32 °C Budapest

247 felé tart a forint - bátorító kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. április 6. 10:28

A jegybank tegnapi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentése után a forint a mai nyitást követően kis mértékben további erősödést mutat, mivel a kötések jellemzően a 247.20 - 247.70 Ft/euró közötti sávban történnek, ami a sávközéptől számítva mintegy 12.5 %-os eltérést jelent és a tegnapi délutáni értékekhez képest 20-40 filléres erősödést mutat. Véleményünk szerint a 25 bázispontos vágás kevésnek bizonyulhat, estleg a forint további erősödésével kell számolni a nap folyamán.

eurhufcomp
eurhufcomp
A jegybank tegnapi döntését követően még a délutáni kereskedés során is tovább erősödött a forint, a mai nyitást követően pedig már a 247 Ft/ eurós árfolyamszint is elérhető közelségbe került. Ez pedig mind inkább arra enged következtetni, hogy az újabb 25 bázispontos kamatvágást a piac kevésnek értékelte, illetve túlzott optimizmus uralkodik a befektetők körében. Ennek lehűtésére a jegybanknak várhatóan ismét a kamatcsökkentés eszközéhez kell nyúlnia, esetleg már a soron következő, április 19-i Monetáris Tanácsi ülésen.

Az MNB tegnap is hangsúlyozta, hogy továbbra sincs árfolyamcélja, valamint a két óvatos vágás nem elsősorban az árfolyamerősödés, hanem a javuló makrogazdasági fundamentumok, így az elvárt kockázati prémiumok mérséklődése, valamint a 2005 év végi 4%-os inflációs cél elérhetőségének tovább növekvő valószínűsége miatt következett be. Ennek ellenére a szoros korreláció a kamatszint és az árfolyammozgások között nem "tagadhatóak". Kérdés, hogy a mintegy két hónapja bevezetett új kommunikációs stratégia, mely szerint a jegybank nem határoz meg kívánatosnak tartott árfolyamszinteket, mennyire bizonyul hatékonynak - mennyire lesz képes féken tartani a spekulációt. A jelenlegi 248 Ft/ euró körüli kurzus a sáv erős szélétől csak 3-3.5 %-ra van, ami már felerősítheti egy esetleges újabb spekulációs támadás veszélyét. Erre tegnapi sajtótájékoztatója során közvetett formában maga Járai Zsigmond is utalt, ugyanakkor a tavaly januári tapasztalatok tükrében ennek valószínűsége lényegesen csekélyebb.

Arra a kérdésre, hogy elegendőnek bizonyul-e a két hét alatt bekövetkezett 0,5 %-os kamatcsökkentés, a következő napok üzletmenete alapján várhatóan megkaphatjuk a választ, ugyanakkor az elemzők többsége szerint további kamatcsökkentés lenne kívánatos, hogy a forintpiac ne váljon túlfűtötté. Amint Járai is utalt rá a fundamentumok kedvezőek, de a piac hajlamos a túllövésre. Feltehetően az óvatos kamatpolitika részben ennek kívánja valamelyest elejét venni, kérdés milyen sikerrel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?