17 °C Budapest

PM véleménye az IMF jelentéséről

Pénzcentrum
2004. február 3. 07:47

Kedvező jelentést tett közzé a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról, amely szerint a magyar gazdaság növekedésében pozitív folyamatok tapasztalhatók - olvasható a PM közleményében. A dokumentum kiemeli: a javuló versenyképesség, az ipari termelés, az export és a beruházások emelkedő trendje azt jelzik, hogy megkezdődött egy olyan fordulat, amely megfelelő gazdaságpolitikával párosulva lehetőséget ad egy erőteljesebb és egészséges szerkezetű növekedésre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapításai egybecsengenek a kormány korábbi kijelentéseivel, azaz, mivel elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyának folyamatos javítása, a gazdaságban kialakult jelentős egyensúlytalanságot - a kívánatosnál magasabb államháztartási és fizetési mérleg hiányt - orvosolni kell. Ennek érdekében az IMF indokoltnak és helyesnek ítéli a döntést azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyek mellett a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány tartható. Ezt a célkitűzést egyébként az IMF is reálisnak és elérhetőnek tartja.

Középtávon a Pénzügyminisztérium is elengedhetetlennek tartja a hiány további mérséklését a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedés megvalósulásához. A fő eszköz - az IMF véleményével egybehangzóan - az államháztartás kiadási szerkezetének áttekintése alapján egyes ellátó rendszerek (így az egészségügy, a helyi önkormányzatok, a lakásfinanszírozás, a szociális ellátások) reformja. A megtakarításokat eredményező reformok a kormány tervei szerint az adóterhek mérséklésével párosulhatnak. E lépések biztosíthatják, hogy - az euró-zónához való csatlakozás időpontjával összhangban - az államháztartási hiány maastrichti követelménynek megfelelő szintre csökkenjen.

A piaci bizalomhiány következtében kialakult rendkívül magas kamatszint kedvezőtlen hatással van mind a gazdaság növekedési lehetőségére, mind az államháztartás egyensúlyára - áll a jelentésben. Az IMF szerint a piaci bizalom helyreállítása, a gazdaságpolitika hitelességének javítása megteremtheti a jegybanki kamatok csökkentéséhez szükséges feltételeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?