Brutálisat megy a babaváró hitel: százmilliárdoknál tart a kihelyezés

Brutálisat megy a babaváró hitel: százmilliárdoknál tart a kihelyezés

2020. március 4. 17:00

 Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő hitelnövekedést hozott Magyarországon a 2019-es év, a lakosság nominálisan még soha nem vett fel ennyi hitelt, és érdemi szigorítás a bankok szerint nem is várható egyelőre a hitelfelvételekben - közölte a jegybank a Hitelezési folyamatok kiadványának mai bemutatóján. A babaváró hitelt felvevők 54 százaléka jövedelme szerint a felső 20 százalékba tartozik. Figyelmeztető jel az MNB szerint, hogy több bank is a fogyasztási hitelportfólió minőségének a romlására számít.

A babaváró hitellel együtt 17 százalékkal, anélkül 9 százalékkal bővült a lakossági hitelállomány tavaly. Utóbbi a régió trendjének felel meg, a babaváró hitellel együtt viszont közel kétszerese a magyar hiteldinamika a régióénak. A penetráció a háztartási szegmensben (hitel/GDP) mindössze 14 százalék, jelentősen elmarad az eurózóna 49 százalékától és a visegrádi országokétól is - áll a Portfolio tudósításában.

2300 milliárd forintnyi lakossági hitelszerződést kötöttek tavaly a bankok, soha ilyen magas nem volt még a nominális kihelyezés.

Az MNB szerint az új kibocsátásban egyelőre nem érzékelhető a babaváró hitelek érdemi kiszorítási hatása, a 470 milliárd forintnyi babaváró hitel mellett a személyi kölcsönök 23 százalékkal, a lakáshitelek 7 százalékkal növekedtek. A bankok várakozásai szerint a fogyasztási hitelállomány minősége romlani fog 2020 első felében, amit az MNB figyelmeztető jelzésként értékel.

Finanszírozást keresel? Válogass a legjobb ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az elmúlt negyedévekben inkább növekedtek, mint csökkentek a kamatfelárak a lakáshitelek esetében, az alacsony hozamkörnyezet miatt azonban összességében csökkentek tavaly a kamatok. A negyedik negyedév hozott fordulatot, a bankok ennek folytatódására számítanak (csökkenni fognak a felárak). A lakáshitelek közel negyede futamidő végéig fixált az új kihelyezésekben, további 45 százalékot tesznek ki a 10 éves kamatperiódusúak, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek aránya több mint 70 százalékos.

A februári számok is megvannak a babaváró hitelről:

566 milliárd forintnál és 59 ezer szerződésnél jár a babaváró hitel,

csökkent a havi kihelyezés, a következő hónapokban havi 40-50 milliárd forintra számítanak a bankok. A szerződések több mint harmada törlesztési moratóriumban van, hiszen már úton van a baba.

A babaváró hitelt felvevők 54 százaléka a felső két jövedelmi decilisbe tartozik, a babavárókra nem jellezmő a hitelhalmozás, és a jövedelmi kifeszítettségük sem jelentős az MNB számai szerint. Az adósok alig 10 százaléka van 40 százalék feletti jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) felett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?