33 °C Budapest

247 felé tart a forint - bátorító kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. április 6. 10:28

A jegybank tegnapi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentése után a forint a mai nyitást követően kis mértékben további erősödést mutat, mivel a kötések jellemzően a 247.20 - 247.70 Ft/euró közötti sávban történnek, ami a sávközéptől számítva mintegy 12.5 %-os eltérést jelent és a tegnapi délutáni értékekhez képest 20-40 filléres erősödést mutat. Véleményünk szerint a 25 bázispontos vágás kevésnek bizonyulhat, estleg a forint további erősödésével kell számolni a nap folyamán.

eurhufcomp
eurhufcomp
A jegybank tegnapi döntését követően még a délutáni kereskedés során is tovább erősödött a forint, a mai nyitást követően pedig már a 247 Ft/ eurós árfolyamszint is elérhető közelségbe került. Ez pedig mind inkább arra enged következtetni, hogy az újabb 25 bázispontos kamatvágást a piac kevésnek értékelte, illetve túlzott optimizmus uralkodik a befektetők körében. Ennek lehűtésére a jegybanknak várhatóan ismét a kamatcsökkentés eszközéhez kell nyúlnia, esetleg már a soron következő, április 19-i Monetáris Tanácsi ülésen.

Az MNB tegnap is hangsúlyozta, hogy továbbra sincs árfolyamcélja, valamint a két óvatos vágás nem elsősorban az árfolyamerősödés, hanem a javuló makrogazdasági fundamentumok, így az elvárt kockázati prémiumok mérséklődése, valamint a 2005 év végi 4%-os inflációs cél elérhetőségének tovább növekvő valószínűsége miatt következett be. Ennek ellenére a szoros korreláció a kamatszint és az árfolyammozgások között nem "tagadhatóak". Kérdés, hogy a mintegy két hónapja bevezetett új kommunikációs stratégia, mely szerint a jegybank nem határoz meg kívánatosnak tartott árfolyamszinteket, mennyire bizonyul hatékonynak - mennyire lesz képes féken tartani a spekulációt. A jelenlegi 248 Ft/ euró körüli kurzus a sáv erős szélétől csak 3-3.5 %-ra van, ami már felerősítheti egy esetleges újabb spekulációs támadás veszélyét. Erre tegnapi sajtótájékoztatója során közvetett formában maga Járai Zsigmond is utalt, ugyanakkor a tavaly januári tapasztalatok tükrében ennek valószínűsége lényegesen csekélyebb.

Arra a kérdésre, hogy elegendőnek bizonyul-e a két hét alatt bekövetkezett 0,5 %-os kamatcsökkentés, a következő napok üzletmenete alapján várhatóan megkaphatjuk a választ, ugyanakkor az elemzők többsége szerint további kamatcsökkentés lenne kívánatos, hogy a forintpiac ne váljon túlfűtötté. Amint Járai is utalt rá a fundamentumok kedvezőek, de a piac hajlamos a túllövésre. Feltehetően az óvatos kamatpolitika részben ennek kívánja valamelyest elejét venni, kérdés milyen sikerrel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm