30 °C Budapest

Újabb mélypontot ütött az euró! - már erősödik az árfolyam

Pénzcentrum
2004. április 6. 12:17

A tegnap napvilágot látott amerikai és az euró-zónára vonatkozó beszerzési menedzser index márciusi szolgáltatási részindexei jelentős dollárerősödést eredményeztek, így az euró árfolyama idei mélypontjára süllyedt az amerikai fizetőeszközzel szemben. A japán jen dollárral szembeni korábbi erősödését követően az elmúlt néhány napban a távol-keleti deviza jelentősen gyengült a zöldhasúval szemben.

A tegnapi késő esti kereskedés során ez évi mélypontját érte el az euró a dollárral szemben, mivel a közös európai deviza az eddigi 1.2050-es támasztópontot jelentősen áttörve egészen 1.1984 dollárig erősödött. Ez a trend nagyrészt az amerikai szolgáltató szektor elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó adatának köszönhető. Az ISM a februári 60.8-ről - a várt 61.4-gyel szemben - márciusban 65.8-re ugrott. Ezzel ellentétben az eurózónában csalódást keltett a szolgáltató szektorban mért gyenge teljesítmény (a februári 56.2-ről márciusban 54.4-re mérséklődött). Az adatok hatására az utóbbi hónapokban példátlan módon egy időben erősödtek a várakozások egy esetleges FED kamatcsökkentésre és egy ECB általi kamatemelésre. A gyors a kamatváltozásokra a piaci reakciók ellenére azonban minimális az esély.

A dollár euróval szembeni erősödésének további megalapozója volt az a Daily Telegraph által tegnap napvilágra került hír, mely szerint a Jean-Calud Trichet, az EKB elnöke már múlt hét csütörtökön csökkentette volna az irányadó 2.00 %-os kamatot, azonban javaslatával "egyedül maradt", mivel azt a döntéshozó testület német és holland tagja nem támogatta. A dollár erősödését a múlt pénteken már megalapozta a rendkívül jó munkaerő piaci adat (egy hét alatt 308 ezerrel bővült az új álláshelyek száma). Ezzel párhuzamosan az euró gyengülése "mellett szólt" a gyenge lakossági fogyasztás bővülés, mely az EKB-t felülvizsgálatra kényszerítheti az euró-zóna GDP-növekedési kilátásait illetően.

A ma délelőtti kereskedési adatok az euró árfolyamának jelentős korrekcióját (erősödését) mutatják, a kurzus jelenleg 1.205 - 1.21 között ingadozik.

A japán jen dollárral szembeni, az elmúlt napok során tapasztalt jelentős gyengülése egyelőre úgy tűnik, hogy tovább folytatódik. Jelenleg ugyanis a múlt heti 103 körüli "csúcs" után már több mint 106 jent kell fizetni egy dollárért, ami néhány nap alatt több mint 3 %-os gyengülést jelent. Várhatóan azonban a dinamikus dollárerősödés a jennel szemben lefékeződik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?