23 °C Budapest

Heti Monitor 2004/8. szám

Pénzcentrum
2004. március 3. 12:32

2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Munkavállalás az Európai Unióban a májusi csatlakozást követően Ahogy közeledik a májusi EU-csatlakozás időpontja, amikor is a 10 új tagország az Európai Unió részévé válik, úgy szaporodnak a jelenlegi tagállamokból érkező hírek, melyekben az


2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Munkavállalás az Európai Unióban a májusi csatlakozást követően

Ahogy közeledik a májusi EU-csatlakozás időpontja, amikor is a 10 új tagország az Európai Unió részévé válik, úgy szaporodnak a jelenlegi tagállamokból érkező hírek, melyekben az újaktól érkező munkavállalók bevándorlását igyekeznek korlátozni. Bár még nem minden tagállam ismertette álláspontját, a jelenlegi helyzet szerint csak az Egyesült Királyság és Írország nyitja meg teljesen - korlátozás nélkül - munkaerőpiacát a tíz új tagország előtt.
A többi ország egy része bizonyos enyhe korlátokkal nyitja meg a munkaerő-piacát, a másik része gyakorlatilag elzárkózik az azonnali nyitástól, míg a harmadik csoport tagjai - ahogy fentebb említésre került - még nem ismertette, mi az álláspontja a kérdéssel kapcsolatban.

Az információs társadalom Magyarországon az eEurope+ zárójelentés tükrében

Az eEurope+ akciótervhez kapcsolódó Európai Miniszteri Konferencia február 26-27-én került megrendezésre Budapesten, "Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában" címmel. A konferencia elsődlegesen politikai jellegű rendezvény volt; célja pedig az információs társadalomhoz kapcsolódó stratégiai jelentőségű kérdések áttekintése volt az eEurope+ program, a közelgő bővítés és az akcióterv lejáratának kapcsán. A konferenciával egy időben jelent meg az akciótervhez kapcsolódó monitoring jelentés, ami összehasonlítja a csatlakozó országok információs társadalmainak fejlődését 2001 és 2003 között, az unió átlagához viszonyítva. A jelentés fontos szempontokat világít meg a magyar információs társadalom fejlesztésével és így a magyar gazdaság lehetőségeinek bővítésével kapcsolatban.

Az MNB februári inflációs jelentése

Az MNB februári jelentésében közölt inflációs előrejelzése a korábbinál pesszimistább képet mutat. Az MNB modellbecslése alapján (amely a januári átlagnak megfelelő 264,6 HUF/EUR ill. 1,26 EUR/USD árfolyamérték feltételezése mellett készült) a 2004 decemberére várható év/év infláció 6,9%, míg 2005 utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3%-os pénzromlás várható. Az éves átlagos infláció a jelentés szerint 2004-ben 7,4%, 2005-ben pedig 4,7% lehet. Az MNB továbbá azzal számol, hogy a 2004-es adóemelések inflációs hatása egyszeri lesz. A 2005-ös évben számított fogyasztói árindex bázisába már bekerül a 2004-es adóemelések hatása illetve az MNB arra számít, hogy 2004-es magas infláció nem épül be a következő évre vonatkozó várakozásokba. Mindazonáltal az MNB is elismeri, hogy ez a feltételezés "erősnek" számít, a 2005-ös infláció növekedése irányába mutató kockázatokat foglal magában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Helyi iparűzési adó

Az elmúlt hetekben újra az érdeklődés középpontjába került a helyi iparűzési adó problémája. A csatlakozás közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közbeszédben a versenyképességi megfontolások: a helyi iparűzési adó, mint a magyarországi vállalkozások egyik fontos adóterhe, komolyan befolyásolhatja a vállalkozások versenyképességét. Nemcsak ebből a szempontból kérdőjelezhető meg ennek az adónak a használata: a helyi adóztatás rendszerével kapcsolatos normatív közgazdasági elvárások alapján is lehet érvelni az adó mással helyettesítése mellett. Ezeket az érveket tekinti át ez az írás.

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?