PM véleménye az IMF jelentéséről

Pénzcentrum
2004. február 3. 07:47

Kedvező jelentést tett közzé a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról, amely szerint a magyar gazdaság növekedésében pozitív folyamatok tapasztalhatók - olvasható a PM közleményében. A dokumentum kiemeli: a javuló versenyképesség, az ipari termelés, az export és a beruházások emelkedő trendje azt jelzik, hogy megkezdődött egy olyan fordulat, amely megfelelő gazdaságpolitikával párosulva lehetőséget ad egy erőteljesebb és egészséges szerkezetű növekedésre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapításai egybecsengenek a kormány korábbi kijelentéseivel, azaz, mivel elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyának folyamatos javítása, a gazdaságban kialakult jelentős egyensúlytalanságot - a kívánatosnál magasabb államháztartási és fizetési mérleg hiányt - orvosolni kell. Ennek érdekében az IMF indokoltnak és helyesnek ítéli a döntést azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyek mellett a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiány tartható. Ezt a célkitűzést egyébként az IMF is reálisnak és elérhetőnek tartja.

Középtávon a Pénzügyminisztérium is elengedhetetlennek tartja a hiány további mérséklését a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedés megvalósulásához. A fő eszköz - az IMF véleményével egybehangzóan - az államháztartás kiadási szerkezetének áttekintése alapján egyes ellátó rendszerek (így az egészségügy, a helyi önkormányzatok, a lakásfinanszírozás, a szociális ellátások) reformja. A megtakarításokat eredményező reformok a kormány tervei szerint az adóterhek mérséklésével párosulhatnak. E lépések biztosíthatják, hogy - az euró-zónához való csatlakozás időpontjával összhangban - az államháztartási hiány maastrichti követelménynek megfelelő szintre csökkenjen.

A piaci bizalomhiány következtében kialakult rendkívül magas kamatszint kedvezőtlen hatással van mind a gazdaság növekedési lehetőségére, mind az államháztartás egyensúlyára - áll a jelentésben. Az IMF szerint a piaci bizalom helyreállítása, a gazdaságpolitika hitelességének javítása megteremtheti a jegybanki kamatok csökkentéséhez szükséges feltételeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16