35 °C Budapest

Április 30. a MOL-PKN aláírás napja - megtakarítás 800-840 m EUR (2.)

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:48

A Parkiet lengyel napilap írása szerint több negatív tartalmú bejelentés ellenére aláírásra kerül a MOL-PKN stratégiai szövetségről szóló megállapodás. A sajtótudósítás egy Nafta Polskahoz (a lengyel olajipar koordinációjáért felelős állami szervezet) benyújtott PKN Orlen által írt levélre hivatkozik. A levél szerint április 8. után állapodhat meg a PKN és a MOL menedzsmentje a részvénycsere részleteiről és a megállapodás aláírásának időpontjára április 30 került megjelölésre. A PKN által elérhető költségmegtakarítás a stratégiai szövetség révén 800-840 m EUR-ban került megállapításra.

A PKN Orlen menedzsmentje többször határozottan amellett foglalt állást, hogy a MOL-lal kialakítandó stratégiai szövetségre a vállalatnak szükség van. Ezzel szemben politikai szinten nem mindig érződött a teljes támogatás, sőt a napokban már miniszteri szinten is kétségek merültek fel a szövetség létrehozását illetően.

A fenti értesülés alapja a PKN menedzsmentje által írt levél a Nafta Polskának. A levélben megjelölt megtakarítási potenciált Miró József, a Cashline elemzője meglepően soknak tartja, ugyanakkor kiemeli, hogy nem került specifikálásra a megtakarítás időtávja, azaz elképzelhető, hogy több éven keresztül realizálható megtakarítással állunk szemben.

A levél önmagában azt sugallja Miró szerint, hogy a PKN menedzsmentje nagyon elkötelezett a tranzakció mellett. Az elemző kiemeli, hogy továbbra is azon a véleményen van, - ezt az említett megtakarítási potenciál pontatlanságai ellenére is alátámasztja -, hogy a tranzakció EPS pozitív lesz, azaz egy esetleges tőkeemelés EPS higító hatását a költségmegtakarítás kompenzálni fogja.

Mindkét menedzsmentben határozott félelmek vannak az ellenséges felvásárlás miatt, melynek egyik leghatékonyabb kivédése a kereszttulajdonlás létrehozása.

Az új információk is azt valószínűsítik, hogy a megállapodás feltételrendszere még nem körvonalazódott, s ezen a területen még feloldhatatlan ellentétek jelentkezhetnek annak ellenére, hogy a megállapodás aláírásának időpontja már kitűzésre került.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

*** *** ***

A hír részvényesi fogadtatása nehezen meghatározható, mivel a 800-840 m EUR költségmegtakarítási potenciál részletei nem ismertek. Nem zárható ki, hogy a PKN menedzsmentje a Nafta Polska befolyásolására az összeget némileg felfelé kerekítette.
A potenciális PKN szövetség megítélése a mai napon a befektetők körében nem egységes. Ismerünk határozottan pozitív és határozottan negatív véleményeket is. Ez főként annak köszönhető, hogy a MOL az aláírás pillanatáig nem enged betekintést a kártyáiba.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?