2018. szeptember 23. vasárnap Tekla

Levelet kaphatnak a napokban a lakáshitelesek: nem fognak örülni


Egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok a pénz- és tőkepiaci feszültségek erősödése miatt. Megnéztük, mekkora törlesztőrészlet-emelkedést okoz ez rövid távon azoknál, akiknek már van lakáshitelük. Egy 10 milliós hitelnél akár már ezer forintokban mérhető a változás.

A forinthitelek kamatát két tényező befolyásolja (a futamidő végéig fixált hitelek kivételével):

  • a referenciahozam változása,
  • az erre rakódó kamatfelár.

A kamatfelár az esetek döntő többségében végig változatlan, az MNB által szabályozott kamatfelárváltoztatási mutatók ugyanis nem nagyon engednek változtatást a bankoknak. A hitelek kamata és törlesztőrészlete tehát döntően a referenciakamatlábbal együtt változik, mégpedig akkor, amikor az egyik kamatperiódusból a következőbe lép át a hitel. A kamatperiódusok időtartama jellemzően 3, 6, 12 hónap, vagy 3, 5, 10 év. A 2009. évi CLXII. törvény 17/D. §-a értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani.

A 3, 5, 10 éves kamatperiódussal rendelkező lakáshiteleseknek egyelőre nincs nagyon félni valójuk, a legutóbbi kamatfordulójuk (legalább 3, 5 vagy 10 éve) ugyanis biztosan magasabb hozamkörnyezetben volt még, mint amilyen hozamokat manapság láthatunk. A 3, 6, 12 havi kamatperiódussal rendelkezők azonban már érzékelik (vagy ha még nem, hamarosan valószínűleg érzékelni fogják) a törlesztőrészletük emelkedését.

A törlesztőrészlet emelkedésének a mértéke attól függ, hogy a 3, a 6 vagy a 12 havi BUBOR (vagyis a budapesti bankközi kamatláb) a hitel referenciakamata. Ezek legutóbbi történelmi mélypontjukhoz képest az alábbiak szerint változtak:

  • a 3 havi BUBOR a március 8-ai 0,02%-ról máig 0,26%-ra,
  • a 6 havi BUBOR a március 6-ai 0,04%-ról máig 0,38%-ra,
  • a 12 havi BUBOR a január 26-ai 0,09%-ról máig 0,54%-ra emelkedett.

Ennek megfelelően a törlesztőrészletek is növekednek, kinek-kinek a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatláb szerint. A 15 éves, 10 millió forintos, 3 százalékpontos kamatfelárral rendelkező lakáshitelek elméleti törlesztőrészlete az alábbiak szerint változott eddig a mélypont óta:

  • 3 havi kamatperiódus mellett 69 200 forintról 70 400 forintra,
  • 6 havi kamatperiódus mellett 69 300 forintról 70 900 forintra,
  • 12 havi kamatperiódus mellett 69 500 forintról 71 700 forintra.

Úgy tűnik, a lakáshitelek törlesztőrészletének a további növekedésére is fel kell készülni. Ha valaki lehetséges hitelfelvevőként ez ellen rövid távon is védekezni szeretne, legalább 5, de inkább 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt érdemes felvennie.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 51 798 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,27%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (51 856 Ft/hó; THM 8,10%); illetve a Budapest Bank (52 219 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Iparági figyelmeztetés: rengeteg magyar család maradhat fűtés nélkül
Csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk