28 °C Budapest

Közel 1%-kal csökkentek az exportárak az iparban

Pénzcentrum
2004. március 31. 09:00

2004 februárjában az ipari termelői árak 0.2%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest - közölte a KSH. Az árváltozás a belföldi értékesítési árak 0.6%-os növekedésének és a forintban mért exportértékesítések árszintjének közel 1%-os mérséklődésének eredőjeként alakult ki. 2003 februárjához viszonyítva 1 év alatt a termelőiár-növekedés 4.5% volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7.1%-kal, az exportban 2.4%-kal növekedtek az árak. A 12 havi árváltozás a januári hasonló mutatóhoz mérten mindhárom esetben mérséklődött.

A belföldi értékesítésben az áremelkedést elsősorban az energiaágazatban regisztrált 2.5%-os árnövekedés indukálta. Az ágazatban a múlt hónapban érvénybe lépő új hatósági árak áthúzódó hatása érvényesült: gőz-, melegvízellátás 0.6%, gázgyártás 5.6% (amit a PB-gáz piaci indítású árcsökkenése némileg mérsékelt), víztermelés 0.2%. Emellett a villamosenergia-áraknál a korábbi rabatt megszűnésével érvényesültek a maximált hatásági árak (0.8%). A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban a múlt havi 1.9%-os növekedést követően 0.4%-kal tovább emelkedtek az árak. Legkevésbé a húsfeldolgozásban, legerőteljesebben a malomiparban növekedtek az árak.

A beruházási javakat 0.3%-kal magasabb áron értékesítették, mint egy hónappal korábban. A fogyasztási cikkek ára alig változott, átlagosan 0.1%-kal nőtt egy hónap alatt, ezen belül 0.3%-os árcsökkenés következett be a tartós, és némi árnövekedés a nem tartós fogyasztási cikkek (0.2%) területén.

A forintban mért exportértékesítési árak februárban az előző hónaphoz mérten a feldolgozóiparban átlagosan 0.9%-kal mérséklődtek, egyetlen ágazatban, a vegyi anyag, termék gyártásában volt némi árnövekedés (0.3%). Az ipari termékek kivitelében meghatározó súlyú gépipari ágazatokban átlagosan 1.1%-kal alacsonyabb árakat mért a KSH.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?