Újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - marad az óvatosság (2)

Pénzcentrum
2004. április 5. 14:02

A Monetáris Tanács 2004. április 5-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. április 6-i hatállyal 12.25%-ról 25 bázisponttal 12.00 %-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A kamatcsökkentés az elmúlt időszaki forinterősödés tükrében nem volt meglepő. Az állampapírpiaci hozampokba a kamatvágás már beárazódott.

A magyar gazdaság konjunkturális feltételei és egyensúlyi mutatói párhuzamosan javultak az elmúlt hónapokban - áll a Monetáris Tanács közleményében. A kedvező makrogazdasági folyamatok, az egyensúly irányába tett kormányzati lépések hozzájárultak a gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez . A magyar gazdaság állapotáról és kilátásairól alkotott kép javulását jelzi, hogy a befektetők kockázati megítélése is kedvező irányba változott az elmúlt két hónapban .


A kockázati megítélés javulása növeli az MNB kamatpolitikai mozgásterét, egyben megkönnyíti az inflációs célok elérését. A jegybank várakozásaival összhangban javuló gazdasági fundamentumok és a javuló kockázati megítélés együttesen lehetővé teszik a kamatszint óvatos csökkentését anélkül, hogy veszélyeztetné a 2005. decemberére kitűzött inflációs cél elérését. Ebben a kérdésben a Monetáris Tanács helyzetmegítélése nem változott az előző, március 22-i ülés óta. Akedvező folyamatok azonban ma még sérülékenyek , ezért a Monetáris Tanács indokoltnak látja az óvatosságot és a fokozatosságot.

**********************

A befektetői bizalom visszatérése a tőke- és pénzpiac szinte minden szegmensében érezhető. A tőzsdei árfolyamok rekordokat döntögetnek, a másodpiaci hozamok a rövidebb lejáratokon egy hónap alatt kb. 100 bp-tal, a távolabbi lejáratokon 50 bp körül csökkentek. A forint immár tartósan 250 Ft/euró alá került, az árfolyam jelenlehg 248.5 körül alakul. Az erősebb forintárfolyam elősegíti az infláció célok teljesítését.

A jegybank közelményében továbbra sem hivatkozott a forintárfolyam erősödésére, csupán a a befektetői bizalom javulását és az ehhez kapcsoldó felárak csökkenését említette. Ez a megfogalmazás nagyban hasonlít az előző kamatcsökkentéshez kacsolódó kommentárhoz. A kívánatos forintárfolyam szintre tett utalások korábban több alkalommal indítottak el spekulációs játékot a piacon, melynek lényege az árfolyam-kamatszint együttes befolyásolása volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő időszakban nem kizárt az árfolyam további erősödése, ugyanakkor a sávszél elérése igen kétséges amiatt, hogy a tavaly januári spekuláció során a külföldi befektetők jelentős része hatalmas árfolyamveszteséget szenvedett. Jelenleg nem is mutatkozik olyan mértékű feszültség a költségvetés és monetáris politika között, mely a sávszélnél erősebb forintárfolyamot igényelne a maradék célok elérésére. Megfontolásra ad azonban okot Draskovics Tibor korábbi kijelentése, miszerint lassítani kell az államháztartási hiány csökkentésének ütemét.

A másodpiaci hozamok alapján a mostani döntést már a közeljövőben egy további 25 bp-os kamatvágás követhet. Fél éven belül összesen 150 bp, egy éven belül közel 300 bp-os kamatcsökkentés várható. Ez továbbra is igen magas, 9% körüli irányadó kamatot jelenthetne 6%-ot valamivel alulmúló infláció mellett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?