Április 30. a MOL-PKN aláírás napja - megtakarítás 800-840 m EUR (2.)

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:48

A Parkiet lengyel napilap írása szerint több negatív tartalmú bejelentés ellenére aláírásra kerül a MOL-PKN stratégiai szövetségről szóló megállapodás. A sajtótudósítás egy Nafta Polskahoz (a lengyel olajipar koordinációjáért felelős állami szervezet) benyújtott PKN Orlen által írt levélre hivatkozik. A levél szerint április 8. után állapodhat meg a PKN és a MOL menedzsmentje a részvénycsere részleteiről és a megállapodás aláírásának időpontjára április 30 került megjelölésre. A PKN által elérhető költségmegtakarítás a stratégiai szövetség révén 800-840 m EUR-ban került megállapításra.

A PKN Orlen menedzsmentje többször határozottan amellett foglalt állást, hogy a MOL-lal kialakítandó stratégiai szövetségre a vállalatnak szükség van. Ezzel szemben politikai szinten nem mindig érződött a teljes támogatás, sőt a napokban már miniszteri szinten is kétségek merültek fel a szövetség létrehozását illetően.

A fenti értesülés alapja a PKN menedzsmentje által írt levél a Nafta Polskának. A levélben megjelölt megtakarítási potenciált Miró József, a Cashline elemzője meglepően soknak tartja, ugyanakkor kiemeli, hogy nem került specifikálásra a megtakarítás időtávja, azaz elképzelhető, hogy több éven keresztül realizálható megtakarítással állunk szemben.

A levél önmagában azt sugallja Miró szerint, hogy a PKN menedzsmentje nagyon elkötelezett a tranzakció mellett. Az elemző kiemeli, hogy továbbra is azon a véleményen van, - ezt az említett megtakarítási potenciál pontatlanságai ellenére is alátámasztja -, hogy a tranzakció EPS pozitív lesz, azaz egy esetleges tőkeemelés EPS higító hatását a költségmegtakarítás kompenzálni fogja.

Mindkét menedzsmentben határozott félelmek vannak az ellenséges felvásárlás miatt, melynek egyik leghatékonyabb kivédése a kereszttulajdonlás létrehozása.

Az új információk is azt valószínűsítik, hogy a megállapodás feltételrendszere még nem körvonalazódott, s ezen a területen még feloldhatatlan ellentétek jelentkezhetnek annak ellenére, hogy a megállapodás aláírásának időpontja már kitűzésre került.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

*** *** ***

A hír részvényesi fogadtatása nehezen meghatározható, mivel a 800-840 m EUR költségmegtakarítási potenciál részletei nem ismertek. Nem zárható ki, hogy a PKN menedzsmentje a Nafta Polska befolyásolására az összeget némileg felfelé kerekítette.
A potenciális PKN szövetség megítélése a mai napon a befektetők körében nem egységes. Ismerünk határozottan pozitív és határozottan negatív véleményeket is. Ez főként annak köszönhető, hogy a MOL az aláírás pillanatáig nem enged betekintést a kártyáiba.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?