5 °C Budapest

PM véleménye az IMF jelentéséről

Pénzcentrum
2004. február 3. 07:47

Kedvező jelentést tett közzé a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról, amely szerint a magyar gazdaság növekedésében pozitív folyamatok tapasztalhatók - olvasható a PM közleményében. A dokumentum kiemeli: a javuló versenyképesség, az ipari termelés, az export és a beruházások emelkedő trendje azt jelzik, hogy megkezdődött egy olyan fordulat, amely megfelelő gazdaságpolitikával párosulva lehetőséget ad egy erőteljesebb és egészséges szerkezetű növekedésre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapításai egybecsengenek a kormány korábbi kijelentéseivel, azaz, mivel elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyának folyamatos javítása, a gazdaságban kialakult jelentős egyensúlytalanságot - a kívánatosnál magasabb államháztartási és fizetési mérleg hiányt - orvosolni kell. Ennek érdekében az IMF indokoltnak és helyesnek ítéli a döntést azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyek mellett a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány tartható. Ezt a célkitűzést egyébként az IMF is reálisnak és elérhetőnek tartja.

Középtávon a Pénzügyminisztérium is elengedhetetlennek tartja a hiány további mérséklését a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedés megvalósulásához. A fő eszköz - az IMF véleményével egybehangzóan - az államháztartás kiadási szerkezetének áttekintése alapján egyes ellátó rendszerek (így az egészségügy, a helyi önkormányzatok, a lakásfinanszírozás, a szociális ellátások) reformja. A megtakarításokat eredményező reformok a kormány tervei szerint az adóterhek mérséklésével párosulhatnak. E lépések biztosíthatják, hogy - az euró-zónához való csatlakozás időpontjával összhangban - az államháztartási hiány maastrichti követelménynek megfelelő szintre csökkenjen.

A piaci bizalomhiány következtében kialakult rendkívül magas kamatszint kedvezőtlen hatással van mind a gazdaság növekedési lehetőségére, mind az államháztartás egyensúlyára - áll a jelentésben. Az IMF szerint a piaci bizalom helyreállítása, a gazdaságpolitika hitelességének javítása megteremtheti a jegybanki kamatok csökkentéséhez szükséges feltételeket.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm