefékeződik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem