Egis: trendforduló? (2.)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:13

Hosszú idő után először emelkedhet az Egis EPS konszenzusa. Míg az előző másfél évben konstans csökkenést mutatott negyedévről negyedévre az elemzői előrejelzések átlaga, most esélyt látunk 5-10% közötti növekedésre 2004 vonatkozásában. A nettó eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak (+40%, 1.6 mrd Ft). A gyorsjelentés főbb pontjai: -minden stratégiailag kiemelt piacon sikerült hozni a tervezett értékesítés növekedést -a FÁK piacon a növekedés (+36%) értékelésénél azonban az alacsony bázist is érdemes figyelembe venni -különösen kedvező a közép-kelet-európai piacokon nyújtott teljesítmény -a javuló termékösszetételnek köszönhetően az eredményszintek határozott emelkedést mutatnak -az üzemi eredmény és az EPS növekvő trendre állhat -a gyorsjelentés jövővel kapcsolatos kijelentései pozitívan értékelhetők A külföldi befektetők visszatérése megkezdődött, arányuk 2.5%ponttal nőtt a tulajdonosi szerkezetben 3 hónap alatt (s ezen trend feltehetően folytatódott az elmúlt másfél hónapban is). Árfolyamoldalról érdemes figyelembe venni az elmúlt időszak 10%-os emelkedését.

Az Egis stratégiájának középpontjában két tényező áll; (1) az értékesítési hálózat bővítése és specializálása mellett dinamikus, Richter növekedési céljait 10%ponttal meghaladó dinamika a FÁK és a kelet-európai exportpiacokon, (2) a Servier támogatásának erősebb kihasználása, egymás termékeinek értékesítése a saját piacokon.

Ezen stratégiai vonal megvalósulása már másfél éve konkrétumokban is kimutatható az Egis értékesítési teljesítményében, ugyanakkor eddig eredmény oldalon a pozitív hatás nem jelentkezett.

A FÁK piacon a megcélzott növekedés 20-25%. Ebből 36%-ot sikerült teljesíteni 2003 utolsó negyedévében. A növekedés értékelésekor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a bázis adat extrém alacsony, mivel az Egis egy évvel ezelőtt állította át a külkereskedelmi értékesítési struktúráját; a gyárból történő közvetlen értékesítési kiszolgálás ekkor szűnt meg, mely átmeneti, de jelentős visszaesést okozott.

Érdemes összehasonlítani a Richter és az Egis teljesítményét a FÁK piacon. Alacsonyabb bázisról indulva a növekedési dinamika tartós különbsége jól kirajzolódik. (Az Egis jelenleg a Richter értékesítési volumenének felét éri el a FÁK-ban 20 m USD vs 10 m USD.)


Örvendetesnek tartjuk a kelet-európai piacokon elért 24%-os növekedést, mely normál bázisérték mellett valósult meg. Ezen piaci szegmensben (is) jelentős szerepet kap a Servier termékek Egis által végzett értékesítése.


A belföldi piacon 17%-os növekedést ért el az Egis. Ez több negyedév után az első kedvező teljesítmény, amennyiben az összehasonlítást a Richter teljesítményével ezen a vonalon is elvégezzük. A menedzsment reálisnak értékeli az eladási volument, az ÁFA bevezetés miatti felvásárlási hatást nem tartja nagyobbnak mint a 2002 negyedik negyedévben az áremelés miatt bekövetkezett felvásárlási hatást.
A menedzsment tájékoztatása szerint a növekedés motorja a hazai piacon a vezértermék Coverex és a Servier termékek voltak.

A negyedév egyetlen negatív meglepetése a hatóanyag export 42%-os visszaesése (5.2 m USD), mely közel 4 m USD árbevétel elmaradást takar. A menedzsment értékelése szerint csupán az értékesítés időbeli eltolódása áll a visszaesés mögött, s a következő negyedévben az eladási volumen kiegyenlítődhet. (Mint ismeretes a hatóanyagok terén egyébként az Egis nem tervez növekedést 9 m USD körüli negyedéves értékesítésre számít.)

A társaság eredményességét alapvetően maghatározta a kedvezően alakuló export, s az ezen belüli termékszerkezet elmozdulás (a hatóanyagok arányának csökkenése, s a nagyobb fedezettel rendelkező FÁK-export arányának emelkedése). Az árbevétel 8%-os növekedése mellett a közvetlen költségek 10%-kal csökkentek, így a fedezeti szint 54%-ról 62%-ra emelkedett. Ez alapjaiban meghatározta a negyedév profitabilitását.

A menedzsment a jövőre vonatkozóan jelezte, hogy a hatóanyag értékesítés átmeneti visszaesésének jövőbeni kiegyenlítődésével a fedezeti szint várhatóan a 2003 átlagára jellemző 57%-ra fog visszaesni. (Mindez ugyanakkor a bruttó fedezet abszolút értékének növekedése mellett következhet be értelemszerűen.)

Közvetett költség soron az árbevételnél dinamikusabb növekedés tapasztalható, mely egyértelműen a kedvezőtlen dollár hatás árbevétel csökkentő hatásának tulajdonítható, a költség növekedés az értékesítési volumentől elmaradt.
Az egyéb költségek között jelent meg az OEP számára fizetendő 596 m Ft támogatási visszatérítés, mely a tavaly év végén bevezetett egyszeri kiigazításnak köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi üzemi eredményszintekhez túl sok kommentár nem szükséges:


A hosszú távú trendből a működési profit növekedés megindulásának van komoly jelentősége.


Pénzügyi soron semmilyen extra tényező nem játszott szerepet, így az adózás előtti eredmény 38%-kal bővült


Hosszú idő után először látunk esélyt arra, hogy az Egis elemzői profit konszenzusa emelkedjen. Erre 2002 márciusa óta nem volt példa (leszámítva a 2004-es konszenzus - utólag visszakorrigált - 2003 szeptemberi emelkedését).

A konszenzus emelkedését valószínűsítő tényezők:
-árbevételi oldalon kivitelezhetőnek tűnik a további növekedés
-ugyan a termék szerkezet módosulása miatt az eredményszintek csökkenhetnek, de a bruttó profit és az üzemi eredmény abszolút összege nem, különösen ha
-figyelembe vesszük, hogy az utolsó negyedév teljesítményét 600 m Ft-tal (28%-kal) csökkentette az OEP felé kifizetett egyszeri összeg

(Amennyiben az elöző negyedéves teljesítmény megismétlését feltételezzük az OEP 600 m Ft-os kifizetése nélkül, úgy akár 10% felett is emelkedhet a 2004-es elemzői konszenzus. Némi óvatossággal 5-10% közötti elmozdulást valószínűsítünk.)


A legnagyobb kockázati tényező a hazai gyógyszertámogatási rendszer rendezetlen helyzete. Sajnálatosan nagy esélyt látunk rá, hogy minden korábbi ígéret ellenére a gyógyszergyártóknak az idei évben is véráldozatot kell hozni a kassza érdekében.

További kockázatként a dollár kitettség jelentkezik, mely a két év negatív tapasztalatai után távolról sem kompenzált a fedezeti oldalon. Ha ezen két kockázati tényezőt a befektetők kezelhetőnek vélik, akkor jó eséllyel tovább emelkedhet az árfolyam, a negatív profit trend megtörése után. Rövid távon profit realizálás lehetőségét nem zárjuk ki az elmúlt időszakban bekövetkezett több mint 10%-os árfolyamemelkedést követően. A gyorsjelentés előtt érezhető vételi hullám jelentkezett.


HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem