2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet


Bár a legtöbb szülő tudja, hogy egy idő után már nem szabadna finanszírozni a gyerek kiadásait, sok fiatal azonban felmenői segítsége nélkül nem tudna megélni. Jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adnak pénzt a szülők - a fiatal felnőttek fele pedig nem gondolja, hogy valaha vissza kellene adnia az összeget.

A szülők nagy része úgy véli, hogy abba kell hagyni a gyerek kiadásainak finanszírozását annak 20 éves kora után - derült ki egy kutatásból, amit az Independent ismertetett. A válaszadó szülők több mint harmada ismerte el, hogy fizetett már például étteremben a gyermeke helyett. Emellet minden ötödik szülő adott már pénzt a gyerek nyaralására, 13 százalék pedig az autóba szállt be. A költségekbe jellemzően az édesanyák szállnak be. Az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek többsége zavarban van, ha a szülőktől kell pénzt kérni, kétharmaduk egyenesen szégyellte magát, amikor az anya- vagy az apabankból kellett kölcsön kérni.

A brit felmérés szerint tavaly jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adtak pénzt a szülők, de olyan kiadásokat is családi segítséggel finanszíroztak a fiatalok, mint a kontaktlencse, a számlák, vagy éppen az állateledel. És a megkérdezett fiatalok majdnem fele (47 százalék) gondolja úgy, hogy a szülők nem várják el, hogy visszafizessék az összeget. A 2000 megkérdezett felnőtt több mint négyötöde mondta azt, hogy biztonságban érzi magát, mert tudja, a szülei kisegítik, ha baj van.

A magyar fiatalok is a mamabankból élnek

Nem csak Nagy-Britanniában szorulnak szülői támogatásra a fiatalok: Magyarországon a fiatal felnőttek 42,2 százaléka még mindig a mamahotelben él. Tízből hatnak egyszerűen nincs pénze különköltözni, 34 százalék a saját keresetére vár, 25 százaléknak meg egyszerűen csak kényelmesebb otthon maradni. Az is kiderült, hogy a fiatalok 32 százaléka kap rendszeres apanázst szüleitől: ugyanakkor a dolgozóknak csak a 20 százalékát segítik a szülők, de a diákok mintegy 68 százalékának fizetnek valamilyen összeget a szülei. Egyébként a támogatásban részesülők több mint fele nem lenne képes a saját erejéből megélni.

A támogatás összege országos átlagban havi 19 ezer forint, de jelentős a szórás. A megkérdezettek fele például havi 10 ezer forintnál alacsonyabb összeget mondott. Ugyanakkor 33 százalékuk 10-24 ezer forintot, 7 százalékuk pedig 25-49 ezer forintot kap rendszeresen. Tízből egy fiatal havonta több mint 50 ezer forintot kap, 3 százalékuk pedig több mint 100 ezer forint szülői támogatáshoz jut.

Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Sokan csak tengenek-lengenek

Nagyjából 340 ezer olyan fiatal és Magyarországon, aki nem dolgozik, ellenben nem is tanul semmit - derült ki az Eurostat adataiból.

Ez az összes 20-34 éves 17 százaléka.

Uniós szinten tavaly a  20-34 éves korosztály 16,5 százaléka se nem dolgozott se nem vett részt oktatásban. Ez összesen 15 millió fiatalt jelent, ám az arányok országonként nagy eltérést mutatnak. A legrosszabb a helyet Olaszországban, ahogy a fiatalok 28,9 százaléka nem vett részt oktatásban és nem is dolgozott, míg Svédország, ahol a legjobb ez az aránya, 8 százalékkal végzett a lista végén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS