14 °C Budapest

Fontos változás élesedett a babavárónál: ezt minden igénylőnek tudnia kell

2020. május 15. 05:28

Meg sem kottyant a koronavírus-válság a babaváró hiteleknek; a friss statisztikák szerint soha nem igényelték még annyien a támogatást, mint most márciusban. Vannak azonban változások, amelyekről érdemes szót ejteni. A Pénzcentrum most azt nézte meg, hogy mi várt azokra a családokra, akik a válsághelyzet előtt igényelték volna a támogatást, és mit hoztak a járványügyi- és gazdaságvédelmi intézkedések.

Alig látszódik a koronavírus hatása a bankok frissen publikált, márciusi statisztikáin: ahogy egyelőre a lakáshitelek, úgy a babaváró hitelek felvétele is meredek emelkedést mutatott a járvány első - egyelőre nem teljes - hónapjában. Utóbbi termék ráadásul egészen meglepő, 14 százalékos gyarapodással zárta az első negyedév utolsó hónapját,

a babaváró hitelek új szerződéses összege 61,4 milliárd forintos összegével október óta nem volt ilyen magas.

A statisztika bár egyértelmű, ugyanakkor némileg csalóka is lehet, szakértők szerint ugyanis a lakáshitelek és a babaváró hitelek emelkedésének a magyarázata is az lehet, hogy ezek jellemzően sokkal hosszabb átfutási idejűek, mint a személyi kölcsönök, így sok esetben a januári-februári hiteligénylések látszódnak még az új szerződéses összegekben.

És bár várható némi visszaesés (vagy legalább apró korrekció) a babaváró hitelek esetében is, piaci elemzők arról tájékoztatták a Pénzcentrumot, hogy a babaváró lehet az a termék, amelyiket a legkevésbé visel majd meg várhatóan a válság. Sőt, egyes korábbi járványidőszakokat vizsgáló felmérések szerint még

bébibummot is hozhat a jelenlegi veszélyhelyzet - ehhez pedig jól jön a gyermekvállalóknak minden pénzügyi segítség.

Ráadásul a pénzügyi forráshoz való hozzáférés is kedvezően alakult a jelenlegi járványhelyzetben; a digitalizáció miatt ma a párok jóval könnyebben igényelhetik a babavárót, mint korábban. A Pénzcentrum most azt nézte meg, hogy mi várt azokra a családokra, akik a válsághelyzet előtt igényelték volna a támogatást, és milyen változásokat hoztak a járványügyi intézkedések.

Felvennéd a babavárót? Nézz szét kalkulátorunkban!

Így lehetett babavárót igényelni a járvány előtt

Nem kevés dokumentum leadására volt szükség a járvány előtt, ha egy fiatal házaspár a legfeljebb 10 millió forintos babaváró hitelt akarta igényelni. Igazolni kellett a bankoknál egyrészt, hogy rendelkezünk a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonnyal, valóban házastársak vagyunk, van jövedelmünk és, ha már úton volt a baba, az ezt bizonyító dokumentumokat is le kellett adni a személyazonosságot, lakcímet és kort igazoló dokumentumokon túl. Persze az igazolásoknak frissnek is kellett lenniük, általában 30 napnál nem lehet régebbi a leadandó paksaméta.

Az alábbiakra mindenképp szükség volt:

  • érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél, lakcímkártya és adóazonosító
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás
  • bankszámlakivonat, jellemzően 1-3 hónapra visszamenőleges adatokkal
  • TB-jogviszonyigazolás a NEÁK-tól
  • házassági anyakönyvi kivonat
  • várandósgondozási kiskönyv, ha már várandós a kismama

A békeidőkben ezeket a dokumentumokat az ügyfél egyenként beszerezte, majd beállított a mappával a bankba és megkezdte az igénylést. A koronavírus-járvány okozta óvintézkedések azonban átírtak mindent.

Felpörgette a digitalizációt a koronavírus-járvány

Mivel a személyes kontaktusok számát a lehető legkevesebbre kell redukálni, így könnyített az állam az igénylési feltételek teljesítésén és csökkentette az ezzel járó bürokráciát. Mindez a határidők kitolását és a digitális megoldások preferálását jelentette, amelyet egyébként a jegybank is sürgetett a bankoknak szóló vezetői körlevelében

- emlékeztette a Pénzcentrumot Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A digitalizálás jegyében egyre több dokumentumot tudunk akár online is igényelni vagy leadni. Még jobb, hogy elég a bankokat meghatalmazni, hogy beszerezzék a nekik szükséges iratokat. Ilyen meghatalmazást adhatunk például a NAV-on keresztül már több pénzintézetnek is, hogy lekérjék keresetkimutatásunkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén van mód ügyfélkapun keresztül lekérni a TB-jogviszony igazolást, de a NEÁK közlése szerint a bankot is meghatalmazhatjuk, hogy szerezze be a biztosításó jogviszonyról szóló hatósági bizonyítványt. Ráadásul a kormányrendelet értelmében elfogadható a TB jogviszony igazolás akkor is, ha a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet ideje alatt telik le.

Ugyanígy lekérhetjük ügyfélkapun keresztül a köztartozás-mentességről szóló igazolást, igaz, néhány banknál nem szükséges ezt leadni, elég csak nyilatkozni.

Sőt, van olyan pénzintézet Magyarországon, ahol szinte teljesen digitális a folyamat: az igazolványokat, kivonatokat és igazolásokat elég befotózni és egy emailben elküldeni. A bank mindezek alapján megcsinálja a hitelbírálatot, és ha pozitív az elbírálás, a válaszemailben azt is megküldik, hogy a szerződéskötéshez milyen dokumentumokat kell papíralapon bevinni.

A határidők is kitolódtak

Mindezek hatására az alábbi változások történtek a babaváró hitel igénylésével kapcsolatban, amelyek a vészhelyzet időtartamára szólnak. A vészhelyzet megszűnését követő 30 napig meghosszabbított határidő vonatkozik:

  • a banki hiánypótlásokra, amelyekre korábban kézhezvételtől számított 15 nap volt.
  • a születendő vagy örökbefogadott gyermekre vonatkozó igazolások leadásáról szóló nyilatkozatra, amelyre korábban 60 nap volt.
  • Meghosszabbított határidő vonatkozik arra, hogy az ügyfelek bejelentsék, ha a kamatkedvezmény elvesztését okozó esemény következett be, például válás. Ezt korábban 30 napon belül kellett jelezni a banknak.
  • Ha korábban már elbukták és visszafizették a kamattámogatást, ám később mégis teljesítik a megszabott feltételeket, úgy az Államkincstár visszafizeti a kamattámogatást. Ezt is 60 napon belül kellett igazolni a kincstár felé.
  • Válás esetén a bírósági ítélet leadására is vonatkozik a meghosszabbított határidő.
  • Vonatkozik a gyermek születését, a halvaszületést, illetve a vetélést igazoló dokumentumra is, amelyet alapvetően a szülés várható időpontját követő 60 napon belül kell igazolni.

Jól jönne a babaváró a családalapításhoz? Nézd meg a bankok feltételeit kalkulátorunkban!

Három nagy segítséget kaptak továbbá az igénylők:

  • Akkor is leadható az igénylés a vészhelyzet megszűnése utáni 30 napig, ha a feleség a vészhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, ami alapesetben ellehetetleníti az igénylést.
  • Akkor is “érvényes" a kedvezmény igénybevételéhez a gyermek megszületése, ha a vészhelyzet alatt vagy az azt követő 30 napos időszak alatt született és a kérelmet a vészhelyzet után 60 napon belül leadják az igénylők.
  • Szintén a vészhelyzet utáni 30 napig nem kell figyelembe venni a biztosítási jogviszony megszakításait, ha az legfeljebb 90 nap.

Könnyebbség, hogy az igényléshez elég a bankba az egyik félnek bemennie, ha a másik meghatalmazza a teljes körű eljárásra. Erre a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig van lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem