26 °C Budapest

Újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - marad az óvatosság (2)

Pénzcentrum
2004. április 5. 14:02

A Monetáris Tanács 2004. április 5-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. április 6-i hatállyal 12.25%-ról 25 bázisponttal 12.00 %-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A kamatcsökkentés az elmúlt időszaki forinterősödés tükrében nem volt meglepő. Az állampapírpiaci hozampokba a kamatvágás már beárazódott.

A magyar gazdaság konjunkturális feltételei és egyensúlyi mutatói párhuzamosan javultak az elmúlt hónapokban - áll a Monetáris Tanács közleményében. A kedvező makrogazdasági folyamatok, az egyensúly irányába tett kormányzati lépések hozzájárultak a gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez . A magyar gazdaság állapotáról és kilátásairól alkotott kép javulását jelzi, hogy a befektetők kockázati megítélése is kedvező irányba változott az elmúlt két hónapban .


A kockázati megítélés javulása növeli az MNB kamatpolitikai mozgásterét, egyben megkönnyíti az inflációs célok elérését. A jegybank várakozásaival összhangban javuló gazdasági fundamentumok és a javuló kockázati megítélés együttesen lehetővé teszik a kamatszint óvatos csökkentését anélkül, hogy veszélyeztetné a 2005. decemberére kitűzött inflációs cél elérését. Ebben a kérdésben a Monetáris Tanács helyzetmegítélése nem változott az előző, március 22-i ülés óta. Akedvező folyamatok azonban ma még sérülékenyek , ezért a Monetáris Tanács indokoltnak látja az óvatosságot és a fokozatosságot.

**********************

A befektetői bizalom visszatérése a tőke- és pénzpiac szinte minden szegmensében érezhető. A tőzsdei árfolyamok rekordokat döntögetnek, a másodpiaci hozamok a rövidebb lejáratokon egy hónap alatt kb. 100 bp-tal, a távolabbi lejáratokon 50 bp körül csökkentek. A forint immár tartósan 250 Ft/euró alá került, az árfolyam jelenlehg 248.5 körül alakul. Az erősebb forintárfolyam elősegíti az infláció célok teljesítését.

A jegybank közelményében továbbra sem hivatkozott a forintárfolyam erősödésére, csupán a a befektetői bizalom javulását és az ehhez kapcsoldó felárak csökkenését említette. Ez a megfogalmazás nagyban hasonlít az előző kamatcsökkentéshez kacsolódó kommentárhoz. A kívánatos forintárfolyam szintre tett utalások korábban több alkalommal indítottak el spekulációs játékot a piacon, melynek lényege az árfolyam-kamatszint együttes befolyásolása volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő időszakban nem kizárt az árfolyam további erősödése, ugyanakkor a sávszél elérése igen kétséges amiatt, hogy a tavaly januári spekuláció során a külföldi befektetők jelentős része hatalmas árfolyamveszteséget szenvedett. Jelenleg nem is mutatkozik olyan mértékű feszültség a költségvetés és monetáris politika között, mely a sávszélnél erősebb forintárfolyamot igényelne a maradék célok elérésére. Megfontolásra ad azonban okot Draskovics Tibor korábbi kijelentése, miszerint lassítani kell az államháztartási hiány csökkentésének ütemét.

A másodpiaci hozamok alapján a mostani döntést már a közeljövőben egy további 25 bp-os kamatvágás követhet. Fél éven belül összesen 150 bp, egy éven belül közel 300 bp-os kamatcsökkentés várható. Ez továbbra is igen magas, 9% körüli irányadó kamatot jelenthetne 6%-ot valamivel alulmúló infláció mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?