26 °C Budapest

PM véleménye az IMF jelentéséről

Pénzcentrum
2004. február 3. 07:47

Kedvező jelentést tett közzé a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról, amely szerint a magyar gazdaság növekedésében pozitív folyamatok tapasztalhatók - olvasható a PM közleményében. A dokumentum kiemeli: a javuló versenyképesség, az ipari termelés, az export és a beruházások emelkedő trendje azt jelzik, hogy megkezdődött egy olyan fordulat, amely megfelelő gazdaságpolitikával párosulva lehetőséget ad egy erőteljesebb és egészséges szerkezetű növekedésre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapításai egybecsengenek a kormány korábbi kijelentéseivel, azaz, mivel elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyának folyamatos javítása, a gazdaságban kialakult jelentős egyensúlytalanságot - a kívánatosnál magasabb államháztartási és fizetési mérleg hiányt - orvosolni kell. Ennek érdekében az IMF indokoltnak és helyesnek ítéli a döntést azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyek mellett a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány tartható. Ezt a célkitűzést egyébként az IMF is reálisnak és elérhetőnek tartja.

Középtávon a Pénzügyminisztérium is elengedhetetlennek tartja a hiány további mérséklését a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedés megvalósulásához. A fő eszköz - az IMF véleményével egybehangzóan - az államháztartás kiadási szerkezetének áttekintése alapján egyes ellátó rendszerek (így az egészségügy, a helyi önkormányzatok, a lakásfinanszírozás, a szociális ellátások) reformja. A megtakarításokat eredményező reformok a kormány tervei szerint az adóterhek mérséklésével párosulhatnak. E lépések biztosíthatják, hogy - az euró-zónához való csatlakozás időpontjával összhangban - az államháztartási hiány maastrichti követelménynek megfelelő szintre csökkenjen.

A piaci bizalomhiány következtében kialakult rendkívül magas kamatszint kedvezőtlen hatással van mind a gazdaság növekedési lehetőségére, mind az államháztartás egyensúlyára - áll a jelentésben. Az IMF szerint a piaci bizalom helyreállítása, a gazdaságpolitika hitelességének javítása megteremtheti a jegybanki kamatok csökkentéséhez szükséges feltételeket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?