Újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - marad az óvatosság (2)

Pénzcentrum
2004. április 5. 14:02

A Monetáris Tanács 2004. április 5-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. április 6-i hatállyal 12.25%-ról 25 bázisponttal 12.00 %-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A kamatcsökkentés az elmúlt időszaki forinterősödés tükrében nem volt meglepő. Az állampapírpiaci hozampokba a kamatvágás már beárazódott.

A magyar gazdaság konjunkturális feltételei és egyensúlyi mutatói párhuzamosan javultak az elmúlt hónapokban - áll a Monetáris Tanács közleményében. A kedvező makrogazdasági folyamatok, az egyensúly irányába tett kormányzati lépések hozzájárultak a gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez . A magyar gazdaság állapotáról és kilátásairól alkotott kép javulását jelzi, hogy a befektetők kockázati megítélése is kedvező irányba változott az elmúlt két hónapban .


A kockázati megítélés javulása növeli az MNB kamatpolitikai mozgásterét, egyben megkönnyíti az inflációs célok elérését. A jegybank várakozásaival összhangban javuló gazdasági fundamentumok és a javuló kockázati megítélés együttesen lehetővé teszik a kamatszint óvatos csökkentését anélkül, hogy veszélyeztetné a 2005. decemberére kitűzött inflációs cél elérését. Ebben a kérdésben a Monetáris Tanács helyzetmegítélése nem változott az előző, március 22-i ülés óta. Akedvező folyamatok azonban ma még sérülékenyek , ezért a Monetáris Tanács indokoltnak látja az óvatosságot és a fokozatosságot.

**********************

A befektetői bizalom visszatérése a tőke- és pénzpiac szinte minden szegmensében érezhető. A tőzsdei árfolyamok rekordokat döntögetnek, a másodpiaci hozamok a rövidebb lejáratokon egy hónap alatt kb. 100 bp-tal, a távolabbi lejáratokon 50 bp körül csökkentek. A forint immár tartósan 250 Ft/euró alá került, az árfolyam jelenlehg 248.5 körül alakul. Az erősebb forintárfolyam elősegíti az infláció célok teljesítését.

A jegybank közelményében továbbra sem hivatkozott a forintárfolyam erősödésére, csupán a a befektetői bizalom javulását és az ehhez kapcsoldó felárak csökkenését említette. Ez a megfogalmazás nagyban hasonlít az előző kamatcsökkentéshez kacsolódó kommentárhoz. A kívánatos forintárfolyam szintre tett utalások korábban több alkalommal indítottak el spekulációs játékot a piacon, melynek lényege az árfolyam-kamatszint együttes befolyásolása volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő időszakban nem kizárt az árfolyam további erősödése, ugyanakkor a sávszél elérése igen kétséges amiatt, hogy a tavaly januári spekuláció során a külföldi befektetők jelentős része hatalmas árfolyamveszteséget szenvedett. Jelenleg nem is mutatkozik olyan mértékű feszültség a költségvetés és monetáris politika között, mely a sávszélnél erősebb forintárfolyamot igényelne a maradék célok elérésére. Megfontolásra ad azonban okot Draskovics Tibor korábbi kijelentése, miszerint lassítani kell az államháztartási hiány csökkentésének ütemét.

A másodpiaci hozamok alapján a mostani döntést már a közeljövőben egy további 25 bp-os kamatvágás követhet. Fél éven belül összesen 150 bp, egy éven belül közel 300 bp-os kamatcsökkentés várható. Ez továbbra is igen magas, 9% körüli irányadó kamatot jelenthetne 6%-ot valamivel alulmúló infláció mellett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06