20 °C Budapest

247 felé tart a forint - bátorító kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. április 6. 10:28

A jegybank tegnapi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentése után a forint a mai nyitást követően kis mértékben további erősödést mutat, mivel a kötések jellemzően a 247.20 - 247.70 Ft/euró közötti sávban történnek, ami a sávközéptől számítva mintegy 12.5 %-os eltérést jelent és a tegnapi délutáni értékekhez képest 20-40 filléres erősödést mutat. Véleményünk szerint a 25 bázispontos vágás kevésnek bizonyulhat, estleg a forint további erősödésével kell számolni a nap folyamán.

eurhufcomp
eurhufcomp
A jegybank tegnapi döntését követően még a délutáni kereskedés során is tovább erősödött a forint, a mai nyitást követően pedig már a 247 Ft/ eurós árfolyamszint is elérhető közelségbe került. Ez pedig mind inkább arra enged következtetni, hogy az újabb 25 bázispontos kamatvágást a piac kevésnek értékelte, illetve túlzott optimizmus uralkodik a befektetők körében. Ennek lehűtésére a jegybanknak várhatóan ismét a kamatcsökkentés eszközéhez kell nyúlnia, esetleg már a soron következő, április 19-i Monetáris Tanácsi ülésen.

Az MNB tegnap is hangsúlyozta, hogy továbbra sincs árfolyamcélja, valamint a két óvatos vágás nem elsősorban az árfolyamerősödés, hanem a javuló makrogazdasági fundamentumok, így az elvárt kockázati prémiumok mérséklődése, valamint a 2005 év végi 4%-os inflációs cél elérhetőségének tovább növekvő valószínűsége miatt következett be. Ennek ellenére a szoros korreláció a kamatszint és az árfolyammozgások között nem "tagadhatóak". Kérdés, hogy a mintegy két hónapja bevezetett új kommunikációs stratégia, mely szerint a jegybank nem határoz meg kívánatosnak tartott árfolyamszinteket, mennyire bizonyul hatékonynak - mennyire lesz képes féken tartani a spekulációt. A jelenlegi 248 Ft/ euró körüli kurzus a sáv erős szélétől csak 3-3.5 %-ra van, ami már felerősítheti egy esetleges újabb spekulációs támadás veszélyét. Erre tegnapi sajtótájékoztatója során közvetett formában maga Járai Zsigmond is utalt, ugyanakkor a tavaly januári tapasztalatok tükrében ennek valószínűsége lényegesen csekélyebb.

Arra a kérdésre, hogy elegendőnek bizonyul-e a két hét alatt bekövetkezett 0,5 %-os kamatcsökkentés, a következő napok üzletmenete alapján várhatóan megkaphatjuk a választ, ugyanakkor az elemzők többsége szerint további kamatcsökkentés lenne kívánatos, hogy a forintpiac ne váljon túlfűtötté. Amint Járai is utalt rá a fundamentumok kedvezőek, de a piac hajlamos a túllövésre. Feltehetően az óvatos kamatpolitika részben ennek kívánja valamelyest elejét venni, kérdés milyen sikerrel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?