-2 °C Budapest

Április 30. a MOL-PKN aláírás napja - megtakarítás 800-840 m EUR (2.)

Pénzcentrum
2004. április 2. 10:48

A Parkiet lengyel napilap írása szerint több negatív tartalmú bejelentés ellenére aláírásra kerül a MOL-PKN stratégiai szövetségről szóló megállapodás. A sajtótudósítás egy Nafta Polskahoz (a lengyel olajipar koordinációjáért felelős állami szervezet) benyújtott PKN Orlen által írt levélre hivatkozik. A levél szerint április 8. után állapodhat meg a PKN és a MOL menedzsmentje a részvénycsere részleteiről és a megállapodás aláírásának időpontjára április 30 került megjelölésre. A PKN által elérhető költségmegtakarítás a stratégiai szövetség révén 800-840 m EUR-ban került megállapításra.

A PKN Orlen menedzsmentje többször határozottan amellett foglalt állást, hogy a MOL-lal kialakítandó stratégiai szövetségre a vállalatnak szükség van. Ezzel szemben politikai szinten nem mindig érződött a teljes támogatás, sőt a napokban már miniszteri szinten is kétségek merültek fel a szövetség létrehozását illetően.

A fenti értesülés alapja a PKN menedzsmentje által írt levél a Nafta Polskának. A levélben megjelölt megtakarítási potenciált Miró József, a Cashline elemzője meglepően soknak tartja, ugyanakkor kiemeli, hogy nem került specifikálásra a megtakarítás időtávja, azaz elképzelhető, hogy több éven keresztül realizálható megtakarítással állunk szemben.

A levél önmagában azt sugallja Miró szerint, hogy a PKN menedzsmentje nagyon elkötelezett a tranzakció mellett. Az elemző kiemeli, hogy továbbra is azon a véleményen van, - ezt az említett megtakarítási potenciál pontatlanságai ellenére is alátámasztja -, hogy a tranzakció EPS pozitív lesz, azaz egy esetleges tőkeemelés EPS higító hatását a költségmegtakarítás kompenzálni fogja.

Mindkét menedzsmentben határozott félelmek vannak az ellenséges felvásárlás miatt, melynek egyik leghatékonyabb kivédése a kereszttulajdonlás létrehozása.

Az új információk is azt valószínűsítik, hogy a megállapodás feltételrendszere még nem körvonalazódott, s ezen a területen még feloldhatatlan ellentétek jelentkezhetnek annak ellenére, hogy a megállapodás aláírásának időpontja már kitűzésre került.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

*** *** ***

A hír részvényesi fogadtatása nehezen meghatározható, mivel a 800-840 m EUR költségmegtakarítási potenciál részletei nem ismertek. Nem zárható ki, hogy a PKN menedzsmentje a Nafta Polska befolyásolására az összeget némileg felfelé kerekítette.
A potenciális PKN szövetség megítélése a mai napon a befektetők körében nem egységes. Ismerünk határozottan pozitív és határozottan negatív véleményeket is. Ez főként annak köszönhető, hogy a MOL az aláírás pillanatáig nem enged betekintést a kártyáiba.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm