12 °C Budapest

Heti Monitor 2004/8. szám

Pénzcentrum
2004. március 3. 12:32

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Munkavállalás az Európai Unióban a májusi csatlakozást követően Ahogy közeledik a májusi EU-csatlakozás időpontja, amikor is a 10 új tagország az Európai Unió részévé válik, úgy szaporodnak a jelenlegi tagállamokból érkező hírek, melyekben az


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Munkavállalás az Európai Unióban a májusi csatlakozást követően

Ahogy közeledik a májusi EU-csatlakozás időpontja, amikor is a 10 új tagország az Európai Unió részévé válik, úgy szaporodnak a jelenlegi tagállamokból érkező hírek, melyekben az újaktól érkező munkavállalók bevándorlását igyekeznek korlátozni. Bár még nem minden tagállam ismertette álláspontját, a jelenlegi helyzet szerint csak az Egyesült Királyság és Írország nyitja meg teljesen - korlátozás nélkül - munkaerőpiacát a tíz új tagország előtt.
A többi ország egy része bizonyos enyhe korlátokkal nyitja meg a munkaerő-piacát, a másik része gyakorlatilag elzárkózik az azonnali nyitástól, míg a harmadik csoport tagjai - ahogy fentebb említésre került - még nem ismertette, mi az álláspontja a kérdéssel kapcsolatban.

Az információs társadalom Magyarországon az eEurope+ zárójelentés tükrében

Az eEurope+ akciótervhez kapcsolódó Európai Miniszteri Konferencia február 26-27-én került megrendezésre Budapesten, "Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában" címmel. A konferencia elsődlegesen politikai jellegű rendezvény volt; célja pedig az információs társadalomhoz kapcsolódó stratégiai jelentőségű kérdések áttekintése volt az eEurope+ program, a közelgő bővítés és az akcióterv lejáratának kapcsán. A konferenciával egy időben jelent meg az akciótervhez kapcsolódó monitoring jelentés, ami összehasonlítja a csatlakozó országok információs társadalmainak fejlődését 2001 és 2003 között, az unió átlagához viszonyítva. A jelentés fontos szempontokat világít meg a magyar információs társadalom fejlesztésével és így a magyar gazdaság lehetőségeinek bővítésével kapcsolatban.

Az MNB februári inflációs jelentése

Az MNB februári jelentésében közölt inflációs előrejelzése a korábbinál pesszimistább képet mutat. Az MNB modellbecslése alapján (amely a januári átlagnak megfelelő 264,6 HUF/EUR ill. 1,26 EUR/USD árfolyamérték feltételezése mellett készült) a 2004 decemberére várható év/év infláció 6,9%, míg 2005 utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3%-os pénzromlás várható. Az éves átlagos infláció a jelentés szerint 2004-ben 7,4%, 2005-ben pedig 4,7% lehet. Az MNB továbbá azzal számol, hogy a 2004-es adóemelések inflációs hatása egyszeri lesz. A 2005-ös évben számított fogyasztói árindex bázisába már bekerül a 2004-es adóemelések hatása illetve az MNB arra számít, hogy 2004-es magas infláció nem épül be a következő évre vonatkozó várakozásokba. Mindazonáltal az MNB is elismeri, hogy ez a feltételezés "erősnek" számít, a 2005-ös infláció növekedése irányába mutató kockázatokat foglal magában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Helyi iparűzési adó

Az elmúlt hetekben újra az érdeklődés középpontjába került a helyi iparűzési adó problémája. A csatlakozás közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közbeszédben a versenyképességi megfontolások: a helyi iparűzési adó, mint a magyarországi vállalkozások egyik fontos adóterhe, komolyan befolyásolhatja a vállalkozások versenyképességét. Nemcsak ebből a szempontból kérdőjelezhető meg ennek az adónak a használata: a helyi adóztatás rendszerével kapcsolatos normatív közgazdasági elvárások alapján is lehet érvelni az adó mással helyettesítése mellett. Ezeket az érveket tekinti át ez az írás.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?