12 °C Budapest

Közel 1%-kal csökkentek az exportárak az iparban

Pénzcentrum
2004. március 31. 09:00

2004 februárjában az ipari termelői árak 0.2%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest - közölte a KSH. Az árváltozás a belföldi értékesítési árak 0.6%-os növekedésének és a forintban mért exportértékesítések árszintjének közel 1%-os mérséklődésének eredőjeként alakult ki. 2003 februárjához viszonyítva 1 év alatt a termelőiár-növekedés 4.5% volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7.1%-kal, az exportban 2.4%-kal növekedtek az árak. A 12 havi árváltozás a januári hasonló mutatóhoz mérten mindhárom esetben mérséklődött.

A belföldi értékesítésben az áremelkedést elsősorban az energiaágazatban regisztrált 2.5%-os árnövekedés indukálta. Az ágazatban a múlt hónapban érvénybe lépő új hatósági árak áthúzódó hatása érvényesült: gőz-, melegvízellátás 0.6%, gázgyártás 5.6% (amit a PB-gáz piaci indítású árcsökkenése némileg mérsékelt), víztermelés 0.2%. Emellett a villamosenergia-áraknál a korábbi rabatt megszűnésével érvényesültek a maximált hatásági árak (0.8%). A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban a múlt havi 1.9%-os növekedést követően 0.4%-kal tovább emelkedtek az árak. Legkevésbé a húsfeldolgozásban, legerőteljesebben a malomiparban növekedtek az árak.

A beruházási javakat 0.3%-kal magasabb áron értékesítették, mint egy hónappal korábban. A fogyasztási cikkek ára alig változott, átlagosan 0.1%-kal nőtt egy hónap alatt, ezen belül 0.3%-os árcsökkenés következett be a tartós, és némi árnövekedés a nem tartós fogyasztási cikkek (0.2%) területén.

A forintban mért exportértékesítési árak februárban az előző hónaphoz mérten a feldolgozóiparban átlagosan 0.9%-kal mérséklődtek, egyetlen ágazatban, a vegyi anyag, termék gyártásában volt némi árnövekedés (0.3%). Az ipari termékek kivitelében meghatározó súlyú gépipari ágazatokban átlagosan 1.1%-kal alacsonyabb árakat mért a KSH.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm