Egis: trendforduló? (2.)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:13

Hosszú idő után először emelkedhet az Egis EPS konszenzusa. Míg az előző másfél évben konstans csökkenést mutatott negyedévről negyedévre az elemzői előrejelzések átlaga, most esélyt látunk 5-10% közötti növekedésre 2004 vonatkozásában. A nettó eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak (+40%, 1.6 mrd Ft). A gyorsjelentés főbb pontjai: -minden stratégiailag kiemelt piacon sikerült hozni a tervezett értékesítés növekedést -a FÁK piacon a növekedés (+36%) értékelésénél azonban az alacsony bázist is érdemes figyelembe venni -különösen kedvező a közép-kelet-európai piacokon nyújtott teljesítmény -a javuló termékösszetételnek köszönhetően az eredményszintek határozott emelkedést mutatnak -az üzemi eredmény és az EPS növekvő trendre állhat -a gyorsjelentés jövővel kapcsolatos kijelentései pozitívan értékelhetők A külföldi befektetők visszatérése megkezdődött, arányuk 2.5%ponttal nőtt a tulajdonosi szerkezetben 3 hónap alatt (s ezen trend feltehetően folytatódott az elmúlt másfél hónapban is). Árfolyamoldalról érdemes figyelembe venni az elmúlt időszak 10%-os emelkedését.

Az Egis stratégiájának középpontjában két tényező áll; (1) az értékesítési hálózat bővítése és specializálása mellett dinamikus, Richter növekedési céljait 10%ponttal meghaladó dinamika a FÁK és a kelet-európai exportpiacokon, (2) a Servier támogatásának erősebb kihasználása, egymás termékeinek értékesítése a saját piacokon.

Ezen stratégiai vonal megvalósulása már másfél éve konkrétumokban is kimutatható az Egis értékesítési teljesítményében, ugyanakkor eddig eredmény oldalon a pozitív hatás nem jelentkezett.

A FÁK piacon a megcélzott növekedés 20-25%. Ebből 36%-ot sikerült teljesíteni 2003 utolsó negyedévében. A növekedés értékelésekor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a bázis adat extrém alacsony, mivel az Egis egy évvel ezelőtt állította át a külkereskedelmi értékesítési struktúráját; a gyárból történő közvetlen értékesítési kiszolgálás ekkor szűnt meg, mely átmeneti, de jelentős visszaesést okozott.

Érdemes összehasonlítani a Richter és az Egis teljesítményét a FÁK piacon. Alacsonyabb bázisról indulva a növekedési dinamika tartós különbsége jól kirajzolódik. (Az Egis jelenleg a Richter értékesítési volumenének felét éri el a FÁK-ban 20 m USD vs 10 m USD.)


Örvendetesnek tartjuk a kelet-európai piacokon elért 24%-os növekedést, mely normál bázisérték mellett valósult meg. Ezen piaci szegmensben (is) jelentős szerepet kap a Servier termékek Egis által végzett értékesítése.


A belföldi piacon 17%-os növekedést ért el az Egis. Ez több negyedév után az első kedvező teljesítmény, amennyiben az összehasonlítást a Richter teljesítményével ezen a vonalon is elvégezzük. A menedzsment reálisnak értékeli az eladási volument, az ÁFA bevezetés miatti felvásárlási hatást nem tartja nagyobbnak mint a 2002 negyedik negyedévben az áremelés miatt bekövetkezett felvásárlási hatást.
A menedzsment tájékoztatása szerint a növekedés motorja a hazai piacon a vezértermék Coverex és a Servier termékek voltak.

A negyedév egyetlen negatív meglepetése a hatóanyag export 42%-os visszaesése (5.2 m USD), mely közel 4 m USD árbevétel elmaradást takar. A menedzsment értékelése szerint csupán az értékesítés időbeli eltolódása áll a visszaesés mögött, s a következő negyedévben az eladási volumen kiegyenlítődhet. (Mint ismeretes a hatóanyagok terén egyébként az Egis nem tervez növekedést 9 m USD körüli negyedéves értékesítésre számít.)

A társaság eredményességét alapvetően maghatározta a kedvezően alakuló export, s az ezen belüli termékszerkezet elmozdulás (a hatóanyagok arányának csökkenése, s a nagyobb fedezettel rendelkező FÁK-export arányának emelkedése). Az árbevétel 8%-os növekedése mellett a közvetlen költségek 10%-kal csökkentek, így a fedezeti szint 54%-ról 62%-ra emelkedett. Ez alapjaiban meghatározta a negyedév profitabilitását.

A menedzsment a jövőre vonatkozóan jelezte, hogy a hatóanyag értékesítés átmeneti visszaesésének jövőbeni kiegyenlítődésével a fedezeti szint várhatóan a 2003 átlagára jellemző 57%-ra fog visszaesni. (Mindez ugyanakkor a bruttó fedezet abszolút értékének növekedése mellett következhet be értelemszerűen.)

Közvetett költség soron az árbevételnél dinamikusabb növekedés tapasztalható, mely egyértelműen a kedvezőtlen dollár hatás árbevétel csökkentő hatásának tulajdonítható, a költség növekedés az értékesítési volumentől elmaradt.
Az egyéb költségek között jelent meg az OEP számára fizetendő 596 m Ft támogatási visszatérítés, mely a tavaly év végén bevezetett egyszeri kiigazításnak köszönhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbi üzemi eredményszintekhez túl sok kommentár nem szükséges:


A hosszú távú trendből a működési profit növekedés megindulásának van komoly jelentősége.


Pénzügyi soron semmilyen extra tényező nem játszott szerepet, így az adózás előtti eredmény 38%-kal bővült


Hosszú idő után először látunk esélyt arra, hogy az Egis elemzői profit konszenzusa emelkedjen. Erre 2002 márciusa óta nem volt példa (leszámítva a 2004-es konszenzus - utólag visszakorrigált - 2003 szeptemberi emelkedését).

A konszenzus emelkedését valószínűsítő tényezők:
-árbevételi oldalon kivitelezhetőnek tűnik a további növekedés
-ugyan a termék szerkezet módosulása miatt az eredményszintek csökkenhetnek, de a bruttó profit és az üzemi eredmény abszolút összege nem, különösen ha
-figyelembe vesszük, hogy az utolsó negyedév teljesítményét 600 m Ft-tal (28%-kal) csökkentette az OEP felé kifizetett egyszeri összeg

(Amennyiben az elöző negyedéves teljesítmény megismétlését feltételezzük az OEP 600 m Ft-os kifizetése nélkül, úgy akár 10% felett is emelkedhet a 2004-es elemzői konszenzus. Némi óvatossággal 5-10% közötti elmozdulást valószínűsítünk.)


A legnagyobb kockázati tényező a hazai gyógyszertámogatási rendszer rendezetlen helyzete. Sajnálatosan nagy esélyt látunk rá, hogy minden korábbi ígéret ellenére a gyógyszergyártóknak az idei évben is véráldozatot kell hozni a kassza érdekében.

További kockázatként a dollár kitettség jelentkezik, mely a két év negatív tapasztalatai után távolról sem kompenzált a fedezeti oldalon. Ha ezen két kockázati tényezőt a befektetők kezelhetőnek vélik, akkor jó eséllyel tovább emelkedhet az árfolyam, a negatív profit trend megtörése után. Rövid távon profit realizálás lehetőségét nem zárjuk ki az elmúlt időszakban bekövetkezett több mint 10%-os árfolyamemelkedést követően. A gyorsjelentés előtt érezhető vételi hullám jelentkezett.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?