36 °C Budapest

Felfelé módosított GDP az utolsó negyedévben

Pénzcentrum
2004. április 2. 09:00

Az előzetes közöltnél 0.1 százalékponttal nagyobb mértékben bővült a hazai gazdaság az október-decemberi időszakban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó hazai termék 2003. IV. negyedévében 3.6%-kal, az év egészében pedig 2.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2003 IV. negyedévében a növekedés 1% volt az előző negyedévhez képest.

2003-ban a GDP értéke folyó áron 18,574 milliárd Ft volt. Egy főre vetítve a bruttó hazai termék összege 1,834 ezer Ft volt, ez az MNB éves átlagárfolyamán átszámítva 7,233 eurónak felel meg, ami vásárlóerő-paritáson hozzávetőleg 13-14 ezer euróra tehető.

Részletezett adatok

2003 IV. negyedévében az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami elsősorban az ipar bővülő teljesítményéből adódott. Az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke az átlagosnál gyorsabban, 6,7 százalékkal nőtt. Az építőipar 4,2 százalékos növekedést, a mezőgazdaság 4,8 százalékos visszaesést mutatott 2003 IV. negyedévében.

Az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke 2003-ban 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 3,0 százalékkal bővült a negyedik negyedévben. Valamennyi szolgáltatási ágazatban növekedés volt. A legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal a pénzügyi tevékenység és ingatlanügyletek összevont nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett 2002 IV. negyedévéhez viszonyítva. A legkisebb mértékű növekedés 1,2 százalékos volt, amely a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban mutatkozott.

A szolgáltatások ágazatai együttesen 3,4 százalékos növekedést értek el 2003-ban a 2002-es évhez viszonyítva.

2003. IV. negyedévében lassult a háztartások fogyasztási kiadásainak korábbi dinamikus növekedése, az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,2 százalékkal bővült, összhangban a reálkereset növekedésének csökkenő ütemével (aminek az I. negyedévi 14 százalékos növekedési üteme a IV. negyedévben 3 százalék alá csökkent) és a háztartások megtakarítási hajlandóságával, ami az első három negyedév csökkenése után pozitív változást mutat.

2003-ban a háztartások fogyasztási kiadása a 2002. évi kiugróan magas, 10,3 százalékos növekedés után mérséklődött, és az előzetes adatok szerint 7,6 százalékkal emelkedett.

A kormányzattól és a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások az előző év azonos időszakához viszonyítva a IV. negyedévben 0,4 százalékkal, az év egészében előzetes számítások szerint 1,8 százalékkal növekedtek. A fogyasztási kiadások és a természetbeni társadalmi juttatások együttes hatására a háztartások végső fogyasztása a IV. negyedévben 4,4 százalékkal, az év négy negyedévében pedig előzetesen 6,5 százalékkal emelkedett 2002 azonos időszakához viszonyítva.

A közösségi fogyasztás a IV. negyedévben 2,8 százalékkal, az év egészében 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A végső fogyasztás mindezek következtében a IV. negyedévben 4,2 százalékos, a 2003. évben 5,9 százalékos növekedést mutatott 2002 azonos időszakához viszonyítva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a IV. negyedévben 4,7 százalékkal, az év egészében pedig előzetesen 3,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A bruttó felhalmozás növekedése megállt, sőt 4,1 százalékkal apadt 2002. IV. negyedévéhez képest. Ennek oka a készletfelhalmozás csökkenése, ami elsősorban a negyedik negyedévben mért magas mértékű exportnövekedéssel hozható összefüggésbe.

2003 egészében a bruttó felhalmozás 4,2 százalékos emelkedése mutatható ki 2002 azonos időszakához képest az előzetes adatok szerint.

A belföldi felhasználás a fogyasztás és a felhalmozás előbb említett folyamatai eredőjeként 1,9 százalékkal emelkedett a IV. negyedévben, az év egészében pedig 5,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az áruk és szolgáltatások exportja a 2003 első három negyedévében megfigyelt kis mértékű növekedés után felgyorsult, a IV. negyedévben 17,0 százalékkal, a 2003. év egészében 7,2 százalékkal növekedett. Az import a IV. negyedévben az exporténál kisebb ütemben, 13,4 százalékkal, az év egészében pedig az exportét meghaladó ütemben, 10,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szezonálisan kiigazított adatok

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2003 IV. negyedévében a növekedés 1,0 százalék volt az előző negyedévhez képest.

Az árutermelő ágazatok teljesítménye 1,4 százalékkal javult, ezen belül a mezőgazdaságé csökkent, míg az iparé és az építőiparé nőtt. A szolgáltatások hozzáadott értéke 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva. A szolgáltatási ágazatok közül az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás ágazat 2,2 százalékos hozzáadott érték-növekedése emelkedik ki. A többi szolgáltatási ágazat enyhe növekedést mutatott 2003 III. negyedévéhez viszonyítva, kivéve a közigazgatás, oktatás, egészségügy összevont ágazatot, ahol stagnálás volt tapasztalható.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján 2003. IV. negyedévében mind a háztartások fogyasztási kiadása, mind a természetbeni társadalmi juttatások, s így a háztartások tényleges fogyasztása is 0,6 százalékkal nőtt 2003. III. negyedévéhez képest. A közösségi fogyasztás 1,8 százalékkal, ennek következtében a végső fogyasztás 0,7 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez viszonyítva. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,6 százalékkal bővült, a bruttó felhalmozás 10,0 százalékos csökkenést mutatott az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A belföldi felhasználás mindezek következtében 1,9 százalékkal csökkent. Az export 4,0, az import pedig 1,8 százalékkal nőtt 2003. III. negyedévéhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?